Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγωνία για την τύχη της αρχαίας Παλμύρας


Engineer

Recommended Posts

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταλάβει αυτές τις μερες την περιοχή της αρχαίας Παλμύρας στην έρημο της Συρίας. Η UNESCO και άλλοι φορείς εκφράζουν φόβους για επικείμενη καταστροφή.

 

Το Ισλαμικό Κράτος προελαύνει ανενόχλητο στην έρημο της κεντρικής Συρίας. Πριν από λίγες μέρες προσέγγισε την περιοχή πέριξ της αρχαίας Παλμύρας, κοντά στη συριακή πόλη Χομς. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης κάποιοι από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν ήδη οχυρωθεί σε σημείο που απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο, προκαλώντας και πάλι τρόμο στη διεθνή κοινότητα για επανάληψη των βανδαλισμών. Κατά τους τελευταίους μήνες σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι στη Μέση Ανατολή, όπως η Νιβευή και το Καλάχ στο βόρειο Ιράκ, καταστράφηκαν ολοσχερώς προκαλώντας σοκ.

 

Posted Image

 

«Ανησυχούμε πολύ», ανέφερε η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τη Βηρυτό (15.05) σχετικά με την Παλμύρα. Η Παλμύρα, μια όαση στην καρδιά της ερήμου, ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Μέσης Ανατολής κατά την αρχαιότητα, με μια ιστορία που ξεπερνά τα 4000 χρόνια.

 

Η αρχαία πόλη, όμως, γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της κατά τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες, αποτελώντας τον βασικό διαμετακομιστικό κόμβο που ένωνε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με την Περσία και την Άπω Ανατολή. Το 1980 η UNESCO ανακήρυξε τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ τα επιβλητικά μνημεία της, όπως η διάσημη αψίδα του θριάμβου και οι περίτεχνοι ναοί σε ελληνορωμαϊκή τεχνοτροπία, αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης τουριστών.

 

Σήμερα στη γύρω περιοχή ζουν ως επί το πλείστον Σουνίτες, ενώ η οικονομία της στηρίζεται κατ´ αποκλειστικότητα στην τουριστική αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου.

 

Μνημεία στο έλεος του θρησκευτικού φανατισμού

 

«Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση, διότι πρόκειται για μια αρχαία πόλη μεγάλης ιστορικής σημασίας και είναι υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων μερών να την προστατεύσουμε», ανέφερε η επικεφαλής της UNESCO.

 

Η Ιρίνα Μπόκοβα τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εκλείψει ο «ο εξτρεμισμός, αυτή η στρατηγική εξάλειψης της συλλογικής μνήμης», αναφερόμενη στους πρωτοφανείς βανδαλισμούς μνημείων από το Ισλαμικό Κράτος. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης στη Βηρυτό καταδίκασαν τις καταστροφές αρχαιοτήτων από τους τζιχαντιστές κάνοντας λόγο για ένα «έγκλημα κατά του παγκόσμιου πολιτισμού».

 

Στο μεταξύ, όπως επισήμανε στην ίδια συνέντευξη τύπου ο Ραμί Αμπντέλ Ραμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία – με έδρα τη Μ. Βρετανία – o καθεστωτικός συριακός στρατός βομβαρδίζει τις τελευταίες μέρες την ίδια περιοχή από αέρος, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών. Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Χομς διεμήνυσε ότι η «κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο».

 

Η Παλμύρα αναφέρεται στα βιβλία ως «πέρλα της ερήμου» και ως ένας αρχαιολογικός θησαυρός «ανεκτίμητης, οικουμενικής αξίας». Η έκκληση που απηύθυνε η UNESCO από τη Βηρυτό προς τη διεθνή κοινότητα με στόχο να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η καταστροφή των μνημείων της Παλμύρας είχε έναν τόνο δραματικό, πιο δραματικό ίσως από ποτέ άλλοτε.

 

Πηγή: http://www.dw.de/αγω...ύρας/a-18452925

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Αφοὐ δεν μπορούμε να την προστατέψουμε οι άνθρωποι , μήπως να αφήσουμε τα τελευταία στοιχεία του περιοδικού πίνακα να την προστατεύσουν γιά κάποια χρόνια , μέχρι να ωριμάσουμε σαν είδος .

