Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α08] Ισόγειοι Βοηθητικοί Χώροι του Ν.4178 (τρόπος υπολογισμού προστίμου)


Recommended Posts

Νομίζω ότι εννοεί πως και το γκαράζ κατά τρόπο τινά θεωρείται βοηθητικός χώρος για να ισχυσει το "αλλαγή χρήσης από βοηθ. σε βοηθ."

Δηλαδή αποθήκη που μετατράπηκε σε γκαράζ υπολογίζεται με αναλυτικό.

 

Το ανάποδο (κύριος σε βοηθητικό) δεν αναφέρεται πουθενά, άρα δε θεωρείται παράβαση, μάλλον.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά να τονίσουμε ότι αναλυτικό για μετατροπή βοηθητικού χώρου σε βοηθητικό έχουμε σε κλειστούς χώρους, όπως είναι λογικό, κι όχι σε ανοιχτούς.

 

Άλλωστε σημειώνει ο νόμος ότι αλλαγή χρήσης βοηθτηικού σε βοηθητικού γίνεται εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου, όπως και πρέπει να καταλάβουμε ότι

δεν έχουμε αλλαγή χρήσης από τη μετατροπή ανοιχτού ημιυπαίθριου χώρου σε κλειστό χώρο κατοικίας, αλλά υπέρβαση δόμησης μιας και δημιουργείται κλειστός χώρος και προστίθεται στη δόμηση.

Μην μπερδευόμαστε λοιπόν σχετικά με αυτό. Από λάθος αναφέρθηκε στον 3843 ως αλλαγή χρήσης για τους ΗΧ. Είναι υπέρβαση δόμησης.

 

Τωρα για τους ισόγειους βοηθητικούς χώρους σε γκαράζ.

Ισόγειος βοηθητικός χώρος μπορεί να είναι αίθουσα συνελέυσεων ή είσοδος πολυκατοικίας ή ακόμα και χώροι που υπήρχαν επί ΓΟΚ 73 στο ισόγειο και δε μετρούσαν στη δόμηση

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με εγκύκλιο 3, πάμε βάσει ΓΟΚ/85
 
"17. Κτίριο είναι η κατασκευή, που αποτελείται από τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις και προορίζεται για:
α) την παραμονή ανθρώπων ή ζώων, όπως η κατοικία και ο στάβλος,
β) την εκτέλεση εργασίας ή την άσκηση επαγγέλματος, όπως το κατάστημα και το εργοστάσιο,
γ) την αποθήκευση ή τοποθέτηση πραγμάτων, όπως οι αποθήκες, ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, το σιλό, η δεξαμενή υγρών και
δ) την τοποθέτηση ή λειτουργία μηχανημάτων, όπως το αντλιοστάσιο."

 

Άρα όπως το ερμηνεύω εγώ, το υπόστεγο ξήρανσης είναι κτίριο. Δηλαδή, είμαι εντός νομίμου περιγράμματος.

 

Μην μπερδευόμαστε με το ΝΟΚ, γιατί δεν ισχύει βάσει της εγκυκλίου (αν και ουτε αυτος αναφέρει ότι κτίριο ειναι κλειστός χωρος). Ούτε στον κτιριοδομικό είδα κάτι τέτοιο.

Επιφυλάσσομαι μήπως μου έχει διαφύγει κάτι,αλλά μεχρις στιγμής πουθενά δεν εχω δει κλειστός χώρος=κτίριο.

 

Γενικά αυτό που βλέπω είναι το εξής. Υπάρχει πλήρης ασάφεια. Αν κάποιος πάει γράμμα γράμμα μπορεί να βρει πολλά παράθυρα. 

Και βάσει ΓΟΚ ακόμα και ο ημιυπαίθριος είναι βοηθητικός χώρος (ή έστω δεν προκύπτει σαφώς πως δεν είναι), διότι σύμφωνα με τον ορισμό

 

"32. Ημιυπαίθριος χώρος είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και οι υπόλοιπες πλευρές του ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα ή μη στοιχεία και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ή προσωρινή παραμονή ανθρώπων."

