Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Ν.4178/13] Απαντήσεις σε ερωτήματα από ΔΟΚΚ, ΤΕΕ, ΥΠΕΚΑ.


Recommended Posts

Πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση που θεωρητικά ξεμπλοκάρει πολλές παγωμένες υποθέσεις

σε διάφορες ΥΔΟΜ.

Το θέμα είναι οι ΥΔΟΜ το δέχονται;;

Εδώ ίσως το ""περιβόητο χελπντέσκ" ίσως πραγματικά βοηθήσει.

Γνώμες;;

post-28847-0-75649800-1386614572_thumb.jpg

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ρώτησα τα παρακάτω προς Γαρδίκη και ΤΕΕ, από Γαρδίκη ούτε φωνή ούτε ακρόαση, από ΤΕΕ μου απάντησαν τα εξής:

 

Γιάννης Γκούμας <[email protected]>

25 Νοε

προς e.gardiki, n4178

Α) Όταν ο ιδιοκτήτης προβεί σε διαδικασία στατικής ενίσχυσης με οικοδομική άδεια στο δηλωμένο αυθαίρετο, στο 50% του προστίμου που μειώνεται υπολογίζονται μόνο το κόστος υλικών και εργασιών ή και μελετών;

Β) Όταν πρόκειται για ενεργειακή αναβάθμιση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον;

Αν ναι, τι υποβάλεται σαν δικαιολογητικό για την μείωση του προστίμου;
1) Το υπολογισμένο κόστος επενδύσεων με βάση το πρόγραμμα; (το μέρος που αντιστοιχεί στο δάνειο πάντα)
2) Τα τιμολόγια που θα κοπούν στο τέλος του προγράμματος; (όταν εγκριθεί και ολοκληρωθεί το πρόγραμμα)
3) Το υπολογισμένο κόστος και αργότερα τα τελικά τιμολόγια;

Επίσης πότε μπορεί να μπει το κτίριο στο πρόγραμμα; Αμέσως μετά την καταβολή του παραβόλου; Μετά την υποβολή του 30% του προστίμου;

Γ) Όταν μετά την ένταξη, υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση του κτιρίου είτε κατασκευών στον περιβάλλοντα χώρο (πχ τοιχείο αντιστήριξης)
1) πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί όλες οι ιδιοκτησίες; (Για την περίπτωση του κτιρίου και για την περίπτωση του περιβάλοντα χώρου)
2) χρειάζεται συνέναιση όλων των ιδιοκτητών;

Δ) Έχω περίπτωση με υπόγειο που θέλω να πάω με νομιμοποίηση, αλλά έχω το θέμα ότι έχει 2μ. καθαρό ύψος. Στην ΥΔΟΜ μου είπαν ότι πρέπει να γίνουν και εργασίες να κατεβάσω το δάπεδο 20εκ. Έστω ότι βγάζω Ο.Α. για νομιμοποίηση και κατέβασμα του δαπέδου.

1)Μπορώ να κλέισω την υπαγωγή του 4178 ή πρέπει να γίνουν και οι εργασίες;
2)Εφόσον δεν πρόκειται για εργασίες στο ΦΟ ή στις όψεις, δεν με δεσμεύει η 4ετία της Ο.Α. για να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Ολοκληρώνεται η τακτοποίηση αλλά για μεταβίβαση πρέπει να κατέβει το πάτωμα;

 

kdima <[email protected]>

29 Νοε

απάντηση προς Εμένα

Η δήλωση του 4178 μπορεί να προχωρήσει σε οριστική υπαγωγή μετά την έκδοση της οικ. αδείας, οπότε μπορείτε να εκδώσετε τη βεβαίωση μεταβίβασης. Εκκρεμείς εργασίες μπορούν να αναφερθούν στη Τεχνική περιγραφή.

Σε σχέση με την ενεργειακή αναβάθμιση και τη στατική ενίσχυση εκκρεμεί υπουργική απόφαση.

 

Μετά δημιουργείται η εξής απορία:

1)Εντάσω, βγάζω άδεια και κλείνω την τακτοποίηση.

