Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημόσια Διαβούλευσ​η για το δελτίο δομικής τρωτότητας και τη μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων


letom

Recommended Posts

Αλέξη, τα συγχαρητήριά μου για το σχόλιό σου στη διαβούλευση !

Λυπάμαι που μαζί με ένα - δύο άλλα θα έπρεπε να είναι και τα μόνα σχόλια.

Πολύ χαμηλό το επίπεδο των σχολίων και ειδικά στο ΔΕΔΟΤΑ ... Υποτίθεται ότι αφορούν έναν ολόκληρο κλάδο ...

 

Επειδή θύμωσα λίγο ακόμη παραπάνω έγραψα και εγώ ... επειδή θέλω να θυμώσω και άλλους και επειδή δεν ξέρω και αν το εγκρίνουν τελικά ... το αντιγράφω εδώ :

 

Κύριοι,
Αν δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα ... μην παρασύρετε σ΄αυτό τους πολίτες και μάλιστα εμπλέκοντας ολόκληρο επιστημονικό κλάδο στο εκτελεστικό σκέλος του εμπαιγμού.

Εδώ και 4-5 νόμους αυθαιρέτων προσπαθείτε να προσπεράσετε στη στροφή τις συνταγματικές ερμηνείες του ΣτΕ. Κάθε φορά ισχυρίζεστε ότι θα τα καταφέρετε αλλά μάταια ... πάντα χάνετε.
Τώρα τελευταία κάποιοι σας υπέδειξαν μιά φόρμουλα. Με βάση αυτή στρώνετε τον τελευταίο νόμο και οδεύετε (τάχα μου) στην "ολιστική αντιμετώπιση" του φαινομένου των αυθαιρέτων. Όμως πάλι μάταια ...

Νομιμοποίηση-εξαίρεση-τακτοποίηση-whatever χωρίς κατεδάφιση (αυτών που πρέπει) δε γίνεται. Σας το είπε και το ΣτΕ ...
Εμπαιγμός (ή μάλλον εκβιασμός) του πολίτη "πλήρωσε και δε θα στο κατεδαφίσω" γίνεται ... αλλά μόνο για εισπρακτικούς λόγους ...
Και δυστυχώς για τον επειχειρούμενο εμπαιγμό-εκβιασμό, το Σύνταγμα έχει πολλά άρθρα ...
Τώρα απασχολείστε να ικανοποιήσετε το άρθρο 17 - παρ.1 "περί ιδιοκτησίας", αλλά παρακάτω το άρθρο 24 γράφει "...  η πολεοδόμηση και η επέκταση των πόλεων και των οικιστικών γενικά περιοχών υπάγεται στη ρυθμιστική αρμοδιότητα και τον έλεγχο του Κράτους, με σκοπό να εξυπηρετείται η λειτουργικότητα και η ανάπτυξη των οικισμών και να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι διαβίωσης. Οι σχετικές τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης ..."
Λοιπόν, αφήστε τις οριζόντιες ιδιοκτησίες προς το παρόν στην άκρη ... ζητάτε να ασκήσετε ρυθμιστική αρμοδιότητα και έλεγχο σε (δηλ. να νομιμοποιήσετε) κτήρια που (τουλάχιστον) πρέπει να είναι ασφαλή. Όμως "οι σχετικές τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης" ... άρα μ' αυτούς πρέπει να κριθεί και η ασφάλεια του πολίτη και η στατική επάρκεια !

Σαν έλεγχος, στη φάση αυτή, μπορεί να εννοηθεί : α) το ΔΕΔΟΤΑ (πρώτο, δεύτερο ή και τρίτο ή και μελέτη μέχρι την οριστ. εξαίρεση) για σπουδαιότητα κατοικίας ή χαμηλότερη και β) ΜΕΛΕΤΗ στατικής επάρκειας για τα όλα τα υπόλοιπα (και αυτή ενδεχόμενα με περαιτέρω στάδια). Και τα δύο ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΤΗΡΙΟΥ. Οι νομικοί σύμβουλοί σας ας ασχοληθούν ΜΟΝΟΝ με τα θέματα του πίνακα συνιδιοκτησίας.