 

Απλά μέχρι το 20% δεν μετρούν στη δόμηση. Από κει και πέρα μετρούν, αλλα ως τι; κύριοι ή βοηθητικοί. (αν προσέξει κανείς τις διατυπώσεις μάλλον θα πει βοηθητικοί). Υπάρχει επομένως μια πριμοδότηση 20% σε στέγαστρα και ΗΧ να μη μετρούν στη δόμηση. Αλλά είναι χώροι κτιρίου.

 

Επομένως για κάθε απάντηση που βγαζει πχ το ΤΕΕ και λέει ότι οι αποθηκες υπολογίζονται ως κύριοι χώροι, να ξέρει ότι υπάρχει αντίλογος και μάλιστα τεκμηριωμένος.

Η εννοια βοηθητικός χώρος δεν έχει καταργηθεί στο Ν.4178/2013 απλά δεν αναφέρεται σε κάποιο κουτάκι για την υποβολή και δε διευκρινίζεται ότι μειωμενος συντελεστής=αποθήκες κλπ.. 

Αυτό δε σημαίνει ότι αφού δεν έχω που να βάλω την ΥΔ μιας ισόγειας αποθήκης θα τη βάλω ως κύριο γιατί έτσι αυτόματα κάνουμε λογικό άλμα.

 

Κοινώς το να βάλω την αλλαγή του στεγαστρου ως βοηθητικό χώρο σε βοηθητικό χώρο (επειδη μπορεί να τύχει και σε εναν ΗΧ εισόδου σε  κάποιον) βάσει των γραμμένων δικαιολογείται γιατί δεν προκαλεί "υπέρβαση δομησης λόγω αυθαίρετης χρήσης κατά την παρ. 5 του 19".

Αλλά το να το βάλω ως ΥΔΚΧ, γραπτώς και σαφώς σε νομοθέσία με εξαίρεση την ερ.19 της εγκ.3 που μια αναφέρει αποθήκη και μια κατοικία (απλά με μικρό ύψος).

 

ίσως με το πολύ τρίψιμο και τον αντίλογο να βγει μια άκρη.

Edited by synergatesmihanikoi
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν το να δηλωθούν αυθαιρεσίες όπου μετατρέπονται ανοικτοί χώροι σε κλειστούς είναι ολοφάνερο ότι είναι και ένας από τους αρχικούς στόχους των νόμων των αυθαιρέτων.

Κοινή λογική.

 

Απλά πριμοδότησαν κάποιες αποθήκες και αντλιοστάσια (νομίζω) με βάση κάποια όρια, που θεώρησαν ότι πραγματικά θα είχαν δευτερεύουσα χρήση.

 

Επίσης στο 4178 είναι ξεκάθαρο πως, προς το παρών, δεν τους ενδιαφέρει η φράση βοηθητική χρήση για να δώσουν μειοτικό συντελεστή.

Τους ενδαιφέρει κάθε τι που μπορεί να μετρηθεί ως επιφάνεια κλειστών χώρων να υπολογίζει πρόστιμο βάση τετραγωνικών και από εκεί και πέρα, ο Θεός ξέρει γιατί, δηλώσαν μόνο τις σοφίτες κατά ΝΟΚ, τις υπόγειες στάθμες και τα πατάρια να λαμβάνουν μειοτικό συντελεστή (ίσως γιατί θεωρούσαν ότι οι χώροι αυτοί θα είχαν κάποια μειονεκτήματα, βέβαια χωρίς να φαντάζονται τι μπορεί να κατασκευαστεί σε ένα κτήριο).

 

Λογικά θα αλλάξει κι αυτό με τις αποθήκες σε οποιοδήποτε τμήμα του κτηρίου.

 

Ένα ανοικτό στέγαστρο, μεγάλου εμβαδού, ανοικτό γύρω γύρω,εφόσον γίνει κλειστός αποθηκευτικός χώρος, προσωπικά θα το έβαζα υπερβαση δόμησης.

 

Δυστυχώς δεν παραλείψαν την λέξη ΚΥΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ και αφαιρέσαν μόνο το ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ του 4014 ή δεν γενικεύσαν τους χώρους που παίρνουν μειοτικό συντελεστή ώστε να συμπεριλάβουν κι άλλες περιπτώσεις, όπως ισόγειες αποθήκες.

