Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α11] Δελτίο δομικής τρωτότητας ή μελέτη στατικής επάρκειας (γενικά)


Recommended Posts

Σύμφωνα με το ν.4178 δεν απαιτείται και για τις δύο κατηγορίες.

Δεν χρειάζεται, ο ιδρυτής του νόμου λέει ότι τα έφτιαχναν γερά τότε (χιούμορ) ...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το ν.4178 δεν απαιτείται και για τις δύο κατηγορίες.

Δεν χρειάζεται, ο ιδρυτής του νόμου λέει ότι τα έφτιαχναν γερά τότε (χιούμορ) ...

 

Τρομάρα του.....

Link to comment
Share on other sites

Σε κτίριο γραφείων στο ισόγειο υπάρχει κατάστημα με αυθαίρετο πατάρι. Κοιτάω την επικρατούσα χρήση που είναι γραφεία και δίνω ΔΕΔΟΤΑ ή τη χρήση του εμπορικού καταστήματος και απαιτείται μελέτη ;

Link to comment
Share on other sites

Αν 

 

............................ επικρατούσα χρήση     =     είναι γραφεία ..............

 

τότε θέλει Μελέτη Στατικής Επάρκειας

Link to comment
Share on other sites

@ΙΑΣΟΝΑ ΦΕΚ 405Β/20-2-14 (ΔΕΔΟΤΑ)

 

Στο άρθρο 2 δεν υπάρχουν κάπου τα γραφεία. Απο που έβγαλες το συμπέρασμα οτι απαιτείται μελέτη για γραφεία; Ούτε στο Νόμο αναφέρεται κάτι τέτοιο για τα γραφεία.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όχι γραφεία δημόσιας υπηρεσίας, μιλάμε για γραφεία - ιατρεία κλπ .

Edited by cve20126
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έχει δίκιο ο Ιάσονας,

διάβασε το ΦΕΚ στην αρχή του ... όχι στη στατική επάρκεια αλλά εκεί που λέει για το ποιά κτήρια θέλουν ΔΕΔΟΤΑ ...

 

Ιάσονα, παρενέβην λόγω νυκτερινής ώρας ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τον ν4178, τα γραφεία (όχι κοινοφελούς χρήσης) θέλουν ΔΕΔΟΤΑ.

Και πολύ καλά κάνουν αφού τα φορτία των γραφείων είναι αυτά της κατοικίας.

Link to comment
Share on other sites

"ΦΕΚ 405/ 20-2-2014. Άρθρο 2 - Μελέτη Στατικής Επάρκειας

1. Μελέτη στατικής επάρκειας απαιτείται για κάθε αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια με επικρατούσα χρήση, που περιλαμβάνεται στις παρακάτω δύο κατηγορίες υψηλής διακινδύνευσης:

A. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι.

α) Στην Κατηγορία Ι υπάγονται κτίρια των οποίων η λειτουργία είναι ζωτικής σημασίας για την Πολιτική Προστασία, τόσο κατά τη διάρκεια του σεισμού, όσο και μετά από αυτόν και έχουν ως επικρατούσα χρήση μία από τις παρακάτω:

i. Παραγωγής – Διανομής Ενέργειας, Ύδρευσης, Τηλεπικοινωνιών. Δεν συμπεριλαμβάνονται κτίρια ή τμήματα κτιρίων για τα οποία απαιτείται μόνο ΔΕ.ΔΟ.Τ.Α. σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 1 της παρούσας και τα οποία περιλαμβάνουν ή έχουν τοποθετημένα στα δώματα τους ή στον ακάλυπτο χώρο τους, φωτοβολταϊκά συστήματα ή υποσταθμούς επιχειρήσεων ηλεκτρισμού ή κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ραδιοεπικοινωνίας.

ii. Περίθαλψης (όπως νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, κλινικές, κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας).

iii. Πυροσβεστικών σταθμών.

iv. Δημοσίων Επιτελικών Υπηρεσιών (όπως υπουργεία, διοικητήρια, δημαρχεία, αστυνομικά τμήματα, γραφεία στρατιωτικών Υπηρεσιών).

v. Σταθμών μετεπιβίβασης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (όπως αεροδρόμια, ελικοδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, σταθμοί λεωφορείων, επιβατικών σταθμών, λιμένων)

β) Σε περίπτωση που η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια της Κατηγορίας αυτής (Ι) εκπονείται από αρμόδιο μηχανικό μελέτη στατικής επάρκειας στο σύνολο του κτιρίου, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε κατά το χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου ή την ισχύουσα νομοθεσία.

