Μετάβαση στο περιεχόμενο

Από τις 09/09 οι αιτήσεις εγγραφής στο Εγγραφής στo Μητρώo των Μόνιμων Ενεργειακών Επιθεωρητών


Engineer

Recommended Posts

Παίδες, οι πιό πολλοί από εμάς, δεν επιθυμούμε να βγάλουμε τα προς το ζειν αποκλειστικά από ΠΕΑ.

Τα ΠΕΑ αποτελούν το 10% του εισοδήματος. Για βενζίνες και καφέδες.

Βέβαια, ο κάθε άνθρωπος στρώνει τη ζωή του όπως θέλει. Προσωπικά, πάντα "βλέπω" 2-3 χρόνια μετά... ΠΑΝΤΑ!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 281
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ρε παιδιά είναι δυνατόν τώρα....

Αυτό είναι το πρόβλημα να την λέμε ο ένας στον άλλο αν έχει εκπαίδευση και κουλτούρα!!!!

Λες και στα κτήρια τηρούνται οι προδιαγραφές ως προς τα μηχανολογικά. Τα πάντα οι μηχανολόγοι εν σοφία εποίησαν τόσα χρόνια...

Τι να πει κανείς...

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς δόση παρεξήγησης, από τότε που βγήκε ο νόμος για τα αυθαίρετα πέσαν κατακόρυφα οι τιμές στα ΠΕΑ.....Τον πρώτο χρόνο εφαρμογής ΠΕΑ ('11) έπαιρνες και πάνω από το κανονικό!!  Μετά ακολούθησε από κάποιες ειδικότητες το πακέτο πχ βεβαίωση+ΠΕΑ 350....."Θα το τακτοποιήσουμε μη αγχώνεσαι και το ΠΕΑ δώρο είναι".  Ξέρω κάποιες περιπτώσεις ΠΜ της περιοχής που το κάναν έτσι. Δε φωτογραφίζω ειδικότητες, αλλά όταν τα κάνεις όλα κάποια θα τα κάνεις και τσάμπα, με 30-50 ευρω, για να τσιμπήσεις τον πελάτη ή είναι κάποιου είδους marketing

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δλδ για να καταλάβω. Αν εμείς οι κακοί ΠΜ (που μαμήσαμε τις αμοιβές, που που που) ΔΕΝ ξανακάνουμε ΠΕΑ, εσείς οι ΜΜ πιστεύετε ότι ΔΕ θα βγάλετε τα μάτια σας μόνοι σας μετα αλλά θα κρατήσετε τις αμοιβές 200-300 το ΠΕΑ!!!! Καληνύχτα.

Είχαμε δεν είχαμε το κάναμε το θέμα εσεις οι καλοί και μεις οι κακοί. Εγώ αυτό που είπα παραπάνω το είπα σαν αστείο για τη ζούγκλα που επικρατεί και μέσα στον ίδιο κλάδο (ΜΜ, ΠΜ κτλ) δεν έθιξα καμιά κουλτούρα και πράσινα άλογα.

Link to comment
Share on other sites

Βρε συ dim, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί...Ξέχασέ το αυτό. Απλά όταν έχεις αυξημένες αρμοδιότητες, σε μία δύσκολη εποχή θα κοιτάξεις και το marketimg, δεν θα γδάρεις τον πελάτη σε κάθε μία εξ'αυτών. Κάπου θα κάνεις σκόντο. Δεν μπορείς να δώσεις βεβαίωση, να τακτοποιήσεις και να βγάλεις ΠΕΑ με ξεχωριστές τιμές. Με καταλαβαίνεις πιστεύω. Αν οι ΜΜ λέμε τώρα είχαν αυτές τις αρμοδιότητες το ίδιο θα γινόταν. Δεν είναι οι ΠΜ ξεχωριστή ράτσα ανθρώπων, μη τρελλαθούμε τώρα. Το ΠΕΑ έχει επικρατήσει ότι είναι το χαρτί για να κλείσει το μισθωτήριο. Η τακτοποίηση κάτι που θα τον βρουν μπροστά τους αυτοί ή τα παιδιά τους, εμπλέκονται πρόστιμα, κράτος, πελαγώνει ο άλλος.... Που θα ρίξεις βαρύτητα?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει σχέση αν κάποιος είναι ΜΜ ή ΠΜ. Υπάρχουν μηχανικοί που βάζουν και από την τσέπη τους για να πάρουν τον πελάτη ανεξάρτητα της ειδικότητάς τους.

