Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσχέδιο Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα Αποφοίτων ΤΕΙ


Recommended Posts

Το αν πρέπει να καταργηθούν ή όχι σχολές είναι μια άλλη υπόθεση αγαπητέ chihor που δεν έχει καμιά σχέση με το αν πρέπει να πάρουν οι πτυχιούχοι μηχανικοί τα επ. δικαιώματα που δικαιούνται. Άλλο το ένα άλλο, το άλλο. Δηλ. επειδή υπάρχει ανεργία όσοι αποφοίτησαν από κάποιες σχολές δεν θα τους δώσουμε επ. δικαιώματα ποτέ επειδή είμαστε πολλοί ? Τι λογική είναι πάλι αυτή ?

 

Το αν πρέπει να καταργηθούν ή αν είμαστε πολλοί ή λίγοι είναι απο μόνο του ένα άλλο θέμα. Απορώ όμως γιατί, αφού είμαστε πολλοί, όλο και νέες σχολές μηχανικών ξεφυτρώνουν υπό τις ευλογίες του ΤΕΕ, αβέρτα επ. δικαιώματα μηχανολόγων μοιράζονται σε σχολές μηχανικών, όπως οι μηχανικοί παρ. και διοικησης και άλλα τέτοια. Μήπως το ΤΕΕ έχει χάσει παντελώς κάθε αξιοπιστία στα όσα λέει και δεν ξέρει και τι λέει τελικά ?

Link to comment
Share on other sites

Δεν είπα εγώ να μην πάρουν οι απόφοιτοι ΤΕΙ τα επαγγελματικά δικαιώματα που δικαιούνται επειδή είμαστε πολλοί. Απλώς λέω ότι, λογικά, τα διαφορετικά ιδρύματα ποτέ δεν προορίζονταν να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, οπότε η απαίτηση αυτή αντιβαίνει στην ανάγκη ίδρυσής τους.

Εξάλλου, η προσμονή διαφορετικών επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι ολοφάνερη σε κάθε τους πτυχή, όπως για παράδειγμα στις βάσεις εισαγωγής οι οποίες είναι πολύ διαφορετικές.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι τόσο διαφορετικά τα ιδρύματα όσο λες. Ανώτατα είναι τα μεν, ανώτατα τα δε. Τριτοβάθμια τα μεν, τριτοβάθμια τα δε. 4 χρόνια τα μεν ΤΕΙ (όπως όλα τα πανεπιστήμια), 5 χρόνια τα πολυτεχνεία. Ισότιμα των πανεπιστημίων τα ΤΕΙ σε όλη την Ευρώπη, ισότιμα και τα πολυτεχνεία με master. Οτι υπάρχουν διαφορές φυσικά και υπάρχουν αλλά αυτό έχει να κάνει με τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των ιδρυμάτων και άλλωστε τα επ. δικαιώματα δεν είναι ακριβώς τα ίδια.

 

Επίσης από πότε η διαφοροποίηση στα επαγγελματικά δικαιώματα καθίσταται το μοναδικό κριτήριο για τη διαφορετικότητα των σχολών ? Το ότι μια σχολή υπάρχει και έχει ένα πιο θεωρητικό και ερευνητικό προσανατολισμό δεν την διαφοροποιεί ? Πρέπει να είναι σόνι και καλά συναρτήσει των επ. δικαιωμάτων ? Το πολυτεχνείο τι είναι ? επαγγελματική σχολή που εκπαιδεύει επαγγελματίες ή πανεπιστήμιο τελικά ? Και θυμίζω ξανά ότι, άλλο επαγγελματικά, άλλο ακαδημαικά δικαιώματα.

Link to comment
Share on other sites

Τί ακριβώς εννοείς ακαδημαϊκά δικαιώματα; Δηλαδή τί δικαιώματα θεωρείς ότι πρέπει να έχουν οι πτυχιούχοι πολυτεχνείων σε ακαδημαικό επίπεδο σε αντιδιαστολή με τους πτυχιούχους ΤΕΙ;

Link to comment
Share on other sites

Το πολυτεχνείο είναι μια σχολή που θεωρητικά τουλάχιστον εμβαθύνει περισσότερο σε κάποια επιστημονικά ζητήματα. Ως εκ τούτου, οι απόφοιτοι του πολυτεχνείου θα μπορούσαν να έχουν απευθείας πρόσβαση στη έρευνα για την απόκτηση διδακτορικού πράγμα που δεν συμβαίνει με τους αποφοίτους ΤΕΙ ή να έχουν το δικαίωμα να πάρουν διάφορες βαθμίδες καθηγητή σε πανεπιστήμια και άλλα ανώτατα ιδρύματα (οι πτυχιούχοι ΤΕΙ δεν μπορούν) ή τοποθετηθούν κριτές σε επιστημονικά περιοδικά κοκ.

