Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκατάσταση αντλίας θερμότητας και αποτελέσματα


jova

Recommended Posts

Και κατα αλλα μετράμε το COP. Πιθανολογω οτι δεν εχει αντιστάσεις αλλιώς λογικά θα ζέστανε. Μπορεί να μην έβαλαν buffer οποτε να κάνει πολλά on-off η παράλληλα πολλά defrost και να κρυώνει το νερό των σωμάτων χειμωνιάτικα!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 176
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αφου η Daikin δεν εχει μεγαλυτερο μοντελο, γιατι δε βαζετε 2 σε σειρα? Η, ακομα καλυτερα, γιατι δεν πατε σε αλλον κατασκευαστη που εχει μεγαλυτερα μοντελα, π.χ. Carrier 61AF με μεγεθη εως 105KW ???

 

Φιλε jova, δεν γνωριζω αν εγινε σωστη διαστασιολογηση για το συστημα σου. Δεν γνωριζω αν οντως εχει χαμηλες θερμοκρασιες η περιοχη σου ή μηπως νομιζεις οτι εχει. Αλλο να δειξει το θερμομετρο ενα -1 / -2 κατα τις 6 το πρωι και αλλο η μεση θερμοκρασια ημερας να ειναι κοντα στο 0, εχει μεγαλη διαφορα. Δεν γνωριζω που ακριβως ειναι το σπιτι σου και επειδη λες βορεια της Αθηνας, θα σου πω οτι ενας μετεωρολογικος σταθμος που βρισκεται στο Καστρι (υψομετρο 357μ) και τροφοδοτει το meteo.gr λεει για τον τρεχον μηνα, Δεκεμβριο του 2013, μεση θερμοκρασια +8.3 °C. Για να εχεις ενα μετρο συγκρισης, ο αντιστοιχος σταθμος στα Γιαννενα (υψομετρο 475μ) που κατοικω και εργαζομαι, δειχνει μεση θερμοκρασια μηνα +3.5 °C. Ετουτη την ωρα που γραφω αυτες τις γραμμες, στο Καστρι δειχνει +6.1 και στα Γιαννενα -3.5 !

 

Παμε τωρα στην αντλια σου. Ας υποθεσουμε οτι ειναι ικανη να δινει τα 16 ονομαστικα KW στους, ας πουμε, +2° που λεμε οτι ειναι η μεση τιμη των ελαχιστων θερμοκρασιων του Ιανουαριου στην περιοχη σου (προσεξε τη διατυπωση μου), αρα και ειναι θεωρητικα οι οριακες συνθηκες για τον σχεδιασμο ενος συστηματος θερμανσης. Αυτο σημαινει πως για να μπορει η αντλια να ζεστανει το σπιτι σου, αυτο εχει υπολογιστει με απαιτησεις θερμοτητας 65 W/m². Αυτο, για να μιλαμε ελληνικα, αντιστοιχει σε μια συγχρονη κατασκευη με πολυ γερες μονωσεις και ultra-wow κουφωματα. Στα Γιαννενα για να πιασουμε αυτο το νουμερο θελουμε 7-8 cm μονωση στους τοιχους, 8-10 στις οροφες και κουφωματα με συνολικο U < 2.5. Αν το σπιτι σου δεν ειναι καλα μονωμενο, αρα και οι απαιτησεις σε θερμοτητα ειναι μεγαλυτερες, δεν θα ζεσταθεις, τελος.

 

Αν πουμε οτι η συνολικη ισχυς του συστηματος, μαζι με τις αντιστασεις ειναι 16+4 = 20 kW, τοτε εχεις ενεργειακες απαιτησεις της ταξης των 81,5 W/m², που και παλι απαιτει καλες μονωσεις. Αν τωρα, κανουμε τη χειροτερη εκτιμηση οτι η αντλια στους +2° δεν δινει 16 αλλα 14, οπως ειπωθηκε πιο πανω (θα σου ελεγα πολυ ευχαριστως ποσο ακριβως αποδιδει, αλλα δεν καταφερα να βρω engineering data για τις daikin), τοτε κλαφτα χαραλαμπε.

 

Δοκιμασε, αν δεν το κανεις ηδη, να εχεις συνεχως ανοιχτη τη θερμανση, ωστε να εκμεταλευτεις το φαινομενο της θερμικης αδρανειας. Δεν ξερω μηπως, φευγοντας για δουλεια, το κλεινεις τελειως και το σπιτι σου κρυωνει ανεπανορθωτα. Δοκιμασε να παξεις με την αντισταθμιση, μπορει να ειναι πολυ "χαλαρη" και να μη φταιει το οτι δεν φτανει η αντλια, αλλα το οτι θελει "σφιξιμο" η αντισταθμιση. Tip: για σωματα η "καμπυλη" πρεπει να εχει μεγαλη κλιση, π.χ. 60°@0° και 35°@17°.

