Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μικροκαταστροφές σε όμορο κτίσμα από ανέγερση νέας οικοδομής


mare96

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα!

Συγγενής μου διαπίστωσε οτι μετά την ανέγερση νέας οικοδομής δίπλα στην πολυκατοικία τους, οι εργατες χρησιμοποιώντας το δώμα τους κατεστρεψαν το πιατο της δορυφορικής. Όταν βρήκε τον επιβλέποντα μηχανικο αυτος του ειπε οτι δεν ευθυνεται ο ιδιος και οτι δεν μπορει να αποδειξει οτι το εκαναν οι εργατες. Μπορει η καταστροφή να μην ειναι τοσο σοβαρή (αν και το πιατο μαζι με το βραχιονα ειναι για πέταμα) αλλα θα ηθελα να μαθω ποιος ειναι ο φορεας που τον (μας) ελεγχει στο στάδιο της κατασκευής. Πού μπορει πολιτης να αποτανθει (Πολεομια, ΤΕΕ) ως μέσο πίεσης πριν φτασει το θεμα σε δικηγορο? Η ερωτηση αφορά και το σκεπτικο οτι μπορει η καταστροφη να ηταν πιο σοβαρη (π.χ. ρωγμες στο μεσοτοιχο).

Link to comment
Share on other sites

Αν ήταν ρωγμές σε μεσοτοιχία θα απευθυνόσουν στην πολεοδομία.

Τώρα για το "πιάτο" πώς μπορείς να το αποδείξεις ότι έφταιγαν οι εργάτες; Υπάρχουν μάρτυρες; Νομίζω μόνο σε δικηγόρο πρέπει να απευθυνθείς.

Link to comment
Share on other sites

Όταν χτίζουν δίπλα, γενικά πρέπει να έχεις το νου σου και να παρακολουθείς, ειδικά στις εκσκαφές - θεμέλια.

 

Είναι "σοβαροί" οι τεχνίτες - εργολάβος - μηχανικός;

Παίρνουν τα μέτρα ασφαλείας;

Ελέγχουν αν χρειάζεται μέτρα αντιστήριξης η διπλανή οικοδομή;

 

Προσοχή γιατί είναι να μην σου τύχει!

 

Ήμουνα πραγματογνώμονας σε οικοδομή η οποία έχει υποστεί σοβαρές βλάβες από ανέγερση όμορης πολυκατοικίας και κυριολεκτικά δεν βγαίνει άκρη!! Τρέχουν στα δικαστήρια ακόμα...

 

ΥΓ Το αν είναι "σοβαροί" οι υπεύθυνοι του έργου είναι βέβαια πολύ υποκειμενικό, αλλά φάινεται από την αρχή και με την πρώτη ματιά πολλές φορές...

Link to comment
Share on other sites

παιδιά, φωτογραφίες

μην ντρέπεστε!!!!!!!

 

και ο επιβλέποντας θα το πω μεγάλος καραγκιόζης

 

είναι τόσο αδιάφορος που δεν σκέφτηκε οτι ίσα που γλίτωσε την αστυνομία ή την πολεοδομία

Link to comment
Share on other sites

Kαλύτερα είναι οι εμπειρότεροι του forum να προτείνουν μέτρα ώστε να αποφεχθούν τέτοια προβλήματα σε όμορα κτίσματα.

Δυστυχώς συνήθως δε λαμβάνονται λόγω κόστους...

Link to comment
Share on other sites

οι εργατες χρησιμοποιώντας το δώμα τους κατεστρεψαν το πιατο της δορυφορικής.

 

Συναδελφοι, αδεια για το παραπανω απο που πηραν ? Ετσι αυθαιρετα μπαινουμε και χρησιμοποιουμε οτι μας καπνισει ?? Αν εβρισκαν και διοδο και ανοιγαν και κανα δυο διαμερισματα θα ηταν ολα οκ ?? ΕΛΕΟΣ με μερικους μερικους ανεγκεφαλους εργατες

Link to comment
Share on other sites

myri δεν συμφωνώ.είναι δουλειά του κυρίου του έργου ή του αυτεπιστάτη αν θες.

και παραθέτω προσωπική εμπειρία:

χτίζω ιδιόκτητη οικοδομή σε διαμαντογαμόβραχο κ έπρεπε να κατέβω στις εκσκαφές στα -7,00 σε 240 τ.μ. οικόπεδο.όμοροι είναι μια τετραόροφη πολυκατοικία του '70 και μια ισόγειος πέτρινη κατοικία.Χωρίς υπόγειο και οι 2.