2)Μέσα στην τετραετία πρέπει να έχω ολοκληρώσει όψεις και ΦΟ. Το πάτωμα του υπογείου είναι γκρος μπετό. Δεν είναι ούτε όψη ούτε ΦΟ. Δεν με υποχρεώνει κανείς να το κατεβάσω μέσα στην τετραετία. Μένει ένα κενό, όπου έχω βγάλει βεβαίωση γιατί έβγαλα άδεια, και ο 4030 με αφήνει να τελειώσω τις εργασίες που εκρεμούν όποτε θέλω (σε 100 χρόνια πχ).

3)Μελλοντικοί έλεγχοι θα βγάζουν ότι όλα είναι νόμιμα, αλλά εκρεμούν εργασίες (μέχρι πότε; ) Σας φαίνεται λογικό αυτό;

 

Όσο για τις μειώσεις του προστίμου με στατικές ή ενεργειακές επεμβάσεις, έχει δοκιμάσει κανείς πώς γίνεται; (Πώς δουλεύει το σύστημα). Όπως με τα παλιά πρόστιμα; Γράφεις το ποσό, μειώνεται το πρόστιμο και χρωστάς αποδείξεις;

Edited by Ιοάννης Γκούμας
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Στις 12/12/2013 1:14 μμ, ο/η Maria  έγραψε:
 
Με τον Ν.4014 έγιναν δύο δηλώσεις του ιδίου ιδιοκτήτη που αφορούσαν ιδιοκτησίες του χωρίς σύσταση οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας.
 
Με τον Ν.4178 είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μία δήλωση, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σύσταση.
 

Πώς θα γίνει η μεταφορά και κατ' επέκταση ο συμψηφισμός των προστίμων?

________

 

N. 4178

To Me
 
Today at 2:25 PM
 

Δεν υπάρχει διαδικασία συγχώνευσης δηλώσεων, με δεδομένο και τα αναγραφόμενα στο άρθρο 4, παρ. 9 της υπουργικής απόφασης 2254, 5/11/13, περί απαγόρευσης εισαγωγής προστίμων του Ν. 4014/11 προς συμψηφισμό στο αντίστοιχο πεδίο του Ν. 4178/13.
Προτείνουμε να συνεχίσετε και τις δύο δηλώσεις.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (συνήθως κατόπιν αιτήματος από την αρμόδια πολεοδομία), οι μηχανικοί προβαίνουν στην παραπάνω ενέργεια, συμψηφίζοντας της πληρωμές της μίας δήλωσης με την άλλη αναγράφοντας τες ως «παλαιότερα πρόστιμα». Για να ακυρωθεί μία δήλωση, ο μηχανικός αναγράφει στη περιγραφή της «ΑΚΥΡΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗ α/α …»

Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να συνεχίσετε και τις δύο δηλώσεις. Στη περίπτωση αυτή, συνδέετε τις δύο δηλώσεις, αναφέροντας στα σχόλια της μίας δήλωσης την άλλη και βάζοντας κοινά σχέδια με την ένδειξη «η τάδε αυθαιρεσία τακτοποιήθηκε με την α/α δήλωση».

Edited by yian
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα, σας παραθέτω το ερώτημα που απέστειλα εχθές στην κ. Γαρδίκη. Θεωρώ οτι θα ήταν χρήσιμο να επαναπροωθηθεί το ίδιο ερώτημα και απο άλλους συναδέλφους ετσι ώστε να δημιουργηθεί μια σχετική πίεση για μια γρήγορη απάντηση. Οπως επίσης να κάνουμε το ίδιο και για κάθε άλλο ερώτημα που τυχόν θέλει να θέσει κάποιος συνάδελφος. Είναι αποδεκτός κάθε σχολιασμός που μπορεί να προσθέσει κάτι στην κατεύθυνση της εν λόγω ιδέας. 

