Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόκλιση κυβικών σκυροδέματος απο την προμέτρηση


Vagelis35

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Έχω ξεκινήσει μια οικοδομή για οικία 115τ.μ. με υπόγειο 50τ.μ. σε μια περιοχή στην Κέρκυρα,και λόγο γνωριμίας με τον μπετατζή και τον προμηθευτή σκυροδέματος,εμπιστεύτηκα την προμέτρηση της άδειας και άφησα τον μπετατζή να "κάνει την δουλειά του".Κάνοντας λοιπόν μια συνάντηση με τον μπετατζή,για λογαριασμό,πρίν καλουπώσει την πλάκα οροφής μου είπε οτι μέχρι τώρα υπάρχουν τιμολόγια για μπετό 118κ.μ. (καλουπωμένα) και οτι συνολικά θα φτάσουμε τα 135κ.μ.!Το περίεργο είναι οτι η προμέτρηση στην άδεια για το σκυρόδεμα,είνα 95κ.μ. για ολη την οικοδομή!

Ενημέρωσα τον μηχανικό μου για αυτή την απόκλιση και μου ειπε οτι το λογισμικό του στατικού δεν κάνει λάθη,μόνο που δεν υπολογίζει τις πλάκες που βρίσκονται πανω στο έδαφος (με είχε ενημερώσει απο την αρχή της οικοδομής).Αυτά τα κυβικά είναι 18κ.μ..Οπότε συνολικά τα κυβικα της οικοδομής είναι 113κ.μ.Σημειώνω επίσης οτι σε 2 στάδια η οικοδομή έχει μετρηθεί απο ελεγκτή μηχανικό που επιβεβαίωσε οτι όλα τα στοιχεία της στατικής μελέτης έχουν αποτυπωθεί σωστά και στην κατασκευή.Εννοείται βέβαια οτι εμπιστεύομαι την μετρηση που εκανε το λογισμικό του μηχανικού.Διαβάζοντας επίσης και άλλα άρθρα στο forum,βλέπω οτι αυτή η απόκλιση είναι απαράδεκτη.

Βέβαια σταμάτησα τις εργασίες στην οικοδομή,μέχρι ο μπετατζής να βρεί τα "χαμένα" κυβικα.Τώρα ξαναμετράει τα κυβικά απο τα στατικά σχέδια για να μου αποδείξει οτι η προμέτρηση είναι λάθος.Επίσης η προμέτρηση λέει 17 τόνους σίδερα,ενω συνολικά ο μπετατζής μου είπε οτι θα χρειαστούν 19 τόνοι σίδερα.

Ξέρω οτι τώρα είναι αργά,αλλά κάθε συμβουλή και σχόλιο επι του θέματος είναι καλοδεχούμενη.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

 

Δεν είμαι καθ' ύλην αρμόδιος να απαντήσω (οι πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες είναι, εγω μηχανολόγος είμαι), αλλα επειδή έχω ακούσει διαφορες ιστορίες με μπετά και σίδερα, είμαι σίγουρος ότι κάποιος απο το κύκλωμα (παραγωγός-μπετατζής) καρπώθηκε τη διαφορά στα κμ του μπετού και των 2 τόννων σιδήρου.

 

Δώσε ''κατι τις'' στο μηχανικό σου να ξαναμετρήσει τα μπετά και τα σίδερα και ....καλή τύχη

Link to comment
Share on other sites

Κάτι γράφεις σχετικά με τιμολόγια μπετόν 118 κ.μ.

Δεν γνωρίζω από ποια εταιρία παίρνεις μπετόν

αλλά έκανες έλεγχο αν η καθε βαρελα αδειαζε όλο το μπετόν στην σκάφη και έφευγε άδεια?

 

Επίσης άλλη η ποσότητα που λένε τα τιμολόγια

και άλλη το τι είναι καλουπωμενο. Μια μικρή απόκλιση πάντα θα υπάρχει.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι καθόλου αργά.

Πες στον μηχανικό σου να σου σφραγίσει μια προμέτρηση των κυβικών σκυροδέματος (και των σιδήρων) που έπρεπε να είχαν πέσει στην οικοδομή μέχρι σήμερα.

Αν ο εργολάβος σου παρουσιάσει δικιά του επιμέτρηση με "φουσκωμένες" διαστάσεις, δηλαδή αντι για πλάκα 15 εκ έχει κατασκευασθεί 17 εκ, τότε πάλη λάθος έχει, γιατί δεν έχει ακολουθήσει την εγκεκριμένη μελέτη και είναι υποχρεωμένος να πληρώσει (και αυτός και ο μηχανικός σου !!!) την αγορά του έξτρα σκυροδέματος από τη τσέπη του. (επιτρέπεται υπέρβαση της τάξης του 2% με 3%). 

Η περίπτωση που περιγράφεις είναι κλασική περίπτωση "κλεψιάς" των εργαλάβων (αγοράς σκυροδέματος, καλουπαντζή και σιδερά).

