Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η ίδια η ζωή μας, ένα αυθαίρετο ... του Τάση Παπαϊωάννου


kan62

Recommended Posts

Το παρακάτω κείμενο θα έπρεπε να είναι καρφωμένο στην κορυφή αυτής της ενότητας ...

Δε χρειάζεται να ταξιδέψεις μακριά. Μια βόλτα προς το Σούνιο ή το Λαύριο είναι αρκετά αποκαλυπτική για να συνειδητοποιήσεις πώς χτίζουμε στη χώρα μας. Τα σπίτια, έτσι όπως τα βλέπεις από μακριά, απλώνονται σαν αρρώστια πάνω στις πλαγιές των λόφων, δίπλα σε παραλίες, σε απόκρημνες ακτές, σε δασικές εκτάσεις.
Απλώνονται σαν τη φωτιά που κατακαίει ό,τι βρει στο πέρασμά της, με την ίδια ταχύτητα, αφήνοντας κατεστραμμένα τοπία στο πέρασμά της. Τι θλίψη! Πανέμορφα τοπία που τα χάρηκαν και τα ύμνησαν τόσες και τόσες γενιές πριν από εμάς, τοπία που έπρεπε να μείνουν αλώβητα από την ανθρώπινη βουλιμία.
Ανηφόρες απροσπέλαστες. Δρόμοι χαραγμένοι όπως όπως και άλλοι πάνω σε ένα ιπποδάμειο σύστημα ακατανόητο σε εκείνες τις κρημνώδεις πλαγιές. Τεμαχίζουν το σώμα της γης σαν βαθιές ουλές, μετατρέποντάς το σε οικοδομικά τετράγωνα προς οικοδόμηση. Οικόπεδα μικρά, το ένα κολλητά στο άλλο. Μικρά κομματάκια μπακλαβά στο ταψί.
Ενα οδικό δίκτυο χαραγμένο εγκεφαλικά πάνω σε εντελώς ακατάλληλο έδαφος. Οι άλλοτε δημόσιες εκτάσεις της αττικής γης σήμερα στέκουν κατατεμαχισμένες αποτελώντας ένα άναρχο συνονθύλευμα από μικρά ιδιωτικά θραύσματα.
Ολόκληρες περιοχές γεμάτες κακόγουστα αυθαίρετα. Μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι κι ακόμη παραπέρα. Πρώτα η καταπάτηση της γης, μετά το συρματόπλεγμα και το τροχόσπιτο ή η πρόχειρη καλύβα. Ενα στέγαστρο, μια πέργκολα, ένα δωματιάκι και σιγά σιγά το σπίτι διαμορφώνεται.
Μετά, όποτε οι συνθήκες το επιτρέψουν -να, φτάνουν όπου να ’ναι και οι εκλογές- ορθώνονται οι μπετονένιες κολόνες, οι πλάκες και το εξοχικό στήθηκε. Οσο για τη νομιμοποίηση; Ε, κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτή. Αλλωστε οι ταμπέλες πάνω στο συρματόπλεγμα ενημερώνουν: τακτοποιήσεις-νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, σύνδεση με τη ΔΕΗ, τηλέφωνο τάδε…
Αργότερα τα σπίτια μεγαλώνουν. Στέγες παράξενες κάνουν την εμφάνισή τους, διάφορα επιθέματα προστίθενται, παραστάδες γύψινες, απίθανα μπαλούστρα, σκάλες ακατανόητες, τζάκια, μπάρμπεκιου, ακαλαίσθητες πεζούλες. Συχνά πάνω σε ιστούς ανεμίζουν ελληνικές σημαίες ή ομάδων ποδοσφαίρου, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε. Αυτό όμως που είναι το πιο χαρακτηριστικό του «αυθαίρετου οικιστή» είναι η μέριμνα και η έγνοια για την περίφραξη. Μαντρότοιχοι παίρνουν τη θέση του «δειλού» πρώτου σκουριασμένου συρματοπλέγματος.
Πέτρινοι, τσιμεντένιοι, σοβατισμένοι. Τσιμεντόλιθοι, τούβλα, ψηλά μεταλλικά κάγκελα, κάθε υλικό, αρκεί να οριοθετηθεί όσο το δυνατόν μονιμότερα η «Ιδιοκτησία». Ναι, γι’ αυτήν την ιδιοκτησία, εκεί στη μέση του πουθενά, γίνονται όλα! Το όριο προς τον δημόσιο χώρο και τον γείτονα πρέπει πάραυτα να υψωθεί. Η αυθαιρεσία πρέπει να περιχαρακωθεί πάση θυσία.