 

Κοιτάω τα στατικά της όμορης πολυκατοικίας πριν ξεκινήσω κ βλέπω ότι οι 3 όροφοι ήταν προσθήκη σε ισόγειο πέτρινη κατοικία επίσης.Βλέπω στα σχέδια θεμελίωση στην όμορη πλευρά με πέδιλα.

 

Λέω ''μια χαρά''.Καθώς κατέβαινα στις εκσκαφές συνειδητοποιώ ότι η @#$%^ διπλανή ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΔΙΛΑ.ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΑΠΛΗ ΕΔΡΑΣΗ ΤΑ ΥΠΟΣΤΗΛΩΜΑΤΑ κατά μήκος ΟΛΗΣ της όμορης πλευράς με μένα,3 ορόφους πάνω σε μεσότοιχο 20 πόντους πάχος(υπάρχει θεός να κατανοήσει τί σκεφτόταν ο επιβλέπων?)(ο μεσότοιχος της εποχής του 1920,το συνδετικό του κονίαμα το φύσαγες κ εξαφανιζόταν!)

 

Έκανα τα μαγικά μου κ αφού πέρασα 1 εφιαλτικό μήνα όπου κάθε δευτερόλεπτο σκεφτόμουν να εκκενώσω τη διπλανή πολυκατοικία κ πήγαν όλα καλά.

 

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?ΕΧΩ ΑΠΕΙΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΒΑΨΩ ΕΣΤΩ Κ 1 Τ.Μ. ΑΝ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑ ΡΩΓΜΕΣ.

 

Η δική μου τοποθέτηση στο θέμα είναι ότι οι ιδιοκτήτες από τη στιγμη που αγοράζουν είτε διαμέρισμα σε πολυκατοικία ή φτιάχνουν τη δική τους μονοκατοικία να προσέξουν πολύ καλά να προστατέψουν την ιδιοκτησία τους στις όμορες πλευρές με αρμούς κ πολλές άλλες τεχνικές καθώς ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΓΛΥΤΩΝΕΤΑΙ.Και στο δώμα στην τελική ας βάλουν αυθαίρετα σιδεριές.

 

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ,ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΡΟΙ.Χωρίς να χαλάμε την υγεία μας...

 

@mare96

Τίποτα δεν μπορείς όυτε χρειάζεται να κάνεις.Από καλή θέληση κ μόνο να κάτσουν να μιλήσουν ο συγγενής σου με τον κύριο του έργου να τα βρουν.Αν ο συγγενής σου ήταν ευγενικός κ δεν δημιούργησε γκρίνιες κ προβλήματα, τότε θα τα βρουν ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ.Διαφορετικά....θα πω καμιά κακία....

Σε περίπτωση γενικού ενδιαφέροντος για μεσότοιχους επειδή το κατέχω ισχόυν τα εξής:

 

 

Άρθρο 353 : Τοίχοι στα όρια των οικοπέδων - Μεσότοιχοι -Περιφράγματα

(άρθ. 10 απόφ. 3046/304/30.1/3.2.89, παρ. 5 απόφ. 49977/3068/27/30.6.89, παρ. 2 απόφ. 10256/26/21.4.97)

1. Κατά την ανέγερση κτιρίων σε επαφή με το κοινό όριο ομόρων οικοπέδων κατασκευάζεται για κάθε κτίριο ξεχωριστός τοίχος σε επαφή προς το κοινό τους όριο και με όλο το πάχος εντός του οικοπέδου του ανεγειρόμενου κτιρίου. Ο καθένας από τους πιο πάνω τοίχους είναι εξωτερικός τοίχος του κάθε κτιρίου και πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κανονισμού αυτού.

2. α. Ειδικά όταν κατασκευάζεται κτίριο σε υποστυλώματα (pilotis) με την έννοια της παρ. 1Βι του άρθ. 248 σε επαφή με το κοινό όριο δεν είναι υποχρεωτική η κατασκευή του τοίχου της παρ. 1 στη θέση της pilotis. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να κατασκευάζεται περίφραγμα.

