Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημοσια Κτιρια χωρις Οικοδομικη Αδεια


Recommended Posts

Καλημερα σας συναδελφοι,
Θα ηθελα να σας ρωτησω (εαν υπαρχει καποιος παλιος συναδελφος ή καποιος αλλος που να γνωριζει) βασει ποιου νομου τα παλια δημοσια κτιρια (Σχολεια, κτιρια διοικησης δημοσιου κλπ) της δεκαετιας του 70-80 δεν εξεδιδαν οικοδομικη αδεια.
Εχω μια αποθηκη που κατασκευαστηκε με κονδηλια δημοσιου το 76 αλλα δεν ξερω βασει ποιου νομου δεν εξεδωσε οικοδομικη αδεια (κατασκευαστηκε επειτα απο εγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ μεσω Νομαρχιας. Μελετη σε μελετητη δημοσιων εργων κτλ).
Ευχαριστω εκ των προτερων  συναδελφοι.




Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Didonis

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Δεν θα βγάλεις άκρη με βάση ποιο νόμο.....

Όλα τα κτίρια δημόσιου χαρακτήρα, ανάλογα με το ιδιοκτησιακό, είναι σε φάση τακτοποίησης με τον Ν.4178 από διάφορες υπηρεσίες.

 

Έχω περίπτωση λυκείου (1970 κατασκευή) χωρίς οικοδομική άδεια για το κτίριο και έχουν μπλοκάρει την έκδοση άδειας λειτουργίας κυλικείου.

Υπάρχει στο Δήμο ομάδα που έχει αναλάβει την τακτοποίηση των κτιρίων που ανήκουν στο Δήμο και αναμένω την ολοκλήρωση της διαδικασίας προκειμένου να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή είχε τυχει να ασχοληθώ και εγώ με παρόμοιες περιπτώσεις, σας ενημερώνω οτι υπήρχε διάταξη που εξαιρούσε ορισμένες περιπτώσεις κτιρίων από εκδοση οικοδομικών αδειών από τις τότε Πολεοδομικές Υπηρεσίες (π.χ. τα σχολεία, τις εκκλησίες, κα).

 

Τις μελέτες των κτιρίων αυτών (που αντιστοιχούσαν με οικοδομικές άδειες) συνέτασαν οι αντιστοιχες φορείς (π.χ. ο ΟΣΚ για τα σχολικα κτίρια ή η Ναοδομία για τις εκκλησίες, κτλ).

 

Σχετικά με τα παραπάνω δειτε και το αρθρο-330 του Κωδικα Πολεδομικης Νομοθεσίας για την χορηγηση οικοδομικών αδειων μετά το 1993.

 

Για τις προγενέστερες του 1993 περιπτώσεις πρεπει να ανατρέξεται στον Ν.1337/83 ή στο Ν.720/77 που περιειχαν καποιες σχετικές διατάξεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

...

Εχω μια αποθηκη που κατασκευαστηκε με κονδηλια δημοσιου το 76 ...

Γράφεις κατασκευάστηκε με κονδύλια δημοσίου και όχι ανήκει στο δημόσιο.

Αν μπορείς διευκρίνισε το διότι άλλη κατάσταση αν σήμερα είναι ιδιωτικό ακίνητο άλλη αν είναι δημόσιο.

 

Επικουρικά άδειες για αποθήκες κάποιες εποχές υπήρχαν ειδικές διατάξεις για φαστ τρακ άδειες με χαρτί από αστυνομία κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Γράφεις κατασκευάστηκε με κονδύλια δημοσίου και όχι ανήκει στο δημόσιο.

Αν μπορείς διευκρίνισε το διότι άλλη κατάσταση αν σήμερα είναι ιδιωτικό ακίνητο άλλη αν είναι δημόσιο.

 

Επικουρικά άδειες για αποθήκες κάποιες εποχές υπήρχαν ειδικές διατάξεις για φαστ τρακ άδειες με χαρτί από αστυνομία κλπ.

Μην τα μπλεκουμε παιδια. Μιλαμε για μια αποθηκη που κατασκευαστηκε για λογαριασμο παλαιου Οργανισμου (σαν ΟΥΘ, ΟΣΕ κλπ) που σημερα ειναι ΔΕΚΟ.

Δεν πηρε αδεια απο αστυνομια κλπ. Εγω θελω να βρω τον νομο με τον οποιο τα κτιριακα των Δημοσιων Οργανισμων δεν βγαζανε αδεια στην πολεοδομια. Γινοντουσαν οι μελετες και προχωρουσαν σε συμβαση με εργολαβο Δημοσιων εργων για λογαριασμο Δημοσιων οργανισμων ή υπηρεσιων.

