Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Καλησπέρα. Τα εξωτερικά τοιχία υποσκαφου κτιρίου σε επαφή με το έδαφος, μπορούν να βρίσκονται εντός πλάγιων αποστάσεων; 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 96
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 9/11/2023 at 4:45 ΜΜ, Architect90 said:

Καλησπέρα. Τα εξωτερικά τοιχία υποσκαφου κτιρίου σε επαφή με το έδαφος, μπορούν να βρίσκονται εντός πλάγιων αποστάσεων; 

Απ' όσο γνωρίζω αν δεν έχει αλλάξει κάτι δεν μπορούν βάσει ενός εγγράφου.***

Το εν λόγω έγγραφο έχει διαγραφεί καθώς αποτελεί κωδικοποιημένη νομοθεσία γνωστής εταιρίας και διέπεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. 

Pavlos 33

 

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Το υπόσκαφο όχι, αλλά τα τοιχία; 

Edited by Architect90
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος -Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα. Σε μακρόστενο(6-10μετρα πλατος) γήπεδο κλίσης 22% εκτός σχεδίου(νατουρα, η ζωνη αντιμετωπίζεται σαν περιοχή τουρισμού-αναψυχής) η μέγιστη δόμηση και κάλυψη είναι 120τμ. Μέγιστο ύψος 4.5μ. Αύξηση υψους στέγης για σοφιτα απαγορεύεται.
Υπάρχει άλλος τρόπος λύσης για δημιουργία των απαραίτητων τμ για τουριστικα από α) υποσκαφες κατοικίες β) κτίριο με σοφίτα.
 α) ήθελα να ρωτήσω για το φυσικό έδαφος. Η γενικη κλίση είναι 22%, έχοντας όμως κάποιους αναβαθμους(χωμάτινη διαμόρφωση με ελιές/όχι βράχους) και οι ίσουψεις διαφέρουν από την αυστηρή πλάγια κλίση του εδάφους που σχεδιάζεται κλασσικά σε τομη. Εμείς πρέπει να τηρήσουμε στην τομή αυτή την αυστηρή γραμμή στις οροφές των υποσκαφων η μπορούν να έχουν αυξομειώσεις;
Στην περίπτωση β) εκτός από υποβιβάση μέρος κτιρίου (που θα βρίσκεται κ η σοφίτα) γίνεται να τοποθετηθεί το διώροφο κτίριο στις υψομετρικες με μέγιστο ύψος στην χαμηλή πλευρά 4.5μ, χωρίς υποβάθμιση του (στο ίδιο επίπεδο πλάκας με το μπροστινό μη διώροφο κτίριο);
Υπάρχει άλλη λύση εκτός από αυτών;

Συγνώμη αν βρίσκομαι σε λάθος τοπικ. Δεν μπόρεσα να βρω κάποιο με γενικες ερωτήσεις. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα σας,

Σε ένα κτήριο που είναι και υπόσκαφο και εξώσκαφο, δεδομένου οτι δεν χρειάζεται απόσταση Δ μεταξύ τους και οτι το υπόσκαφο κομμάτι έχει μία όψη, θα πρέπει να υπάρχει σαφές όριο μεταξύ της μίας περίπτωσης και της άλλης?

Συγκεκριμένα, στο πρόχειρο τρισδιάστατο που επισυνάπτεται θα μπορούσε να μην θεωρηθεί υπόσκαφο η πράσινη περιοχή και ο θόλος , αλλά να θεωρηθεί υπόσκαφο το υπόλοιπο μέρος του κτιρίου?

Τραβηγμένο, το γνωρίζω, αλλά επειδή θα άξιζε τον κόπο είπα να το κοιτάξω.

 

Ευχαριστώ πολύ

Ν.

 

 

 

mail.google233.jpg

Edited by Νεδας
Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι γίνεται...

Αρ. 11 παρ. 6.κδ

 

...Δεν απαιτείται οποιαδήποτε ελάχιστη απόσταση μεταξύ υπόσκαφου κτιρίου και μη υπόσκαφου κτιρίου, όταν η υψομετρική τους διαφορά είναι τουλάχιστον τρία (3) μέτρα....

