Θοδωρής_ Δημοσιεύτηκε December 22, 2025 at 10:27 πμ Δημοσιεύτηκε December 22, 2025 at 10:27 πμ Καλημέρα συνάδελφοι. Σε συνέχεια ερωτημάτων που έχουν γίνει και από άλλους συναδέλφους πιο πάνω θα ήθελα να ρωτήσω το εξής : 1. Η εμβαδομέτρηση των 40,00 τ.μ. για μονόχωρο και 60,00 τ.μ. για δίχωρο (εξακολουθεί να ισχύει η απαίτηση των 60,00 τ.μ. ? -> βλ. Ν. 4276/2014) αφορά την ωφέλιμη επιφάνεια των κατοικιών (εστερικές διαστάσεις χώρων) ή το μικτό εμβαδόν με τις εξωτερικές τοιχοποιίες? 2. Τυχόν bonus δόμησης που εξακολουθούν να ισχύουν στον ΝΟΚ (θερμομονωτικά λιθοσώματα που δεν προσμετρούν στον Σ.Δ. εσωτερικά κλιμακοστάσια κλπ) θεωρώ δεν επηρεάζουν το πραγματικό μικτό εμβαδό που προσμετρά στα 40,00 τ.μ. ελάχιστης επιφάνειας..? (Παρόμοιο ερώτημα με την υπόσκαφη κατοικία του συναδέλφου civil910)
ΚΑΝΑ Δημοσιεύτηκε December 22, 2025 at 11:39 πμ Δημοσιεύτηκε December 22, 2025 at 11:39 πμ Σύμφωνα με τον παλιό νόμο, που εξέδωσα Ο.Α στο: 1. μαζί με τους περιμετρικούς τοίχους και 2. χωρίς τα μπόνους (υποθέτω-αφού χωρίς αυτά πλέον, θεωρείται-εμβαδομετριέται το κτίριο)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΩΝΗΣ Δημοσιεύτηκε February 5, 2026 at 07:54 μμ Δημοσιεύτηκε February 5, 2026 at 07:54 μμ Καλησπέρα συνάδελφοι. Αντιμετωπίζω πρόβλημα με τον ΕΟΤ καθώς έχει κατασκευαστεί 2ώροφη επιπλωμένη κατοικία εμβαδού 40,00 τ.μ. που όμως εκτείνεται σε 2 επίπεδα (ισόγειο 32,00 τ.μ. Α΄όροφος 8,00 τ.μ.) με αυτοτέλεια, ανεξάρτητη είσοδο και όρους δόμησης κατοικίας. Από τον ΕΟΤ επιμένουν ότι η τουριστική επιπλωμένη κατοικία πρέπει να αναπτύσσεται σε ένα επίπεδο, παρά το γεγονός ότι παραδέχονται πως αυτό δεν προκύπτει από κανένα ΦΕΚ και ισχύουσα νομοθεσία και επομένως δεν μπορούν να με παραπέμψουν σε αυτές. Ισχυρίζονται ότι έχουν κάνει ερώτημα στον Κεντρικό Φορέα του ΕΟΤ και τους έχει απαντήσει ότι μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε ένα επίπεδο και προκειμένου να μου παραχωρήσουν το έγγραφο (εσωτερικό έγγραφο) πρέπει να κάνω αίτηση προς τον ΕΟΤ ζητώντας το. Επιπροσθέτως μου είπαν ότι επειδή έχουν αυτήν την απάντηση από το Υπουργείο Τουρισμού πρέπει να την ακολουθήσουν εκτός εάν καταθέσω ερώτημα στην οικεία ΥΔΟΜ για να απαντήσει επί του θέματος και σε περίπτωση που απαντήσει η ΥΔΟΜ ότι δεν απαγορεύεται να αναπτύσσονται σε 2 επίπεδα, θα συνταχθούν με την απάντηση αυτή και θα τους ''λύσω τα χέρια'' όπως μου είπαν αυτολεξεί για παρόμοιες υποθέσεις. Προσωπική μου άποψη ότι η ΥΔΟΜ θα απαντήσει ότι δεν είναι αρμόδια απάντησης. Θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει επί του θέματος; Είναι δυνατόν να αναγράφεται στο ΦΕΚ ότι μόνες προϋποθέσεις είναι η αυτοτέλεια, η ανεξάρτητη είσοδος, τα 40,00 τ.μ. και ότι δομούνται με όρους δόμησης κατοικίας και ο ΕΟΤ να το ερμηνεύει κατά το δοκούν; Σας ευχαριστώ