β. Στην περίπτωση που κατασκευάζεται ημιυπαίθριος χώρος σε επαφή με το κοινό όριο ομόρων οικοπέδων επιβάλλεται η κατασκευή του τοίχου της παρ. 1

γ. Στην περίπτωση που κατασκευάζεται εξώστης σε επαφή με το κοινό όριο ομόρων οικοπέδων δεν επιβάλλεται η κατασκευή του τοίχου της παρ. 1

3. Μεσότοιχος είναι ο εξωτερικός τοίχος κτιρίου ή ο τοίχος περιφράγματος που βρίσκεται κατά μήκος και πάνω στο κοινό όριο ομόρων οικοπέδων και καταλαμβάνει χώρο και από τα δύο οικόπεδα.

4. Η κατασκευή μεσότοιχων στα κτίρια απαγορεύεται.

5. Μεσότοιχοι κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν την 30.9.55 απαγορεύεται να κατεδαφιστούν χωρίς τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών των κτιρίων.

Οι μεσότοιχοιπου δεν κατεδαφίζονται ενσωματώνονται στο υπό ανέγερση κτίριο ή σε τμήμα του κτιρίου σε περίπτωση προσθήκης.

Κατά την ανέγερση κτιρίου σε επαφή με διατηρούμενο μεσότοιχο ή προσθήκη σε κτίριο που περιλαμβάνει μεσότοιχο, δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση φορτίων σ' αυτόν με οποιοδήποτε τρόπο.

Οι διατάξεις της παρούσας παρ. ισχύουν με την επιφύλαξη της παρ. 3 στ του άρθ. 348 κεφαλαίου, που αναφέρεται στο σεισμικό αρμό.

6. Κατ' εξαίρεση, σε περίπτωση ανέγερσης κτιρίου σε επαφή με το κοινό όριο, έστω και χωρίς τη συγκατάθεση του όμορου ιδιοκτήτη, αλλά με την υποχρέωση λήψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας, επιτρέπεται η κατεδάφιση μεσότοιχων βοηθητικών παραρτημάτων που δεν κατοικούνται καθώς και τοίχων περιφραγμάτων. Η κατεδάφιση των κατασκευών αυτών αρχίζει 20 ημέρες μετά τη σχετική νόμιμη ειδοποίηση προς τον ιδιοκτήτη τους.

Σε περίπτωση μεσότοιχου επικινδύνως ετοιμόρροπου δεν εφαρμόζεται η παραπάνω διαδικασία αλλά οι διατάξεις περί επικίνδυνων κτιρίων.

7. Τα περιφράγματα τα οποία κατασκευάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 257 τοποθετούνται είτε κατά μήκος των ορίων των ομόρων οικοπέδων είτε στο πρόσωπο αυτών. Όταν τα περιφράγματα κατασκευάζονται στο πρόσωπο του οικοπέδου τοποθετούνται εξ ολοκλήρου εντός του οικοπέδου. Όταν τα περιφράγματα κατασκευάζονται παρά το κοινό όριο ομόρων οικοπέδων μπορούν να τοποθετούνται εξ ολοκλήρου εντός του οικοπέδου ή εκατέρωθεν του κοινού ορίου με συμφωνία των ομόρων ιδιοκτητών. Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση που το περίφραγμα είναι συγχρόνως και τοίχος ανηστήριξης. Όταν το περίφραγμα τοποθετείται εκατέρωθεν του κοινού ορίου μπορεί να κατασκευαστεί από οποιοδήποτε υλικό και με οποιοδήποτε πάχος κατόπιν κοινής συμφωνίας των ομόρων ιδιοκτητών.

8. Σε περίπτωση που αμφισβητείται η θέση του κοινού ορίου των ιδιοκτησιών σε σχέση με τον υπάρχοντα μεσότοιχο, δεν απαγορεύεται η χορήγηση άδειας κατεδάφισης του μεσότοιχου και κατασκευή νέου τοίχου. Η επίλυση της διαφοράς ανήκει στα αρμόδια δικαστήρια.

9. Στους μεσότοιχους και τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου που ανεγείρονται σε επαφή με το κοινό όριο των ιδιοκτησιών απαγορεύεται η διάνοιξη ανοιγμάτων.