Η ίδια η ζωή μας, ένα αυθαίρετο. Οι μάντρες είναι το σύμβολο της αποτυχίας μας ως κοινωνίας. Η μία δίπλα στην άλλη, η μία πιο κραυγαλέα από τη γειτονική της, δηλώνουν στον χώρο με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το μικροαστικό μας παρόν, τα μικροσυμφέροντα, την αρπαχτή. Το δημόσιο δεν υφίσταται ως έννοια. Το ιδιωτικό, η μικρή μίζερη ιδιοκτησία μας είναι ιερή. Και τι ειρωνεία! Πού και πού ξεπροβάλλουν σε μια γωνιά του οικοπέδου μικρά εκκλησάκια. Οχι, τις εκκλησίες βλέπετε δεν μπορεί να τις κατεδαφίσει καμιά μπουλντόζα. Είναι αμαρτία. Ο άγιος λοιπόν προστατεύει την αυθαίρετη ιδιοκτησία. Αυτή είναι ιερή σε τούτη τη χώρα!
Το αυθαίρετο στην πλαγιά, με τη Μερσεντές απέξω. Το πάρκινγκ για το αυτοκίνητο, που βρίσκεται σαν βιτρίνα μπροστά στην είσοδο. Το άλλο φετίχ του νεοέλληνα. Αναρωτιέσαι, είναι σπίτια μόνιμης κατοικίας; Οχι, ελάχιστα είναι εκείνων που δεν έχουν πού αλλού να μείνουν και αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα.
Η τεράστια πλειονότητα απλώς εκεί στήνει το εξοχικό, με θέα κατά προτίμηση τη θάλασσα. Σπάνια μέσα σ’ αυτό το χάλι ξεχωρίζεις ένα ταπεινό κτίσμα, καμωμένο με γούστο, να εκφράζει με τρόπο απλό τη μικρή παραθεριστική κατοικία. Ενα-δυο δωμάτια το πολύ, στέγαστρα ολόγυρα, ένα πεύκο με μια κούνια να κρέμεται από το κλαδί, ένα μποστάνι, λουλουδιασμένες γλάστρες, όμορφα ενταγμένο στο τοπίο. Εξω δεν ζούμε το καλοκαίρι; Τι μας χρειάζονται λοιπόν όλα αυτά τα περιττά τετραγωνικά;
Τα σπίτια δυστυχώς δείχνουν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο όλη τη σύγχρονη αρχοντοχωριατιά μας. Μικρές βιλίτσες περιτριγυρισμένες με γκαζόν δίπλα σε γκρίζα άγρια βράχια και άνυδρα τοπία, τριώροφες κατοικίες με pilotis πάνω σε κακοτράχαλες πλαγιές. Κitsch απομιμήσεις όσων βλέπουμε στις οθόνες της TV και στις σαπουνόπερες. Κεραίες δορυφορικές, αντένες κάθε τύπου συνδέουν σε μόνιμη βάση το αυθαίρετο με την εικονική πραγματικότητα της τηλεόρασης που μας ναρκώνει. Αυτήν που επιβάλλει τα πρότυπα, αυτήν που έστησε τα θεμέλια του αυθαίρετου πάνω στα βράχια.
Η μία τούρτα δίπλα στην άλλη, αραδιασμένες στις πλαγιές, κακάσχημες και αποκρουστικές. Από τα μικροαστικά αυθαίρετα μέχρι τις μεγαλόσχημες, ακόμη πιο άσχημες, βίλες των βορείων προαστίων, η ίδια αισθητική, ίδια και η ιδεολογία που κρύβεται από πίσω. Αυτή είναι που «σχεδιάζει», αυτή χτίζει, αυτή κυριαρχεί παντού και όχι η αρχιτεκτονική.
Πώς γίναμε έτσι; Πώς ζούμε έτσι; Τι άσχημα που χτίζουμε! Κι η αρχιτεκτονική όλο κι απομακρύνεται, όλο και γίνεται δυσκολοθώρητη. Σαν να μην έχει τίποτε να πει, σαν να ’χει για τα καλά εξοβελιστεί από τούτη τη χώρα. Μακριά, να μη μας θυμίζει τίποτε άλλο από αυτό που καταντήσαμε, να μη μας προτείνει (όπως πάντα κάνει η καλή αρχιτεκτονική) έναν άλλο τρόπο ζωής, διαφορετικό, καλύτερο.
Η εικόνα που παρουσιάζουν οι νεοελληνικές πόλεις, και κυρίως οι άναρχες και εν πολλοίς αυθαίρετες επεκτάσεις τους, εκφράζει ακριβώς τη βαθύτατη ιδεολογική-αξιακή κρίση που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας. Να σήμερα τι φαντάζει πιο δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο. Να αποβάλουμε το μικροαστικό και καταστροφικό μας ΕΓΩ και να ξαναβρούμε το πολυπόθητο και αναγκαίο ΕΜΕΙΣ! Να ξαναβρούμε τον πολιτισμό μας που τον χάσαμε!


