Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευή πέτρινου σπιτιού


yiannisy

Recommended Posts

Γεια σε όλους

 

Ενδιαφέρομαι να χτίσω ένα μικρό σπίτι σε κάποιο χωριό της Ηπείρου (... ναι κι όμως!! υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που θέλουν να χτίσουν σπίτια!!)

 

Επειδή όμως δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα, ψάχνουμε την οικονομική διάσταση όλων των εναλλακτικών δυνατοτήτων

 

Το καλύτερο για μένα αισθητικά και συναισθηματικα θα ήταν αν μπορούσε να γίνει με πέτρινους εξωτερικούς τοίχους και κλασικό τοπικό στυλ χτισίματος.

Πιθανολογώ ότι θα στοιχίζει ακριβά αρά θα ήθελα να το διαπιστώσω λεπτομερέστερα.

 

Αν μιλάμε για ένα σπίτι ισόγειο περί τα 40 τ.μ. ωφέλιμο χώρο (δηλαδή περί τα 55 τ.μ συνολικό) π.χ. 6x9 μέτρα εξωτερικά, ποσο θα στοίχιζε η κατασκευή του εξωτερικού τοίχου 60cm πάχους;

 

Αληθευει ότι στην περίπωση που υπάρχει εξωτερικός τοίχος από πέτρα τέτοιου πάχος, δεν απαιτούνται καθόλου κολώνες και δοκάρια από μπετο; (δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει ούτε πλάκα από μπετό - μάλλον θα μπεί εμφανής στέγη)

 

Αν ισχύει αυτό, πόσο ειναι περίπου το κέρδος από τα μπετά; Αντισταθμίζει άραγε και σε ποιό βαθμό την ακριβότερη τοιχοποιία; Πόσο κερδίζεις από το ένα και πόσο ακριβότερο είναι το άλλο;

 

Και η τελευταία ερώτηση:

 

Υπάρχει κανένας μηχανικός από την Ήπειρο που να έχει ασχοληθεί με τέτοιου είδους κατασκευές και να γνωρίζει το αντικείμενο αλλά και καλούς και φτηνούς μαστόρους;

 

Θα το εκτιμούσα αν μου απαντούσατε

 

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς για διαστάσεις θα σου πρότεινα τα 50τμ αντί για 54τμ διότι γλιτώνεις από ΚΕΝΑΚ. Για ισόγειο κτίσμα θα έλεγα ότι τα 60εκ. πάχος θα επαρκούν.

 

Μια τέτοια κατασκευή από φέρουσα τοιχοποιία δεν χρειάζεται κολώνες από ωπλισμένο σκυρόδεμα. Θα πρότεινα όμως διαζώματα (σενάζ). Όμως μια τέτοια κατασκευή χρειάζεται θεμελίωση που θα γίνει από ωπλισμένο σκυρόδεμα. Η στέγη μπορεί να είναι ξύλινη και εμφανής και δε χρειάζεται πλάκα οροφής από μπετόν.

 

Το κόστος της λιθοδομής πηγαίνει με το τμ του τοίχου για τα εργατικά + τα απαραίτητα υλικά, αλλά δε γνωρίζω το κόστος. Το κόστος της λιθοδομής θα είναι μικρό συγκριτικά με τα υπόλοιπα κόστη της κατασκευής. Προσωπικά πιστεύω ότι μια μικρή πέτρινη κατοικία με μεγάλη αυλή είναι ιδανική για τις σημερινές συνθήκες. 

 

Καλούς μάστορες θα βρεις αλλά όχι φτηνούς. Θα έλεγα ότι στα χωριά είναι λίγο πιο ακριβά και τα εργατικά και τα υλικά. Μηχανικό θα βρεις στην πρωτεύουσα του νομού σου ή άλλο μηχανικό που να έχει καταγωγή από την περιοχή σου. 