1. Το επιστημονικό πλαίσιο και οι κανόνες για τον έλεγχο υπάρχουν. Χρησιμοποιήστε τα ! ΣΑΦΩΣ και όχι με αλληθωρισμούς ή σκοπιμότητες.
2. Αν χρησιμοποιήσετε αυτά που πρέπει, ξέρετε πολύ καλά ότι το κόστος δεν το αντέχει ο πολίτης. Βγείτε να του το πείτε ή βρείτε τρόπο να τον επιδοτήσετε δραστικά. Το οικονομικό κριτήριο-σημείο είναι κάπου μεταξύ του ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου και του κοινωνικού συνόλου. Βρείτε το !
3. Αν θέλετε μιά οικονομικότερη λύση, επιλέξτε τη μέσω της στάθμης επιτελεστικότητας. Εξηγήστε στον ιδιοκτήτη τι είναι αυτό. Ότι δε μπορείς να είσαι σαν όλους τους άλλους, θα είσαι κάτι παρακάτω. Για να δούμε το πόσο παρακάτω χρειάζεται ο έλεγχος, ο έλεγχος δεν είναι χαράτσι. Όταν όμως βρούμε τι τελικά είσαι πρέπει αυτό να γίνει δημόσια γνωστό και αν είσαι κάτω από κάποιο όριο τότε δεν πρέπει να υπάρχεις. Πείτε το !
4. ΟΛΑ τα κτήρια πρέπει να περάσουν τον έλεγχο. Διευκρινίστε το στο ν.4178, γιατί εννοεί ότι εξαιρούνται τα κτήρια των κατηγοριών Α και Β. Γιατί ; Σ' αυτά δε θα μπαίνουν παιδιά μέσα ; Αν ναι, να το γράφουν σε μεγάλη ταμπέλα στην είσοδο !
5. Μάθετε να γράφετε νόμους ! Ο νόμος ετοιμάζεται και δοκιμάζεται πριν το ΦΕΚ. Η εγκύκλιος δεν είναι για να τον διορθώνει αλλά για να τον ερμηνεύει και η ΥΑ δε μπορεί να διαφωνεί με το νόμο που την εξουσιοδοτεί.
6. Αν δεν προλαβαίνετε να το διαμορφώσετε τώρα αφήστε το για αργότερα (πχ για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου). Εν τω μεταξύ, θα λυθούν και τα προβλήματα ερμηνείας του νόμου, αφού πλέον θα έχετε βρει πως γίνεται μελέτη στατικής επάρκειας σε κτήριο που δε σε αφήνουν να το δεις ή πως κατεδαφίζεται αυθαίρετη οριζόντια ιδιοκτησία σε πολυκατοικία ...
7. Πριν γράψετε απαλλαγές από έλεγχο στατικής επάρκειας σκεφτείτε (πολλές φορές) τι ακριβώς σημαίνει η κάθε περίπτωση. Δε μπορεί με την απαλλαγή i) να εξαιρείτε της μελέτης τις περισσότερες αυθαίρετες εκκλησίες, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία κλπ. Δυστυχώς, χάρη σε σας, έχουμε πολλά τέτοια αυθαίρετα. Καιρός πιά να ελεγχθούν ή να κατεδαφιστούν !
8. Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του κράτους (και του κρατικού μηχανισμού) σε θέματα στατικής επάρκειας είναι υπεύθυνη για το πόσο την λαμβάνει υπόψη του σήμερα ο πολίτης και τα αυθαίρετα το ζωντανό και διαρκές δείγμα του. Καλό είναι να μη συνεχίσει και σε άλλες γενιές γιατί στοιχίζει πολύ !

Αν δεν αντιμετωπίσετε όλα τα παραπάνω, νόμος αυθαιρέτων δε στεριώνει, η "κόκκινη γραμμή" σβήνει ... και το ΣτΕ έρχεται !
Αν αυτό θέλετε, μαζί με κάποια εκατομμύρια ευρώ, μη χρησιμοποιείτε μελέτες μηχανικού στη διαδικασία ... γίνεται και χωρίς αυτές !

 

 

  • Upvote 9
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλά κάνεις που τα γράφεις χύμα, η λεπτή ειρωνεία τους αξίζει. Εξάλλου γίνεται με χιούμορ, αν και δεν νομίζω ότι μπορούν να το καταλάβουν. Αν δεν τα εγκρίνουν, θα ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε.