 

Αυτή την στιγμή υπάρχει τοπογράφος που χρεώνει εξαρτημένα τοπογραφικά 50€ την στιγμή που ο επόμενος φθηνότερος θέλει τουλάχιστον 200€ για να πάει στην ίδια περιοχή.

 

Από την άλλη ξέρω μηχανικούς που δεν ασχολούνται καν με ΠΕΑ για λιγότερα από 200€.

 

Πάντως ορισμένοι έβγαλαν πιστοποιητικά με τη σέσουλα.

Είχε κυκλοφορήσει και μια φήμη στις αρχές, όταν πρωτοξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου, πως ορισμένοι χρησιμοποιούσαν το ίδιο xml για διαφορετικά ακίνητα....

 

Αν πρόκειται για αυτόν που είχα ακούσει (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=1955&language=el-GR

), στα 30 ΠΕΑ τα 29 είχαν τα ίδια στοιχεία, δηλαδή περάστηκε το ίδιο XML. Άκουσα (δεν μπορώ να το επαληθεύσω) ότι πήραν την άδεια επιθεωρητή για ένα έτος, του βάλανε ένα προστίμο και του είπαν να διαλέξει από τα 30 ποιο είναι το σωστό και τα υπόλοιπα βγήκαν άκυρα.

 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι βλέπω ότι αντιδρούμε τελείως ασυναίσθητα και αντανακλαστικά και χάνουμε την ουσία. Οι Μηχανικοί σπουδάζουν 4 ή 5 ή επιπλέον χρόνια, για να εφαρμόζουν επιστημονικές γνώσεις. Αυτό σημαίνει εκπόνηση ή/και επίβλεψη μελετών ή ακόμη παροχή συμβουλών που απαιτούν επιστημονική βάση. Όταν ένα ΠΕΑ εκδίδεται με σκοπό την ενοικίαση ή το συμβόλαιο, είναι απλώς ακόμη ένα χαρτί στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας.

 

Όποιος επιθυμεί να ασχολείται με τα ενεργειακά θέματα της κατοικίας σε αυτό το επίπεδο, ας πάρει ένα προγραμματάκι και ας κάνει ΠΕΑ σε 1ώρα για 50€. Προφανώς αυτός θα είναι ο Μηχανικός τύπου "τα κάνω όλα και συμφέρω" και που ασχολείται με "ότι κάτσει" --- είναι πολύ της μόδας τελευταία. Είναι ο ίδιος που θα κάνει την τακτοποίηση αυθαιρέτου για 300€ και το τοπογραφικό για 150€. 

 

Όμως, όποιος θέλει να ασχοληθεί με την ουσία, προφανώς θα πρέπει να πάει ένα βήμα πέρα από τα ΠΕΑ και να εμβαθύνει στο θέμα. Θα πρέπει να απευθυνθεί σε πελάτες που ενδιαφέρονται να αποτυπώσουν και να αναβαθμίσουν ενεργειακά το κτίριο τους και όχι σε αυτούς που ψάχνουν το φθηνότερο χαρτί για να τελειώνουν με το συμβόλαιο. Θα πρέπει να προτείνει τις βέλτιστες -οικονομοτεχνικά- λύσεις και να μπορεί να ερμηνεύσει σωστά τα αποτελέσματα μιας ενεργειακής αποτύπωσης.

