Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτρική εγκατάσταση σε δάπεδο ή τοίχους?


mpaspire

Recommended Posts

Καλησπέρα σας συνάδελφοι,

 

ήθελα την γνώμη σας σχετικά με ηλεκτρολογική εγκατάσταση που θα πραγματοποιήσω σε μεζονέτα. Προτιμάτε πέρασμα ηλεκτρολογικών από δάπεδο ή με κλασικό τρόπο από τοίχους με ότι αυτό συνεπάγεται? Υπάρχει η δυνατότητα και για τους 2 τρόπους.

Link to comment
Share on other sites

 εγω θα πρωτεινα και με τουs 2 τροπουs.τον φωτισμο με σκαψιματα στον τοιχο ετσι θα εισαι ποιο ευελικτοs.τα υπολοιπα που ειναι γραμμεs που πανε απ ευθειαs στιs συσκευεs (tv internet κουζινα α/ρ κοντισιον κτλ) να περασθουν απο το δαπεδο.

Link to comment
Share on other sites

οτι σε βολεύει, αρκεί μετά να υπάρχει το σχέδιο όδευσης των σωληνώσεων-καλωδίων, για την αποφυγή δυσάρεστων σε μελλοντικές επεμβάσεις. 

Link to comment
Share on other sites

δεν έχει σημασία απο που θα πας , εγώ σαν παλιότερο μαστόρι  θα πήγαινα από τοίχο

Link to comment
Share on other sites

Και εγω σαν υδραυλικός θα έλεγα απο τον τοίχο για να μην μπερδεύουμε τα μπούτια μας υδραυλικά. θέρμανση, ηλεκτρικά.

Link to comment
Share on other sites

Εκτιμώ ότι δεν είναι το καλύτερο τα ισχυρά να πάνε από το δάπεδο. Τα ασθενή, είναι οκ, ίσως και αρκετά βολικό (internet, TV, TF, κλπ).

 

Άσε που νομίζω ότι τα ισχύος πρέπει να είναι από κάποιο ύψος και πάνω, άρα από τον τοίχο.

Link to comment
Share on other sites

Μελετώντας το βιβλίο του Φ. Δημόπουλου 'Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις' τόμος Α έκδοση 1991 (μερικά πράγματα οι παλιότεροι τα κάναν καλύτερα) θα έλεγα ότι ειδικά τα ισχυρά σε μια χωνευτή εγκατάσταση καλύτερο είναι να περνάνε οριζόντια ή κάθετα στους τοίχους ώστε

να μπορεί μελλοντικά να εντοπιστει η θέση τους και να μην έχουμε τίποτα δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

Βέβαια αν είχα ένα άλλου τύπου κτίριο που θα είχε ψευδοδάπεδο (το τελευταίο δεν συνανταται σε σπιτια πιστευω) δεν θα ειχα πρόβλημα να περάσω ισχυρά ρεύματα μέσα στο δάπεδο, προστατευμένα βάβαια με σχάρα καλωδίων ή σωλήνα

Edited by entelos afragkos
Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ με αυτή την άποψη της χωνευτής εγκατάστασης στους τοίχους γενικά. Έτσι γινόταν μέχρι τώρα αλλά δεν πάει να πει ότι είναι και το σωστό να συνεχίσει να γίνεται. Σκεφτείτε τα σκαψίματα στους τοίχους, τις κολώνες, στις γωνίες, κλπ, την όλη φασαρία με τα κουτιά διακλάδωσης που κάνουν τους τοίχους να φαίνονται μετά ότι έχουν δεχτεί ριπές από πολυβόλο, τα μπάζα που μαζεύονται, με λίγα λόγια ένας μικρός χαμός και σε δουλειά να βρισκόμαστε...

Τα πάντα όλα τα περνάμε πλέον από το δάπεδο με την χρήση των κατάλληλων υλικών, τα κουτιά διακλάδωσης όπου χρειασθούν και αυτά χαμηλά στον τοίχο σε κατάλληλες θέσεις προσιτές και να μην πολυ-φαίνονται και τα μόνα σκαψίματα θα είναι από το δάπεδο μέχρι τους ρευματοδότες ή τους διακόπτες και από αυτούς πάλι μέχρι την οροφή. Όλη η δουλειά απλοποιείται και βγαίνει σε χρόνο dt. Τις οδεύσεις πλέον τις αποτυπώνουμε με λεπτομερή φωτογραφική τεκμηρίωση και δημιουργούμε αρχείο για τον χρήστη του κτιρίου. Δεν έχω δει πουθενά να αντίκειται στους ισχύοντες κανονισμούς ΕΗΕ το είδος αυτό της εγκατάστασης. 

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης ολόκληρου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.