Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντιπαροχείς


sundance

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για τον ιδιοκτήτη καλά κάνει να πάρει όσο μπορεί

Συμφωνώ απόλυτα με τον 'Αρη, περιουσία του είναι και τη διαπραγματεύεται όσο καλύτερα πιστεύει και μπορεί, όπως εξάλλου θα έκανε ο καθένας μας.

 

Τώρα για την αντιπαροχή...........γενικά η έννοιά της είναι λίγο παρεξηγημένη και κυρίως στα μάτια των Μηχανικών εξαιτίας πιστεύω του γεγονότος ότι οι ίδιοι οι αντιπαροχείς διαπραγματεύονται τα πάντα (μελέτες κτλ, κτλ) και τους κάνουν τη ζωή δύσκολη.

Link to comment
Share on other sites

Κατάλαβα για τους οικοπεδούχους αλλα μάλλον δε λέμε για αυτους (βέβαια καλά κάνουν αυτοί και κοιτάνε το συμφέρον τους, πολλές φορές όμως ξεπερνάνε τα όρια της λογικής ζητώντας απίστευτα πράγματα επειδή νομίζουν πολλά κ διάφορα και κυρίως επειδή ο εργολάβος ε χ ε ι λεφτα)

 

Οσο για τους εργολάβους (που ένα σημαντικό ποσοστό δεν είναι μηχανικοί) σαφώς κοιτάνε το κέρδος άλλα όταν η κατασκευή είναι άθλια, εκεί βγαίνει η "βρώμα". Υπαρχουν πάντως κραυγαλέες περιπτώσεις κοινών λαμογιών και σε αυτό πιστεύω συμφωνούμε όλοι

Link to comment
Share on other sites

Η Ελλάδα στο τομέα της οικοδομής μία παγκόσμια και μοναδική (πουθενά αλλού δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος) πρωτοτυπία έχει να επιδείξει: την αντιπαροχή. Και αυτό υπήρχε ποτέ περίπτωση να είναι καλό????

 

Το γιατί επετράπη σε αυτό το έγκλημα να γεννηθεί, να πολλαπλασιαστεί και να καταρρακώσει το βιωτικό και αισθητικό (αν και το ένα ενυπάρχει στο άλλο) επίπεδο των ελληνικών αστικών κέντρων είναι η Ιστορία της Οκιστικής Ανάπτυξης της Ελλάδος που όσοι ασχολούνται με το σχεδιασμό του οικιστικού περιβάλλοντος οφειλούν να γνωρίζουν.

 

Οι εργολάβοι δεν είναι ο ιθύνων νους του εγκλήματος αλλά οι εκτελεστές. Αυτό όμως δεν μειώνει τις ευθύνες τους (είτε γνώριζαν είτε όχι).

Link to comment
Share on other sites

γιατί το κράτος δεν είχε λεφτά για να αναλάβει την οργανωμένη δόμηση κατοικίας όπως γίνεται στο εξωτερικό

 

οπότε η στέγαση έγινε με ιδιωτική πρωτοβουλία

σε οικόπεδα πρωην διώροφων κατοικιών

Link to comment
Share on other sites

Η αντιπαροχή μπορεί και να μην είναι λάθος.

Λάθη σίγουρα είναι η αύξηση του Σ.Δ., η έλλειψη υποδομών, η έλλειψη ελέγχων, η έλλειψη θεσμικού πλαισίου για το ποιος έχει δικαίωμα να κατασκευάζει και πώς.

Θετικά της αντιπαροχής η καλύτερη κατανομή του πλούτου και η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας από μεγάλο ποσοστό πληθυσμού που είναι το μεγαλύτερο στην Ε.Ε. και με διαφορά.

Link to comment
Share on other sites

Οφείλουμε να επισημάνουμε, πριν ρίξουμε το ανάθεμα στην έννοια της αντιπαροχής, ότι ναι μεν είναι πρωτοτυπία, αλλά όπως σωστά λέει και ο myri, ήταν ο μοναδικός τρόπος μετά τον εμφύλιο να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες για στέγαση πληθώρας κόσμου που κατέκλυσε τα αστικά κέντρα εγκαταλείποντας τα χωριά.

 

Σαν έννοια και κίνηση εκείνη την περίοδο την δικαιολογώ απόλυτα. Από την άλλη μεριά ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε ότι για τα χάλια των αστικών περιοχών σήμερα οφείλεται το χαμηλό αισθητικό μας επίπεδο και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Το μεν πρώτο μας οδηγεί στο να κατασκευάζουμε "άσχημα" κτίρια, το μεν δεύτερο να χτίζουμε ότι χτίζεται (και κάτι παραπάνω θα έλεγα εγώ...) στο οικόπεδο μας προσπαθώντας να βγάλουμε απο τη μύγα ξύγκι...

Link to comment
Share on other sites

Aς μην ξεχνάμε οτι η αντιπαροχή ήταν μια πολύ έξυπνη ελληνική πατέντα που "εφευρέθηκε" μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο και ήρθε να καλύψει στεγαστικές ανάγκες όταν η ελληνική οικονομία ήταν σε δεινή θέση και δεν υπήρχε χρήμα στην αγορά.

Οι ιδιοκτήτες είχαν τη γη αλλά δεν είχαν χρήματα για να χτίσουν μόνοι τους, οι εργολάβοι είχαν την τέχνη και τα υλικά αλλά δεν είχαν χρήματα για να αγοράσουν γη. Οπότε με την αντιπαροχή έκαναν και οι δύο τη δουλειά τους βγάζοντας το νόμισμα από τη μέση!

Link to comment
Share on other sites

...για τα χάλια των αστικών περιοχών σήμερα οφείλεται το χαμηλό αισθητικό μας επίπεδο και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο....

Ευτυχώς nic για το πρώτο βρήκαμε τη λύση και λέγεται ΕΠΑΕ!!! :lol:

Link to comment
Share on other sites

:shock: :lol: :lol: :lol:

 

 

αααααααααα γι αυτό για να κατεδαφίσω μια μεσοτοιχία στο ιστορικό κέτρνο της Αθήνας πέρασα ΕΠΑΕ ?

 

:lol: :lol: :lol:

 

επίσης με έστειλαν και Αρχαιολογία όπου πήρα γραπτώς απάντηση ότι δεν είναι δικής τους αρμοδιότητος οι μεσοτοιχίες - μαντρες

 

:lol: :lol: :lol:

 

Στο θέμα.

 

έγκλημα για μένα κατά της τέχνης και καλαισθησίας η ύπαρξη του συστήματος της αντιπαροχής καθώς ο κάθε εργολάβος έχει ως σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους με ότι αυτό συνεπάγεται για ποιότητα μελετών , μοναδικότητα αυτών (copy paste κτίρια), για κλεισίμο Η/Χ, ποιότητα υλικών(εδώ βγάλαμε και όρο.......συνήθη υλικά αντιπαροχής :lol: :lol: ), νομικές επεκτάσεις αυτών των πράξεων κλπ κλπ κλπ

 

Απ' την άλλη συμφωνώ για την κοινωνική ωφέλεια που απορρέει από το σύστημα αυτό.

 

:wink:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.