Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετατροπή τοπικών συντεταγμένων τοπογραφικού σε ΕΓΣΑ?


nicnt

Recommended Posts

Χεραιτώ τους ειδικούς του site.

Έψαξα ενδελεχώς το forum αλλά δεν βρήκα απάντηση στο πρόβλημα μου...

Έχω ένα τοπογραφικό στο οποίο υπάρχουν σημειωμένες 6 στάσεις και βάση αυτών αποτυπώθηκε.

Στην Σ1 αναφέρει ως συντεταγμένες Χ=0.00, Ψ=0.00. Στη γωνία 1 του οικοπέδου αναγράφει Χ=-41,77 και Ψ=71,18, στη γωνία 2 Χ=-39,60 και Ψ=32,16 κοκ...

Από το ΕΚΧΑ πήρα (κατά προσέγγιση φυσικά) τις συντεταγμένες στη Σ1.

Είναι δύσκολο, ίσως ακατόρθωτο, να βρω τις υπόλοιπες στάσεις επειδή είναι παλιό το τοπογραφικό και εξαφανίστηκαν τα "πασαλάκια". Πιθανόν να βρω μία έως δύο ακόμα...

Υπάρχει τρόπος να βρω τις συντεταγμένες όλων των γωνιών του οικοπέδου συσχετίζοντας τις συντεταγμένες (ΕΓΣΑ) της Σ1 με τις υπόλοιπες τοπικές συντεταγμένες του τοπογραφικού?

Αν όχι τι λύση υπάρχει ώστε να αποτυπωθεί επακριβώς με συντεταγμένες  νέο τοπογραφικό?

(Ξέρω πως οι συντεταγμένες που πήρα από το ΕΚΧΑ δεν προσδιορίζουν ακριβώς το σημείο Σ1 και πως αυτό πρέπει να γίνει με GPS. Απλά δοκιμή έκανα...)

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει πιο ασφαλής τρόπος από το να γίνει νέο εξαρτημένο τοπογραφικό με νέες  στάσεις και νέα αποτύπωση.

Ακόμα και αν ξαναμετρηθούν σε ΕΓΣΑ δύο ή τρεις στάσεις του προηγούμενου μελετητή (με γεωδαιρικό gps στο πεδίο), είσαι σίγουρος ότι η υπόλοιπη αποτύπωση είναι σωστή ώστε να σφραγιστεί μια ξένη δουλειά κάνοντας "ψευδοεξάρτηση" των υπόλοιπων κορυφών?

 

Σχετικά με τις συντεταγμένες από την θέαση του ktimanet, όπως επισημαίνεις και εσύ, χρησιμεύουν μόνο για εντοπισμό της έκτασης και οδοιπορικό σκαρίφημα, οι αποκλίσεις είναι μεγάλες και το σφάλμα εντοπισμού των κορυφών λόγω της ανάλυσης του υποβάθρου είναι πολύ εύκολο.

 

Εάν θέλεις συμπλήρωσε και την ειδικότητά σου στο προφίλ εάν είσαι συνάδερφος μηχανικός και όχι ιδιώτης.

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Καταρχήν, είναι αδύνατον από ένα και μόνο σημείο σωστά εξαρτημένο να γίνει εξάρτηση ολόκληρου του τοπογραφικού.

Κατά δεύτερον είναι μη σκόπιμο έως επικίνδυνο, ένας μη ειδικός (όχι τοπογράφος ή πολιτικός μηχανικός), να μετατρέπει συντεταγμένες τοπογραφικού με συντεταγμένες από το ΕΚΧΑ. Η απόκλιση είναι μεγάλη και μπορεί να γίνει μια λάθος μετατροπή η οποία κάποια στιγμή να τυπωθεί, να φτάσει στα χέρια ανθρώπων που κάνουν δικαιοπραξίες και δεν θα γνωρίζουν ότι έχει γίνει η μετατροπή με αυτό τον τρόπο και θα προκληθούν δυσεπίλυτα ή άλυτα προβλήματα.

