Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εδώ Πολυτεχνείο


d2m

Recommended Posts

Αλέξη ευχαριστως να συζητησουμε για το θεμα οσο θες.

 

Καλο θα ηταν- αν υπαρχει η δυνατοτητα- να μιλησουν και ανθρωποι οι οποιοι εζησαν την περιοδο 1967-1974 και βιωσαν γεγονοτα και καταστασεις γιατι ολοι εμεις οι νεοτεροι που δεν εχουμε ιδια αποψη και εχουμε δεχτει ιδεολογικη προπαγανδα απο τον ΟΕΔΒ για δωδεκα χρονια στα θρανια δυστυχως εχουμε σηματισει μια μονοπλευρη και δογματικη αποψη για τα χρονια αυτα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 92
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

thodoris1982,

 

καλά κάνεις κι έχεις την όποια άποψή σου, για την ουσία δεν μας λες τίποτα,

ήταν δίκαιος ο αγώνας των φοιτητών;

Link to comment
Share on other sites

thodoris1982,

 

καλά κάνεις κι έχεις την όποια άποψή σου, για την ουσία δεν μας λες τίποτα,

ήταν δίκαιος ο αγώνας των φοιτητών;

 

 

Με ευχαριστηση να σου απαντησω φιλε alej.

 

Πρωτα απ ολα μεσα στο Πολυτεχνειο δεν ηταν κυριως φοιτητες. Οι φοιτητες ηταν μια απο τις ομαδες που ηταν μεσα στο Πολυτεχνειο. Αρα οταν μιλαμε για "αγωνα του Πολυτεχνειου" δεν μιλαμε για αγωνα των φοιτητων αλλα πολλων αλλων ομαδων.

 

Τωρα για το "αν ηταν δικαιος". Πιστευω πως για ολα τα θεματα πρεπει να κοιταμε την ιστορια σε βαθος για να βγαλουμε αποψη. Εμενα παντως γενικα με προβληματιζει αφανταστα πως ολοι που ηταν στο Πολυτεχνειο τοτε ειναι σημερα επιχειρηματιες, βιομηχανοι, ιδιοκτητες ΜΜΕ, πολιτικοι και γενικα ολοι εχουν "φτιαχτει". Αρα μηπως δεν ηταν και τοσο "αθωος" ο αγωνας αυτος?

Link to comment
Share on other sites

 

Πρωτα απ ολα μεσα στο Πολυτεχνειο δεν ηταν κυριως φοιτητες.

 

Ακριβώς ήτανε Έλληνες. Χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση και διαχωρισμός? Που βοηθάει? Τι αλλάζει? Παίζει ρόλο εαν σκοτώθηκαν 3 ή 50? παίζει ρόλο εαν ήτανε δεξιοί ή αριστεροί? φοιτητές ή γιαγιάδες? Ήμαρτον. Ας τελειώσουμε αυτό το παραμύθι εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Ας τελειώσουμε αυτό το παραμύθι εδώ.

Ακριβώς γιατί για παραμύθι πρόκειται.

Και να κάνω και μια ερώτηση.

Η χούντα είχε όλα τα αρνητικά που είχε-έχει κάθε δικτατορία.

Σήμερα δηλαδή την κατάσταση την θεωρείται καλύτερη?

Αυτή είναι η ελευθερία που αγωνίστηκαν οι Έλληνες τότε ?

Γιατί μην κοροϊδευόμαστε. Δεν ξεκίνησαν τον αγώνα οι κομμουνιστές αλλά ο λαός που ήτανε δυσαρεστημένος. Όλοι μαζί τον ξεκίνησαν.

Κρατάω σαν ανάμνηση τον αγώνα που έκαναν όλοι οι Έλληνες και που ουδεμία σχέση έχει με την σημερινή κατάσταση εφόσον όλα τα κομματόσκυλα επωφελήθηκαν των καταστάσεων και σήμερα είναι οι βασιλιάδες στην θέση του βασιλιά.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε thodoris1982

διαβάζοντας τα όσα γράφεις αποδεικνύουν προοδευτικό νεοσκοταδισμό και ότι τα μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 παραμένουν "τραγικά" επίκαιρα

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΖΕΙ όσο υπάρχουν κοράκια που τρέφονται απο τις σάρκες του Ελληνικού Λαού

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε thodoris1982

διαβάζοντας τα όσα γράφεις αποδεικνύουν προοδευτικό νεοσκοταδισμό και ότι τα μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 παραμένουν "τραγικά" επίκαιρα

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΖΕΙ όσο υπάρχουν κοράκια που τρέφονται απο τις σάρκες του Ελληνικού Λαού

 

 

 

Θεοχάρη νεοσκοταδισμό που ειδες ακριβως? Επειδη ανεφερα καποια δεδομενα? Δηλαδη εσυ τι διαφορετικο πιστευεις ακριβως?

