Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α26] Πρόστιμα μη δηλωμένων κατασκευών-χρήσεων


Recommended Posts

ναι σωστά!!

τακτοποιείς το προ του 75 δεν δίνεις βεβαίωση 

και εκδίδεις άδεια νομ/σης καταβάλλοντας τα πρόστιμα στο χρόνο έκδοσης της α.δ και όχι στο χρόνο της α.ε.δ

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Για κάθε αυθαίρετη εγκατάσταση ή εργασία που λόγω της φύσεώς της δεν αντιστοιχεί σε επιφάνεια χώρου η αξία του αυθαιρέτου υπολογίζεται αναλυτικά με τιμές προϋπολογισμού κατά το Παράρτημα Β΄ του παρόντος νόμου.

Έχοντας λοιπόν εγώ ένα υπόστεγο που κατασκευάστηκε το 2012, υπολογίζοντας με τις τιμές προυπολογισμού του παραρτήματος βγάζω αξία 10,000 €.

Η αξία του υπόστεγου για τον υπολογισμό του πρόστιμου ανέγερσης και διατήρησης θα είναι 500€ ( εφόσον <15,000€) ή δεν ισχύει αυτό και πάει αξία 10,000€?

Link to comment
Share on other sites

Το πρόστιμο για τα νέα αυθαίρετα που δεν αντιστοιχούν σε επιφάνεια αντιστοιχεί στο 30% του αναλυτικού προϋπολογισμού (δεν ισχύει δηλαδή το 15.000=500). Το υπόστεγο όμως αντιστοιχεί σε επιφάνεια (αντίθετα με τον τρόπο υπολογισμού για τα προ του 11 που ρυθμίζονται)....

Link to comment
Share on other sites

Κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαρισουμε και το τι ισχύει με το πρόστιμο της υδομ για αλλαγή χρήσης από π.χ. κατοικία σε κατάστημα..

 

Επίσης να ξεκαθαρίσει και αυτό που αναφέρει ο @armenopoulos για τα στέγαστρο κ.λπ. που στον 4178 βγαίνουν με προϋπολογισμό αλλα έχουν επιφάνεια.

Συμφωνώ ότι από την γραμματική προσέγγιση (sic) έχει δίκιο ο @armenopoulos παρότι το βρίσκω ακραίο να χρεώσεις κλειστό χώρο και υποστεγο το ίδιο.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Το υπόστεγο όμως αντιστοιχεί σε επιφάνεια (αντίθετα με τον τρόπο υπολογισμού για τα προ του 11 που ρυθμίζονται)....

 

 

Επίσης να ξεκαθαρίσει και αυτό που αναφέρει ο @armenopoulos για τα στέγαστρο κ.λπ. που στον 4178 βγαίνουν με προϋπολογισμό αλλά έχουν επιφάνεια.

Συμφωνώ ότι από την γραμματική προσέγγιση (sic) έχει δίκιο ο @armenopoulos παρότι το βρίσκω ακραίο να χρεώσεις κλειστό χώρο και υπόστεγο το ίδιο.

 

Εδώ υπάρχει ένα μικρό λαθάκι και από εμένα και από τον armenopoulos.

Σύμφωνα με τον 4280/14 με αναλυτικό υπολογίζεται το πρόστιμο και για τις παρακάτω περιπτώσεις:

1. θερμοκήπια

2. περκολα με σταθερή επικάλυψη

3. προστεγάσματα

4. προσωρινές κατασκευές

5. στέγαστρα.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά, το "υπόστεγο" στο οποίο αναφέρθηκε ο batzmav, θεώρησα ότι είναι στεγασμένος χώρος με μία ανοιχτή πλευρά (και σε κάθε περίπτωση ότι δεν έχει όλες τις πλευρές ανοιχτές). Αν είναι όντως έτσι, τότε, καλώς ή κακώς, υπολογίζεται με επιφάνεια (καθώς δεν πρόκειται για κάποια από τις περιπτώσεις που προστέθηκαν στο άρθρο 26 παρ.1γ του 4178/13 με την παρ.10 του άρθου 54 του Ν.4280/14 και οι οποίες ορθά αναφέρει ο ssouanis ότι υπολογίζονται με αναλυτικό).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα

Ξετρυπώνω το παρόν thread για να ρωτήσω το δικό μου θέμα.