 

Η άσκηση του επαγγέλματος όμως είναι άλλο πράγμα. Εκεί πρέπει αξιοκρατικά όποιος είναι ΚΑΛΟΣ και φυσικά έχει το απαραίτητο και προαπαιτούμενο γνωστικό υπόβαθρο που το παρέχουν και το διασφαλίζουν τα τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας να έχει το δικαίωμα να ασκήσει το επάγγελμα του χωρίς αποκλεισμούς και να προχωρήσει μπροστά. Διότι εδώ μιλάμε για εφαρμογή της γνώσης και όχι για ανάπτυξη νέας γνώσης. Μιλάμε για επαγγελματίες. Για επαγγελματίες που το πόσο καλός είναι κάποιος στη δουλειά του δεν μπορεί να το καθορίσει το ΤΕΕ και οι απόψεις του κ. Αλαβάνου. Την ελάχιστη απαίτηση την παρέχουν οι σπουδές στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος τρόπος. Ισως αυτό που είπαμε σε άλλα post. Δικαιώματα σταδιακά και με το χρόνο την εμπειρία και την πρόσθετη επιμόρφωση.

Ο νέος απόφοιτος του πολυτεχνείου ΔΕΝ είναι καλύτερος επαγγελματίας από τον απόφοιτο του πολυτεχνείου ή των ΤΕΙ που έχουν ασχοληθεί χρόνια με το επάγγελμα και αν γίνει θα γίνει μετά από αρκετό καιρό αφού αποκτήσει ΕΜΠΕΙΡΙΑ και πρόσθετη γνώση μόνος του.

 

Δεν μπορεί το ΤΕΕ να αποκλείει για 25 χρόνια μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα με το έτσι θέλω επειδή αποδείχθηκε ανίκανο να βρει μια λύση και να διαχειριστεί τη κατάσταση. Στο κάτω κάτω η πραγματικότητα το έχει διαψεύσει περίτρανα σε όλα. Οι μηχανικοί ΤΕΙ είναι αυτοί που σε πολλές περιπτώσεις βγάζουν τη δουλειά και άλλοι την υπογράφουν όπως είπε και η Elva.

 

Θα συμφωνήσω σε κάτι μαζί σου. Σήμερα λόγω της Ε.Ε., στην οποία ανήκουμε θέλουμε δεν θέλουμε και δεδομένου ότι τα ΤΕΙ αποτελούν αμετάκλητα πλέον ανώτατα ιδρύματα για να μην πω πανεπιστήμια (αφού ήδη έχουν ισοτιμηθεί με πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών και ισότιμα με αυτά σε άλλες χώρες της Ε.Ε.) πιθανόν το δυαδικό μοντέλο των παράλληλων σχολών - ΤΕΙ και πολυτεχνεία- να έχει κλείσει τον κύκλο του και ίσως πρέπει να γίνουν αλλαγές σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα συμπεριλαμβανομένων ΤΕΙ και πολυτεχνείων. Αυτό ομως όπως είπα είναι ένα άλλο πολύ μεγάλο θέμα προς συζήτηση.

 

Επίσης, αν αληθεύει ότι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ είναι πτυχιούχος με 3.5 έτη σπουδών τότε πραγματικά η κατάσταση με το ΤΕΕ και τις απόψεις του προέδρου του για τα ΤΕΙ αρχίζει και γίνεται (σόρρυ κιόλας) τελείως αστεία για να μην πω τίποτα χειρότερο.

Link to comment
Share on other sites

Από το 1974 η Ανώτατη σχολή Τοπογράφων μηχανικών έγινε 5ετίας. Το 1973 ήταν 4ετής δηλαδή το τελευταίο εξάμηνο αφιερωνόταν προφανώς στη διπλωματική εργασία. Οι αντίστοιχες σχολές ΚΑΤΕΕ οι απόφοιτοι των οποίων θα εξομοιώνονταν με το ΠΔ που απέρριψε το ΣτΕ είχαν 2ετή κύκλο σπουδών εάν δεν κάνω λάθος την ίδια περίοδο (αρχές του 70 δηλαδή)...Οι συγκρίσεις δικές σας.