 

Σουλούπωσα λίγο τα δικά μου και τα έστειλα με e-mail σε ΣΠΜΕ και ΤΕΕ. Θα τους πάρω αύριο τηλ να ζητήσω πρωτόκολλα.

Παροτρύνω και τους συναδέλφους να στείλουν κι αυτοί τα σχόλιά τους. Όχι ότι θα αλλάξει κάτι, αλλά τουλάχιστον να μην περάσει όλη αυτή η ανοησία με την σιωπή μας. Να ξέρουν και οι εκπρόσωποί μας πως ο,τι γίνεται δεν βρίσκει σύμφωνο τον κόσμο των μηχανικών.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

συγνωμη   συναδελφοι  μην  χαλατε   την  μελανη  σας  , οι   υπευθυνοι  για  την  καταστροφη  που  εγινε   στην  χωρα   μας   τα  τελευταια  40  χρονια  ,

οι  οποιοι  αφησαν   ανεξελεχτη  την  αυθαιρετη  δομηση  ,  δεν  μπορουν  να  θεραπευσουν  το  προβλημα  ,  και  φονιας  και  δικαστης  δεν  γινεται .

μυρια  αυθαιρετα  παντου  χωρις  κανονισμο  που  στα  πρωτα  ρικτερ  θα  πεσουν  στο  κεφαλι  του  ιδιοκτητη  που  το  εκανε  σε  μια  νυχτα .

καποιος  πρεπει  να  ενημερωσει  αυτον  τον  ανθρωπο   τι  θα  παθει  αυτος  και  τα  παιδια  του  . απο  κει  να  ξεκινησουμε  με    ελενχο  ,  ξηλωμα

κατεδαφιση  αν  δεν  μπορει  να  αντεξει  το  βαρος  της  επισκευης   η  διατηρηση  για  40-50  χρονια  στην  περιπτωση  που  το  επισκευασει

τα  κανονιστικα  πλαισια  θα  τα  βρουμε  στην  πορεια . το  θεμα  αν  θα  εχουν  δουλεια  οι  μηχανικοι  και  οι  στατικοι  πολιτικοι  μηχανικοι  ειναι  το  τελευταιο  .  δεν  τολμαμε  να  μιλησουμε  στον  ιδιοκτητη  για  την  κατασταση  που  βρισκεται  το  κτιριο  τους  ,  διοτι   το  θεμα  για  χρηση  κατοικιας  το  ξεπερνα  ο  ταχυς  οπτικος  ελενχος  ενω  απο  την  αλλη  ο  ντοπιος   εργολαβος  εχει  στεισει  μαγαζι  με  φαμπρικα  νομιμοποιησης  αυθαιρετων  που  ολα  τα  σφαζει  ολα  τα  μαχαιρωνει  για  λιγα  ευρω .

Link to comment
Share on other sites

Το παράπανω του μηχανολόγου που θεωρεί το ΔΕΔΟΤΑ δώρο στους πολιτικούς μηχανικούς ενώ θα πρέπει να μπορούν να το συντάξουν όλες οι ειδικότητες το είδε κανείς; :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Υπογραμμίζω μερικά σημεία από τις δηλώσεις του συναδέλφου Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ για το θέμα :

 

Μονόδρομο αποτελεί η τακτοποίηση των αυθαιρετών για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι σπεύδουν να ρυθμίσουν οριστικά τα περιουσιακά τους στοιχεία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Χωροταξίας, Σ.Αλεξιάδης.

Αφορμή της συζήτησης αποτέλεσε η τελευταία ρύθμιση που επιβάλλει τη συμπλήρωση του φακέλου με το δελτίο δομικής τρωτότητας ή τη μελέτη επαρκούς στατικότητας, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και η πορεία εφαρμογής του νόμου, με δεδομένη την αυξανομένη έλλειψη ρευστότητας των νοικοκυριών, αλλά και την «υπερφορολόγηση» των ακινήτων (διαμαρτυρία βουλευτών στη διαβούλευση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων).

