Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναγνώριση πτυχίου - Εγγραφή στο ΤΕΕ


artchi

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά.

 

Θα ήθελα τη βοήθειά σας και τις συμβουλές σας σχετικά με την αναγνώριση του πτυχίου μου από το ΔΟΑΤΑΠ και κατά συνέπεια την εγγραφή μου στο ΤΕΕ. Άς ξεκινήσω κάνοντας μια περιγραφή.

 

Λοιπόν, σπούδασα Αγγλία στο Sussex Μηχ/γος Μηχ/κός. Έκανα για αρχή το Bachelor, αποφοίτησα το 2002. Το πτυχίο μου είναι ordinary degree λόγω του ότι δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω ένα μέρη τις σπουδές μου. Είχα δυστυχώς ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια των τελικών εξετάσεων στο τελευταίο έτος που με καθήλωσε 7 μήνες και μου πρότειναν, το οποίο και δέχτηκα, από το πανεπιστήμιο για να ξεμπερδεύω και να μην χρειαστεί να επαναλάβω τα μαθήματα του τελευταίου έτους που δεν μπόρεσα να δώσω το τελευταίο έτος, να πάρω το πτυχίο ως ordinary μιας και δε μπορούσα να συνεχίσω (το μετάνιωσα κατά βάθος αυτό γιατί δε μου βγήκε σε καλό-βλέπετε ΔΟΑΤΑΠ). Η συνέχεια των σπουδών μου έγινε το 2004 στο ίδιο πανεπιστήμιο κάνοντας master το οποίο το τελείωσα με distinction.

 

Από εδώ και πέρα είναι το πρόβλημα. Κατέθεσα τα χαρτιά μου το 2005 στο τότε ΔΙΚΑΤΣΑ το οποίο μετά από ένα χρόνο εξέδωσε την απόφαση ότι δεν είμαι ισότιμος (λόγω του ordinary) και δεν είμαι αντίστοιχος και θα πρέπει να δώσω πέντε μαθήματα στο ΕΜΠ τα οποία είναι τα εξής:

 

1. ΜΕΚ 1

2. Ηλεκτρικά κυκλώματα και συστήματα

3. Θερμοδυναμική 1

4. Οργάνωση Παραγωγής και Διοίκηση 1

5. Αντοχή υλικών

 

Τα 3 και 5 τα έχω περάσει. Για τα υπόλοιπα ακόμα δίνω τον αγώνα μου. Τη μια δεν πάω να δώσω, την άλλη πάω χωρίς να έχω διαβάσει, άλλες να έχω διαβάσει αλλά να μην περνάω με 4 κτλ. Είναι και η δουλειά στη μέση, οπότε καταλαβαίνετε.

 

Το ερώτημά μου λοιπόν για το οποίο θέλω τη βοήθειά σας και τις συμβουλές σας είναι εάν το ΕΜΠ μπορεί να εκδώσει κάποιο έγγραφο στο οποίο θα αναφέρει ότι έχω περάσει αυτά τα μαθήματα με σκοπό να το χρησιμοποιήσω στο ΔΟΑΤΑΠ ώστε να πάρω τουλάχιστον την ισοτιμία για να μπορέσω να εγγραφώ στο ΤΕΕ. Βασικά, το ερώτημα επικεντρώνεται στο εάν είναι αυτό δυνατό αυτό. Δηλαδή εάν το ΔΟΑΤΑΠ δέχεται κάτι τέτοιο. Ρωτάω πρώτα εσάς ώστε να πάρω τις πρώτες απόψεις και μετά θα απευθυνθώ στο ΕΜΠ και στο ΔΟΑΤΑΠ.

 

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται με αυτό που ακούω σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα κτλ γιατί δεν έχω καταλάβει. Μπορώ να πάω στο ΤΕΕ και να ζητήσω να με εγγράψουν στα μητρώα τους ή δεν ισχύει αυτό.

 

Παιδιά οι πληροφορίες σας είναι σημαντικές. Με έχει κουράσει όλο αυτό που μου συμβαίνει γιατί πλέον έχει αρχίσει να με επιβαρύνει και στον εργασιακό μου χώρο. Δουλεύω σε τεχνική εταιρία με αρκετά έργα και δεν μπορώ να πάρω ΜΕΚ. Επίσης είμαι με δελτίο, ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι σε ορισμένα έργα δεν μπορώ να λάβω μέρος γιατί οι επιβλέποντες πρέπει να είναι μηχανικοί εγγεγραμμένοι στο ΤΕΕ. Όλα αυτά θέλω να αλλάξουν, να με βλέπουν και ως συνάδερφο μηχανικό και οι πιο παλιοί και όχι ως απλό συνάδερφο. Τέλος πάντων σας λέω τον πόνο μου γιατί πιστεύω ότι από συναδερφική αλληλεγγύη θα με καταλάβετε.