 

Οσο για την καταναλωση, εγω στο σπιτι μου στα Γιαννενα, 90 τ.μ. και φουλ εκτεθειμενο, με μετρια εως κακη μονωση, εχω ως τωρα μεση καταναλωση για το Δεκεμβριο 30.7 KWh / ημερα, με μεση θερμοκρασια μηνα +3.5 °C.  Αντλια Carrier AquaSnap 30AW, ονομαστικης ισχυος 15KW (η αληθεια ειναι οτι υπερβαλλα λιγο, θα επρεπε να βαλω τη μικροτερη των 12 KW) και θερμοκρασια χωρων ~21°.

 

Σου ευχομαι το καλυτερο

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Και κατα αλλα μετράμε το COP. Πιθανολογω οτι δεν εχει αντιστάσεις αλλιώς λογικά θα ζέστανε.

Έχει και αντιστάσεις.Το αναφέρει ο φίλος στην αρχη.

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάτε απο την αντιστάθμιση συνήθως προσαρμογή περίπου 55-60 επιστροφές 45-50 στο περίπου ...αλλά και όταν την εβγαλα απο την αντισταθμιση και έβαλα 75 θερμοκρασία πάλι δεν ανέβηκε η θερμοκρασία 

Σωματα εχεις απλα??

επισης στους 75 που τι θερμοκρασια επιστροφων εχεις???

Link to comment
Share on other sites

όχι δεν έχει γίνει επιπλέον μόνωση ..

 

Διαβάζοντας το παραπάνω είμαι 99% σίγουρος οτι έγινε λάθος στην μελέτη θερμικών απωλειών, αν μιλάμε για σπίτι σε βόρεια Ελλάδα και όχι Αθήνα η Κρήτη τότε το 99 γίνεται 100%. Γιατί; 16kW προς 245τμ = 65 W/τ.μ. Τέτοια νούμερα χωρίς πολύ καλή μόνωση και αλλαγή κουφωμάτων δεν ποιάνεις ούτε με παναγίες φίλε μου, τι καθόμαστε και λέμε για χαμηλές θερμοκρασίες κτλπ. Στην εξοικονόμηση κατ΄οίκον δεν γνωρίζω τι ακριβώς καταθέτουν στο ΥΠΕΚΑ, αυτό που ξέρω οτι το ΠΕΑ δεν είναι μελέτη θερμικών απωλειών αλλά εκτίμηση ενεργειακής κατάταξης ακινήτου. Ο μηχανικός μάλλον θα εξέτασε αν ανέβηκε το ακίνητο ενεργειακή κατηγορία με την αντικατάσταση πετρελαίου από αντλία θερμότητας, θα βγήκε μάλλον οτι όντως ανέβηκε χωρίς μόνωση, ίσως έκανε και καμία λαδιά και θα το κατέθεσε στο ΥΠΕΚΑ δίχως πρόβλημα.

 

Δαπανήθηκαν τόσα λεφτά για την αγορά ενός μηχανήματος που θα το έχετε 20 χρόνια χωρίς να είναι αποτελεσματικό.

Edited by Giorgos1987
Link to comment
Share on other sites

Αν θες να σου προτείνω λύση στείλε πμ γιατι σε δημόσια θέα θα γράψω τόσο άσχημα πράγματα που θα φάω μόνιμο ban.

[email protected] έστειλα μαιλ! 

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

εχθές το βράδυ η θερμοκρασία ηταν 18-18,5 και δεν άντεξα ... έγινε το μπάμ με mail  ..σήμερα πρωι πρωι το κύκλωμα αντέδρασε τάχιστα ... αύριο θα γίνουν κάποιες αλλαγές στην συνδεσμολογία του διαχωριστή κυκλωμάτων ...γιατί ενώ η προσαρμογή καίει ...κάπου μετά τον διαχωριστή χάνετε ... δυστυχώς , εγώ το παρατήρησα και όχι ο συνάδελφός σας ..ίδωμεν νεότερα από αύριο .....

Link to comment
Share on other sites

οι θερμικές 

 

Διαβάζοντας το παραπάνω είμαι 99% σίγουρος οτι έγινε λάθος στην μελέτη θερμικών απωλειών, αν μιλάμε για σπίτι σε βόρεια Ελλάδα και όχι Αθήνα η Κρήτη τότε το 99 γίνεται 100%. Γιατί; 16kW προς 245τμ = 65 W/τ.μ

ο μηχανικός λέει ότι οι υπολογισθίσες  απώλειες είναι περίπου 21,000-22,000 ... λέει επίσεις ότι 16kw το μηχάνημα +6 kw η αντίσταση καλύπτετε .. δεν ξέρω αν ο υπολογισμός γίνετε έτσι

Link to comment
Share on other sites

Σωματα εχεις απλα??

επισης στους 75 που τι θερμοκρασια επιστροφων εχεις???

σώματα πάνελ απλά 15 ετίας όχι με τις φέτες ...στους 75 είχα υψηλές θερμοκρασίες επιστροφής πάνω από 55 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.