Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσχέδιο Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα Αποφοίτων ΤΕΙ


Recommended Posts

Αν και οι δομικών έργων και έργων υποδομής τα ξέρουν καλύτερα, παρ όλα αυτά θυμάμαι ότι συμφωνούσαν με το Π.Δ. Πρέπει να θυμίσω ότι δεν καταργήθηκε όλο το Π.Δ. αλλά η συγκεκριμένη/ες παράγραφοι. Επίσης να σημειώσω ξανά ότι άλλο τα επαγγελματικά δικαιώματα και άλλα τα ακαδημαϊκά.

To ΣτΕ εκδίκασε την υπόθεση λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της εποχής που κατατέθηκε η προσφυγή. Τότε τα ΤΕΙ ήταν μετέωρα χωρίς να διευκρινίζεται που ανήκουν. Το σκεπτικό του ΣτΕ ήταν ότι απόφοιτοι ανώτερης βαθμίδας δεν μπορεί να έχουν τα ίδια επ. δικαιώματα με αποφοίτους ανώτατης βαθμίδας. Βέβαια αυτό είναι μια άλλη συζήτηση καθώτι τα ΤΕΙ στην Ευρώπη κατατάσσονταν ατύπως στην ΑΝΩΤΑΤΗ εκπαίδευση ενώ στην Ελλάδα θεωρούνταν ως Ανώτερη που όμως όπως είπα και σε προηγούμενο μύνημα δεν υφίσταται ως βαθμίδα (ανώτερη) αφού καταργήθηκε με το Ν. 1404/84 όπως διαβάσατε και στο έγγραφο της Ε.Ε. που παρέθεσα.

Το ΣτΕ βέβαια εκδίκασε λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα εντός της Ελλάδας και έβγαλε την απόφασή του η οποία είναι τελική.

 

Σήμερα, ο Ανώτατος χαρακτήρας των ΤΕΙ έχει θωρακιστεί απόλυτα με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων από το 2001 και μετά με πιο πρόσφατη το Ν3549/2007 όπου τα ΤΕΙ είναι πλέον Ανώτατες σχολές σύμφωνα με το άρθο 16 του Συντάγματος. Μάλιστα το ΣτΕ έχει γνωμοδοτήσει ότι ο Νομοθέτης έχει το δικαίωμα να μετατρέπει μια σχολή από ανώτερη σε ανώτατη, οπότε το θέμα του Ανώτατου χαρακτήρα των ΤΕΙ έχει κλείσει οριστικά.

 

Αυτό βεβαίως, το ΤΕΕ δεν το έχει καταλάβει ακόμα, ή μάλλον κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει και όπως έχω πει, προσωπικά πιστεύω πως θα έρθει η ώρα που το ΤΕΕ θα απολογηθεί πρώτα στους διπλωματούχους και μετά σε όλους τους άλλους. Και λέω πρώτα στους διπλωματούχους διότι αυτή τη στιγμή, συνεχίζει να παραμυθιάζει το κόσμο και τα μέλη του αποκαλώντας μας εργοδηγούς, υπομηχανικούς και επιμένει να καλλιεργεί μια νοοτροπία εμφύλιας σύραξης που καμιά σχέση δεν έχει με τη πραγματικότητα, το θεσμικό χαρακτήρα των ΤΕΙ και την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αντι λοιπόν να κάτσει να βρει μια λύση που θα είναι αποδεκτή και σύμφωνη με τις αλλαγές που γίνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει επιλέξει το δρόμο της απομόνωσης του διχασμού και της πόλωσης επιμένοντας σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς όπως επικίνδυνοι, άσχετοι, τεχνήτες, υπομηχανικοί, εργοδηγοί και άλλα τέτοια.

 

Γιαυτό και η κουβέντα αυτή αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη. Διότι πολλοί διπλωματούχοι συνάδελφοι είχαν απόλυτη άγνοια αφού ενημερώνονταν μόνο απο το ..."δελτίο" του ΤΕΕ.

 

Καλώς ή κακώς η χώρα μας είναι μέλος της Ευρ. Ένωσης και οι πτυχιούχοι ΤΕΙ των Ελληνικών δημόσιων ανώτατων τεχνολογικών ιδρυμάτων δεν μπορεί να παραμένουν 25 χρόνια χωρίς επαγγελματική κατοχύρωση ούτε να έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους ισότιμους με αυτούς αποφοίτους στην Ε.Ε.