 

Αναμένω τις απαντήσεις σας.

 

Φιλικά

Αντώνης

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 48
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αντώνη το σίγουρο είναι πως για να πάρεις πλήρη δικαιώματα πρέπει να πάρεις και ισοτιμία και αντιστοιχία. Ακόμα και αν το ΔΟΑΤΑΠ σου δώσει ισοτιμία λόγω των 2 μαθημάτων που πέρασες, το ΤΕΕ θα σου δώσει δικαιώματα με περιορισμούς και όχι πλήρη. Για πλήρη δικαιώματα χρειάζεται απαραίτητα και αντιστοιχία. Μπορεί όμως εσένα τα περιορισμένα δικαιώματα να σέ καλύπτουν για τη δουλειά που θέλεις να τα χρησιμοποιήσεις. Το καλύτερο είναι να επικοινωνήσεις με το ΔΟΑΤΑΠ και να ρωτήσεις αρχικά αν σου δίνει ισοτιμία, γιατί αν δεν σου δίνει όλα όσα λέμε είναι σε εντελώς θεωρητικό επίπεδο. Καλή συνέχεια στην προσπάθεια σου.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε Αντώνη, εγώ σπούδασα στην Γερμανία σε ΑΤΕΙ και η αναγνώριση θα γίνει και σε εμένα απο το ΔΟΑΤΑΠ.Εγώ έχω να δώσω δύο μαθήματα.Αυτο που δεν μπορώ να καταλάβω στην δική σου υπόθεση, είναι οτί θα έπρεπε να είχες την ισοτιμία στα χέρια σου. Για την αντιστοιχία πρέπει να δώσουμε εξετάσεις εμείς απο το εξωτερικό. καλό κουράγιο και καλά ξεμπερδέματα με το ΔΟΑΤΑΠ (και για τούς δύο μας). :wink:

Link to comment
Share on other sites

Και μην ξεχνάς πόσο θα τους πάρει για να απαντήσουν ... και το ΕΜΠ και το ΔΟΑΤΑΠ.

Το ΕΜΠ δεν δίνει από όσο ξέρω μεμονομένα ταπερασμένα μαθήματα μπορεί όμως και να έχουν αλλάξει τα πράγματα . Από τη στθγμή που τα πέρασες ζήτα τα επιτακτικά .

Εγώ πάντως θα σου πρότεινα να το ρισκάρεις ακόμα και αν προφορικά απαντήσουν αρνητικά και να ζητήσεις γραπτώς την ισοτιμία σου από το ΔΟΑΤΑΠ. Δεν έχεις τίποτα να χάσεις...

Βάλε στο μεταξύ τα δυνατά σου να περάσεις και τα υπόλοιπα μαθήματα γιατί πιθανότατα θα σου χρειαστει και η αντιστοιχία στο μέλλον και παραμέρισε όποιες άλλες υποχρεώσεις υπάρχουν μέχρι να τα καταφέρεις .

Link to comment
Share on other sites

ναί!απο το ΣΑΤΕ πέρνεις την επαγγελματική άλλα για να θέλει την αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ θα θέλει την ακαδημαική ισοτίμιση.Αλλα σε στον ιδιοτικό Τομέα δεν χρειάζεσαι ακαδημαίκή αναγνώριση. Αυτό είναι όμως για τούς ΑΤΕΙ, δεν ξέρω αν εφαρμόζετε και σε ΠΕ.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά σας ευχαριστώ για τη βοήθειά σας. Είμαι πολύ πεσμένος και πιεσμένος τον τελευταίο καιρό με τα επαγγελματικά λόγω του θέματος αυτού και καλώς ή κακώς αυτό το μεταφέρω και στην προσωπική μου ζωή.

 

Φίλε fountaristos, το ξέρω αυτό, αλλά το μητρώο το χρειάζομαι έστω και όχι με πλήρη δικαιώματα και αυτό τρέχω. Η τεχνική εταιρία που εργάζομαι κάνει νέα έργα για το δημόσιο και σύμφωνα με τις νέες συμβάσεις ο επιβλέπων μηχανικός θα πρέπει να έχει μητρώο στο ΤΕΕ. Χώρις που μου την έχει βιδώσει απίστευτα γιατί σε αρκετές δουλειές στο οργανόγραμμα με περνάνε ώς εργοδηγο. Για τα πλήρη δικαιώματα και να έρθουν αργότερα δέν με πειράζουν. Παρεπιπτόντως, χωρίς τα πλήρη δικαιώματα ΜΕΚ μπορώ να πάρω;

 

Brikoudi, δυστυχώς την ισοτιμία δέ μπόρεσα να την πάρω λόγω του ordinary και όχι honours πτυχίου που πήρα. Έκανα λάθος επιλογή εκεί.