kan62 Δημοσιεύτηκε February 5, 2026 at 08:08 μμ Δημοσιεύτηκε February 5, 2026 at 08:08 μμ On 5/2/2026 at 9:54 ΜΜ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΩΝΗΣ said: Θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει επί του θέματος; Είναι δυνατόν να αναγράφεται στο ΦΕΚ ότι μόνες προϋποθέσεις είναι η αυτοτέλεια, η ανεξάρτητη είσοδος, τα 40,00 τ.μ. και ότι δομούνται με όρους δόμησης κατοικίας και ο ΕΟΤ να το ερμηνεύει κατά το δοκούν; Σε βοηθούν τα εδώ προηγούμενα σχόλια του θέματος ... Εκεί και στις προδιαγραφές θα δεις ότι κάτω από τα 60τμ οι κατοικίες είναι μονόχωρες -> σε ένα όροφο. Επομένως δεν υπάρχει κάποιο θέμα αυθαίρετης ερμηνείας. Έτσι είναι η προδιαγραφή.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΩΝΗΣ Δημοσιεύτηκε February 5, 2026 at 08:22 μμ Δημοσιεύτηκε February 5, 2026 at 08:22 μμ On 5/2/2026 at 10:08 ΜΜ, kan62 said: Σε βοηθούν τα εδώ προηγούμενα σχόλια του θέματος ... Εκεί και στις προδιαγραφές θα δεις ότι κάτω από τα 60τμ οι κατοικίες είναι μονόχωρες -> σε ένα όροφο. Επομένως δεν υπάρχει κάποιο θέμα αυθαίρετης ερμηνείας. Έτσι είναι η προδιαγραφή. Σε ευχαριστώ για την απάντηση και τον χρόνο σου, ο ορισμός μονόχωρο γιατί ερμηνεύεται σε ένα επίπεδο; Έχω εσωτερική σκάλα με εσωτερικό εξώστη, δεν χωρίζεται με τοίχους ο χώρος. Απλώς προσπαθώ να καταλάβω την ερμηνεία γιατί πιστεύω ότι υπάρχει ασάφεια.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΩΝΗΣ Δημοσιεύτηκε February 5, 2026 at 08:40 μμ Δημοσιεύτηκε February 5, 2026 at 08:40 μμ Τα 8,00 τμ έχουν προσμετρηθεί κανονικά στην δόμηση, δεν πήγα με bonus, για να εξασφαλίσω 40,00τμ. προσμετρουμενη επιφάνεια.
kan62 Δημοσιεύτηκε February 5, 2026 at 08:40 μμ Δημοσιεύτηκε February 5, 2026 at 08:40 μμ Δεν είπα επίπεδο, όροφο είπα. Το πατάρι είναι χώρος που διαχωρίζεται από τον περιέχοντα χώρο, έστω και νοητά... Δηλαδή έχεις 1 όροφο με 2 χώρους ... δίχωρη κατοικία.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΩΝΗΣ Δημοσιεύτηκε February 5, 2026 at 09:04 μμ Δημοσιεύτηκε February 5, 2026 at 09:04 μμ Συνάδελφε σε ευχαριστώ, δεν είχα διατυπώσει σωστά ότι έχω πατάρι στην ουσία και όχι όροφο, αλλά με αυτό το σκεπτικό και 40,00 τμ να είχα στο ισόγειο θα έπρεπε να με κόψουν επειδή θα θεωρούσαν δίχωρη την κατοικία αλλά αυτοί μου πρότειναν να επεκτείνω το ισόγειο κατά 8 τμ. Επομένως δεν έχουν θέμα με τον διαχωρισμό αλλά με το επίπεδο γι αυτό το αναφέρω συνέχεια. Η απάντηση τους είναι ότι πρέπει να αναπτύσσεται σε ένα επίπεδο. Τέλος πάντων, θα το παλέψω όσο μπορώ, θα ζητήσω την διευκρίνιση από τον ΕΟΤ και αναλόγως με το περιεχόμενο της θα ζητήσω γνωμοδότηση από την ΥΔΟΜ και ελπίζω να συνομιλήσω με τον Υπάλληλο στα κεντρικά του ΕΟΤ που έδωσε την διευκρίνιση.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα