Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το πλήρες σχέδιο ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών


Engineer

Recommended Posts

Πού ξέρεις? Μπορεί και να ήξερε... ωστόσο άλλο μια ναυμαχία κι άλλο μια απλή υδραυλική εγκατάσταση...

 

Αλλά να, που υπάρχουν και πελάτες που το μηχανικό τον θέλουν πολυτεχνίτη κι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο.

 

Μαρκετίστικη βέβαια και η απάντησή σου, ότι τάχα έχεις μεγάλο επιτελείο με εξειδικευμένα στελέχη..

 

Η αμάθεια στην περίπτωσή μας είναι ότι κι ο αρμόδιος υποτίθεται επιστήμονας, τις γνώσεις για τόσο απλές κατασκευές δε τις διδάχθηκε σε κάποιο πανεπιστήμιο αλλά τις έμαθε εμπειρικά, στις οικοδομές. Τώρα αν ένας σοβαρός μηχανικός θεωρεί ότι είναι χάσιμο χρόνου να κάτσει να κάνει micromanagement ενώ υπάρχουν οι αρμόδιοι συνεργάτες είναι άλλο θέμα. Κάποιοι μηχανικοί θεωρούν ότι και το να μάθεις autocad είναι χάσιμο χρόνου διότι υπάρχουν οι χειριστές Η/Υ που θα κάνουν καλύτερη δουλειά. Κάποιοι άλλοι θέλουν κι αυτό να το κάνουν μόνοι τους, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε από μεράκι, είτε από τελειομανία.

Link to comment
Share on other sites

Ένταξη ο μηχανικός δεν μπορει να ασχοληθεί λιγο απο ολα κάπου πρεπει να κατασταλάξει. Το πιο απλό υπαρχουν οι μελετητές και υπαρχουν οι του εργοταξίου. Λεω σε φίλο που δουλεύει χρονια σε μεγάλα εργοτάξια, μπορεις να μου κανεις μια μελέτη θερμικων Απωλειων κατοικίας; Πας καλα μου λεει ούτε που ξερω πως μοιάζει..

Ενας άλλος εργοταξιακος ΠΜ μην με ανακατεύεις με στατικά δεν εχω ιδέα..

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edited by ikaros13
Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς, το καταστάλαγμα έρχεται σιγά σιγά μόνο του. Θα μπορούσαν όμως να έχουν κατασταλάξει και στα Η/Μ.

 

Παράδειγμα: πολ μηχ που του έτυχε να βρει δουλειά σε γραφείο με αφεντικό μηχανολόγο. Ο μηχανολόγος θα τον χρησιμοποιήσει κυρίως ως πολιτικό μηχανικό για τοπογραφικά και άδειες αλλά θα τον χώνει και στα μηχανολογικά που θα είναι και περισσότερα. Σιγά σιγά και ζώντας σε περιβάλλον μηχανολόγων θα μάθει περισσότερα πάνω στη μηχανολογία παρά στη δική του ειδικότητα. Διότι στα μηχανολογικά θα έχει και δάσκαλο ενώ στα οικοδομικά θα ψάχνει μόνος του.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ήταν μαρκετίστικη η απάντηση μου , τον είχα και είχε επαφή με τον Μ-Η , αλλά του έκανε εντύπωση , όπως σου κάνει και εσένα γιατί η έλλειψη εμπειρίας δεν σε αφήνει να κατανοήσεις ότι πρέπει όταν λες κάτι , να έχεις την ΑΠΟΛΥΤΗ γνώση αυτού που λες . Αλλοιώς δεν το λες .

 

Γιά παράδειγμα , δες τι γίνεται εδώ γιά τις αντλίες θερμότητας και πόσο συμφέρουν και πως γίνεται η σωστή μελέτη και διαφωνούν οι μηχανολόγοι . Πόσα ρωτάνε οι νεώτεροι τους παλαιότερους σε άλλα θέματα , πόσο διάβασμα ρίχνουμε σε νομοθεσία και το βασικότερο , ότι όσο απομακρυνόμαστε από τα φοιτητικά μας χρόνια και ασχολούμαστε με ένα τομέα , η εξέλιξη των άλλων μας αφήνει πολύ πίσω , ενώ με αυτούς που τους είδαμε θεωρητικά σαν φοιτητές ,αλλά δεν ασχοληθήκαμε επαγγελματικά μετά , η εξέλιξη μας κάνει να μην έχουμε επαφή με το αντικείμενο . 

 

Αλλιώς είναι τα πράγματα στην θεωρία και αλλιώς στην πράξη , όπως σου είπε και ο Ικαρος .

Link to comment
Share on other sites

Μα δε διαφώνησα, στην πορεία αναγκαστικά ασχολείσαι με ένα μόνο πράγμα διότι δε σε συμφέρει και οικονομικά να έχεις πολλά ανοιχτά μέτωπα. Αλλά όταν είσαι στην αρχή, καλό είναι να έχεις τη δυνατότητα επιλογής του μετώπου που θα ακολουθήσεις. Και στο ενδιάμεσο αν θες να μπορείς να αλλάξεις πορεία.