«Υπάρχει προσέλευση γιατί προσφέρουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιήσουν το περιουσιακό τους δικαίωμα μέσω μιας ρύθμισης χρήσιμης και ωφέλιμης για όλους με πολλά κίνητρα και διευκολύνσεις» τονίζει στο ΑΠΕ ο κ. Αλεξιάδης και προσθέτει: «Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για την οριστική επίλυση του προβλήματος, εφεξής η πολιτεία έχει τα εργαλεία να σταματήσει την αυθαίρετη δόμηση και να εντοπίσει, προοδευτικά, τα αυθαίρετα κτίσματα».

Σε ερώτηση εάν πρόκειται να ακολουθήσει διασταύρωση των ιδιοκτησιακών στοιχείων των πολιτών με αυτά της φορολογικής δήλωσης και του Ε9, ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι υπάρχει πλέον αυτή η δυνατότητα και ότι η Πολιτεία «θα προχωρήσει σε αυτήν τη σύγκριση, ούτως ή άλλως, τα επόμενα χρόνια, είτε με τα τετραγωνικά που δηλώνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, είτε στο Ε9, ή με την ταυτότητα του κτιρίου, που θεσπίζεται τώρα».

Για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων διευκρίνισε ότι προβλέπεται σε Προεδρικό Διάταγμα και προσέθεσε πως είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος όλων των στοιχείων ενός ακινήτου, είτε ενός κτιρίου, είτε μιας οριζόντιας ιδιοκτησίας, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει τα πάντα όσα αφορούν στο κτίσμα.

Θα είναι μια συλλογή των στοιχείων που έχουν να κάνουν με εγκεκριμένα σχέδια, με σύσταση, με συμβόλαια κλπ, με ενεργειακά πιστοποιητικά, με βεβαιώσεις μηχανικού, ώστε από εκεί και πέρα αυτή η ταυτότητα, αυτός ο αριθμός, να συνοδεύει πάντα το ακίνητο και να μη χρειάζονται επιπλέον πράξεις. Όταν δηλ. συμπληρωθεί η ταυτότητα του κτιρίου και αποκτηθεί αυτός ο αριθμός, δεν θα χρειάζεται μετά να ξαναβγεί ενεργειακό πιστοποιητικό, δεν θα χρειάζεται μετά να ξαναβγεί βεβαίωση μηχανικού για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι το θέμα ήταν σε εκκρεμότητα και ρυθμίζεται τώρα, όπως και το δελτίο δομικής τρωτότητας που αφορά στην ασφάλεια των πολιτών και τη στατικότητα του κτίσματος.

Το δελτίο οικοδομικής τρωτότητας, είπε, είναι απαραίτητο για να καταστεί μια δήλωση οριστική. Διευκρίνισε ότι είναι ενημερωτικού χαρακτήρα και συμπληρώνεται μόνο με οπτικό έλεγχο της κατασκευής (χωρίς άλλη εργαστηριακή έρευνα) από τον μηχανικό που είχε αναλάβει τη διαδικασία της δήλωσης υπαγωγής του αυθαιρέτου και γνωρίζει ότι περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά.

 

Πηγή : http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231269790

 

Γιατί έχω την εντύπωση ότι τελικά θα μας πουν ότι εμείς καθυστερούμε την οριστική λύση του προβλήματος ;

 

Link to comment
Share on other sites

Επειδή θύμωσα λίγο ακόμη παραπάνω έγραψα και εγώ ... επειδή θέλω να θυμώσω και άλλους και επειδή δεν ξέρω και αν το εγκρίνουν τελικά ... το αντιγράφω εδώ :

 

Τελικά σε έκοψαν απ' ό,τι βλέπω...

Link to comment
Share on other sites

Όχι ... μπήκε εδώ σήμερα : http://www.opengov.gr/minenv/?p=5348#comments

Και δεν νομίζω τελικά ότι δίνουν και πολλή σημασία στη διαβούλευση ... μπορεί να μην τα διαβάζουν κιόλας.

Link to comment
Share on other sites

Η κατάσταση είναι απαγοητευτική ... 1 σχόλιο από τις 20 του μήνα και μετά ...