Link to comment
Share on other sites

Το φεκ που δημοσιεύτηκε με τις σπουδές του Αλαβανου δείχνει 3.5 χρόνια σπουδών. Αν είναι 4 αλλάζουν πολλά; Πως έχει το θράσος να μιλάει για την αναγκαιότητα 5ετών σπουδών; Πως μόνο με 5 έτη σπουδών μπορείς να λέγεσε μηχανικός αλλιώς είσαι "ολίγον από μηχανικός"; Υπόψιν δεν αμφισβητούνται οι σπουδές του Αλαβανου, το κύρος του κ το κύρος του φορέα που εκπροσωπεί αμφισβητούνται μετά τις δηλώσεις αυτές.

Link to comment
Share on other sites

Μερικά ερωτήματα :

 

Ισοτιμήθηκαν πλήρως οι σπουδές των 3.5 ετών της σχολής τοπογράφων με εκείνες μετά το 74 με 5ετή κύκλο ναί ή ου ?

 

Έχουν τα ίδια δικαιώματα οι απόφοιτου αυτής της σχολής πριν το 74 με τα 3.5 έτη με εκείνους μετά, ναί ή ου ?

 

Είναι τεράστιο θράσος όπως λέει και ο Stayros απόφοιτος 3.5ετούς (ή 4) κύκλου σπουδών (αν ισχύει) να απαξιώνει με τον τρόπο που το κάνει τις σπουδές των 4ετών ανώτατων ΤΕΙ ναι ή ου ?

 

Οσο για τις σχολές των ΚΑΤΕΕ έχω την εντύπωση ότι αυτές των τότε "υπομηχανικών" ήταν 3 ή 3.5 έτη και μόνο κάτι λογιστικές κλπ ήταν 2ετής.

 

Επίσης αγαπητέ maximos75 τα Π.Δ. που βγαίνουν για τα επ. δικαιώματα αφορούν τα ΤΕΙ και βγαίνουν κατ εφαρμογή του Ν. 1404/84. Οι άνθρωποι δηλ. που σπουδάσανε στα ΤΕΙ δεν πρέπει κάποτε να αποκτήσουν στοιχειώδη επ. δικαιώματα ?

 

Τώρα αν το ΤΕΕ ανησυχεί εν έτη 2009 μήπως κατά λάθος εξισωθεί και κάποιο απόφοιτος των σχολών της δεκαετίας του 70 ας το ενημερώσει κάποιος ότι από τότε έχουν περάσει 40 χρόνια και οι άμοιροι αυτοί άνθρωποι ή είναι στον άλλο κόσμο ή είναι συνταξιούχοι. Το ημερολόγιο σήμερα δείχνει 2009. Στα γραφεία του ΤΕΕ τι δείχνει ? 1970 ακόμα ?

Link to comment
Share on other sites

...4 χρόνια τα μεν ΤΕΙ (όπως όλα τα πανεπιστήμια), 5 χρόνια τα πολυτεχνεία. Ισότιμα των πανεπιστημίων τα ΤΕΙ σε όλη την Ευρώπη, ισότιμα και τα πολυτεχνεία με master

 

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

 

Καλό!

 

Δηλαδή στους μισθολογικούς πίνακες της ΣΣΕ θα πάρω και την προαύξηση μεταπτυχιακού?

 

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

 

Και πιστεύετε ότι αυτό θα ισχύσει στο Αφρικανιστάν-Ελλαδιστάν?

 

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

 

Να πάρω και τα πρώην ''αφεντικά'' μου να τους ζητήσω και τα αναδρομικα?

 

ΜΑΚΑΡΙ.......για τα δισέγγονά μου φυσικά.......ΑΝ καταφέρω οικονομικά να αφήσω απογόνους.....

 

ΑΚΥΡΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!

 

ΜEng δίνουν μάγκες,όχι MSc,θα καταστραφούν μπιζνες αν τολμήσουν να δώσουν MSc.........

Ο νοών νοείτω....

Αν ήθελα MEng,το έπαιρνα με 4 χρονάκια Λονδίνο....όχι με 5 Ελλαδιστάν που μάτωσα.....

Και θα έτρωγα και WOK στο Tottenham Court Road........ :lol:

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.