Συντάκτης :  Τάσης Παπαϊωάννου *
* Αρχιτέκτων-καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Πηγή: http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=41661

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Εγώ αρνητικές δεν βάζω ποτέ , αλλά εδώ θα βάλω δεκάδες αρνητικές στον Κο καθηγητή . Γιατί αντί να στρέψει τα βέλη του στο πολιτικό σύστημα , στον εαυτό του και στους συναδέλφους του καθηγητές , στον εαυτό του και στις διοικήσεις του τεε , κοιτάει και κρίνει με αφόρητο λαϊκισμό το αποτέλεσμα , προσπαθώντας να κρύψει την αιτία γιατί ξέρει ότι είναι μέρος της .

 

Που είναι το κτηματολόγιο και οι χρήσεις γης κύριε καθηγητά ? Που είναι η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης κύριε καθηγητά ? 

Ο Στέφανος Μάνος , όταν μείωσε τους ΣΔ το 1978 έκανε 10 χρόνια να ξαναβγεί βουλευτής . 

Ο άλλος δεν θυμάμαι το όνομα του , που το 1993 επί Μητσοτάκη , σταμάτησε τις κατατμήσεις αγροτεμαχίων , που οδηγούσαν στις αυθαιρετουπόλεις , εξαφανίστηκε από την πολιτική ζωή .

 

Ας δεχθούμε ότι το κράτος μας την δεκαετία του 50 είχε μεγαλύτερα θέματα να ασχοληθεί . Ας δεχθούμε ότι μέχρι το 1974 είχε αρρυθμίες πολιτικές , αλλά από τότε έχουν περάσει 40 χρόνια και τα παραπάνω ακόμα δεν έχουν γίνει . Και περάσαμε εποχές πλούσιες . Και οι μελετητές και οι αναθέτοντες τις μελέτες , έφαγαν γλυκό ψωμάκι , έστω και κλεμμένο μερικώς .

 

Αλλά να έρχεσαι σήμερα και να ψευτοκλαίς για τα εγκλήματα που είσαι μερικώς συνένοχος , μου θυμίζεις τις γριές που στα νιάτα τους ήταν ζωηρές και τώρα ξημεροβραδιάζονται στις εκκλησίες , ψιλοχαζεύοντας παπάδες και ψάλτες ...

 

Δεν μας πείθεις κύριε καθηγητά . 

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

 

 

 

Που είναι το κτηματολόγιο και οι χρήσεις γης κύριε καθηγητά ? Που είναι η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης κύριε καθηγητά ? 

 

 

Αγαπητέ τα εμπεριέχει το κείμενο …

 

...
Ανηφόρες απροσπέλαστες.

Δρόμοι χαραγμένοι όπως όπως και άλλοι πάνω σε ένα ιπποδάμειο σύστημα ακατανόητο σε εκείνες τις κρημνώδεις πλαγιές.

Τεμαχίζουν το σώμα της γης σαν βαθιές ουλές, μετατρέποντάς το σε οικοδομικά τετράγωνα προς οικοδόμηση.

Οικόπεδα μικρά, το ένα κολλητά στο άλλο.

Μικρά κομματάκια μπακλαβά στο ταψί.
Ενα οδικό δίκτυο χαραγμένο εγκεφαλικά πάνω σε εντελώς ακατάλληλο έδαφος.

Οι άλλοτε δημόσιες εκτάσεις της αττικής γης σήμερα στέκουν κατατεμαχισμένες αποτελώντας ένα άναρχο συνονθύλευμα από μικρά ιδιωτικά θραύσματα....

 


 

Απλά δεν τα γράφει με όρους πολιτικής, ιδεολογίας, ή συνθημάτων… τα λέει με τον δικό του τρόπο και αρκετά ουσιαστικά θα έλεγα κι εγώ.

Προτιμώ τον ορθολογισμό στον λόγο του αρχιτέκτονα παρά τις φανφάρες των πολιτικών που βγήκαν ή δεν ξανά βγήκαν βουλευτές κάποτε.

 

Οπότε + και στην επιλογή ενός χρήσιμου κειμένου στον Καν άλλα και στον συντάκτη

 

Link to comment
Share on other sites

Η κριτική μου αφορά στο γεγονός ότι κάποιος που είναι σε θέση εξουσίας , σχολιάζει σήμερα το 2015 , σαν να είναι κάποιος άσχετος με το θέμα .