 

Λογικό με το λίγο χρόνο και τα λίγα δείγματα αυθαιρέτων που είχαν στα χέρια τους :-x :mad: :-x :mad:

Edited by Thodoris4
Link to comment
Share on other sites

συγγνώμη, θα προτιμούσα να στο έστελνα σε pm για να μη μακρηγορεί το thread, αλλά που αναφέρει τη λέξη κλειστοί χώροι για τα κτίρια; Η γενικά μετατροπή σε κλειστούς χώρους;

Ψάχνω να το βρω, αλλά δεν το βρίσκω ουτε σε ΓΟΚ,ούτε στο ν.4178. Εκτός αν δεν το βλέπω.

 

Ευχαριστώ.

 

Ενα στέγαστρο μιας καφετέριας που απο κάτω φιλοξενούνται τραπεζάκια, είναι κύριος χώρος, βοηθητικός χώρος ή απλά ΗΧ; αλλά ακόμα και ανοικτός αν υπερβαίνει κιολας το ποσοστό των ΗΧ δε θεωρείται χώρος;

 

πραγματικά, νομίζω πως ότι και να λέμε ειναι σωστό και λάθος ταυτόχρονα!

Edited by synergatesmihanikoi
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θοδωρή συμφωνώ απόλυτα με την συλλογιστική σου.

Νομίζω ότι αν έλειπε το Κύριοι Χώροι από τις Υπερβάσεις, θα μας έδινε μια καλύτερη εικόνα για το πως ο νομοθέτης επιθυμεί να αντιμετωπίσει τις αυθ. κατασκευές.

Παραμένει πάντως ένας νόμος που γράφτηκε πατώντας σε δύο βάρκες: πως να μαζέψει χρήματα και πως να θωρακιστεί ενώπιον προσφυγών, 

δίχως να σκέφτεται καθόλου το περιβάλλον.

Link to comment
Share on other sites

<<προς το παρών, δεν τους ενδιαφέρει η φράση βοηθητική χρήση για να δώσουν μειοτικό συντελεστή>>

αυτο ειναι το ζουμι της υποθεσης ,οπως ακριβως το λεει ο Θοδωερος.

Link to comment
Share on other sites

Το να τακτοποιούμε αυθαίρετα, δε θα έπρεπε να είναι η δουλειάς και είναι ένα θέμα.

 

Το να ψάχνουμε τη λογική και πως μπορεί να γίνει σωστά η δουλειά μας είναι ένα σοβαρό θέμα.

 

Το να ψάχνουμε πως θα μειωθεί το πρόστιμο σε μία δουλειά μας είναι άλλο θέμα.

 

Ολα γίνονται βέβαια, με τεκμηρίωση στην τεχ. έκθεση, με την υπογραφούλα μας και την ανάληψη ευθυνών.

 

Όλα τα άλλα είναι απλή συζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και από μένα, 

 

μια ερώτηση... έχω 4 αποθήκες, αποδεδειγμένα προ του 55. Σε άδεια νέας αποθήκης στο ίδιο αγροτεμάχιο το 71, υπάρχει πάνω στο στέλεχος τοπογραφικό όπου έχει τις εξής διαστάσεις για τις αποθήκες (τις οποίες και χαρακτηρίζει ως αποθήκες προ του 1940):

 

α) 35, β) 56, γ) 126, δ) 245  [Σύνολο: 462 τ.μ.]

 

Στην πραγματικότητα, τώρα, οι αποθήκες αυτές είναι: α) 36, β) 48, γ) 134, δ) 178 [Σύνολο: 396 τ.μ.]

 

 

Έχω και άλλες αυθαιρεσίες εκτός των αποθηκών για να προλάβω οτιδήποτε σχετικό με "δίνω κανονικά βεβαίωση αφού δεν έχω υπέρβαση......."  :smile:

 

Το παραπάνω με τις αποθήκες πως θα το αντιμετωπίζατε?? Σκέφτομαι για μια πολεοδομική παράβαση....

 

Τα φώτα σας  :idea:  :idea:  :idea:

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.