 

 

Παρακαλώ  θα βοηθούσε εμένα και πολλούς συναδέλφους η απάντηση σας στο πιο κάτω ερώτημα, το οποίο αφορά γενικότερα την εκτός σχεδίου δόμηση σε συνδυασμό με το άρθρο 5 του ν.4178/2013. Συγκεκριμένα επί πλειόνων συνιδιοκτητών σε εκτός σχεδίου γήπεδο, έχουν ανεγερθεί οικοδομήματα πριν την 28.7.2011 από το ήμισυ των συνιδιοκτητών καθ’ υπέρβαση της προβλεπόμενης δόμησης ανά κτήριο/ποσοστό έκαστου συνιδιοκτήτη. Το δε υπόλοιπο ήμισυ των συνιδιοκτητών δεν έχουν ανεγείρει τα οικοδομήματα που  τους αναλογούν βάση την οικοδομική άδεια/ποσοστό συνιδιοκτησίας.

Και ομοφώνως αποφασίζουν να προχωρήσουν σε συμβολαιογραφικό προσύμφωνο σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών και ορισμό των τμημάτων αποκλειστικής χρήσης. Όπου θα περιγράφεται έκαστο αυθαίρετο τμήμα που θα περιέλθει στην κυριότητα του αντίστοιχου  συνιδιοκτήτη που το ανέγειρε καθ’ υπέρβαση του ποσοστού που του αναλογεί.

Το ερώτημα μου είναι το εξής:

   Μετά την ολοσχερή εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου ή την καταβολή ποσοστού 30% του συνολικού ποσού του ενιαίου ειδικού προστίμου και την οριστική σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών. Το ύμιση των συνιδιοκτητών που δεν ανέγειραν ακόμη τα οικοδομήματα που τους αντιστοιχούν βάση οικοδομικής αδείας ή και ποσοστού συνιδιοκτησίας:

 

  1. Μπορούν να ανεγείρουν τα οικοδομήματα που τους αναλογούν  βάση οικοδομικής αδείας ανεξαρτήτως των υπερβάσεων που πλέον αντιστοιχίζονται σε συγκεκριμένες διηρημένες ιδιοκτησίες?

 

  1. Μπορούν να αιτηθούν νέα έκδοση οικοδομικής άδειας για την διηρημένη ιδιοκτησία τους όπως προκύπτει μετά την οριστική σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών ανεξαρτήτως των υπερβάσεων που πλέον αντιστοιχίζονται σε συγκεκριμένες διηρημένες ιδιοκτησίες?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή σας, με τιμή

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούν να χτίσουν εφόσον υπάρχει υπόλοιπο σ.δ. στο αγροτεμάχιο, αφού προσμετρήσουμε το ΣΥΝΟΛΟ των κτισμάτων.

Οπότε προφανώς και ΔΕΝ θα υπάρχει υπόλοιπο...

Link to comment
Share on other sites

Η διαδικασία του προσυμφώνου θα προχωράει ΜΟΝΟ όταν έχουν χτίσει όλοι και επομένως συμφέρει ΑΠΑΝΤΕΣ η τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού.

 

Αλλιώς

ή

θα πρέπει να πέσεις σε κάποιον "αδόμητο" εντελώς άσχετο ο οποίος θα συναινέσει

ή

ΜΕΤΑ την τακτοποίηση να αγοράσει κάποιος και τη δική του αδόμητη κάθετη.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

απο το τεε πελοποννησου 6η ομαδα ερωτησεων

Mόνο εγώ βλέπω αντιμετώπιση με μειωτικό  συντελεστή όλων των αποθηκών ανεξάρτητα αν είναι το μοναδικό κτίριο στο γεωτεμάχιο ή όχι?

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Ιάσονα και ssouanis εν μέρει συμφωνω μαζί σας, αλλά λέω μήπως σε συνδυασμό με την Εγκύκλιο 1 που δινόταν η δυνατότητα σε εντός σχεδίου και εφόσον είχε προηγηθεί η σύσταση καθέτου της 28/7/2011 να εκδώσει κάποιος Ο.Α. ανεξαρτήτως του τί γινόταν στις άλλες κάθετες. Λέω μήπως ο "νομοθέτης" ηθελε κάτι τέτοιο και για τα εκτός σχεδίου αλλιώς για ποιό λογο τόση φασαρία με το αρθρο 5?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.