Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α11] Συνιδιοκτησία ακινήτου και ένταξη στο Ν. 4178/13


Recommended Posts

δεν διαφωνω...

αλλα δεν συζητουμε για το "κοινοκτητο" ή μη...

 

Το θεμα ειναι οτι αν εχεις την αποκλειστικη χρηση

σημαινει οτι εχει περιορισθει η κοινοχρησια υπερ εσου...

 

αυτο σου δινει το δικαιωμα να τακτοποιησεις μονη σου

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ioannat,

η αποκλειστική χρήση περιγράφεται και περιλαμβάνεται στην οριζόντια ιδιοκτησία σου (συμβόλαιο, φόρος κλπ.) ;

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω οτι τακτοποιω χωρις συναινεση, συμφωνω οτι περιγραφεται στο συμβολαιο μου, αλλα αιτιολογειστε μου γιατι πρεπει να το συμπεριλαμβανει η βεβαιωση μου οταν εκ νομου μου ¨βγαζει εξω" κοινοκτητα ή κοινοχρηστα τμηματα του οικοπεδου.Δεν ηξερε ο νομοθετης οτι η αποκλειστικη χρηση ειναι κοινοκτητη???Γιατι το γραφει στις εξαιρεσεις???

Σ ενα δικαστηριο μπορει καποιος να αιτιολογησει οτι εχω αδικο?

Link to comment
Share on other sites

ioannat,

η αποκλειστική χρήση περιγράφεται και περιλαμβάνεται στην οριζόντια ιδιοκτησία σου (συμβόλαιο, φόρος κλπ.) ;

Κan62 ολες οι αποκλειστικες χρησεις επειδη δεν εχουν χιλιοστα "κολανε" στις οριζοντιες ιδιοκτησιες με τον ιδιο τροπο που "κολανε" και τα ποσοστα επι των κοινοχρηστων.

Link to comment
Share on other sites

Οπότε δεν πρέπει να αναφέρεις ή όχι (βεβαίωση) το αυθαίρετο που είναι πάνω της ;

Πως θα μεταβιβαστεί (πχ) το εμπράγματο δικαίωμα ;

Link to comment
Share on other sites

Το βαζω στην ιδια κατηγορια με τα κοινοχρηστα που βαση νομου εξαιρουνται απο τον ελεγχο...

 

Κανω ολο αυτο το "κυνήγι μαγισσων", γιατι καλουμαστε να εφαρμοσουμε ενα νομο, που ακομη και αυτοι που τον εγραψαν δεν εχουν ξεκαθαρισει τι ακριβως θελουν να γινεται....

Link to comment
Share on other sites

Δε μπορεί να βάζεις την αποκλειστική χρήση στην ίδια κατηγορία με τα συνιδιόκτητα κοινόχρηστα.

Αν δώσεις τώρα βεβαίωση μόνο για το διαμέρισμα, καθαρίσουν και όλοι οι υπόλοιποι και έρθει αύριο η ΗΤ, τότε οι συνιδιοκτήτες θα δηλώσουν όλες τις αυθαιρεσίες του κοινόχρηστου και θα τις χρεωθούν με ποσοστό συνιδιοκτησίας.

Τι θα γίνει τότε με το αυθαίρετο θα χαριστεί σ΄αυτούς ;

Link to comment
Share on other sites

Mα απο τη  στιγμη που ειναι σε κοινοκτητο κοματι οικοπεδο δεν ειναι δικο μου...Εγω εχω  μονο το δικαιωμα να βαζω τις γλαστρες μου!Οτι χτισω πανω σ αυτο τον χωρο, για να περασει στο ονομα μου θελω την συναινεση ΟΛΩΝ των συνιδιοκτητων...Τυπικα ειναι στην κατοχη ολων ....Μου κανει τη χαρη ο νομος να το τακτοποιησω μονη μου, αλλα μεχρι εκει...δεν μου δινει κανενα παραπανω δικαιωμα ιδιοκτησιας απ οτι μου δινει σε κατασκευη που θα κανω σε κοινοχρηστο..Και στις δυο περιπτωσεις τα αυθαιρετα "παιρνούν" στην ιδιοκτησια μου με τροποποιηση συστασης και συναινεση 100%

Link to comment
Share on other sites

Κανω ολο αυτο το "κυνήγι μαγισσων", γιατι καλουμαστε να εφαρμοσουμε ενα νομο, που ακομη και αυτοι που τον εγραψαν δεν εχουν ξεκαθαρισει τι ακριβως θελουν να γινεται....