Οπότε, είναι μονόδρομος η νέα εξάρτηση (και αν είναι παλαιό το τοπογραφικό η εξ ολοκλήρου νέα αποτύπωση) με ειδικό γεωδαιτικό εξοπλισμό GPS. Γι' αυτό παρακαλώ απευθυνθείτε σε τοπογράφο ή πολιτικό μηχανικό που αναλαμβάνει τέτοιου είδους εργασίες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όπως σωστά αναφέρουν οι συνάδελφοι η εξάρτηση και αποτύπωση με επίγειες μεθόδους στο ύπαιθρο είναι μονόδρομος για ασφαλή εργασία

 

Εγώ αν το τοπογραφικό διάγραμμα μου έδινε την εντύπωση ενός αξιόπιστου ΤΔ (και μπορώ αν πω ότι ακόμα και με την πρώτη ματιά μπορώ να έχω μια εκτίμηση της πιθανότητας να είναι καλό συγκρίνοντάς το οπτικά με τον ορθοφωτοχάρτη του κτηματολογίου ή και με ψηφιοποίησή του και εφαρμογή επί του ορθοφωτοχάρτη  ) , θα αποτύπωνα αρχικά δειγματοληπτικά κάποια τμήματά  του περιμετρικά και αν δεν είχα τεράστιες διαφορές (συγκριτικά με την κλίμακα του σχέδιου και την αξία του ακινήτου) θα ψηφιοποιούσα και θα εξαρτούσα το υπάρχον (με τριγωνισμό ή πολλαπλή οπισθοτομία αφού δεν έχω GPS)   με τις μετρήσεις των σημείων που θα έκανα στο ύπαιθρο και υπάρχουν συγχρόνως και  επί αυτού (αναφέροντας ότι χρησιμοποίησα το ΤΔ του τάδε συναδέλφου ,  στο δικό μου)

 

Οι διαφορές που θα θεωρούσα επαρκείς για αυτό έχουν να κάνουν με το τι αξία έχει Αν είναι σε σχέδιο πόλης ανάλογα την αξία θα θεωρούσα επαρκές μια διαφορά από 2 - 10 εκ ενώ για εκτός σχεδίου μέχρι 30 εκ.- 0.5 εκ Και αυτό για να μην χρεώσω πάλι την αποτύπωση στο πελάτη  αφού θα ήταν καλό το αρχικό  Σε αντίθετη περίπτωση μαζί με την εξάρτηση και νέα αποτύπωση του ακινήτου και φυσικά αμοιβή περισσότερη 

 

ΥΣ  φυσικά όλα αυτά για μεγάλα ακίνητα που το κόστος της αποτύπωση είναι μεγάλο , γιατί για μικρά , εφόσον έτσι και αλλιώς θα κάνω αποτύπωση δεν αξίζει η διαδικασία της ψηφιοποίησης και θα το μετρούσα , μαζί με την εξάρτηση όλο Και φυσικά σε αξίες ακινήτου τεράστιες , μόνο δική μου αποτύπωση και εξάρτηση εξ ολοκλήρου 

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Αρχικά σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες σας.

Πρέπει να αναφέρω ότι δεν είμαι μηχανικός και πως  οι πληροφορίες που θέλω προορίζονται για καθαρά προσωπική χρήση. Για να δω το ακίνητο στο ΕΚΧΑ.

Επί ευκαιρίας να αναιρέσω και το "ώστε να αποτυπωθεί επακριβώς με συντεταγμένες  νέο τοπογραφικό", αν και αυτό θα ήταν ότι καλύτερο...

 

Να ενημερώσω παράλληλα πως βρήκα άλλο τοπογραφικό,  με συντεταγμένες, στο οποίο η μία πλευρά συμπίπτει στο περίπου (με μικροδιαφορές) με τη μία δική μου πλευρά, αν και θα έπρεπε να συμπίπτουν ακριβώς! Απ' την πλευρά μου έχει 5~6 συντεταγμένες.

Δεν έψαξα να βρω (αν θα βρω)  άλλες στάσεις στο δικό μου...

 

Μετά από αυτά οποιαδήποτε βοήθεια δεκτή...