 

Ενημερωτικά αν θες πάρε και αυτό το βιβλίο, έχει αρκετά παραδείγματα από τα παλιά ηπειρώτικα σπίτια http://www.politeianet.gr/books/to-ipeirotiko-laiko-spiti-55652

Edited by chris12
Link to comment
Share on other sites

Ο πέτρινος τοίχος με τέτοιο πάχος νομίζω πως δεν μετράει στην δόμηση, οπότε μπορείς να σχεδιάσεις το σπίτι 49.95τ.μ. χωρίς τους τούχους αλλά με την μόνωση.

Όντως για ισόγεια κατοικία μπορείς να αποφύγεις τον σκελετό. Ο μηχανικός σου θα κάνει την μελέτη της φέρουσας τοιχοποιίας και της στέγης.

Link to comment
Share on other sites

yiannisy

 

ένα κόστος από το σκυρόδεμα, θεμελίωσης των τοίχων και των οριζόντιων ή και κατακόρυφων διαζωμάτων στις γωνίες και στις διασταυρώσεις -αλλαγής κατεύθυνσης τοίχων θα πρέπει να συνυπολογιστεί. Ο μηχανικός που θα αναλάβει θα κάνει τη στατική μελέτη για το τι θα απαιτηθεί.

Από αρχιτεκτονικής πλευράς στην περιοχή νομίζω ότι το πέτρινο σπίτι είναι μονόδρομος. Στα πολύ σωστά που ανέφεραν οι συνάδελφοι να προσθέσω ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι να βρεις καλούς πετράδες με γνώση και μεράκι και σε αυτό θα σε βοηθήσει ο επιβλέπων μηχανικός με τον οποίο θα συνεργαστείς. Μη ξεχνάς ότι οι πέτρινοι τοίχοι θα είναι αυτοί που θα φέρουν τα φορτία, αφού σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα δεν θα υπάρχει. Άρα, χρειάζεσαι πολύ καλούς κτίστες πέτρας, να ξέρουν να δένουν  τις πέτρες σωστά και να μη πάνε να βγάλουν μέτρα, χτίζοντας για παράδειγμα όρθιες πέτρες και αποφεύγοντας τις "συρταρωτές" και γενικά τεχνικές παραδοσιακές που συντελούν στην αντοχή στο χρόνο αλλά και σε σεισμούς. 

Link to comment
Share on other sites

Σε κτίριο με φέρουσα τοιχοποιία από τούβλα θα ήθελα κατακόρυφα διαζώματα. Αλλά σε στιβαρή λιθοδομή θα έβαζα μόνο οριζόντια διαζώματα. Θα προτιμούσα να βάλω στις γωνίες τις καλύτερες πέτρες όπου θα δένουν μεταξύ τους και θα απόφευγα να έχω παράθυρα πολύ κοντά στις γωνίες. Πιστεύω ότι αυτό είναι καλύτερο. 

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, μεγάλο ρόλο στο κόστος παίζει και η προσβασιμότητα του οικοπέδου, αλλά και η απόσταση του χωριού από κεντρική πόλη.

Link to comment
Share on other sites

Πιθανολογώ ότι θα στοιχίζει ακριβά αρά θα ήθελα να το διαπιστώσω λεπτομερέστερα.

 

Μην πιθανολογείς, στοιχίζει ακριβά. Βρες μηχανικό και ζήτησε του προμελέτη και προκοστολόγηση.

 

Αν μιλάμε για ένα σπίτι ισόγειο [...] ποσο θα στοίχιζε η κατασκευή του εξωτερικού τοίχου 60cm πάχους;
 
Δεν πρόκειται να λάβεις σοβαρή απάντηση έτσι...

Αληθευει ότι στην περίπωση που υπάρχει εξωτερικός τοίχος από πέτρα τέτοιου πάχος, δεν απαιτούνται καθόλου κολώνες και δοκάρια από μπετο;

 

Όχι, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η φέρουσα αργολιθοδομή.