Πελάτης μαλωμένος με όλη την οικοδομή, στην τελευταίο όροφο της οποία διατηρεί διαμέρισμα, έφαγε καταγγελία από γείτονα στο κεφάλι για σωρεία αυθαιρέτων κατασκευών που είχε.

Μεταξύ αυτών ήταν και δύο τμήματα κλεισμένου εξώστη εσοχής και προσθήκη δωματίου στο δώμα (εκ κατασκευής)

 

Πήρα στα χέρια μου την καταγγελία και διάβασα μια προς μια τις αυθαιρεσίες για τος οποίες καλείται να πληρώσει περί τα 40.000€ προστίμου, τα οποία και προφανώς εξαλείφονται με την ένταξη στο 4178.

Δε συμπεριέλαβαν, δυστυχώς, κατάληψη κοινοχρήστου λόγω κατασκευής αισθητώς μικρότερου κλιμακοστασίου από τις εγκεκριμένες διαστάσεις.

 

Για να τακτοποιήσω διαφορετική διαμερισμάτωση για αυτό, θα χρειαστώ συναινέσεις?

Δεδομένα δε χρειάζομαι σε περίπτωση αυθαιρέτων κατασκευών σε κοινόχρηστο μετά από καταγγελία (νομίζω αναφέρεται στην εγκύκλιο 3).

Για αυτό που δε συμπεριελήφθη όμως?

 

Υπάρχει η περίπτωση να ζητήσω από την πολεοδομία να συμπληρώσουν μια ακόμα παράβαση στο συνολικό πρόστιμο ή θα πρέπει να γίνει εκ νέου καταγγελία?

Link to comment
Share on other sites

Αν η αυθαιρεσία αυτή πραγματοποιήθηκε εκ κατασκευής και φαίνεται στα σχέδια της σύστασης ότι το κλιμακοστάσιο έγινε πιο μικρό και ο χώρος προσαρτήθηκε στο διαμέρισμα του πελάτη σου τότε δεν χρειάζεται συναίνεση γιατι αυτή έχει ήδη δοθεί με την υπογραφή της σύστασης.

Link to comment
Share on other sites

Αυτο ειναι προφανες.

Τι γινεται ομως αν το κλιμακοστασιο φαινοταν να χει πλατος 2,50μ καθαρο, κατα τη διαδικασία ελεγχου των μελετων εγινε (χειρογραφα) 2,70 (σε αδεια του 1965 ολα αυτα τωρα) και εν τελει κατασκευαστηκε 2,40μ?

30εκ φαγωθηκαν απο το κλιμακοστασιο και δοθηκαν στο διαμερισμα μου.

Σχεδια συστασης δεν υπαρχουν!

 

Οπως και να χει, εκανα μια επισκεψη στην Πολεοδομια Θεσσαλονικης σημερα, στο τμημα αυθαιρετων και με ενημερωσαν πως απαιτουνται απαραιτητως συναινεσεις προκειμενου να διαγραφει το προστιμο ανεγερσης και διατηρησης που επιβληθηκε, κατοπιν τακτοποιησης με το Ν.4178/2013.

Η παράγραφος 1α του Αρθρου 11 της Εγκυκλιου 4 δεν αφορα τους λοιπους συνιδιοκτητες της οικοδομης, απο τους οποιους δεν απαιτειται η ληψη συναινεσης για τακτοποιηση καταληψης κοινοχρηστου αλλα τους συνιδιοκτητες του ακινητου αυτου καθεαυτου... Και μαλιστα μου εδειξε και 2 εγγραφα, ενα της Αποκεντρωμενης διοικησης και ενα του ΥΠΕΚΑ που λενε το ιδιο...

 

Οποτε εν προκειμενω, καταληψη κοινοχρηστου τακτοποιειται απαραιτητως με συναινεσεις ακομα και κατοπιν καταγγελιας και επιβολης προστιμων...

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα, λογικό μου φαίνεται.

Δηλαδή διαφορετικά θα καταπατούσα εγώ ας πούμε το οικόπεδο, θα μου έκανες εσύ καταγγελία με το δίκιο σου και θα πήγαινα κυρία θα τα έβαζα 4178 χωρίς να ρωτήσω κανένα και θα διέγραφα τα πρόστιμα.

 

Απλά σε τέτοιες περιπτώσεις σαν τη δική σου που είναι προφανές ότι γίναν από κατασκευής και έτσι ήταν εξ αρχής οι ιδιοκτησίες όταν αγοράστηκαν, θα έπρεπε κάπως να προβλέπεται να μην απαιτείται η συναίνεση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.