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ισχύ έχει αυτό που συνοδεύει συμβολαιογραφική πράξη Η αξιοπιστία ενός τοπογραφικού δεν εξαρτάται μόνο από το αν είναι εξαρτημένο αλλά και από το αν έχει αποτυπώσει σωστά τα υποδειχθέντα όρια Υπάρχουν πάντα κάποιες μικρές διαφορές στο υπολογισμό ενός εμβαδού από προβολικό σύστημα σε προβολικό σύστημα , λόγο του ορισμού καθένα από αυτά , αλλά είναι μικρά και πολύ κάτω από το όριο 2 % , που αποτελεί το όριο αποδοχής διαφοράς εμβαδού από συμβόλαιο Επίσης είναι απίθανο ανάμεσα σε δυο τοπογραφικά ειδικά αν μετριούνται με ακρίβεια για κλίμακα 1/500 και πάνω , να μην υπάρχουν έστω και μικρές διαφορές (το 2 % απόκλιση είναι ένα καλό όριο για τα τοπογραφικά αυτά) 

 

Επομένως εγώ θα εξέταζα ποιο από τα δυο προσεγγίζει καλύτερα την υπάρχουσα υφιστάμενη κατάσταση όπου αυτή έχει  αποτυπωθεί και εφόσον το ένα έχει συντεταγμένες θα ήξερα και που βρίσκεται .... στο χώρο 

Link to comment
Share on other sites

Αφενός κακώς αναρτάς το θέμα σου συνάδελφε σε κατηγορία ιδιωτών. 

Αφετέρου, ως προς την ουσία, εάν και τα δύο τοπογραφικά αναγράφουν διαστάσεις, εμβαδά, συν/νες (έστω και τοπικές) και συνοδεύουν συμβόλαια και φυσικά έγιναν την ίδια χρονική περίοδο ώστε τα όρια που αποτυπώνονται επ' αυτών να είναι υλοποιημένα με τον ίδιο τρόπο, τότε είναι ισχυρά και τα δύο. Σε αυτό σε ΕΓΣΑ87 υπεισέρχεται και συντελεστής γραμμικής παραμόρφωσης Κ που σε μεγάλα μήκη θα δημιουργήσει διαφοροποιήσεις.

Οπως είπες, κάθε μέτρηση είναι φυσιολογικό να έχει αποκλίσεις, αλλά όχι 10 εκ. σε μικρά μήκη, είναι πολύ.

Edited by DIMITRIS80
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

παιδιά εσείς που γνωρίζετε, τι σόι συντεταγμένη (αν δεν λέω πατάτα και είναι απλά σταση 107 ) σημειο 107 (χ= -13222.08, ψ=-20622.99)  είναι αυτή και πώς την μετατρέπω σε ΕΓΣΑ? Μου έκανε εντύπωση το νουμερο που είναι μεγάλο.

 

Μπορεί να είναι HATT? και αν ναί χρειάζεται να ξέρεις ποιό μέρος είναι για να τίς μετατρέψεις? Δηλαδη σε κάθε μέρος αλλάζουν?

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, katrmp said:

....(αν δεν λέω πατάτα και είναι απλά σταση 107 ) σημειο 107 (χ= -13222.08, ψ=-20622.99)  είναι αυτή και πώς την μετατρέπω σε ΕΓΣΑ?...

1.-Είναι ενότητα για τους ιδιώτες οπότε πιο καλά το θέτεις στις σχετικές ενότητες για Τοπογραφικά.

2. Συνεργάσου με συνάδερφο Τοπογράφο για να μη έχεις πατάτες. (άποψη μου απλά)

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, katrmp said:

παιδιά εσείς που γνωρίζετε, τι σόι συντεταγμένη (αν δεν λέω πατάτα και είναι απλά σταση 107 ) σημειο 107 (χ= -13222.08, ψ=-20622.99)  είναι αυτή και πώς την μετατρέπω σε ΕΓΣΑ? Μου έκανε εντύπωση το νουμερο που είναι μεγάλο.

 

Μπορεί να είναι HATT? και αν ναί χρειάζεται να ξέρεις ποιό μέρος είναι για να τίς μετατρέψεις? Δηλαδη σε κάθε μέρος αλλάζουν?

Ότι και να είναι θεώρησέ το τοπικό δίκτυο, βρεις δύο-τρία ορόσημα τουλάχιστον (εάν υπάρχουν) και εξάρτησε όλη την αποτύπωση σε ΕΓΣΑ πλέον από αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.