Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαραίτητη η αμοιβή τοπογραφικού για έκδοση αδείας;


pfso

Recommended Posts

Ήθελα να ρωτήσω αν η αμοιβή Τοπογραφικού σε μια άδεια είναι υποχρεωτική. Έχω ένα οικόπεδο εντός οικισμου<2000 κατοίκων το οποίο έχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και έχει το 2004 ανεγερθεί οικοδομή σε ένα τμήμα του και τώρα πρόκειται να ανεγερθεί νέα οικοδομή σε άλλο τμήμα του. Μπορώ να ισχυριστώ ότι το Τοπογραφικό έχει παρθεί από την Παλιά άδεια ή το συμβόλαιο και να μην γίνει νέα κατάθεση αμοιβής ;

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

O ελέγχων την άδεια θα σου απαντήσει εαν το θέλει ή όχι. Δες βέβαια και εσύ εσύ εαν το τοπογραφικό είναι σωστό η όχι.

Link to comment
Share on other sites

μπορείς να αιτιολογήσεις τη μη κατάθεση αλλά δεν ξέρω εγκύκλιο ή οδηγία που να το αναφέρει.

 

Νομίζω ότι πρέπει να είναι κάποιων περιορισμών για να το δεχθούν. Πχ έτος που έγινε η μελέτη.

 

Εγώ βέβαια άλλο θέλω να σε ρωτήσω.....

 

Είσαι τόσο βέβαιος για το τοπογραφικό της άδειας ?

 

Σε όλους πάντα λέω ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ + ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ = Αρχή

που είναι το ήμισυ του παντός .....

Link to comment
Share on other sites

Η προηγούμενη άδεια είχε εκδοθεί από εμένα και είχα κάνει τότε το τοπογραφικό γι’ αυτό θεωρώ ότι να ζητήσω ξανά αμοιβή τοπογραφικού είναι λίγο άδικη για τον ιδιοκτήτη.

Link to comment
Share on other sites

Δεν απαιτείται στην περίπτωση σου νέα κατάθεση αμοιβής τοπογραφικού, με την προϋπόθεση βέβαια, ότι η κατάσταση που απεικονίζει το παλιό τοπογραφικό, συμπίπτει με την υπάρχουσα σημερινή κατάσταση.

 

Η εγκύκλιος 64/90 Παρ.2 την οποία και παραθέτω παρακάτω νομίζω ότι είναι αρκετά σαφής.

 

2) Επίσης σας γνωρίζουμε ότι δεν απαιτείται αμοιβή για την σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος όταν πρόκειται για προσθήκη επί νομίμως υπάρχοντος κτιρίου και το τοπογραφικό είχε συνταχθεί σύμφωνα με το νομικό καθεστώς που ίσχυε κατά τον χρόνο έκδοσης της αδείας του υπάρχοντος και με την προϋπόθεση ότι δεν έχει γίνει καμία τροποποίηση.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Συνάδελφοι έχω την εξής ερώτηση:

Ετοιμάζομαι για να καταθέσω φάκελο για οικοδομική άδεια κατοικία σε ένα οικόπεδο το οποίο ανήκει σε συνεταιρισμό 800 περίππου οικοπέδων. Το τοπογραφικό είχε εκτελεστεί για όλα τα οικόπεδα συνολικά από μια εταιρεία και πληρώθηκαν για την εργασία αυτή στο σύνολο από τον συναιτερισμό πριν από περίπου 6 χρόνια.

Ξέρει κανείς τι γίνεται με την αμοιβή τοπογραφικού που πρέπει να υπάρχει για την υποβάλω στον φάκελο. Όπως καταλαβαίνεται δεν υπάρχει κάποια κατάθεση σε λογαριασμό της εθνικής. Ελπίζω να μην αναγκαστεί ο ιδιοκτήτης να ξαναπληρώσει την νόμιμη ελάχιστη αμοιβή.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

επίσης πάνω στο θέμα να προσθέσω και το εξής:

εγκύκλιος 21-92

3) Για τα τοπογραφικά διαγράμματα που είναι ακριβή αντίγραφα από τοπογραφικές μελέτες που έχουν συνταχθεί από Δημόσιες Υπηρεσίες (Υπουργ.Γεωργίας - Υπουργ.Κοιν.Υπηρεσιών κ.λπ.) καθώς και αυτά που αντιγράφονται από το κτηματολόγιο, δεν καταβάλλεται αμοιβή.

Link to comment
Share on other sites

dargi η περίπτωση αυτή νομίζω ότι πολύ σπάνια (σχεδόν ποτέ) δεν εφαρμόζεται πλέον στην πράξη.

 

Διαγράμματα τέτοιων υπηρεσιών (όπως π.χ. διανομές του Υπ. Γεωργίας κλπ.) το μόνο που απεικονίζουν είναι οι πλευρές των γηπέδων και τα μήκη τους, οπότε σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως "ακριβή αντίγραφα" υποκαθιστώντας το τοπογραφικό για την έκδοση της άδειας.

 

Ένα τοπογραφικό για έκδοση οικοδομικής άδειας απαιτεί αποτύπωση του γηπέδου και των ομόρων με πολύ περισσότερη λεπτομέρεια καθώς και υψομετρική αποτύπωση της περιοχής.

Ακόμη και αποσπάσματα ρυμοτομικού σχεδίου και πράξεων εφαρμογής δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως "ακριβή αντίγραφα" καθότι δεν πληρούν τις προδιαγραφές ενός τοπογραφικού για έκδοση άδειας. π.χ. έχουν διαφορετική κλίμακα, χωρίς υψόμετρα κλπ. κλπ.

 

Έχουν παρέλθει προ πολλού οι εποχές όπου τα τοπογραφικά για έκδοση οικ. άδειας ήταν οι πλευρές του γηπέδου με τις διαστάσεις τους, αντιγραμμένα από ένα απόσπασμα κάποιας υπηρεσίας, και τίποτε άλλο.

Link to comment
Share on other sites

δηλαδή εαν έχει γίνει ήδη τοπογραφικό για το κτηματολόγιο και μετέπειτα βγεί κάποια άδεια για το συγκεκριμένο οικόπεδο θα κατατεθεί αμοιβή τοπογραφικού;

Link to comment
Share on other sites

αγαπητοί συνάδελφοι

οι εποχές που έβγαιναν οικοδομικές άδειες με αντίγραφα διανομών η μεγεθύνσεις των

έχει περάσει

μην προσπαθείτε να κερδίσετε λίγα χρήματα για να 'απαλλαγείτε' απο το Τοπογραφικό

Αυτές είναι ξεπερασμένες λογικές

1.Τι θα κάνετε αν η υφιστάμενη κατάσταση είναι διαφορετική του αντιγράφου

2. Ποιός σας εξασφαλίζει ότι τα όρια αντιγράφου και υφιστάμενα ταυτίζονται

3.Πως θα τοποθετήσετε -χαράξετε την νέα οικοδομή

4.Οι προδιαγραφές τόσο για τι κτηματολόγιο όσο και για έκδοση οικοδομικών αδειών υπάρχουν ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ και εφαρμόστε τα δέοντα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.