Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
Sign in to follow this  
sygram

Τσιμεντοειδές για μόνωση τοιχείου αντιστήριξης

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

ξεκινάω μία οικοδομή και δυστυχώς ο γείτονας δε με αφήνει να σκάψω λίγο παραπάνω να κάνω διπλό καλούπι και στραγγιστήρι 80 πόντων στη μεριά του για να μην έχω υγρασία. Γενικά έχουμε μία υψομετρική διαφορά 7 μέτρων και τελικά θα γίνει μονόπαντο το τοιχίο. Ο μηχανικός μου είχε προβλέψει να μπει έτσι κι αλλιώς τσιμεντοειδές οπότε θα ήθελα τη γνώμη σας για ποιο υλικό (εταιρεία , είδος) να χρησιμοποιήσω και γενικά τι θα μπορούσα να κάνω για να ενισχύσω τη μόνωση και να αποφύγω την υγρασία (π.χ. επιπλέον ασφαλτόπανο ;). Δυστυχώς η οικοδομή δεν μπορεί να μπει πιο μέσα από τη μεριά μου γιατί είναι μικρό το οικόπεδο. Το τοιχίο έχει ύψος περίπου 7 μέτρα και πλάτος 10 και εξυπηρετεί και ως τοίχος του σπιτιού.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χαίρετε. Η πρότασή μου είναι να μην είστε τόσο ανασφαλής και να έχετε εμπιστοσύνη στον μηχανικό σας (είναι ο μόνος που ξέρει τις ιδιαιτερότητες της κατασκευής σας,της περιοχής,κ.ο.κ.). Συζητήστε το μαζί του,η αγορά διαθέτει πολλά προϊόντα.

Edited by atsalovergas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δοκιμασμένα υλικά ειναι τα THORO. Αντέχουν σε αρνητικές πιέσεις. Δεν γνωρίζω τιμές . Δές στο  thoro.gr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

 

Έχω εμπιστοσύνη στον μηχανικό αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει όλα τα υλικά που κυκλοφορούν, οπότε μία επιπλέον γνώμη / ενημέρωση δε βλάπτει.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγω να κανω μια χαζη ερωτηση?

 

Αφου θα ειναι μονο το καλουπι απο ποια πλευρα θα υγρομονωθει?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εεε..από την μέσα μεριά θα υγρομονωθεί..θα πιάσουμε τον κλέφτη όταν θα έχει μπει μέσα στο σπίτι..

Κι επίσης το ότι το τοιχείο (7 μέτρα...) θα εξυπηρετεί και ως "τοίχος του σπιτιού"? τι δεν καταλαβαίνεις? :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

To τσιμεντοειδές θα μπει στο μπετό αν έχω καταλάβει καλά. Από την εξωτερική μεριά μου είπαν ότι θα μπει πλαστικό και μετά φελιζόλ για 10 πόντους που θα αφήσω από τη μεριά του. Δυστυχώς ο μηχανικός ήθελε να αντιμετωπίσουμε και πλευρικές πιέσεις αλλά τι να πεις.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ιδανικά θα πρέπει να μπει στεγανωτικό πρόσμικτο στο σκυρόδεμα το οποίο θα πρέπει να είναι κατηγορίας τουλάχιστον 25/30 με επικάλυψη 40mm. Πλαστικό και φελιζόλ δεν ξέρω που χρησιμεύει αλλα ΟΚ πάω πάσο. Μάλλον πλαστικό εννοεί αυγουλιέρα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο μονόπλευρο καλούπι απλώνεται ένα νάυλον (χοντρό, υπάρχουν διάφορα πάχη) στο χώμα ώστε η διεπιφάνεια μεταξύ μπετού και χώματος να προκύψει λεία και με κάποια συνεκτικότητα η οποία θα παρέχει μια κάποια προστασία έναντι υγρασίας (το ίδιο το ναύλον δεν θεωρείται ότι διακόπτει την είσοδο νερού-υγρασίας γιατί αναπόφευκτα εκεί που ματίζει είναι ανοιχτό και επίσης είναι εύκολο να δημιουργηθεί και καμιά τρύπα είτε με τα σίδερα είτε κατά την σκυροδέτηση είτε για να πιαστεί το νάυλον στο χώμα, αλλά παρόλα αυτά δίνει και κάτι ελάχιστο ως προς αυτό). Επίσης, το νάυλον προστατεύει ώστε να μην πέσουν χώματα κατά την σκυροδέτηση ή και πριν, ενώ κάνει και πιο "ελεύθερη" την σκυροδέτηση (η δόνηση δεν περιορίζεται από τον φόβο να μην πέσουν χώματα μέσα.., αν και το μονόπλευρο καλούπι εκ φύσεως είναι πιο ευάλωτο σε φουσκώματα και "εκτροπές" ή και ανοίγματα του καλουπιού οπότε οι μπετατζήδες κάνουν την δόνηση "με προσοχή"...). Η αυγοθήκη δεν κάνει και πολύ δουλειά γιατί οι κυψέλες του θα γεμίσουν με μπετό με την πίεση που δημιουργείται κατά την σκυροδέτηση οπότε δεν κάνει την αποστραγγιστική δουλειά για την οποία προορίζεται. Επίσης, τα φελιζόλ δημιουργούν διάφορα προβλήματα.

Η μεγάλη κατηγορία σκυροδέματος είναι όντως μια καλή λύση + κατάλληλους ρευστοποιητές (+ αρκετή επικάλυψη που συχνά υπάρχει "από μόνη" της), ενώ μετά την σκυροδέτηση μπορεί να μπει και αυτό το "τσιμεντοειδές" που είναι για αρνητικές πιέσεις που δημιουργεί μια κρυσταλοποίηση στο σώμα του μπετού και το κάνει πιο "αδιαπέραστο".

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο μονόπλευρο καλούπι είναι ότι η σκυροδέτηση (-δόνηση) δεν γίνεται με την ίδια επιμέλεια όπως όταν θα ήταν αμφίπλευρο, γιατί οι μπετατζήδες φοβούνται μην τους "ανοίξει" το καλούπι... (άσχετα που δεν είναι ορατό κάτι τέτοιο από κάποιον που ενδεχομένως είναι ανυποψίαστος).

 

Το ναύλον, όσο απλό και αν ακούγεται, είναι η πιο αποτελεσματική λύση (+ τα 1-2 υπόλοιπα μέτρα).  

Edited by Caan
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.