 

Adadim, για αυτό το λόγο ρωτώ εδώ για να ξέρω τί μπορεί να αντιμετωπίσω. Είμαι σχεδόν σίγουρος οτι και απο τους δυο οργανισμούς για να πάρω απάντηση θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια και πολύς χρόνος. Και όσο για τα δυνατά που λές, προσπαθώ τα μέγιστα γιατί είναι κάτι που το χρειάζομαι. Τώρα για το να παραμερίσω άλλες υποχρεώσεις, εκεί έχω μια απίστευτη δυσκολία. Ουσιαστικά πρέπει να συντηρώ δυο οικογένειες, των γονέων μου αλλά και τη δική μου. Άστα.

 

Τώρα για το ΣΑΤΕ που αναφέρεται πιο κάτω. Τί είναι αυτός ο οργανισμός; Τί μπορώ να κάνω εκεί; Άν μπορέσω να κάνω κάτι εκεί, μετά μπορώ να εγγραφώ και στο ΤΕΕ;

 

Πάντως ρε παιδιά, δέν ξέρω κατά πόσο σας έχει αγχώσει αυτό εσάς, που έχετε τελειώσει στο εξωτερικό όπως και εγώ. Εγώ δέν ξέρω. Με έχει χαλάσει πολύ αυτή η κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Αντώνη, ΣΑΤΕ (ΣΑΕΙ ορθά) είναι το Συμβούλιο Αναγνώρισεις Επαγγελματικής Ισοτιμίας .

 

Το Τμήμα Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων είναι αρμόδιο για την παραλαβή και επεξεργασία των αιτήσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων με βάση τίτλους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (τριετούς τουλάχιστον διάρκειας) που έχουν αποκτηθεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στις χώρες: Ισλανδία, Λιχνενστάιν και Νορβηγία.

 

Μετά τη συμπλήρωση του φακέλου του αιτούντος, οι υπηρετούντες στο Τμήμα εισηγούνται στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΑΕΙ) επί της υποθέσεως. Το ΣΑΕΙ έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα της αναγνώρισης του δικαιώματος ασκήσεως στην Ελλάδα νομοθετικά ρυθμιζόμενου επαγγέλματος σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 165/2000.

 

Στο ηλεκτρονικό αρχείο του Τμήματος επεξεργάζονται και τηρούνται στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην εφαρμογή της οδηγίας 89/48 στην Ελλάδα.

 

Η Οδηγία 89/48

 

Η οδηγία 89/48 ενσωματώθηκε στην Ελληνική νομοθεσία με το Π.Δ. 165/2000 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ΠΔ 385/2002.

 

Η οδηγία αυτή αναφέρεται στην αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών: Ισλανδίας, Λιχνενστάιν και Νορβηγίας, που επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε διαφορετική χώρα από εκείνη στην οποία απέκτησαν τα επαγγελματικά τους προσόντα.

 

Στην Ελλάδα την αποφασιστική αρμοδιότητα της αναγνώρισης του δικαιώματος ασκήσεως νομοθετικά ρυθμιζόμενου επαγγέλματος σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 165/2000 έχει το Συμβούλιο Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΑΕΙ)

 

 

Οδηγίες προς τους αιτούντες για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων

 

Δικαιολογητικά για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων

 

Αίτηση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας (.doc)

 

Νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα στην Ελλάδα

 

Πληροφορίες για άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας

 

Ανδ.Παπανδρέου 37, 10 185 Μαρούσι

τηλ: (+30) 210 - 34.43.167-169-175 και 210-34.42.483-486-487

fax: (+30) -210 - 34.43.158

E-mail: [email protected]

 

δεν ξέρω εάν θα πρέπει και έδω να δώσεις εξετάσεις, το σιγουρό είναι ότι

θα εγγραφής μετά την επαγγελματική αναγνώριση στο ΤΕΕ απευθείας.Με αυτήν την Αναγνώριση όμως δεν μπορείς να πάρεις μέρος σε προκυρήξεις του ΑΣΕΠ.

Link to comment
Share on other sites

'Εχω την εντύπωση ότι δεν ισχύει για μηχανικούς ή ότι δεν σε δέχεται μετά το ΤΕΕ ή κάτι τέτοιο . Δεν είμαι και σίγουρη όμως .

Link to comment
Share on other sites

οι μηχανικοί ανεξαρτήτως κλάδο δηλ. (Πολιτικοί δομικών έργων, ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι,κτλ.) των ΑΤΕΙ από την Γερμανία εγγράφονται αυτομάτος στο ΤΕΕ μετά την επαγγελματική αναγνώριση . Στην ιστοσελίδα

του υπουργείου παιδείας γράφει όλα τα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα μέσα σε αυτά και των μηχανικών ΑΤΕΙ.Δεν γνωρίζω εάν ισχύει όμως και για ΠΕ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.