 

Τρομακτική ιδέα για να απαντήσεις σε ένα τρομακτικό γεγονός , όπως είναι η καταστροφή των αρχαιοτήτων .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς απ' τη μια

μνημείο υποκρισίας των γνωστών παγκόσμιων εμπόρων όπλων απ' την άλλη

μαζί και των γνωστών παραπαιόντων ευρωπαίων που στηρίζουν τα παιχνίδια κυριαρχίας στην μέση ανατολή και την ανατολική ευρώπη

στον κόσμο του θεάματος μάλλον θα μείνουμε με τη θλίψη των "αποθανατίσεων" μιας "παράπλευρης" απώλειας

  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

O δυτικός κόσμος έχει αρνηθεί τη Λογική για χάρη του κέρδους, και ποντάρει μόνο στο ρηχό συναίσθημα , όπου και όταν τον βολεύει. Τώρα καταστρέφονται άνθρωποι και μνημεία. Η ισχύς της Δύσης αναλώνεται σε ανούσιους στρατηγικά στόχους και το έργο έχει ξαναπαιχτεί. Η τρυφηλότητα των κυβερνώντων δεν τους αφήνει να εκτιμήσουν τίποτα, ούτε την κρισιμότητα της κατάστασης.

Edited by Geor21
  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

ε αφου το λέει η unesco και ο OHE τωρα μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος! Ουστ κοπρόσκυλα χρηματοδότες τρομοκρατών!

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Οι δυτικοί πράγματι έκαναν το χοντρό λάθος να βοηθήσουν στην πτώση αιμοσταγών δικτατόρων όπως του 'Ασαντ ή του Καντάφι. Έλπιζαν ότι θα τους αντικαθιστούσε ένα πιο δημοκρατικό (και πιο φιλικό προς αυτούς) καθεστώς.

Δυστυχώς αγνόησαν ότι η ιστορία του Αραβικού κόσμου συνοψίζεται στην φράση "σε αναζήτηση του χειρότερου δικτάτορα".

Τώρα να πούμε ότι οι τζιχαντιστές είναι δημιούργημα της CIA και των εμπόρων όπλων, αυτό (ευτυχώς) ξεφεύγει από τις δυνατότητές τους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι δυτικοί πράγματι έκαναν το χοντρό λάθος να βοηθήσουν στην πτώση αιμοσταγών δικτατόρων όπως του 'Ασαντ ή του Καντάφι.

Τώρα να πούμε ότι οι τζιχαντιστές είναι δημιούργημα της CIA και των εμπόρων όπλων, αυτό (ευτυχώς) ξεφεύγει από τις δυνατότητές τους.

 

Ο 'Ασαντ δεν νομίζω πως μπορεί να χαρακτηριστεί αιμοσταγής. Έχω την αίσθηση πως το καθεστώς του ήταν πιο κοντά στα δυτικά "πρότυπα" από πολλά άλλα καθεστώτα της Μέσης Ανατολής.

 

Πάντως από τότε που κατέρρευσαν τα καθεστώτα σε Λιβύη και Συρία ο κόσμος υποφέρει και περνά πολύ χειρότερα σε σχέση με πριν, όντας έρμαιο ακραίων ισλαμιστών και συμμοριών.

 

Οι δυτικοί είναι "μανούλες" στο να υποθαλπουν τέτοιου είδους "εξεγέρσεις". Ήξεραν τι έκαναν και τι επρόκειτο να ακολουθήσει, νομίζω ότι αυτό που τους ξέφυγε είναι η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται ο ISIS που πλέον δύσκολα τον ελέγχουν.

 

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν στις εξελίξεις Ιράν, Ρωσία και οι χώρες του κόλπου, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω παίζουν πολύ βρώμικο παιχνίδι με τα πετροδόλαρά τους...

 

(Μακριά από μας όλα αυτά...)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απολύτως με τους προηγούμενους. Το πρόβλημα είναι ότι στα γεγονότα της Γαλλίας (charlie hebdo) οι ηγέτες της Ευρώπης και ο κόσμος τους διαδήλωσαν υπέρ της δημοκρατίας του λόγου. Καταδίκη των γεγονότων, διατήρηση του δικαιώματος της κοροϊδίας των φανατικών και τίποτε άλλο. Όταν σκοτώθηκαν τα 17 άτομα, έκλαψαν τους δικούς τους της εφημερίδας και του Εβραϊκού Παντοπωλείου παρουσία Προέδρων και τέλος. Ποιος νοιάζεται για τους άλλους; Ποιος νοιάζεται για τους Χριστιανούς της Συρίας που τους σφάζουν σαν πρόβατα, ποιος νοιάστηκε για τους μη Μουσουλμάνους που εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες, ποιος νοιάστηκε για την πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας και των λαών της περιοχής, ποιος νοιάστηκε για ότι τραβάει ο κόσμος στην Νιγηρία από τη Μπόκο Χαράμ; Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι τύχες των "δικών" τους. Αυτές λοιπόν οι συμπεριφορές απ' τον "πολιτισμένο" κόσμο είναι πολύ χειρότερες από αυτές του ISIS και του Άσαντ.        

Edited by Konstantinos IB
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.