 

Τωρα οσον αφορα τα κορακια που μας τρωνε τις σαρκες μακαρι να βρουμε τροπο να τα κλεισουμε στην φυλακη. Κανενας δεν διαφωνει με αυτο.

Link to comment
Share on other sites

Να αναφέρω και εγώ τι εμπειρίες μου από εκείνες τις μέρες (ήμουν 8 χρονών) και θυμάμαι όπως αναφέρει ο BAS τους ήχους από τις σφαίρες παρόλο που βρισκόμουν στο Νεο κόσμο σε απόσταση αρκετά μεγάλη από το κέντρο. θυμάμαι που μας είπαν να φύγουμε με συνοδεία των γονειών μας από το σχολείο (από το μεσημέρι) γεγονός που καταδεικνύει ότι την μέρα εκείνη κάτι θα γινόταν .θυμάμαι το φόβο όλων το βράδυ και τα σπίτια ορμητικά κλειστά Εγώ προσωπικά θυμάμαι μόνο μια περίπτωση μητέρας φίλου μου από την γειτονά μου, που πήγε στο πολυτεχνείο, αρκετοί ήθελαν αλλά φοβόντουσαν.Γνωρίζαμε την ύπαρξη του ραδιοφωνικού σταθμού του πολυτεχνείου , αλλά στην περιοχή που είμασταν δεν ακουγόταν.Προσωπικά για τους νεκρούς έχω την γνώμη ότι ακόμα και τις επόμενες μέρες μετά το πολυτεχνείο υπήρχαν διάφορα γεγονότα περίεργων θανάτων Εγώ έχασα ξάδερφο κάτω από περίεργες συνθήκες (επίσημα ατύχημα) ενώ όταν ο πατέρας μου τόλμησε να κάνει ενέργειες για την εξακρίβωση των συνθηκών θανάτου , δέχτηκε ο θείος περίεργα τηλεφωνήματα. Στην συνέχεια ο θείος παρακάλεσε το πατέρα μου να μείνει εκεί το θέμα γιατι όπως του είπε είχαν ( ο πατέρας μου και ο θείος μου) και άλλα παιδιά και δεν έπρεπε να τα χάσουν και αυτά. Καταλαβαίνεται ότι υπήρχε πολύς φόβος ενώ σε πολλές περιπτώσεις ελπίζω όχι του θείου μου υπήρχε και εξαγορά και με χρήματα μαζί με απειλές.Ακόμα θυμάμαι ξυλοδαρμό μπροστά στα μάτια μου( και τα μάτια άλλων παιδιών) γείτονα που πραγματικά τότε με είχε σοκάρει Εκ των υστέρων έμαθα ότι ήταν κομουνιστής.

Η αλήθεια ήταν όπως θυμάμαι σαν παιδί ότι τα πρώτα χρόνια της χούντας κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε (περα των κομουνιστών και κάποιων αριστερών και λίγων δεξιών) και δεν υπήρχε σοβαρή αντίσταση από τον κόσμο Πολλοί βολεύτικαν με μια προσωρινή οικονομική άνοδο που υπήρχε με την εισρροή κάποιων κεφαλαίων τα πρώτα χρόνια της επταετίας και μιας φαινομενικής ηρεμίας - σταθερότητας από τα πολιτικά γεγονότα που είχαν προηγηθεί της χούντας και είχαν κουράσει τον κόσμο (κακώς για μένα) Μετά κάτι ο φόβος που αναφέρω πιο πάνω (θυμάμαι τον πατέρα τι φόβο έπερνε όταν κορόιδευα τον παπαδόπουλο μιμούμενος τον ιδιαίτερο τρόπο ομιλίας του και τις παραινέσεις του να σταματήσω) κάτι η αυξανόμενη οικονομική κρίση διεθνής και ενχώρια λόγω κυρίως των σκανδάλων της χούντας άρχισε να υπάρχει μια δυσφορία στον λαό που όμως πιστεύω εκφράστηκε από λίγους και κυρίως τους κουμουνιστές (χωρίς να ξεχάσω και ηρωικές μορφές της δεξιάς όπως τον Μουστακλή)Από νεκρόύς έγώ γνωρίζω μόνο την περίπτωση του Κομνημνού του 17 χρονου που ήταν μαθητής στο γυμνάσιο που φοίτησα και είχε σκοτωθεί λίγες μέρες αν δεν κάνω λάθος από την μέρα που μπήκε στο πολυτ. το τανκ.Γνώριζα και το σπίτι του καθώς είχα δει και την μάνα του