 

Προφανώς όμως τα παραπάνω απαιτούν δουλειά, διάβασμα, επιμονή και κυρίως... υπομονή. Γιατί αυτός ο τρόπος θα αργήσει να αποδώσει αλλά οδηγεί σε κάτι βιώσιμο. Θεωρώ ότι είναι χάσιμο χρόνου να συμμετέχει κανείς σε αυτήν την τρέλα με τα ΠΕΑ. Πραγματικά η υπόθεση αυτή φανερώνει πόσο κακός σύμβουλος είναι ο πανικός και η απογοήτευση. 

 

Κάποτε θα επικρατήσει η λογική και η σύνεση, αλλά για πολλούς θα είναι ήδη αργά...

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Πάρα πολύ σωστά όλα αυτά, αλλά όταν το χρήμα στερεύει επικρατεί πανικός... Καλώς ή κακός πολλοί προσπαθούν να επιβιώσουν για το σήμερα. Ξέρω αρκετούς που το μόναδικό τους εισόδημα είναι αυτού του είδους οι "γραφειοκτατηκές" δουλειές. Από την άλλη αν προσπαθήσεις να εξηγήσεις στον 60χρονο ιδιοκτήτη, όλες αυτές τις βέλτιστες -οικονομοτεχνικά- λύσεις, το πιο πιθανό είναι να σε κοιτάζει σαν εξωγήινο.... Θυμάμαι στην αρχή προσπαθούσα να εξηγήσω την χρησιμότητα τουλάχιστον των ΠΕΑ και όλοι με κοίταζαν παράξενα και δεν ενδιαφέρονταν. Ασε που είχαν ήδη τη δική τους εξήγηση... Μέχρι και δάκτυλο των Αμερικάνων άκουσα, τι να λέμε τώρα...

Ενα ΠΕΑ μπορεί να βγει σε οποιαήποτε περίπτωση, χωρίς απαραίτητα το ακίνητο να προορίζεται για ενικοίαση ή πώληση. Ετσι για να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης την
"κατάσταση" του ακινήτου του και τι βελτιώσεις μπορεί να κάνει. Ε, πείτε μου έναν μα έναν στα 3 χρόνια που το έχει κάνει αυτό.

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 

Αν πρόκειται για αυτόν που είχα ακούσει (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=1955&language=el-GR

), στα 30 ΠΕΑ τα 29 είχαν τα ίδια στοιχεία, δηλαδή περάστηκε το ίδιο XML. Άκουσα (δεν μπορώ να το επαληθεύσω) ότι πήραν την άδεια επιθεωρητή για ένα έτος, του βάλανε ένα προστίμο και του είπαν να διαλέξει από τα 30 ποιο είναι το σωστό και τα υπόλοιπα βγήκαν άκυρα.

 

Δηλαδή τα υπόλοιπα 400.000 πιστοποιητικά είναι καθ' όλα εντάξει?

Λειτούργησε σωστά ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΕΥΕΠΕΝ?

Διασφαλίστηκε η ποιότητα των πιστοποιητικών?

 

Εν πάση περιπτώσει, εγώ πιστεύω πως αυτά τα "χαρτιά" θα είχαν κάποια αξία για τον υποψήφιο αγοραστή/ενοικιαστή ώστε να μπορεί να σταθμίσει και την παράμετρο της ενεργειακής απόδοσης του ακινήτου και την ποιότητα κατασκευής.

Αλλά.......

Link to comment
Share on other sites

Λεφτά στην πλειοψηφία των πελατών ΔΕΝ υπάρχουν. Οπότε η ενεργειακή αναβάθμιση αναβάλλεται επ' αόριστον, όχι γιατί αυτή η πλειοψηφία δεν κατανοεί τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης, αλλά γιατί απλά δεν ξέρει καν αν θα έχει δουλειά και λεφτά για να την βγάλει και αύριο.

Η μειοψηφία που έχει λεφτά, δεν περιμένει την έκδοση ΠΕΑ για να προχωρήσει σε ενεργειακή αναβάθμιση. Συνήθως έρχεται μόνη της και σε βρίσκει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.