Β. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΙ

α) Στην Κατηγορία ΙΙ υπάγονται κτίρια που η τυχόν κατάρρευση τους έχει μεγάλες συνέπειες και έχουν ως επικρατούσα χρήση μια από τις παρακάτω:

i. Εκπαίδευσης (όπως δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητικά κέντρα και κτίρια ειδικής εκπαίδευσης − φροντιστήρια, ΙΕΚ, ΚΕΚ, ωδεία, σχολές χορού).

ii. Κοινωνικής Πρόνοιας (όπως βρεφοκομεία, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας, οικοτροφεία, ορφανοτροφεία, ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, ιδρύματα χρονίων πασχόντων, άσυλα).

iii. Πολιτιστικών Εγκαταστάσεων (όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, αίθουσες εκθέσεων).

iv. Συνάθροισης κοινού (όπως θέατρα, κινηματογράφοι, πολυκινηματογράφοι, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνεδριακά κέντρα, κτίρια εκθέσεων).

v. Καταστήματα εμπορίου (όπως τροφίμων, ένδυσης), καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών (όπως φαρμακεία, κουρεία, κομμωτήρια, αισθητικής περιποίησης, επιδιόρθωσης ενδυμάτων και υποδημάτων), καθώς επίσης και κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, χώροι εστίασης (όπως εστιατόρια, ταβέρνες), τράπεζες, εμπορικά κέντρα με πολλαπλές χρήσεις, πολυκαταστήματα, αγορές και υπεραγορές.

vi. Αθλητικών Εγκαταστάσεων (όπως κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα με κερκίδες και κλειστούς βοηθητικούς χώρους, γήπεδα ΠΑΕ, Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις). Δεν συμπεριλαμβάνονται ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτουν κλειστούς χώρους μόνο με χρήση υγιεινής και αποδυτηρίων.

vii. Θρησκευτικών Χώρων (όπως Ιεροί Ναοί, χώροι άλλων δογμάτων ή θρησκειών, αίθουσες κατηχητικού, άλλοι θρησκευτικοί χώροι εν γένει, Ιερές Μονές).

viii. Δημοσίων υπηρεσιών (όπως γραφεία δημοσίων υπηρεσιών και υπηρεσιών ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, δικαστικά μέγαρα).

ix. Βιομηχανικών εγκαταστάσεων και επαγγελματικών εργαστηρίων.

x. Ξενοδοχείων και λοιπών τουριστικών εγκαταστάσεων.

β) Σε περίπτωση που η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια της Κατηγορίας αυτής (II) εκπονείται από αρμόδιο μηχανικό μελέτη στατικής επάρκειας στο σύνολο του κτιρίου, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε κατά το χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου ή με την ισχύουσα νομοθεσία. Σε περίπτωση που υπάρχει άδεια οικοδομής, η μελέτη στατικής επάρκειας εκπονείται βάση της νομοθεσίας που ίσχυε κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης.

γ) Τα ανωτέρω κτίρια δύναται να απαλλαγούν από τη μελέτη στατικής επάρκειας, αν έχει εφαρμοστεί, ως προς τις διαστάσεις του φορέα του φέροντος οργανισμού η εγκεκριμένη στατική μελέτη για το νόμιμο τμήμα του ακινήτου και εφόσον συντρέχει τουλάχιστον μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

i. Το τελικό (μετά την όποια αυθαιρεσία) κτίριο είναι μονώροφο, δηλαδή υπάρχουν μόνο οι στάθμες θεμελίωσης, υπογείων, ισογείου, ισογείου με πατάρι ή/και σοφίτα.

ii. Το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ανά διηρημένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο είναι μικρότερο σε επιφάνεια από 20 τ.μ..

iii. Το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ανά διηρημένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο δεν επιφέρει αύξηση των κατακόρυφων φορτίων άνω του 10% για τη διηρημένη ιδιοκτησία αυτή ή το ανεξάρτητο κτίριο.

iv. Από τον έλεγχο του συνολικού σεισμικού φορτίου (τέμνουσα βάσης) μετά την προσθήκη των αυθαιρέτων κατασκευών στο σύνολο του κτιρίου προκύπτει ότι αυτό δεν υπερβαίνει το 1,10 του αντίστοιχου σεισμικού φορτίου του υφιστάμενου κτιρίου χωρίς τις αυθαίρετες κατασκευές.

v. Έχει εκδοθεί άδεια σεισμοπλήκτου και έχουν υλοποιηθεί ενισχύσεις μετά την 01.01.2000.

vi. Tο αυθαίρετο τμήμα είναι στατικά ανεξάρτητο, ισόγειο και δεν αλλάζει τα ωφέλιμα φορτία.

δ) Για τις αυθαίρετες κατασκευές που απαλλάσσονται κατά τα ανωτέρω από τη μελέτη στατικής επάρκειας υποβάλλεται τεχνική έκθεση και δελτίο τρωτότητας που προβλέπεται στο άρθρο 1 της παρούσας. Για τις περιπτώσεις iii και iv της παρούσας υποβάλλεται επιπλέον τεύχος υπολογισμών.....".

 

 

Καλό θα ήταν ο φίλος και συνάδελφός μας να μελετήσει πολύ καλά τις ιδιομορφίες - ιδιαιτερότητες του κτιρίου του πελάτη του κι αφού ανατρέξει στο συγκεκριμένο ΦΕΚ ν' αποφασίσει αν τελικώς απαιτείται Μελέτη Στατικής Επάρκειας ή μπορεί να τη .......γλυτώσει!!!!

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Faethon11,

πριν βγει ο νόμος εκεί κοντά μπορεί να υπήρχε και κανένας μηχανικός ...

για την απόφαση του ΦΕΚ "επικράτησε" συντάκτης νομικο-πολιτικο-γλωσσοπλάστης ...

έγινε και διαβούλευση ... που να στα λέω ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.