 

κδ. Το 50% της επιφάνειας των υπόσκαφων κτιρίων ή τμήματος κτιρίων για χρήση κατοικίας και το 20% για άλλες χρήσεις, όταν είναι κατασκευές που διαθέτουν μόνο μία (1) όψη όπως αυτή ορίζεται με μία ενιαία επιφάνεια, σε γενική κάτοψη δεν φέρουν οποιοδήποτε ίχνος κατασκευής επί του εδάφους (εξαιρουμένων των ανοιγμάτων για αερισμό και φωτισμό), η στέγη τους είναι προσβάσιμη και καλύπτεται με το υλικό του φυσικού εδάφους της περιοχής, αποτελεί συνέχεια του φυσικού εδάφους και δεν διαφοροποιείται ως προς το προϋπάρχον φυσικό έδαφος.

Για την εκπλήρωση των προβλεπόμενων από τις γενικές πολεοδομικές διατάξεις αερισμό και φωτισμό επιτρέπεται η κατασκευή κατακόρυφων διόδων εντός ή εκτός του περιγράμματος του κτιρίου, μέγιστης διάστασης δύο (2,00) μέτρων και μήκους ως το περίγραμμα του κτιρίου, η επιφάνεια των οποίων δεν προσμετράται στη δόμηση. Επιτρέπεται η στέγαση των κατακόρυφων διόδων με σκίαστρα από ύφασμα, καλαμωτή, καθώς και από διαφανή στοιχεία και κινητά στοιχεία.

Επιτρέπεται η κατασκευή υπογείων ορόφων κάτω από το υπόσκαφο σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

Επιτρέπεται η δημιουργία υπόσκαφου κτιρίου σε διαφορετικό επίπεδο και σε διαφορετικό προσανατολισμό εντός τμήματος του περιγράμματος άλλου υπόσκαφου κτιρίου, εφόσον αιτιολογείται από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Σε αυτήν την περίπτωση επιτρέπεται η κατακόρυφη σύνδεση μεταξύ των υπόσκαφων.

Δεν απαιτείται οποιαδήποτε ελάχιστη απόσταση μεταξύ υπόσκαφου κτιρίου και μη υπόσκαφου κτιρίου, όταν η υψομετρική τους διαφορά είναι τουλάχιστον τρία (3) μέτρα.

Δύναται η σύνδεση υπόσκαφου κτιρίου με μη υπόσκαφο κτίριο είτε μέσω κατακόρυφης διόδου είτε μέσω σύνδεσης του υπογείου τμήματος του μη υπόσκαφου κτιρίου με το υπόσκαφο κτίριο.

Δεν επιτρέπεται η κατασκευή υπέργειου κτίσματος εντός του περιγράμματος του υπόσκαφου κτιρίου.

Δεν επιτρέπεται η αλλοίωση του φυσικού εδάφους πέραν των απαραίτητων εργασιών και διαμορφώσεων για την κατασκευή του υπόσκαφου κτιρίου.

Τα υπόσκαφα κτίρια κατασκευάζονται μετά από έγκριση του αρμόδιου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Για την εξασφάλιση αερισμού και φωτισμού, η μοναδική όψη υπόσκαφων κτιρίων ή τμήματος αυτών μπορεί να μην ακολουθεί τους μορφολογικούς κανόνες της περιοχής, μετά από έγκριση της σχετικής μελέτης από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Για την κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων επιτρέπεται η εκσκαφή χωρίς τους περιορισμούς της παρ. 4 του άρθρου 15.

Οι διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν την κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων εφαρμόζονται και στα νησιά, στα οποία η δόμηση, στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές ρυθμίζεται από ειδικές διατάξεις, μη εφαρμοζόμενης της προϋπόθεσης που τάσσει η περ. α’ της παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 3937/2011 (Α’ 60), αποκλειστικά και μόνο για την κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων.

 

Edited by Latg
Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, Νεδας said:

κτήριο που είναι και υπόσκαφο και εξώσκαφο, δεδομένου οτι δεν χρειάζεται απόσταση Δ μεταξύ τους και οτι το υπόσκαφο κομμάτι έχει μία όψη, θα πρέπει να υπάρχει σαφές όριο μεταξύ της μίας περίπτωσης και της άλλης

Γιατί να μην ισχύει?

Ο ΝΟΚ αναφέρει "κδ. Το 50% της επιφάνειας των υπόσκαφων κτιρίων ή τμήματος κτιρίων" - το σημαντικό σε αυτή τη διατύπωση είναι το "τμήματος κτιρίων" χωρίς να βάζει κάποια άλλη σημείωση αν αυτά είναι συνεπίπεδα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.