Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κουζίνας


Recommended Posts

Το πολύμετρο κάνει? πού ακριβώς πρέπει να γίνει η μέτρηση?

Μην το επιχειρήσεις, θέλει πολύ προσοχή. Το πιο ασφαλές μη εγκατεστημένο όργανο μέτρησης ρεύματος είναι η αμπεροτσιμπίδα παρ όλα τα ελαττώματά της. Σωστά τα λέει, όπως και οι όλοι οι συνάδελφοι, ο chiriako.   

Link to comment
Share on other sites

Ασχετο με το θερμοσίφωνα τι ισχύει, όσο το έχεις αναμμένο καίει, ή φτάνει μια θερμοκρασία ΖΝΧ, το νερό κρυώνει ξαναλειτουργεί κτλ...? Δηλαδή αν τον ξεχάσει κάποιος ανοικτό η καταναλωση είναι όσες ώρες το είχε ξεχάσει?

Link to comment
Share on other sites

O θερμοσίφωνας έχει σίγουρα θερμοστάτη ρυθμιζόμενο.

 

Όταν το αφήσουμε συνέχεια αναμένο ζεσταίνει το νερό μέχρι να κόψει ο θερμοστάτης και μετά συντηρεί την θερμοκρασία (ανάβωντας και σβήνοντας από το θερμοστάτη ανάλογα με τις απώλειες)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και η αμπεροτσιμπίδα πού θα "ακουμπήσει"?

 

το πρόβλημα με το πολύμετρο πού έγκειται?

 

από ότι έχω ακούσει, το πολύμετρο κάνει μετρήσεις και εξ αποστάσεως με αυτό τον κρίκο που διαθέτει, αυτή τη μέτρηση δε μπορεί να γίνει έτσι?

 

θεωρητικά ρωτάω, εξάλλου άλλος έχει το πρόβλημα..

 

 

το θερμοσίφωνο έχει οπωσδήποτε θερμοστάτη και μόλις πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία σβήνει και μόλις κρυώσει ξανανάβει. αν τον ξεχάσεις ανοιχτό η κατανάλωση δεν είναι συνεχής αλλά δεν είναι και αμελητέα.

Link to comment
Share on other sites

Το "πολύμετρο με τον κρίκο" που λες είναι η αμπεροτσιμπίδα.

 

Καλύτερα το μάθημα που ζητάς να μη γίνει "δι' αλληλογραφίας" από το forum, γιατί θα έχει αμφίβολα αποτελέσματα και είναι επικίνδυνο.

Link to comment
Share on other sites

Και η αμπεροτσιμπίδα πού θα "ακουμπήσει"?  αυτή έχει τον κρίκο και περνάς από μέσα το καλώδιο και γίνεται η μέτρηση

 

το πρόβλημα με το πολύμετρο πού έγκειται?   πρέπει να το συνδέσεις σε σειρά... και τα καλώδια, όπως και το ίδιο το πολύμετρο δεν "αντέχει" αυτή την ένταση ρεύματος

 

μιλώντας πάντα για τα "γνωστά" πολύμετρα....

 

 

Υ.Γ. γράφαμε ταυτόχρονα με τον antloukidis :smile:

Edited by astrah
Link to comment
Share on other sites

τελικα για να καταλαβω, χωρις εγκατασταση μονοφασικου μετρητη ειναι αδυνατη η εκτιμηση της καταναλωσης?

Ενας προχειρος υπολογισμος οπως αναφερθηκε παραπανω δηλαδη 5KW + αντισταση φουρνου (περιπου 2.5 KW) = 7.5 KW συνολο (με την παραδοχη της συνεχους λειτουργιας.

Αρα, 7.5 KW * 3 ωρες = 22.5 KWh * 0.7(συντελεστης ταυτοχρονισμου) = 15.75 KWh για 3 ωρες συνολικης λειτουργειας. 

Σωστα?

 

Οι κουζινες συνδεονται ειτε με 3πολικο καλωδιο (φαση ουδετερος γειωση) ειτε 5πολικο, 3 φασεις, ουδετερος γειωση. Στο πισω μερος τους υπαρχει καπακι, και ταμπελακι που δειχνει τις πιθανες συνδεσμολογιες στην κλεμμα της κουζινας. Η διαφορα αναμεσα σε 3πολικο και 5πολικο καλωδιο ειναι οτι για μονοφασικη συνδεση το καλωδιο πρεπει να ειναι μεγαλυτερης διατομης απο οτι αν συνδεσουμε σε 3φασικο. Και προφανως πρεπει  και το σπιτι να εχει 3φασικο, και να εχει τραβηχτει το καταλληλο καλωδιο. Συνηθως στις κουζινες βλεπεις καλωδιο 3*6, οχι παντα βεβαια. Πας αναλογα την ισχυ της κουζινας. 

