Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Καλησπέρα.Έχω μια περίπτωση οριζόντιας ιδιοκτησίας ως εξής:3 καταστήματα στο ισόγειο οικοδομής.Η μοναδική άδεια που υπάρχει είναι η προσθήκη ορόφου το 1969 στην οποία μνημονεύονται ως κατασκευασμένα το έτος 1932.Στο  συμβόλαιο της οριζόντιας τα 3 καταστήματα φαίνονται ως ένα και η πραγματική κατάσταση είναι 2 καταστήματα χωρισμένα με γυψοσανίδα και το ένα με υπόγειο το οποίο δε φαίνεται στην άδεια του 1969.Θέλω να εκδώσω βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης.Να δηλώσω 1 παράβαση του κτιριοδομικού για τις καθαιρέσεις και το διαχωρισμό και τα μέτρα του υπογείου ή μόνο 1 παράβαση καθώς το υπόγειο προφανώς κατασκευάστηκε και αυτό το 1932;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

Έχω την περίπτωση ενός αυθαιρέτου με οικ. άδεια και θα ήθελα να ζητήσω την βοήθεια όποιου ξέρει να μου πει.Το 1987 εκδόθηκε μια άδεια για δυόροφη οικοδομή(κατοικία) με υπόγειο.Αμέσως έγινε σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας όπου το υπόγειο πάει 50-50 στους δύο ιδιοκτήτες,το ισόγειο πάει στον ένα και ο όροφος στον άλλο.Για το δώμα της οικοδομής αναφέρεται στη σύσταση ότι αν γίνει αργότερα προσθήκη ορόφου θα πάει και αυτή 50-50.Όπως και έγινε.Μερικά χρόνια αργότερα προστέθηκε ακόμα ένας όροφος και στο δώμα αυτού εκτός από την απόληξη προστέθηκε και μια αποθηκούλα και ένα ακόμα μικρότερο των άλλων διαμέρισμα.Η προσθήκη έγινε χωρίς άδεια.Οι ερωτήσεις μου είναι δύο ειδών:α)Υπάρχουν αυθαιρεσίες σε όλη την οικοδομή,δηλ σε όλα τα διαμερίσματα.Πώς κάνω την δήλωση??Δηλ εννοώ ότι για αυτά που είναι 50-50 βάζω δύο ιδιοκτήτες,για τα άλλα που έχουν αποκλειστική χρήση ο κάθε ένας τους??Κάνω μια δήλωση για τον ένα και μια για τον άλλο??Ή μπορώ να κάνω μια δήλωση και να βάλω δύο ιδιοκτήτες με ποσοστό 50-50??Ο ένας ιδιοκτήτης είναι τρίτεκνος και θέλει να πάρει την μείωση.Μπορεί να γίνει η δήλωση στο όνομα του μόνο για όλο το κτίριο??

β)Στην άδεια κατά τον υπολογισμό του εμβαδού των ορόφων, δεν αφαιρέθηκε το κλιμακοστάσιο.Εγώ σήμερα για να βρω τα παραπάνω μέτρα σε αυτούς τους ορόφους πρέπει να το αφαιρέσω όπως λέει ο ΝΟΚ??

Link to comment
Share on other sites

οπου ειναι 50-50 μια δηλωση κοινη με  αντιστοιχα ΦΚ

 

Για τα διαμερισματα τους καθε ενας χωριστα...

 

για  τον  2ο οροφο τον νομιμο δεν ειπες αν εχει  γινει συσταση ΟΙ...

Αν  εχει γινει θα τον δηλωσει  όποιος τον εχει

αλλοιως απο κοινου και μετα θα τον "μοιρασουν"  ξερουν αυτοι...

 

για το δωμα, που ειναι αυθαιρετο θα το πας αναλογα τι θελουν

δλδ η απο κοινου ολα

ή την αποθηκουλα ο ενας το διαμερισματακι ο αλλος

 

δες κατ αρχας τα συμβολαια τους και σε τι εχουν κανει συσταση

για να ξεχωρισεις τους χωρους και τα  νομιμα εμβαδα του καθενος...