Οπως πχ. ο Οργανισμος Σχολικων κτιριων. Δεν εβγαζε αδειες. Γινοντουσαν οι μελετες και κατασκευαζε.

Δημοσια κτιρια. Βασει λοιπον ποιανου νομου δεν απαιτουνταν η εκδοση πολεοδομικης αδειας? 

Link to comment
Share on other sites

να ξεκινησουμε με αυτο

[κι ισως να βοηθουσε αν ελεγες ποιος φορεας του δημοσιου ειναι αυτος]

Έκδοση οικοδομικής άδειας στα έργα του Δημοσίου
Σχετική νομοθεσία

Εγκύκλιος 329/1997

Σύμφωνα με το Αρθ-52 παρ.3 του ΝΔ-17-7-23 και το Αρθ-2 του ΠΔ/8-7-93, αρμόδια όργανα για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας είναι οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες. Κάθε άδεια, που χορηγείται από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική και κοινοτική αρχή, προς την οποία δεν έχει μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα χορήγησης οικοδομικής άδειας, δεν έχει νόμιμο κύρος, και δε δημιουργεί υπέρ αυτού, που την έχει λάβει, οποιοδήποτε δικαίωμα.
Κατά συνέπεια δε αυτές οι άδειες δεν έχουν καμία νομιμότητα και τα όποια κτίσματα απορρέουν από αυτές τις άδειες, είναι αυθαίρετα και εντάσσονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων κτισμάτων. Τις ίδιες συνέπειες έχουν και οι οικοδομικές εργασίες, που εκτελούνται αυθαίρετα από διάφορους Φορείς του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης χωρίς την προηγούμενη έκδοση οικοδομικής άδειας από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία.

Δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας έχει δοθεί και σε Δήμους, Κοινότητες, προς τους οποίους έχουν μεταβιβαστεί αρμοδιότητες, καθώς και σε άλλες Υπηρεσίες εκτός από τις Πολεοδομικές Υπηρεσίες, όπως πχ ΕΟΤ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ κλπ.

Από τα παραπάνω προκύπτει σαφέστατα ότι για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών ακόμα και από το Δημόσιο και τους εποπτευόμενους απ' αυτό Φορείς, απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας για την εξασφάλιση της τήρησης των κανόνων που έχει θεσπίσει η Πολιτεία για την ασφάλεια των κτιρίων, την αισθητική και τη λειτουργία των κτιρίων, για την προστασία της πόλης και του περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζεται ακόμα ότι ο ΥΠΕΧΩΔΕ, με τις Εγκ-161/84 και Εγκ-43/90 έχουν δοθεί οδηγίες για την ταχύτερη διεκπεραίωση θεμάτων του Δημοσίου και των Οργανισμών.
Ακόμα επισημαίνεται ότι προκειμένου να ελέγχονται και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εκτέλεση έργων και να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, θα πρέπει να εξασφαλίζεται πρώτα η προέγκριση χωροθέτησης και να εγκρίνεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται) σύμφωνα με το Ν-1650/86 και με την Κοινή Υπουργική Αποφ-69269/5378/24-10-90 (ΦΕΚ-678/Β/90).

Μετά από αυτά και επειδή ο έλεγχος για τη χορήγηση κάθε οικοδομικής άδειας, είναι απαραίτητο στοιχείο για την ασφάλεια και τη σωστή λειτουργία των έργων στην πόλη, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Για τούτο είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται απαρέγκλιτα οι απαραίτητες διαδικασίες και να μην εκτελούνται έργα και κατασκευές χωρίς και πριν τη χορήγηση των αδειών γι' αυτά.
Επειδή όμως παρά τα όσα αναφέρθηκαν προηγούμενα παρατηρείται συχνά αυτά να μην τηρούνται από όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες και ιδίως από τους εποπτευόμενους από τα Υπουργεία Οργανισμούς και λοιπούς φορείς, γι' αυτό παρακαλώ να κοινοποιήσετε την παρούσα σε όποιους Οργανισμούς και λοιπούς φορείς εποπτεύετε και να επιστήσετε την προσοχή στις διοικήσεις αυτών για την αυστηρή τήρηση των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών κανόνων.

Edited by dimitris GM
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το Ν.716/77 μπορούσε μια όποιαδήποτε υπηρεσία να αναθέσει μελέτη στατικών (κατηγορία 8 ) σε μελετητή που ήταν γραμμένος στο μητρώο (ΓΕΜ) μελετητών σ' αυτή την κατηγορία. Όπως δίνονταν δηλ.  μελέτες πχ οδοποιίας, υδραυλικών ...έτσι δίνονταν και οικοδομικών έργων. Ετσι απλά.  

Edited by Gousgounis
"8" + ")" emoji bug fixed
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.