 

Κάθε συζήτηση για τα επ. δικαιώματα πρέπει να γίνεται με βάση την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τον ανώτατο χαρακτήρα των ΤΕΙ.

 

Αν πάλι μεταφέρουμε τη συζήτηση έξω από το θεσμικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο και πάμε σε αυτό που πολλοί έχουν πει, δηλ. "τι ξέρει ο καθένας και τι γνώσεις έχει" τότε συζητάμε σε μια τελείως διαφορετική βάση στην οποία όλα είναι ανοιχτά. Διότι, όταν ο νέος απόφοιτος του πολυτεχνείου (και κάθε νέος απόφοιτος πολυτεχνείου και ΤΕΙ) δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το πως γίνονται ακόμα και απλές μελέτες, σχεδιασμοί έργων, και παρουσιάζει τεράστια κενά σε επαγγελματικό επίπεδο (και όχι ακαδημαϊκό) τότε γιατί ακριβώς πρέπει αυτός να έχει απεριόριστα επ. δικαιώματα και οι άλλοι όχι ?

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ GeorgeS επειδή διάβασα το Σχέδιο του ΠΔ και επειδή όπως κατάλαβα οι απόφοιτοι των ΤΕΙ συμφωνούν συντριπτικά με τις διατάξεις του μπορείς να μου πεις επειδή επανηλλειμένα έχεις τονίσει ότι δεν ζητάμε να εξομοιωθούμε με τους διπλωματούχους μηχανικούς "απλά να μας αποδοθούν αυτά τα οποία μας ανήκουν σύμφωνα με τις σπουδές μας" πως το συγκεκριμένο ΠΔ δεν θίγει ευθέως τα επαγγελματικά δικαιώματα πολλών ειδικότήτων μηχανικών όταν γίνεται διάκριση μόνο στο ύψος της αμοιβής του μηχανικού?

Link to comment
Share on other sites

Να σου δώσω μία άλλη οπτική στο θέμα; Δες το φάσμα των εργασιών που μπορεί να αναλάβει ο ΠΜ. Οι αντίστοιχες ειδικότητες ΤΕΙ είναι 3 κ μου φαίνεται δεν το καλύπτουν όλο. Τρεις μηχανικοί ΤΕ (υποδομής, δομικών, τοπογράφων) για να καλύψουν εν μέρη τις δουλειές ενός μηχανικού ΠΕ. Οι ΗΜΜΥ αντιστοιχούν σε 4 (ηλ/γος, μηχ/γος, ηλεκτρονικός, υπολ/κων συστημάτων) κοκ. Μοιάζει σαν να θέλει/μπορεί κανένας μηχανικός ΤΕ να αντικαταστήσει μηχανικό ΠΕ; Αυτή η λάθος αντίληψη έχει καλλιεργηθεί σκόπιμα χρόνια τώρα από ορισμένους, αλλά δεν στέκει σε καμία βάση.

Ελεύθερη πρόσβαση για μένα στο επάγγελμα μου, δε σημαίνει αποκλεισμός για σένα από το επάγγελμα σου.

σσ η αντιστοίχηση των ειδικοτήτων έγινε αυθαίρετα από μένα, κάθε παρατήρηση δεκτή.

Link to comment
Share on other sites

Το ΠΔ stayros δεν κάνει διάκριση στο είδος έργων που μπορεί να αναλάβει ο Τεχνολόγος μηχανικός Δομικών Έργων ή Έργων Υποδομής (αλήθεια γιατί γίνεται αυτός ο διαχωρισμός? υπάρχει μεγάλη διαφορά στο γνωστικό αντικείμενο?) παρά μόνο στο ύψος της αμοιβής του μελετητή ανάλογα με τον προϋπολογισμό. Δηλαδή μπορεί να αναλάβει οποιοδήποτε έργο μόνος του είτε ιδιωτικό είτε δημόσιο...

Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι ότι αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που δεν εφαρμόστηκε το ΠΔ. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί, εκτός των άλλων και επειδή δεν έχει λογική για την ίδια δουλειά να χρεώνονται διαφορετικές αμοιβές. Δεν νομίζω αυτό να γίνεται κάπου αλλού.

