Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το πλήρες σχέδιο ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών


Engineer

Recommended Posts

 

τελικα αρχιτεκτονες τον εφτιξαν τον κανονισμο πανε καλα  αρχιτεκτονικα μονο ιοι αρχιτεκτονες κατα τη γνωμη μου ολες οι ειδικοτητες πρεπει να υπογραφουν αρχιτεκτονικα  

ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΒΓαινει πρεπει να νομοθετει και να ανατρεπει τα καλως κειμενα μηπως για να μενουν στην ιστορια

 

ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ Η ΠΑΙΔΕΙΑ

ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΣΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΩΣ ΕΧΟΥΝ 

 

Ο,τι πιό ανεύθυνο και εκτός πραγματικότητας έχει ακουστεί. 

Ο καθένας στα πλαίσια του κατ'εξοχήν αντικειμένου του και ΤΕΛΟΣ!

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Επομένως θα ισχύει και το αντίστροφο; ένας ηλεκτρολόγος -ο οποίος δεν έχει διδαχθεί οικοδομική- θα χρειάζεται και συνυπογραφή πολιτικού ή αρχιτέκτονα στη ΜΕΑ;

Link to comment
Share on other sites

Το ΠΔ δεν είναι εναρμονισμένο με τις Ευρωπαϊκές συνθήκες. Πιστεύω ότι δεν θα περάσει είναι μία από τα ίδια. Αυτό τα θα γίνει ορατό από το Στε καθώς ο νόμος αναφέρεται στους μηχανικούς όλης της ανώτατης εκπαίδευσης και όχι μόνο στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.Εκτός αν αναμένεται κατάργηση των τει και ενσωματωσή τους στα πανεπιστήμια.

Link to comment
Share on other sites

Καλό θα ήταν όταν έχουμε μια άποψη για το τι μπορεί να κάνει η κάθε ειδικότητα, να ρίχνουμε και μια ματιά στο πρόγραμμα σπουδών της. Βέβαια το κακό είναι ότι αυτό δεν το έχει κάνει ούτε ο νομοθέτης.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ο νομοθέτης προωθεί το μοντέλο "δεξιότητες-μαθητεία-δια βίου μάθηση-πιστοποιήσεις-σεμινάρια-παράβολα".

 

Είτε τελείωσες ΑΕΙ, είτε ΤΕΙ, είτε ΙΕΚ ασχέτως ειδικότητας, είτε είσαι απόφοιτος λυκείου,

με εμπειρία, σεμινάρια, παράβολα και άλλα κουραφέξαλα πιστοποιείσαι:

στα στατικά, υδραυλικά, αρχιτεκτονικά, τοπογραφικά κλπ έργα.

 

Βλ. Ενεργεακοί Επιθεωρητές. Επιθεωρήσεις πλέον δεν  γίνονται, αλλά οι εξετάσεις ξεκίνησαν ...

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Αν είναι να βάλουμε εξετάσεις σε κάθε τομέα εγώ είμαι μέσα, να μάθουμε ο καθένας 3 πράματα να τα βγάζουμε τέλεια και παραγωγικά.
 

Για να καταλάβω: δλδ εγώ τώρα ξαφνικά εγώ που έχω κάνει τα αμέτρητα τοπογραφικά σε ΕΓΣΑ, με αγορασμένους γεωδαιτικούς και RTK GPS, με άπειρο διάβασμα στο αντικείμενο και στην καταραμένη νομοθεσία ξαφνικά... δεν θα μπορώ να κάνω τοπογραφικά;


Ο άλλος Π.Μ. που χει μελετητικό Χ τάξης πάνω σε τοπογραφικά; Ούτε αυτός ξαναυπογράφει εξαρτημένο;

Edited by skyliner34
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1. Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) υπάγονται στον Τεχνολογικό Τομέα (Τ.Τ.) της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1, παρ. 1, εδαφ. α΄ του ν. 2916/2001, όπως τροποποιήθηκε με τη διάταξη του άρθρου 2 παρ. 1 του ν. 3549/2007, που ορίζουν τα εξής:

 

«1. α) Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, είναι τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς:

 

αα) τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και

ββ) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

β) Τα εδάφια α΄ και γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 2916/2001 (ΦΕΚ 114 Α΄) καταργούνται.».

 

2. Το πτυχίο που χορηγείται από τα Τ.Ε.Ι. είναι βασικός τίτλος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα άσκησης του αντιστοίχου προς το Τμήμα επαγγέλματος (άρθ. 5 παρ. 12, στ. β΄ και 6 παρ. 6 στ. α΄ του ν. 2916/2001) και πρόσβασης σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε ελληνικά ή ξένα πανεπιστήμια (άρθρο 5 παρ. 12, στ. γ΄).

 

3. Το περιεχόμενο σπουδών των Τμημάτων των ΤΕΙ καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά από εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου των οικείων Τμημάτων και γνώμη του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του αντίστοιχου επαγγελματικού πεδίου, στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί ο πτυχιούχος Μηχανικός (άρθ. 5 παρ. 12 στ. β΄ περ. 1, β΄ ν. 2916/01).