10. Ανοίγματα που προϋπήρχαν του ν. δ/τος 8/73 και αντιβαίνουν στην απαγόρευση της προηγούμενης παρ. δεν κλείνονται με πράξη της διοίκησης, αλλά ύστερα από δικαστική απόφαση που εκτελείται σύμφωνα με τις διατάξεις της πολιτικής δικονομίας,

Link to comment
Share on other sites

silent bob η περίπτωσή σου δεν έχει καμμία σχέση με αυτή του mare96

 

εσύ περιγράφεις μια επικίνδυνη όμορη κατσκευή και τα πάνδεινα που τράβηξες μέχρι να τελειώσει η εκσκαφή

για να μη σου φορτώσουν τα σπασμένα

 

και ο mare96 περιγράφει μια περίπτωση όπου ο γείτονας για να εξυπηρετήσει την διπλανή οικοδομή επέτρεψε στους εργάτες να χρησιμοποιήσουν το δώμα του

αυτοί έκαναν κάποιες ζημιές καλώς ή κακώς

και ο μηχανικός του ζητά να το αποδείξει οτι το έκαναν οι εργάτες

και όχι τα περιστέρια (κορόϊδιο) !!!!

 

αυτή η στάση εκτός απο ανήθικη είναι και επικίνδυνη για την οικοδομή του

άμα ο γείτονας πάρει ανάποδες και κάνει καμμιά καταγγελία θα είναι καλά;;;

και τίποτα να μη βρούν μόνο που θα σταματήσει το έργο φτάνει και περισσεύει

Link to comment
Share on other sites

@myri

''και τίποτα να μη βρούν μόνο που θα σταματήσει το έργο φτάνει και περισσεύει''

 

απόλυτο δίκιο έχεις σε αυτό.

Δεν συμφωνώ σε ότι αφορά τις ευθύνες του επιβλέποντος.Ο μηχανικός που είναι ορισμένος ως επιβλέπων δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη.Ευθύνη φέρει ο κύριος του έργου ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ,και αν ορίζεται κ στο υπεργολαβικό συμφωνητικό τη μεταφέρει στον αντίστοιχο υπεργολάβο.Στην τελική αρκεί μια γραπτή σύσταση από τον επιβλέποντα μηχανικό στον κύριο του έργου στο ημερολόγιο μέτρων ασφαλείας...8-)

 

''άμα ο γείτονας πάρει ανάποδες και κάνει καμμιά καταγγελία θα είναι καλά;;;''

Κ καταγγελία να κάνει,αν ο νεόδμητος είναι νόμιμος δεν τον σταματάει ΚΑΝΕΝΑΣ.Ίσα ίσα που ο νεόδμητος στέλνει εξώδικα και αγωγές για διαφυγόντα κέρδη (και κακόβουλη συμπεριφορά...) ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΦΥΣΙΚΟ Η ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ 8-)

 

''αυτή η στάση εκτός απο ανήθικη είναι και επικίνδυνη για την οικοδομή του''

ΣΥΜΦΩΝΩ,καθώς αν δεν σε βοηθήσουν οι όμοροι έχεις χίλια μύρια...

 

''αυτοί έκαναν κάποιες ζημιές καλώς ή κακώς''

δεν αποδεικνύεται νομικά αυτό,παρά μόνο αν πριν κ μετά την πρόκληση φθορών υπάρχουν φωτό που να φαίνεται η κατάσταση του φθαρμένου,καθώς κ κάποιος στις φωτό να κρατάει ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ,ώστε να μπορεί να αποδειχθούν δικαστικώς οι ημερομηνίες σε συνδυασμό πάντα με το ημερολόγιο έργου 8-)

 

και τέλος

''silent bob η περίπτωσή σου δεν έχει καμμία σχέση με αυτή του mare96''

ενώ ο mare96 είπε

''Η ερωτηση αφορά και το σκεπτικο οτι μπορει η καταστροφη να ηταν πιο σοβαρη (π.χ. ρωγμες στο μεσοτοιχο).''

με το προηγούμενο ποστ μου απαντούσα σε αυτό,καθώς κ επίσης στο θέμα ''Μικροκαταστροφές σε όμορο κτίσμα από ανέγερση νέας οικοδομής'',άρα νομίζω ότι ήμουν εντός θέματος.Αν ήμουν εκτός,δεχθείτε τη συγγνώμη μου.

Ευχαριστώ

 

ps:@cveng

''ΕΛΕΟΣ με μερικους μερικους ανεγκεφαλους εργατες''

Δίκιο,αλλά αν οι εργάτες είχαν εγκέφαλο θα έκαναν άλλη δουλειά.Κ με τα λεφτά που παίρνουν,δεν είναι εύκολο να τους κρατάς πειθαρχημένους...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.