 

και μαλλον εχεις και  θεμα  τακτοποιησης  με την σκαλα απο τον οροφο προς το δωμα...που ανηκει στα κοινοχρηστα

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

σε μεταφορα απο 4014  2 χωριστων ΟΙ ,μπορει να γινει μια κοινη δηλωση για αυτες   απο τις 8 συνολικα σε ενα κτιριο?

στους ιδιοκτητες συμπληρωνω τα ποσοστα που εχουν συμφωνα με αυτα των οριζοντιων,απο τα συμβολαια?η μηπως τα ποσοστα που εχει ο καθενας στο αθροισμα των 2 ΟΙ μονο?

 

στον 4014 το ποσοστο ΥΔ υπολογιζοταν με ποσοστα?

Edited by nikosantonakas
Link to comment
Share on other sites

Γεια σας,

θα ήθλελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις για μια περίπτωση αυθαιρέτου που έχω. Η ιστορία του είναι η εξής: Το 1987 εκδόθηκε οικοδομική άδεια για ανέγερση ισογειας οικοδομής(καταστήματα-πρατήριο υγρών καυσίμων). Το 1991 εκθόθηκε νέα άδεια για προσθήκη τμήματος ισογείου και Α΄ ορόφου στην προηγούμενη άδεια.Αμέσως έγιναν συστάσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας με τις οποίες η μητέρα(στο όνομα της είχαν βγει οι άδειες και της ανήκε το οικόπεδο) μοίραζε στα 3 παιδιά της τα κτίσματα που θα ανεγείρονταν με την 2η άδεια.Το ισόγειο πρατήριο- καταστήματα (4 στον αριθμό) παρέμεναν σε αυτήν.Στην συνέχεια,έγιναν αυθαίρετες κατασκευές καθ'υπέρβαση των αδειών που αφορούν κλείσιμο Η/Χ,δημιουργία ενός χώρου πλυντηρίου αυτοκινήτων(αίθριος χώρος) και κατασκευή επιπλέον ορόφου.Παράλληλα εκτελέστηκαν αυθαιρεσίες και στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου,οι οποίες αφορούν έναν φούρνο και 4 αποθήκες.Δεν έγινε διόρθωση των συστάσεων ώστε να καθοριστεί σε ποιόν ανήκουν αυτά.Το 2012 οι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε τακτοποίηση αυτών των αυθαιρεσιών με τον Ν.4014/2011, όπου ο μηχανικός έκανε 4 διαφορετικές δηλώσεις στον νόμο,μία για κάθε ιδιοκτησία.Μετά από συμφωνία με τους ιδιοκτήτες μοίρασε τις αυθαιρεσίες στις δηλώσεις.Οι αυθαιρεσίες που αφορούσαν κατοικία μπήκαν στις δηλώσεις των κατοικιών και οι αυθαιρεσίες που ήταν στον ακάλυπτο μπήκαν στην δήλωση του πρατηρίου-καταστημάτων,δηλαδή το πλυντήριο,ο φούρνος και οι αποθήκες.Το πλυντήριο (ορθογώνιος χώρος) επειδή ήταν αίθριο και στην ουσία αποτελούνταν μόνο από δύο τοίχους γιατί η άλλη του πλευρά ήταν ο εξωτερικός τοίχος του πρατηρίου και ανοικτός από την τελευταία πλευρά, δηλώθηκε στις λοιπές παραβάσεις και οι αποθήκες σαν βοηθητικοί χώροι.

Με βάση την τακτοποίηση αυτή ζήτησαν άδεια λειτουργίας για το πλυντήριο από την αρμόδια υπηρεσία αλλά δεν πήραν γιατί έπρεπε να δηλώσουν το πλυντήριο σαν στεγασμένο χώρο κύριας χρήσης.Λόγω αυτού του προβλήματος,οι ιδιοκτήτες ζήτησαν να αλλάξουν μηχανικό για να διορθώσουν με κάποιον άλλο αυτό το πρόβλημα και ζήτησαν να αναλάβω εγώ.Οι ερωτήσεις μου τώρα είναι:

1)Πώς γίνεται η αλλαγή μηχανικού??Ο προηγούμενος μηχανικός είχε φτάσει την δήλωση του καταστήματος σε ολοκληρωμένη υπαγωγή χωρίς όμως να έχει ανεβάσει τα δικαιολογητικά και δεν έχει ακόμα μεταφέρει την δήλωση στον Ν.4178,Κάνω εγώ μια νέα δήλωση στον 4178,συμψηφίζω τα χρήματα του προηγούμενου προστίμου και προχωρώ κανονικά??Και ο άλλος μηχανικός απλά αφήνει την δήλωση στον 4014 να ακυρωθεί??