 

Παρ' όλα αυτά σήμερα τους έστειλα και δεύτερο σχόλιο :

 

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Στο άρθρο 1 του σχεδίου της ΥΑ αναφέρεται (και σε όλη την ΥΑ επαναλαμβάνεται) :
"... για κάθε αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης που έχει εγκατασταθεί σε κτίρια με επικρατούσα χρήση κατοικία, τουριστικά καταλύματα ή
κτίρια που η χρήση τους δεν συμπεριλαμβάνεται στο επόμενο άρθρο του παρόντος.".
Στο άρθρο 11, παρ. 8 του Ν.4178 αναγράφεται :
"... για κάθε αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια με επικρατούσα χρήση κατοικίας, τουριστικά
καταλύματα ή κτίρια που δεν περιλαμβάνονται στο επόμενο εδάφιο, καθώς και για μεμονωμένες αυθαίρετες κατασκευές με τις παραπάνω
χρήσεις."
Είναι προφανές ότι η ΥΑ είναι ελλειπής και πρέπει να συμφωνήσει με το νόμο για την αποφυγή προβλημάτων.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ (άρθρο 2.Β.β)
1. Πριν την απαρίθμηση προϋποθέσεων για την απαλλαγή από τη μελέτη στατικής επάρκειας αναφέρεται :
"... αν έχει εφαρμοστεί, ως προς τις διαστάσεις του φορέα του φέροντος οργανισμού στη συγκεκριμένη  ιδιοκτησία  η  εγκεκριμένη  στατική 
μελέτη  για  το  νόμιμο  τμήμα  του ακινήτου και συντρέχει ...".
Η προϋπόθεση αυτή δεν είναι δυνατόν να δώσει την απαλλαγή όταν συντρέχει με την προϋπόθεση i. ("i. Το κτίριο είναι μονόροφο, δηλαδή να
υπάρχουν μόνο οι στάθμες θεμελίωσης, υπογείων, ισογείου και παταριού."), γιατί με τον τρόπο αυτό θα απαλλαγούν κτίρια με κάποιο
υλοποιημένο νόμιμα τμήμα που φέρει ένα άλλο εξαρτημένο αυθαίρετο ποικίλης έκτασης. Π.χ. παρεκκλήσιο νόμιμο με αυθαίρετη εκκλησία κατ'
επέκταση, σχολείο με μία αίθουσα νόμιμη και δέκα αυθαίρετες κλπ.
2. Σαν απαλλαγή, πάντα σύμφωνα με το πνεύμα της προηγούμενης παρατήρησης, πρέπει να θεωρηθεί και η οδηγία που δίνεται στο τέλος
της παρ. 2.Β.α "Σε περίπτωση που υπάρχει άδεια οικοδομής, η μελέτη στατικής επάρκειας εκπονείται βάση της νομοθεσίας που ίσχυε κατά το
χρόνο έκδοσης της άδειας οικοδομής.". Δεν μπορεί να ελέγχουμε αυθαίρετη κατασκευή του 2006 με διατάξεις του 1959 επειδή η μοναδική
άδεια που υπάρχει είναι του 1960 ή ακόμη παλαιότερη.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
Στο στοιχείο 30. της ενότητας Ε, πρέπει να διαγραφεί η λέξη "ΜΗ" και να παραμείνουν μόνο οι λέξεις "ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΗΣ ΣΕ ΚΑΤΟΨΗ" ώστε να λαμβάνεται υπόψη σωστά ο μόνος θετικός συντελεστής του Πίνακα (ΑΔΒ). Τώρα οδηγεί σε λάθος
συμπέρασμα όπως φαίνεται καθαρά και στο συνημμένο του Παραρτήματος Παράδειγμα 1.

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Όχι ... μπήκε εδώ σήμερα : http://www.opengov.gr/minenv/?p=5348#comments

Και δεν νομίζω τελικά ότι δίνουν και πολλή σημασία στη διαβούλευση ... μπορεί να μην τα διαβάζουν κιόλας.

 

Να σου πω σε αυτό ότι έμαθα από πηγή μέσα στο ΥΠΕΚΑ ότι αναθέτουν σε έναν (1) υπάλληλο να συντάξει μια έκθεση για όλη τη διαβούλευση μέσα σε 5 μέρες. Τώρα το πόση σημασία δίνουν σε αυτή την έκθεση του υπαλλήλου μετά....σε αφήνω να το μαντέψεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.