Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δοκός εδραζόμενη σε τοίχωμα υπογείου


 

Recommended Posts

Μπορούμε να έχουμε δοκό εδραζόμενη σε τοίχωμα υπογείου χωρίς να υπάρχει υποστύλωμα σε αυτό το σημείο? (όπως έχουμε δοκό επί δοκού σε ανωδομές) Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Εάν είναι δευττερεύουσα δοκός ΧΑΑΠ μπορείς.

Γιατί όμως να μη διαμορφώσεις ένα υποστύλωμα μέσα στο τοιχίο;

Link to comment
Share on other sites

Σε ποιά διεύθυνση θα εδράζεται η δοκός; Θα είναι παράλληλη με το τοιχίο υπογείου ή κάθετη; Αν είναι παράλληλε, δεν θα τη φοβόμουνα. Αλλά ακόμα και κάθετη να είναι, όπως λέει ο Χάρης είναι ΧΑΑΠ, οπότε μια κρυφοκολώνα εκεί δεν θα έβλαπτε. Πρόσεχε τα άγκιστρα των ράβδων της δοκού (αν και ΧΑΑΠ δεν απαιτούνται αλλά...) πρέπει να είναι κάθετα στην φορά της δοκού αυτής και παράλληλα στην φορά της δοκού (ή τοιχίου) που την στηρίζει. Με άλλα λόγια τα άγκιστρα πρέπει να μην είναι "όρθια" όπως στις άλλες αγκυρώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Είχα την εντύπωση ότι τις δοκούς υπογείου, εκτός των τοιχωμάτων υπογείου, τις επιλέγουμε ΜΑΑΠ (Δες παραδείγματα φέσπα). ΧΑΑΠ επιλέγουμε τα συνδετήρια δοκάρια ή πεδιλοδοκούς που είναι στο υπόγειο, και τα τοιχώματα υπογείου.

Link to comment
Share on other sites

Πρόσεχε τα άγκιστρα των ράβδων της δοκού (αν και ΧΑΑΠ δεν απαιτούνται αλλά...) πρέπει να είναι κάθετα στην φορά της δοκού αυτής και παράλληλα στην φορά της δοκού (ή τοιχίου) που την στηρίζει. Με άλλα λόγια τα άγκιστρα πρέπει να μην είναι "όρθια" όπως στις άλλες αγκυρώσεις.

 

...Πρώτη φορά το ακούω αυτό.Γιατί?

Link to comment
Share on other sites

Χαίρετε συνάδελφοι και χρόνια πολλά!

 

Εγώ θα πρότεινα, εκτός από την διαμόρφωση κρυφοκολώνας στο τοιχίο, να μπεί άρθρωση στο μοντέλο της δοκού διότι δε θεωρώ ότι ο οπλισμός της δοκού μπορεί να αγκυρωθεί επαρκώς στα 25 cm του τοιχίου. Επίσης φροντίζω για τον ίδιο λόγο ο άνω οπλισμός της δοκού να μην είναι μεγάλη διάμετρος, συνηθως βάζω Φ12 ή το πολύ Φ14.

Link to comment
Share on other sites

Λογικά, εφόσον μιλάμε για δοκό υπογείου, πάνω από το οποίο δεν συνεχίζει υποστύλωμα, και με την υπόθεση ότι το υπόγειο παγιώνεται, δεν έχει νόημα να μπει άρθρωση. Σεισμικές ροπές η δοκός αυτή δεν θα έχει.

Link to comment
Share on other sites

...Πρώτη φορά το ακούω αυτό.Γιατί?

Έχει να κάνει με την ρηγμάτωση του κόμβου... Αλλά επειδή δεν το θυμάμαι καλά τώρα, ξαναπές το μου μετά τις γιορτές να στο εξηγήσω! ;)

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα πρότεινα, εκτός από την διαμόρφωση κρυφοκολώνας στο τοιχίο, να μπεί άρθρωση στο μοντέλο της δοκού

Και κατασκευαστικά πως θα υλοποιηθεί η άρθρωση?

Και η όποια κατασκευαστική υλοποίηση θα ανταποκρίνεται στην προσομοίωση-μοντελοποίηση?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.