 

Να σου πω εγώ τι έχω καταλάβει, να ξεκαθαρίσω όμως ότι δεν είμαι (πλέον) απολύτως σίγουρος για τους τύπους ιδιοκτησιακούς καθεστώτος σε μία σύσταση (και ότι αυτά που είπα στα #441, #449, #451 είναι περισσότερο άποψη μπροστά στο ενδεχόμενο να έχει βγει μία μαγική εγκύκλιος στους συμβολαιογράφος αυτή τη φορά που να τα ξεκαθαρίζει εκεί τα πράγματα).

 

Σε θεωρητικό επίπεδο, αυτοί που έγραψαν τους 4014/4178 είναι μηχανικοί & νομικοί. Οι μηχανικοί το ξεκίνησαν και διορθώνουν το τεχνικό κομμάτι, οι νομικοί υποστηρίζουν και διορθώνουν το νομικό κομμάτι, και ιδίως το πως θα προσεγγίσει τον νόμο ένας δικαστής, που ξέρουμε εξαρχής ότι αυτός ο νόμος θα πάει στα δικαστήρια, το μόνο σίγουρο. Όχι γιατί είναι σωστός ή λάθος αλλά επειδή στατιστικά τα δικαστήρια είναι ήδη γεμάτα με υποθέσεις «γείτονας που κάνει αυθαίρετο και μου τρώει Χ μέτρα, θέλω Υ ευρώ». Φτιάχνω λοιπόν ένα νόμο που ελπίζω να μου αποφέρει έσοδα αλλά να μην πέσει στα δικαστήρια με την πρώτη μάχη. Οι νόμοι αυτοί λοιπόν είναι απίστευτα διακριτικοί με το ιδιοκτησιακό και σου ξεκαθαρίζουν από την αρχή πως «ό,τι και να γίνει», το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν αλλάζει, «τροποποιήστε την σύσταση εν τέλει ώστε να ταιριάζει με την νέα κατάσταση» το οποίο μεταφράζεται σε «βρείτε τα μόνοι σας» προς τους ιδιοκτήτες μίας σύστασης. Για αυτό και δεν δώθηκε ποτέ οριστική λύση στο μεγαλύτερο μπάχαλο όλων, τα εντελώς «εξ'αδιαιρέτου».

 

Σε πρακτικό επίπεδο. Προφανώς θες να δώσεις βεβαίωση, άρα κάτι μεταβιβάζεται, χωρίς τακτοποίηση. Και σε ρωτάω λοιπόν, αυτό το αυθαίρετο μέσα στον χώρο της αποκλειστικής-αλλά-κοινόκτητης χρήσης πάει πακέτο με το διαμέρισμα που θα μεταβιβαστεί ή όχι; Αυτό θα το καταλάβεις από την ακριβή περιγραφή του στο προηγούμενο συμβόλαιο*, και από την ακριβή θέση του μέσα στον πίνακα χιλιοστών. Αν μιλάμε για ένα χώρο που πήγε και πάει πακέτο (ήτοι δεν μπορεί κάποιος να πάρει το διαμέρισμα αλλά να μην πάρει και αυτόν τον χώρο), και εφόσον ο χώρος πιθανότατα θα είναι ήδη λειτουργικά ενωμένος με το διαμέρισμα, εγώ δεν θα έδινα βεβαίωση. Να τακτοποιηθεί, και εν ευθέτω χρόνω να διορθωθεί η σύσταση ώστε να φύγει η γκρίζα ζώνη, καθώς κτηματολόγιο και ταυτότητα κτιρίου είναι προ το πυλών και όλα αυτά θα τα βρίσκουμε μπροστά μας διαρκώς από εδώ και πέρα.

 

Καλημέρα σε όλους.

 

* παρένθεση εδώ, ένα συμβόλαιο μπορεί και να είναι κακογραμμένο, υπάρχουν και αυτά, όπου ο όρος «κοινόκτητο» και «εξ'αδιαιρέτου» μπορεί να γίνεται χωρίς φειδώ ώστε ναι μεν ο συμβολαιογράφος να είναι νομικά καλυμμένος απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα, αλλά φτιάχνει ένα εικόνα μερικές φορές πολύ θολή στο πως μοιράζονται τα δικαιώματα κτήσης και τα δικαιώματα χρήσης σε μία σύσταση. Ίσως ο πίνακας χιλιοστών να δίνει λύση σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.