 

4. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Μηχανικών των Τ.Ε.Ι. καθορίζονται με προεδρικά διατάγματα κατ΄ εξουσιοδότηση των διατάξεων του άρθρου 6 παρ. 6 β΄ του ν. 2916/2001, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 του ν. 3794/2009, ωςεξής:

 

«Τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τα Τ.Ε.Ι. μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού είναι τα ίδια με αυτά που καθορίζονται με τα προεδρικά διατάγματα, που έχουν εκδοθεί κατά ειδικότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του στοιχείου γ' της παρ. 2 του άρθρου 25 του Ν. 1404/1983. Τα προεδρικά διατάγματα, που θα εκδοθούν με τις αυτές διατάξεις μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και θα αφορούν σε ειδικότητες για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί σχετικά προεδρικά διατάγματα, θα ισχύουν για όλους τους αποφοίτους Τ.Ε.Ι. του οικείου Τμήματος, ανεξάρτητα από το χρόνο αποφοίτησής τους».

Το άρθρο 25 παρ. 2 περ. γτου ν. 1404/1983 ορίζει τα εξής: «Στους πτυχιούχους των ΤΕΙ αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα, που καθορίζονται με προεδρικά διατάγματα, τα οποία εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μετά από γνώμη του Σ.Τ.Ε. (σημ.: όπως αντικαταστάθηκε από το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Σ.Α.Τ.Ε.) με τις διατάξεις του στοιχείου β' της παρ. 2 του άρθρου 15 του Ν. 2817/2000 σε συνδυασμό με το άρθρο 6 παρ. 7 του ν.2916/2001), το αργότερο έξι μήνες πριν από την αποφοίτηση των πρώτων σπουδαστών Τ.Ε.Ι. για τις υπάρχουσες ειδικότητες και προκειμένου για νέες ειδικότητες, ταυτόχρονα με τη δημιουργία τους ή με την ίδρυση αντίστοιχων τμημάτων.».

 

  • Κατ΄ εξουσιοδότηση της ανωτέρω διάταξης εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν (άρθ.18 του ν.3749/09) προεδρικά διατάγματα (Π.Δ)που ρυθμίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ ή των πτυχιούχων άλλων σχολών ΤΕΙ.

5. Σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις οι  πτυχιούχοι Μηχανικοί των ΤΕΙ  με βάση τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους, ασχολούνται είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες συναφών ή άλλων επιστημονικών πεδίων από  αυτόν που ορίζει η ειδικότητά τους , στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με τη μελέτη, επίβλεψη (μελέτης – κατασκευής- συντήρησης), έρευνα, κατασκευή και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς έργων και εργασιών της ειδικότητάς τους.

Στα Προεδρικά Διατάγματα ρυθμίζεται παράλληλα και η επαγγελματική εξέλιξη τους στη διοικητική και τεχνική ιεραρχία των επιχειρήσεων και υπηρεσιών (δημοσίων και ιδιωτικών), καθώς και η κάλυψη από αυτούς θέσεων υπευθύνων στελεχών, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία.

Με ανάλογες παραγράφους στα ΠΔ, ρυθμίζεται το επαγγελματικό τους δικαίωμα στην εκπαίδευση, καθώς και το δικαίωμα συμμετοχής σε ερευνητικές ομάδες σε θέματα της ειδικότητάς τους, στην έκδοση πραγματογνωμοσύνης 
 
Τα συμπεράσματα δικά σας πρόκειται για εγκυκλίους του κράτους και ακόμα και σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί....
 

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη αν σας κουράσω απλά κάθε λεπτομέρεια πρέπει να την γνωρίζουμε...!
 

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων 
Υφυπουργός Ιωάννης Πανάρετος

 

Προεδρικά Διατάγματα για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα

 

05 / 12 / 2010

Από το γραφείο του Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Ι. Πανάρετου, ανακοινώνεται ότι όλα τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα που εκκρεμούσαν και για τα οποία είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, εστάλησαν υπογεγραμμένα στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για να προωθηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον απαραίτητο νομικό έλεγχο.

Τα διατάγματα αυτά είναι τα εξής:

1. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Πτυχιούχων των Τμημάτων

α) Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος,

β) Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης,

γ) Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και

δ) Οικολογίας και Περιβάλλοντος

της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.)

2. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Πτυχιούχων των Τμημάτων

α) Κλωστοϋφαντουργίας,

β) Οχημάτων,

γ) Τεχνολογίας Αεροσκαφών και

δ) Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.)

3. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Πτυχιούχων των Τμημάτων

α) Ηλεκτρολογίας,

β) Μηχανολογίας,

γ) Ενεργειακής Τεχνολογίας και

δ) Αυτοματισμού

της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.)

4. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Πτυχιούχων του ΤμήματοςΝαυπηγικής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.)

5. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Πτυχιούχων των Τμημάτων

α) Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου,

β) Αρχιτεκτονικής Τοπίου,

γ) Γεωργικής Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων και

δ) Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος

της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.)

6. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Πτυχιούχων του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.)

7. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Πτυχιούχων των Τμημάτων

α) Πολιτικών Δομικών Έργων,

β) Πολιτικών Έργων Υποδομής,

γ) Τοπογραφίας και

δ) Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας

της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (T.E.I.)

8. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Πτυχιούχων του ΤμήματοςΑνακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ι.)

 

Σχέδια Π.Δ για Τμήματα Πανεπιστημίων

9. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Πτυχιούχων των Τμημάτων Βιολογίας των Πανεπιστημίων.

10. Δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των Διπλωματούχων της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.