 

Αν ισχύει αυτό, πόσο ειναι περίπου το κέρδος από τα μπετά;

 

Πλάκα μας κάνεις...

 

Υπάρχει κανένας μηχανικός από την Ήπειρο που να έχει ασχοληθεί με τέτοιου είδους κατασκευές και να γνωρίζει το αντικείμενο αλλά και καλούς και φτηνούς μαστόρους;

 

Μόλις υπερέβης τα όρια.

Διάβασε τους κανόνες συμμετοχής!

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Tελείως πληροφοριακά, μπορεί να γλυτώνεις μεροκάμματα απο επιχρίσματα (σοβάτισμα) και χρωματισμούς, αλλά το κτίσιμο της πέτρας αλλά και η ιδια η πέτρα, δεν είναι καμμια...φτηνοδουλειά.

 

Ενδεικτικά χωρίς να γνωρίζω αν ειναι φθηνά ή ακριβά, 70ε το τμ (κατά αυτόν τον μάστορα τα 100 ειναι "ταρίφα") και περίπου 1000ε-1200 ένα τετραξονικό πέτρα για κτίσιμο η οποία έχει υποστεί φυσικά κατεργασία με σφυρί ώστε να είναι περίπου ίδιου μεγέθους...

Βέβαια δε μπορώ να σου κάνω αναγωγή τα 15μ3 πέτρας (συμπεριλαμβανομένων των κενών) πόσα μ2 βγάζουν. Αλλά αν το πάρουμε μπακάλικα 15μ3/0.60 = 25τμ

 

Τώρα πρεπει να ζυγίσεις εσύ, ο μηχανικός σου, δε ξέρω, το κόστος απ'τη μια του μάστορα της πέτρας, την πέτρα, των υλικών, και απο την άλλη τον μαστορα για τούβλα, επιχρίσματα,βαψίματα και το κόστος των υλικών...Και βλέπεις.

 

Παρόλο που δεν εχω ασχοληθεί, θα ήθελα να έχω μια ιδέα, αν κάποιος συνάδελφος το εχει ψάξει, με την ευκαιρία του θέματος που ανοίχθηκε...

 

Υ.Γ. αν και κινδυνεύω να ακουστώ άσχετος...Κάπου διάβασα για μόνωση. Προφανώς απο μέσα, η οποία πάλι θα σοβατιστεί/βαφεί ;

Link to comment
Share on other sites

Το κόστος μπορεί να διαφέρει.

Για παράδειγμα μπορεί να πάρεις έτοιμη πελεκημένη πέτρα, που είναι ακριβή, αλλά θα είναι πιο φτηνό το χτίσιμο.

Αν πάρεις ακανόνιστη πέτρα, που θέλει πελέκημα στο εργοτάξιο, είναι πιο φτηνή σαν υλικό αλλά αυξάνει πολύ το κόστος χτισίματος και θα έχεις και φύρα.

Στη δεύτερη περίπτωση δεν είναι κάτι στάνταρ, αλλά οι καλοί πετράδες είναι "τσουχτεροί" στις τιμές τους κι αν θες τη γνώμη μου όχι άδικα.

 

Η μόνωση αναγκαστικά θα μπει εσωτερικά. Προσωπικά προτιμώ να την κλείνω με γυψοσανίδα, αλλά μπορεί να κλειστεί και με ένα δρομικό τοίχο από τούβλο.

Edited by ted78
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Συνάδελφοι καλημέρα.

Θέλω να φτιάξω μία υπόσκαφη αποθήκη στην αυλη στο χωριό με πετρα και πλακα απο οπλ. σκυροδεμα. Λεω να κάνω πλακα τετραεριστη, ενισχυμενη ζωνη και δοκαρι περιμετρικα γιατι απο πανω θα ριξω χωμα και θα περναει μικρο οχημα ή να κανω τον οπλισμο πιο πυκνο ?

επισυνάπτω το σχεδιάκι..

post-95139-0-95008200-1479817406_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.