Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκδοση ΠΕΑ μετά την ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων μίσθωσης


Symeonis

Recommended Posts

Εκμίσθωσα ένα ακίνητο , για το οποίο προβλέπεται ως υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ, χωρίς να έχω καταχωρήσει στην ηλεκτρονική δήλωση στοιχείων μίσθωσης προς το TAXIS τα στοιχεία του ΠΕΑ και το κυριότερο χωρίς να έχει εκδοθεί ΠΕΑ πριν από την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής προς το TAXIS. Ο λόγος ήταν ότι ο μισθωτής ΕΠΕΙΓΟΤΑΝ να πάρει ρεύμα για το ακίνητο . Στη συνέχεια βέβαια , μετά από περίπου 10 ημέρες από την ηλεκτρονική υποβολή , εκδόθηκε με επιμέλειά μου το σχετικό ΠΕΑ.

ΕΡΩΤΗΜΑ : Άραγε η περίπτωση αυτή θεωρείται παραβίαση της διατάξεως περί υποχρεωτικής έκδοσης ΠΕΑ και άρα απειλούμαι  - θεωρητικά έστω- με  πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 Ευρώ ;Με άλλα λόγια , απαιτείται υποχρεωτικά έκδοση ΠΕΑ   ΠΡΙΝ ΑΠΟ  την  ηλέκτρονική υποβολή των στοιχείων της μίσθωσης , διαφορετικά απειλούνται πρόστιμα,  ή αρκεί έκδοση ΠΕΑ  έστω μετά την ηλεκτρονική υποβολή ;;;

Link to comment
Share on other sites

δεν νομίζω να έχεις κάποιο πρόβλημα σε μελλοντικό έλεγχο, διότι εσύ την ώρα του μισθωτηρίου δεν το είχες για να το δηλώσεις. Όμως ώς όφειλες και σωστά έπραξες ,το έβγαλες σε εύλογο χρονικό διαστημα, και ειδικά αν το έχεις κάνει μέσα στον μήνα από την ώρα που είναι αρχομένη η μίσθωση , δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ πιστεύω ότι δεν έχεις θέμα.

Ενδεχομένως να υπάρξει κάποιο πρόβλημα με όσους έχουν υπoβάλλει το μισθωτήριο χωρίς ποτέ να φροντίσουν να "ανεβάσουν" το πιστοποιητικό στο taxisnet.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις . Εξεδόθη το ΠΕΑ  μεν όπως έγραψα , αλλά δεν καταχώρησα τα στοιχεία του στο taxisnet. Είχα την εντύπωση ότι δεν μπορώ να καταχωρήσω τα στοιχεία του ΠΕΑ εκ των υστέρων . ***(  Στις συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις γράφει σχετικά  :

Για να υποβάλλετε τροποποιητική δήλωση μέσω taxinet πρέπει η αρχική δήλωση να έχει υποβληθεί μέσω taxinet (για την τροποποίηση μισθώσεων που υποβλήθηκαν στην Δ.Ο.Υ διαβάστε την επόμενη ερώτηση και ειδικά την παράγραφο 2. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί σε Δ.Ο.Υ (πριν την 1/1/2014))

Για την υποβολή της τροποποιητικής ο εκμισθωτής πρέπει να εισέλθει στο taxisnet, να επιλέξει την εφαρμογή «Πληροφοριακά Στοιχεία Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας», να εντοπίσει στο μενού «Υποβληθείσες Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας», τη συγκεκριμένη δήλωσή του και να επιλέξει την εισαγωγή τροποποιητικής δήλωσης μίσθωσης (να πατήσει δηλαδή τον πράσινο σταυρό που βρίσκεται στην συγκεκριμένη γραμμή της δήλωσης)

 

Η δήλωση που θα «ανοίξει» θα έχει συμπληρωμένα όλα τα πεδία (θα είναι ίδια όπως και στην αρχική δήλωση) εκτός από:

 

  • τη διάρκεια της μίσθωσης
  • το μίσθωμα
  • την ημερομηνίας υποβολής

Τα παραπάνω τρία πεδία μπορεί ο χρήστης να τα μεταβάλει. Για τροποποίηση οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της μίσθωσης (στοιχεία εκμισθωτών, μισθωτών, ακινήτου κλπ) δεν μπορούμε να υποβάλουμε τροποποιητική δήλωση, αλλά πρέπει να υποβάλουμε μια νέα δήλωση (εξαρχής)

 

***Εάν όμως μπορώ έστω και τώρα να καταχωρήσω τα στοιχεία του ΠΕΑ , θα το κάνω έστω και τώρα .

Link to comment
Share on other sites

Εκτός κι αν μπορώ να ενεργήσω σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στο υπό στοιχείο 20 ερώτημα ( :

20. Τι κάνουμε στην περίπτωση λάθους της καταχώρησης;

 

Στην περίπτωση αυτή κάνουμε νέα υποβολή δήλωσης μίσθωσης και στις «Σημειώσεις» προσδιορίζουμε τα λάθη της αρχικής καταχώρησης και τον αριθμό που έλαβε η αρχική καταχώρηση. Οι «σημειώσεις» που καταχωρεί ο χρήστης εμφανίζονται και στην απόδειξη υποβολής. )

Link to comment
Share on other sites

Δεν βλέπω κι άλλη λύση, εκτός από αυτήν της "νέας υποβολής" και καταχώρησης των στοιχείων του ΠΕΑ στις "σημειώσεις".

Αν κατάλαβα καλά, έκανες κάπου μέσα στο 2014 μια "νέα δήλωση μίσθωσης" η οποία αποτελούσε συνέχεια προηγούμενης μίσθωσης της οποίας η παλιά υποβολή είχε γίνει χειρόγραφα σε γκισέ μιας ΔΟΥ. "Τροποποιητική" θα μπορούσες να υποβάλεις (για αυτή την "νέα" πλέον δήλωση), μόνο αν άλλαζαν τώρα το μίσθωμα ή/και η διάρκεια της μίσθωσης. Πεδίο για καταχώρηση στοιχείων ΠΕΑ και μόνο, δεν θα είχε.

Link to comment
Share on other sites

Όχι , συμφωνήθηκε  μία εξυπαρχής νέα μίσθωση ( που δεν αποτελούσε συνέχεια προηγούμενης ) και εν συνεχεία ως εκμισθωτής  υπέβαλα ηλεκτρονικά τα στοιχεία της μίσθωσης στο taxisnet.

Link to comment
Share on other sites

Με το γράμμα του νόμου είσαι παράνομος.

Όμως είσαι λιγότερο παράνομος από αυτούς που απλά δεν εκδίδουν

Οπότε το να σε πιάσουν και να σε τιμωρήσουν για αυτό νομίζω συγκεντρώνει απειροελάχιστες πιθανότητες ειλικρινά

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλημέρα να ρωτήσω κάτι σχετικό από την πλευρά του νοικάρη.

Μπήκα κι εγώ βιαστικά στο σπίτι χωρίς να περιμένω το ΠΕΑ. Τώρα βλέπω στο ΤΑΞΙΣ στο ενοικιαστήριο υπάρχει συμπληρωμένος «Αριθμός καταχώρησης» του ΠΕΑ.

Πως μπορώ να αναζητήσω το πιστοποιητικό αφενός για να δω αν είναι εντάξει αφετέρου για να δω την ενεργειακή κατάσταση του διαμερίσματος?

Το  μόνο που βρήκα είναι μια σελίδα του ΥΠΕΚΑ για έλεγχο εγκυρότητας ο οποίος όμως ζητά και αριθμό ασφαλείας που δε φαίνεται στο ταξις (*****).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.