Αν είναι έτσι όπως τα λες και έχεις στα χέρια σου την σφραγισμένη και υπογεγραμμένη προμέτρηση δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα, μόνο καθυστέρηση στο έργο.

Αν επιμείνουν τότε κατευθείαν στο τεχνικό επιμελητήριο για να ορίσει μηχανικό για έλεγχο.

Δεν είσαι ο μόνος, στο 80% των περιπτώσεων που ιδιοκτήτης αναθέτει σε "φίλο" εργολάβο (σε πολλές περιπτώσεις και μηχανικό) να αναλάβει εν λευκό την κατασκευή της οικοδομής του, αυτό γίνετε !!!

Συμβουλή προς ιδιοκτήτες: Πάντα μα πάντα σε οποιαδήποτε εργασία κάνετε, ζητάτε δεσμευτική προμέτρηση της εργασίας και προσφορά.

Τα: θα την δώσω την δουλεία στον κυρ Μιχάλη επειδή πίνουμε μαζί καφέ στο καφενείο τελειώσανε .-

Edited by ponireas
Link to comment
Share on other sites

Σωστός και όχι πονηρός ο συνάδελφος ponireas...

 

Επίσης, να υπενθυμίσω, πως στη περίπτωση χρήσης πρέσσας (εφόσον μιλάμε για οικοδομη, έχει έρθει πρέσσα για μπετόν καθαριότητας, για θεμελίωση, κολώνες, πλάκα κτλ) υπάρχει φύρα απο 0.5μ3 και βάλε, αναλόγως το μέγεθος της πρέσσας.

Αυτά τα πληρώνεις φυσικά αλλά είναι φύρα.

Επίσης όταν αρχίζει και "κουδουνίζει" η βαρέλα, έχει ακόμη σκυρόδεμα μέσα, αλλά έχουν μια συνήθεια να λένε πως τελείωσε.

Τέλος, η πιο καθαρή δουλειά είναι η ζύγιση. Ζυγίζεις μικτό, έπειτα άπόβαρο (προσέχεις να μην αδειάσουν το νερό = δηλαδή να πλύνουν μετά) και διαιρείς τη διαφορά με κάπου στο 2.4 (1 μ3 νωπού σκυροδέματος 2.4 τόνους)

Εξάλλου, για να προσβάλλεις τη συμφωνία (με την εταιρεία του σκυροδέματος όμως) μόνο με ζυγολόγια μπορείς...

Link to comment
Share on other sites

Αν εμπιστεύεσαι το "λογισμικό" στατικών (το οποίο δεν υπολογίζει πλάκες θεμελίωσης - κοιτόστρωση*???) και όχι μια εμπεριστατωμένη επιμέτρηση από μηχανικό τότε είναι λογικό να υπάρχουν λάθη...

Η προμέτρηση των λογισμικών είναι πολύ χοντροειδής...

Μια αναλυτική επιμέτρηση παίρνει περίπου μισή ώρα και φυσικά πρέπει να πληρωθεί (αν δεν είναι μέσα στην τιμή που έχετε συμφωνήσει με τον επιβλέποντα μηχανικό). Αν και τότε βρεθεί διαφορά τότε πάμε να βρούμε ποιος και τι έκλεψε....

 

*Υπόψιν ότι η κοιτόστρωση, αν τελικά εννοείς τέτοιες "πλάκες πάνω στο έδαφος" είναι πολλάααα κυβικά... :)

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Μήπως εννοεί ραντιέ; λέω τώρα εγώ...

 

Ύπάρχει περίπτωση να ξεκίνησαν οι υπολογισμοί με τη κλασσική θεμελίωση, να κλείστηκαν οι τιμές,προμετρήσεις έτσι, κι έπειτα να άλλαξε για χ,ψ λόγο σε ραντιέ;

 

χλωμό το βλέπω, αλλά...

Link to comment
Share on other sites

Η διαφορά είναι στην θεμελίωση. Ένας θεός ξέρει τι έπεσε σε αυτήν. Ό,τι έγινε έγινε τώρα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Ο μπετατζής σε έκλεψε νομότυπα.

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ , με σωστές κινήσεις (από την στιγμή που δεν έχει πληρώσει ακόμα) δεν θα ζημιωθεί καθόλου

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εδώ γελάμε....Για πες τις κινήσεις. Ποιος δεν θα πληρωθεί ? Η εταιρεία σκυροδέματος ? Αποκλείεται. Άντε λοιπόν να γλυτώσεις την αμοιβή του μπετατζή. Που και αυτό το θεωρώ απίθανο. Ό,τι πέφτει στην οικοδομή πληρώνεται. Αν μπορεί να γλυτώσει μόνο κάποιες έξτρα αμοιβές του μπετατζή εάν υπάρχουν π.χ. σκάλα, εμφανή κ.τ.λ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.