Link to comment
Share on other sites

Πριν από αρκετό καιρό είχα υποβάλλει διευκρινιστικό ερώτημα στο υπουργείο παιδείας σχετικά με τους διπλωματούχους των ΑΕΙ της ημεδαπής. Σήμερα μου ήρθε η απάντηση. Για να μην ανοίξω άλλο θέμα θα τα βάλω εδώ. Οι μόνες μεταβολές που έχω κάνει είναι να σβήσω τα στοιχεία μου και να υπογραμμίσω το κομμάτι που έχει ενδιαφέρον.

 

Καλό μήνα συνάδελφοι!

(Ελπίζω να μην μου κάνουν πρωταπριλιάτικη φάρσα από το υπουργείο)

Ερώτηση.pdf

Απάντηση.pdf

Edited by geoste
Link to comment
Share on other sites

Κλασσική ΔΥ απάντηση . Αρες , μάρες ,  κουκουνάρες . Οι άλλες 5ετείς και 6ετείς σχολές , απονέμουν πτυχίο .

Τώρα ζήτησε να γίνει μάστερ και η 5ετής σχολή Βιολογικών επιστημών και εφαρμογών του ΠΙ.

Link to comment
Share on other sites

Και τί θα κερδίσει αν γίνει μάστερ? Θα φάνε τους γιατρούς, επειδή οι τελευταίοι ακόμα παίρνουν πτυχίο κι όχι δίπλωμα?

 

Αυτά τα θέματα έχουν νόημα μόνο σε χώρους όπως ο δικός μας όπου απόφοιτοι διαφορετικών βαθμίδων μοιράζονται την ίδια δουλειά. Στην ιατρική, το κομμάτι της διάγνωσης είναι αποκλειστική δουλειά των γιατρών και έτσι δε χρειάζεται να κατοχυρώσουν με τίτλους και μάστερ τη δουλειά τους. Το ίδιο και οι του πανεπιστημίου, έχουν τη θέση τους ως καθηγητές και δε μπορούμε εμείς οι μηχανικοί, όσο καλά κι αν ξέρουμε τις ίδιες επιστήμες να τους φάμε τη θέση επειδή έχουμε δίπλωμα ενώ εκείνοι πτυχίο.

 

Ωστόσο η απάντηση αφορά μια συζήτηση που είχαμε στο φόρουμ σχετικά με το αν οι απόφοιτοι ΤΕΙ συμπεριλαμβάνονται στους διπλωματούχους ΑΕΙ της ημεδαπής.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Στους αποφοίτους των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων απονέμεται πτυχίο σύμφωνα με τις παρ. 2 α του άρθρου 25 του ν.1404/1983 και του εδ. γ΄ της παρ. 12 του άρθρου 25 του ν. 2916/2001, το οποίο αποτελεί βασικό τίτλο σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου οι μηχανικοί των τμημάτων των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι πτυχιούχοι και όχι διπλωματούχοι ενώ ο τίτλος τους προσδιορίζεται και ως Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

 

αυτό όμως δεν είναι άρε μάρες, εκφράζει σαφέστατο προσδιορισμό.

Link to comment
Share on other sites

Είναι άρες μάρες κουκουνάρες γιατί ενώ η ερώτηση ήταν σαφέστατη "Ποιοι είναι οι διπλωματούχοι των ΑΕΙ της ημεδαπής; Πώς ορίζεται ο διπλωματούχος ΑΕΙ της ημεδαπής;" με βάση την τροποποίηση του 4254/14 η κυρία αυτή απάντησε για τον ακαδημαϊκό τίτλο εκπαίδευσης. 

 

Αν κοιτάξουμε την απάντηση καλύτερα θα δούμε το" απονέμει δίπλωμα μολονότι στο ιδρυτικό του διάταγμα (202/1999, Α΄179) προβλέπεται ότι «η ελάχιστη υποχρεωτική φοίτηση για τη λήψη πτυχίου, και" Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου απονέμει στους αποφοίτους του δίπλωμα, παρά το γεγονός ότι στο οικείο θεσμικό πλαίσιο (άρθρο 3 του ν. 3027/2002) προβλέπεται ότι μετά την ολοκλήρωση των σπουδών των δέκα εξαμήνων που απαιτούνται, τούτο χορηγεί πτυχίο". Το πιο βασικό είναι το "Είναι προφανές ότι ο νομοθέτης δεν προβαίνει σε χαρακτηρισμό του τίτλου σπουδών που απονέμεται ύστερα από την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, σε «πτυχίο» ή «δίπλωμα»."

 

Που σημαίνει με λίγα λόγια πως το δίπλωμα και το πτυχίο είναι πράγματα ταυτόσημα και αποτελούν απλώς μία ονομασία που δεν έχει νομικό υπόβαθρο. Έτσι το "οι διπλωματούχοι μηχανικοί" δεν απευθύνεται σε νομικό όρο που ορίζει το δίπλωμα αλλά αναφέρεται με την έννοια του κάτοχου τίτλου σπουδών.

Edited by stayros
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.