 

Αν αναψεις τα παντα στην κουζινα, ας υποθεσουμε οτι εχεις αθροισμα 8000W 

Προκειται για ωμικο φορτιο, οποτε εχεις περιπου 35Α ρευμα. Θα επρεπε λοιπον να τραβηξεις καλωδιο 3*10, μιας και το 3*6 σε σωληνα εντος τοιχου εχει οριο φορτισης 29Α

Επειδη ομως ειναι απιθανο το σεναριο να αναψεις τα παντα στην κουζινα ταυτοχρονα, ο κατασκευαστης λεει πχ συντελεστης ταυτοχρονισμου 0,6 ή  0,7. Εσυ επιλεγεις καλωδιο τροφοδοσιας με βαση την ισχυ της κουζινας επι τον συντελεστη αυτο, και κανεις οικονομια στο καλωδιο, που αλλιως θα ηταν υπερδιαστασιολογημενο. 

 

Η εκτιμηση της καταναλωσης δεν ξερω αν μπορει να γινει χωρις χρηση οργανων, μιας και ο καθε ενας εχει αλλες συνηθειες, αλλος μαγειρευει πολλα και συνεχεια, αλλος χρησιμοποιει την κουζινα λιγο κτλ κτλ. 

 

Σύμφωνα με τον κυριάκο ο συντελεστής ταυτοχρονισμού υπάρχει μέσα στην ονομαστική ισχύ που δίνει ο κατασκευαστής. Μάλλον πολλαπλασιάζεις αυτή την ισχύ με τις ώρες λειτουργίας και κάνεις μια εκτίμηση της μέσης κατανάλωσης. Αλλιώς πρέπει να βρεις το πινακάκι του κατασκευαστή που να λέει την ισχύ κάθε ματιού σε κάθε νούμερο και να πολλαπλασιάζεις με τις ώρες λειτουργίας. Αν δεν υπάρχει τέτοιο πινακάκι αναγκαστικά πρέπει να πάρεις τα σχετικά όργανα που θα σου δώσουν ακριβώς την κατανάλωση, διότι και του κατασκευαστή οι προδιαγραφές έχουν σίγουρα κάποιο σφάλμα.

Ο συντελεστης οπως ειπα πιο πανω ειναι για να κανεις εκτιμηση της μεγιστης ισχυος που ειναι πιθανο να ζητηθει απο την κουζινα, και να διαστασιολογησεις ετσι καλωδιο και ραγουλικο στον ηλ πινακα. 

 

Πολυμετρο για μετρηση ρευματος σε τετοιες συσκευες καλο ειναι να μην χρησιμοποιησετε ποτε. Μονο αμπεροτσιμπιδα. Και μονο αν ξερετε τι κανετε. 

Link to comment
Share on other sites

Και η αμπεροτσιμπίδα πού θα "ακουμπήσει"?

http://www.electrohoros.gr/product_images/2529.jpg

Αυτή είναι η αμπεροτσιμπίδα - πολύμετρο. Με αυτό το όργανο η μέτρηση εναλλασσομένου ρεύματος είναι σχετικά ασφαλής. Ανοίγεις το βρόχο, βάζεις τον αγωγό της φάσης και μετράς χωρίς να έρχεσαι σε επαφή με το ρεύμα. Και δεν πρέπει να ξεχνάς ότι σε κάθε περίπτωση που πραγματοποιείς ηλεκτρικές μετρήσεις πρέπει να έχεις λάβει τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα. Επίσης πρέπει να πάρεις υπ' όψη σου τις ανοχές σφάλματος ένδειξης που σου δίνει ο κατασκευαστής.

το πρόβλημα με το πολύμετρο πού έγκειται?

http://www.wap5.gr/images/products/TOOLPOLYMET-MY60.jpg

Αυτός ο τύπος για μέτρηση εναλλασσομένου ρεύματος απορρίπτεται για τους ερασιτέχνες χωρίς να χρειαστούν άλλα σχόλια. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.