 

Αν εμείς κάνουμε υποχωρήσεις για το μεροκάματο , αυτός έπρεπε να λέει τα πράγματα με το όνομα τους . 

 

Αυτό άλλωστε περιμένουμε από τους πνευματικούς ανθρώπους . Να είναι πρωτοπόροι . 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βασίλη, καθηγητής στο πολυτεχνείο είναι … και ως αρχιτέκτονας το έγραψε (αν κατάλαβα καλά).

Δεν είναι εξουσία σε ΥΠΕΚΑ ή Πολεοδομίες ή Υπουργεία ή Βουλή ή Δήμους.. (το λέω χωρίς να τον γνωρίζω προσωπικά τον συνάδελφο).

Ναι και οι καθηγητές στο πανεπιστήμια ή ακόμα και θέσεις που συχνά έχουν θα μπορούσε να πει κανείς ότι εξασκούν εξουσία, επειδή μπορούν και έχουν προγράμματα ή οτιδήποτε άλλο… άλλα το ξέρεις ότι άλλο το ένα άλλο το άλλο.

Τώρα περί πρωτοπορίας ή όχι, ούτε εγώ είπα πρωτοπόρο κείμενο.

Χρήσιμο είπα… (+)

Και σίγουρα όχι παράδειγμα αρνητικότητας… (-)

Link to comment
Share on other sites

χαχα ο Τάσης δίνει μαθήματα κοινωνικής αρχιτεκτονικής; 

είμαι βέβαιος ότι οι αμοιβές του για τις αρχιτεκτονικές μελέτες ακολουθούν το "λαϊκό" του προβληματισμό και ταυτόχρονα η θέση του στο ΕΜΠ του παρέχει και ένα στάνταρ εισοδηματάκι (χώρια τις αρπαχτές που γίνονται με ερευνητικά εκεί μέσα)

ίσως  να γράψει και ένα άρθρο για τα "αυθαίρετα" εντός του ΕΜΠ και τις διαδικασίες επιλογής μεταπτυχιακών-διδακτορικών-ερευνητικών κτλ , αλλα βέβαια αυτό δεν πουλάει και τόσο πολύ άσε που θα το κράξουν και οι εντός ...καλύτερα να κάνει την υποδειγματική αρχιτεκτονική του και να αφήσει αυτά τα μανιφέστα

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

BAS, γιατί λες ότι δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους ; Εγώ νομίζω ότι ακριβώς αυτό κάνει.

Είναι υποχρέωσή του ως πανεπιστημιακός. Το πόσο θα ληφθεί υπόψη η άποψή του θα το δεις έμμεσα σε λίγες μέρες.

Θα συνεχίσουμε την πορεία μας από απελευθέρωση και μετά ...

Ποτέ από τη γέννηση του ελληνικού κράτους δε λήφθηκαν υπόψη απόψεις ειδικών. Πλην Βαυαρών ...

 

Ποτέ επίσης οι ειδικοί δεν είχαν εξουσίες. Την είχαν πάντα οι ψηφοδότες και οι ψηφολήπτες.

Ακόμη και τα παραδείγματα που γράφεις αυτό δείχνουν ... όσοι ψηφοδότες δυσαρεστήθηκαν τιμώρησαν τους δυσαρεστήσαντες ψηφολήπτες.

Link to comment
Share on other sites

Δεν λέει τα πράγματα με το όνομα τους . Μιλάει με ένα ελιτίστικο στυλ , αφ'  υψηλού και κουνάει το δάχτυλο στον κόσμο .

 

Θα το θεωρούσα λογικό αν ερχόταν ένας φτασμένος ξένος με φράγκα που προφανώς δεν έχει ευθύνη για τα χάλια μας και να μας κράξει .

 

Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με καθηγητή του ΕΜΠ . Μπήκα να δώ το βιογραφικό του . Υπάρχει και στην Βίκι .

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%8A%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%85

 

Γράφει εκεί

 

 

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Αντρέα Γιακουμακάτο ο Τάσης Παπαϊωάννου και ο Δημήτρης Ησαΐας είναι ίσως οι σημαντικότεροι αρχιτέκτονες της γενιάς τους

Δεν θα έπρεπε αυτοί οι σημαντικότεροι της γενιάς τους , να έχουν κάνει τις καταγγελίες τους πριν τα 62 χρόνια τους ? 

 

Και εγώ είμαι 56 , αλλά αποφεύγω να παριστάνω τον κήνσορα .

 

Στο κάτω- κάτω απαιτώ από τους πνευματικούς ανθρώπους να μην είναι μετά Χριστόν προφήτες .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.