2)Αν κάνω νέα δήλωση,μπορώ να διατηρήσω τα στοιχεία της προηγούμενης δήλωσης ως έχουν,δηλ. να δηλώσω και εγώ ότι είχε δηλωθεί τότε στον 4014(πλυντήριο,αποθήκες,φούρνος) και να υπολογίσω εκ νέου το πρόστιμο??

3)Αν γίνει αυτό που ρωτάω στο 2) πώς θα δηλωθούν οι χώροι??Ο χώρος του πλυντηρίου το 2010 σκεπάστηκε με ελλενίτ.Μπορεί με όσα περιγράφω παραπάνω να δηλωθεί κύριος στεγασμένος χώρος?? Επίσης,μπορώ να δηλώσω κατηγορία 3 τον φούρνο και μία αποθήκη 6 τμ και τις υπόλοιπες να τις δηλώσω σαν βοηθητικούς χώρους??

4)Και τί είδος χρήσης δηλώνω για τα παραπάνω??

5)Τέλος,με ποιά τιμή επιτρεπόμενης δόμησης και κάλυψης συγκρίνω τις υπερβάσεις??Της άδειας ή κάθε οριζόντιας χωριστά??Και οι συντελεστές υπέβασης δόμησης και κάλυψης υπολογίζονται χωριστά για κάθε φύλλο καταγραφής ή για το σύνολο των αυθαιρεσιών και μπαίνει ο ίδιος σε όλα τα φύλλα καταγραφής??

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα.Κτίριο με ισόγειο, πατάρι με χρήση  κατάστημα και στον όροφο έχει χρήση ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.Δεν υπάρχει σύσταση οριζοντίου και όλα ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη.Υπάρχουν αυθερετες κατασκευές τόσο στο ισόγειο (επέκατση καταστήματος,μετατροπή παταριού σε ρεσεψιόν) όσο και στον όροφο.Κατά τη γνώμη σας η υπαγωγή στον 4178,θα γίνει για όλο το κτίριο (εφόσον δεν σύσταση) ή μπορώ να κάνω υπαγωγή μόνο για τον όροφο?

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Έχει συζητηθεί εκτενώς, ότι η επιλεκτική τακτοποίηση αυθαιρεσιών στο ακίνητο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο μέλλον τόσο για το μηχανικό όσο και για τον ιδιοκτήτη. Το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο και ως εκ τούτου προτείνεται από μεγάλο μέρος συναδέλφων αλλά και νομικών η ολική ρύθμιση των αυθαιρεσιών.

Προσωπική άποψη εκφράζοντας,  θα έλεγα να ρυθμίσεις τα πάντα στο ακίνητο και συνεπώς θα πρέπει να εξετάσεις όλο το κτίριο. 

Αυτό που αναφέρεις θα μπορούσε να ισχύσει μόνο σε περίπτωση οριζοντίων ιδιοκτησιών.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Προσωπική άποψη εκφράζοντας,  θα έλεγα να ρυθμίσεις τα πάντα στο ακίνητο και συνεπώς θα πρέπει να εξετάσεις όλο το κτίριο. 

Αυτό που αναφέρεις θα μπορούσε να ισχύσει μόνο σε περίπτωση οριζοντίων ιδιοκτησιών.

 

gountas

 

Επίσης προσωπική άποψη, αν προχωρήσει σε μερική ρύθμιση, να υπογράψει ΥΔ με σχετική αναφορά. Εννοείται πως βεβαίωση δεν δίνεις.

Edited by dsworks
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.