Link to comment
Share on other sites

Αν μιλάς για το ΠΔ του 94 δεν ξέρω να σου πω πολλά αν κ δεν νομίζω να μην γίνεται διαχωρισμός. Ούτως η άλλως είναι παρελθόν. Στο νεότερο προσχέδιο γίνεται διαχωρισμός από ότι είδα στις εργασίες που αναλαμβάνουν οι Δομικών Έργων κ Έργων Υποδομής. Όσο για το διαχωρισμό καθεαυτό είναι στο πνεύμα ότι τα ΤΕΙ εκπαιδεύουν μηχανικούς σε ένα περιορισμένο γνωστικό αντικείμενο με εργαστηριακή εφαρμογή κ πιο εξειδικευμένη γνώση. Ενώ τα Πολυτεχνεία προσφέρουν θεωρητική γνώση πάνω σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Για αυτό κ θεωρώ πως ταιριάζουν πιο πολύ στο τομέα της έρευνας κ ανάπτυξης νέων τεχνολογιών κ εφαρμογών, κ υψηλής περιπλοκότητας μελέτες, ενώ οι απόφοιτοι ΤΕΙ στην εφαρμογή υπάρχουσας γνώσης σε κατασκευαστικό κ μελετητικό επίπεδο. Χωρίς βέβαια να αποκλείεται κ απόφοιτοι Πολυτεχνείου να διαπρέπουν στην εφαρμογή κ απόφοιτοι ΤΕΙ στην έρευνα. Τέτοια στεγανά είναι μόνο για αυτούς με "στεγανά" μυαλά.

Link to comment
Share on other sites

Το νέο προσχέδιο που αφορά τους πολιτικούς μηχανικούς δομικών έργων,έργων υποδομής και τοπογράφους,που ήδη έχει εγκριθεί από το ΣΑΤΕ και έχει υπογραφεί από τον υπουργό παιδείας [Εγκέλαδος μηχανικών,προσχέδιο για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ] κάνει διαχωρισμό δικαιωμάτων μεταξύ των 2 ειδικοτήτων του πολιτικού μηχανικού.Επομένως στην πραγματικότητα ο μηχανικός ΤΕ έχει τα μισα δικαιώματα από τον διπλωματούχο.Ο δομικών έργων δηλαδή για τα δομικά έργα μόνο,ο των έργων υποδομής μόνο γι αυτά.Αν λάβομε δε υπόψη μας ότι δεν μπορούν να υπογράψουν μελέτες κατηγορίας Σ3 και Σ4 ,τότε έχουν λιγότερα και από τα μισά δικαιώματα.Αυτή είναι η πραγματικότητα για απόφοιτους ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης μετά από 4ετείς σπουδές και 70 μαθήματα μαζί με τα υποχρεωτικά εργαστηριακά.Και γι αυτά τα δικαιώματα ,μετά από 25 ολόκληρα χρόνια, αντιδρά με το τρόπο που αντιδρά το ΤΕΕ.Και αν λάβομε υπόψη ότι τα 3ετούς φοίτησης ιδιωτικά ΚΕΣ και κολέγια θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με τους διπλωματούχους σύμφωνα με τις αμετάκλητες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου,καταλαβαίνει ο καθένας πόσο λογικό και δίκαιο είναι να αντιδρούν με απειλητικές και απαξιωτικές εκφράσεις οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Οι δομικών έργων ή έργων υποδομής έχουν δικαίωμα υπογραφής σε τοπογραφικά όπως ο ΠΜ; Μου φαίνεται όχι...

Link to comment
Share on other sites

Έχουν με κάποιο όριο στο εμβαδόν πράγμα που ισχύει και για τα ΤΕΙ τοπογραφίας από όσο γνωρίζω

 

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/SYXNES_ERWTHSEIS_P/TAB36023/AGRONOMOI_ARXITEKTONES_POLITIKOI.HTM

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Σταύρο μπορούν να υπογράφουν τπογραφικές μελέτες που αφορούν τα οικοδομικά-κτιριακά έργα οι των δομικών έργων και αντίστοιχες μελέτες οι των έργων υποδομής .[διαβάστε : προσχέδιο για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ] εκεί θα δείς όλες τις λεπτομέρειες.Εκτός αν το τελικό σχέδιο το έχουν αλλάξει και δίνει ακόμη λιγότερα.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.