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια ήταν όπως θυμάμαι σαν παιδί ότι τα πρώτα χρόνια της χούντας κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε (περα των κουμουνιστών και κάποιων αριστερών και λίγων δεξιών) και δεν υπήρχε σοβαρή αντίσταση από τον κόσμο Πολλοί βολεύτικαν με μια προσωρινή οικονομική άνοδο που υπήρχε με την εισρροή κάποιων κεφαλαίων τα πρώτα χρόνια της επταετίας Μετά κάτι ο φόβος που αναφέρω πιο πάνω (θυμάμαι τον πατέρα τι φόβο έπερνε όταν κορόιδευα τον παπαδόπουλο μιμούμενος τον ιδιαίτερο τρόπο ομιλίας του και τις παραινέσεις του να σταματήσω) κάτι η αυξανόμενη οικονομική κρίση διεθνής και ενχώρια λόγω κυρίως των σκανδάλων της χούντας άρχισε να υπάρχει μια δυσφορία στον λαό που όμως πιστεύω εκφράστηκε από λίγους και κυρίως τους κουμουνιστές (χωρίς να ξεχάσω και ηρωικές μορφές της δεξιάς όπως τον Μουστακλή)

 

Φίλε Γιωργο η αληθεια ειναι πως η Χούντα περασε 7 βελουδινα χρονια στην εξουσια οσο και αν θελουν καποιοι να το αμφισβητουν. Αν δεν ειχε γινει η πτωση του Παπαδοπουλου και η ανοδος του Ιωαννιδη με την προδοσια του Ιωαννιδη στην Κυπρο δεν ξερω και εγω ποσα χρονια θα ειχαν μεινει πανω οι Συνταγματαρχες.

 

Η οικονομια επι Χουντας βιωνε την χρυση της εποχη. Η αναπτυξη ετρεχε με ρυθμους 10%, η ανεργια ηταν μηδενικη, χαριστηκαν τα χρεη σε αγροτες και μικρομεσαιους ελευθερους επαγγελματιες, φτιαχτηκαν δρομοι και σταδια παντου, ηλεκτροδοτηθηκε μεχρι και το τελευταιο χωριο στην Ελλαδα, οι εξαγωγες ηταν σχεδον ισες με τις εισαγωγες, το δημοσιο χρεος ηταν 10% (το μικροτερο στην Ευρωπη) και ενα δολλαριο εκανε μολις 40 δρχ.

 

Αποτελεσμα ολων αυτων ηταν η Χουντα να εχει αποκτησει μεγαλα ποσοστα λαικης αποδοχης. Πολλοι μαλιστα θεωρουν πως ο Παπαδοπουλος εκανε μεγαλο λαθος που δεν προκυρηξε εκλογες το 1968, αφου θα τις κερδιζε με ... περιπατο.

 

Το προβλημα ομως ξεκινησε με τον Αραβοισραηλινο πολεμο. Τοτε οι Αμερικανοι ζητησαν τα αεροδρομια και τα λιμανια απο τον Παπαδοπουλο ο οποιος αρνηθηκε και τοτε οι Αμερικανοι καταλαβαν πως επρεπε να τον βγαλουν απο την μεση... και να σου το Πολυτεχνειο...

 

Προφανως μεσα στο Πολυτεχνειο υπηρξαν και ιδεολογοι που βρισκονταν εκει για τον αγωνα αλλα οι εγκεφαλοι κατ'εμε ηταν ανθρωποι που εκτελούσαν εντολες.

 

Ερωτηση προς τους συνφορουμιτες:

 

Το 1975 οταν ο Καραμανλης ηταν στην εξουσια και ο Παπαδοπουλος στην φυλακή, τοτε ο Παπαδοπουλος ζητησε να συμμετασχει στις δημοκρατικες εκλογες με το κομμα του που τοτε λεγοταν ΕΠΕΝ. Τοτε ο Καραμανλης και ο Παπανδρεου αρνηθηκαν. Γιατι πιστευετε πως αρνηθηκαν? Αφου η Επταετία ηταν τοσο κακη περιοδος τι ειχαν να φοβηθουν?

Link to comment
Share on other sites

Και φυσικά, αγαπητέ thodoris1982, η οικονομική και κοινωνική ευμάρεια που περιγράφεις και συγκρίνεται μόνο με το σημερινό Κινέζικο θαύμα, είχε και τις "παράπλευρες απώλειες" κάτι χιλιάδες στα ξερονήσια να λιάζονται και να κάνουν διακοπές. Τι τα θες... και spa είχαν (το βασανιστήριο με τη σταγόνα), και αγροτουρισμό έκαναν (στο τσουβάλι με τη γάτα), μέχρι και πεντικιούρ (βγάλσιμο νυχιών) και απόξυση πέλματος (φάλαγγα)!

 

Όταν στη Δημοκρατία αρχίζουν οι εκπτώσεις και τα "ναι μεν αλλά", νομίζω υπάρχει πρόβλημα...

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.