Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Εξώστες (διάφορες περιπτώσεις και αυθαιρεσίες επ΄ αυτών)


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 678
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Επειδή ανέφερες ότι η κάτοψη της ΠΣΟΙ έχει διαφορές συγκρινόμενη με την υφιστάμενη κατάσταση, έχεις εντοπίσει τις διαφορές και κυρίως, αν λόγω αυτών των διαφορών υφίσταται παραβίαση Κ.Χ του κτιρίου;

Link to comment
Share on other sites

οχι δεν παραβιάζει, οι διαφορές είναι οτι ο εξωτερικός τοίχος προς τον εξώστη που είναι στο κλιμακοστάσιο είναι περασιά ενώ στης σύστασης είναι 10 εκατοστά πιο μέσα και οτι η διάσταση προς τον "αέρα" του καταστήματος είναι 3,75μ ενώ στης σύστασης 3,40μ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα σε όλους,

Είμαι νέος μηχανικός και μου έτυχε περίπτωση επέκτασης εξώστη με σιδεροκατασκευή. Η επέκταση έγινε το 2020 και ο ιδιοκτήτης ενδιαφέρεται να τη νομιμοποιήσει. Επισυνάπτω σχετικές φώτος.

Μπορείτε να με συμβουλέψετε αν είναι δυνατή η νομιμοποίηση σε αυτή τη περίπτωση και αν θα απαιτηθεί Μελέτη Στατίκης Επάρκειας?

Σε περίπτωση που απαιτηθεί ΜΣΕ θα πρέπει να είναι για όλο το κτίριο?

Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

IMG-20240322-WA0003.jpg

IMG-20240322-WA0001.jpg

IMG-20240322-WA0002.jpg

Link to comment
Share on other sites

Επειδή η νομιμοποίηση είναι διαφορετική από την τακτοποίηση (υπαγωγή Ν. 4495) διευκρίνισε τι ακριβώς εννοείς.

Αν εννοείς υπαγωγή και υπό την προϋπόθεση ότι η επέκταση έχει γίνει πριν την 28/7/2011,  εξετάζεις αν πληροί το κριτήριο της κατηγορίας 3.

γγ)   αλλαγή  των  διαστάσεων  των  εξωστών  που  προκαλεί  υπέρβαση  της  επιφανείας  τους  έως  είκοσι  τις  εκατό  (20%). Συμπεριλαμβάνονται  και  εξαιρούνται  οριστικά  της  κατεδάφισης  αυθαίρετοι  ανοικτοί  εξώστες  ή  τμήματά  τους,  που υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης (ρυμοτομική γραμμή), υπό την προϋπόθεση, ότι η προβολή τους δεν ξεπερνά το κρασπεδόρειθρο, 

 

Link to comment
Share on other sites

@GP80

Καλημέρα,

Καταρχήν στις φωτογραφίες δεν φαίνεται το που εδράζεται/στηρίζεται η άλλη πλευρά της μεταλλικής δοκού. 

Σε κάθε περίπτωση, για τη νομιμοποίηση απαιτείται οικοδομική άδεια με βασική προύπόθεση, το μπαλκόνι αυτό, καθώς και άλλες πιθανές αυθαίρετες κατασκευές να μην παραβιάζουν τις πολεοδομικές διατάξεις ή να έχουν ήδη τακτοποιηθεί. Φυσικά απαιτείται συναίνεση του συνόλου των συνιδιοκτητών τόσο για την όψη, όσο και για την επιβάρυνση του φέροντα οργανισμού. Η άδεια νομιμοποίησης είναι παρόμοια με την άδεια ανέγερσης ή προσθήκης, με τη διαφορά ότι πληρώνεις πρόστιμο αντί για επιβλέψεις!

Το κόστος μια άδειας νομιμοποίησης κατασκευής σαν αυτή, είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με την κατασκευή, λόγω των απαιτούμενων μελετών για ολόκληρο το κτίριο (τοπογραφικό, διάγραμμα κάλυψης, αρχιτεκτονικά, στατικά και διεκπεραίωση όλων αυτών).

Σχετικά με την ΜΣΕ θα σου πω ότι είναι το λιγότερο που θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει αν η άδεια περιλαμβάνει μονο αυτή την αυθαίρετη κατασκευή. Λογικά απαλάσσεται με τον έλεγχο της τέμνουσας βάσης, το οποίο ναί μεν έχει δουλίτσα, αλλά δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τη δουλειά που απαιτείται για ΜΣΕ. Σε συμβουλεύω ανεπιφύλακτα να διαβάσεις τον ΚΑΝονισμό ΕΠΕμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ.) ... 
Είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να κάνεις μια πρώτη αρχή, γιατί μετά έχει πολύ περισσότερο διάβασμα αν θες να εμβαθύνεις εκεί. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Pavlos33 και ppanag,

Δεδομένου του μεγάλου κόστους της νομιμοποίησης, είναι δυνατό να αποκαταστήσει τη νομιμότητα του κτιρίου δηλώνοντας την αυθαιρεσία με σκοπό να πληρώσει το πρόστιμο και να την απομακρύνει? Κατά την εμπειρία σας θα ήταν πιο οικονομική αυτή η λύση?

Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Με συγχωρείτε συνάδελφοι, ήμουν βιαστικός να φύγω και δεν διάβασα προσεκτικά ότι ήταν το 2020. Αγνοήστε την απάντησή μου περί τακτοποίησης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.