Μετάβαση στο περιεχόμενο

TΕΕ ! Ποιο ΤΕΕ ;


xristospanisis

Recommended Posts

Αν και νέος στο επάγγελμα (άδεια επαγγέλματος το Μαρτιο του 2008 ,έναρξη ως ελεύθερος επαγγελματίας τον Οκτώβριο του '08),έχω μία απορία. Τι είναι το ΤΕΕ; Για τους παλιούς συναδέλφους δεν ξέρω τι σημαίνει ΤΕΕ. Για τους νέους όμως έχω να πω το εξής.Τιποτα.

Πέραν της επιστολής του προέδρου http://espaengineers.wordpress.com/2009/01/07/%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BF%CE%B1/#comment-15 για την επιδότηση του ΟΑΕΔ http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=1063 και μία ακόμη παρόμοια για το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΟΜΜΕΧ (που ΘΑ συνταχθεί-στανταρ),τίποτα άλλο. Γιατί οι πληροφορίες λένε πέραν της επιδότησης του ΟΑΕΔ για τους νεους μηχανικούς-επιστήμονες,ή μάλλον καλλίτερα,της ΜΗ επιδότησης των συναδέλφων με έναρξη στην εφορία το 2008, ανοίγει και μία άλλη από τον ΕΟΜΜΕΧ (άνοιξε ήδη νομίζω) αντίστοιχη της πρώτης.

Και δεν μιλάμε για επιδοτήσεις κολλοσών εταιριών,από εκείνες τις ύποπτες...Μια βοήθεια όπως δικαιούνται και άλλοι για ένα γραφείο.

Ώραια μέχρι εδώ.Και το ΤΕΕ;Επιστολες.οκ!Οι παρατάξεις;Παρομίως.οκ!

Μάλλον το ΤΕΕ είναι 20 euro το χρόνο και τίποτα αλλο. Δεν αναφέρομαι καθόλου στις παρατάξεις (σα να είμαι ακόμη στη σχολή)

 

ΥΓ.Εάν κάνω λάθος τα παίρνω όλα πίσω..

Λίγο χλωμό βέβαια...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όταν όμως καταπατούνται τα δικαιώματα μας, το ΤΕΕ μας υποστηρίζει νομίζω αξιοπρεπώς.

Και αυτό είναι κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Καλά εξαρτάται και από την ειδικότητα σου , εγώ που είμαι μηχανικός περιβάλλοντος δεν με έχει βοηθήσει στο ελάχιστο .Το ΤΕΕ δεν μας βοήθησε ούτε στο αυτονόητο , να μπορείς νε υπογράψεις ιδιωτικές μελέτες της ειδικότητας σου έχοντας αδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Link to comment
Share on other sites

Το ΤΕΕ κάνει πολύ λίγα σε σχέση μ' αυτά που θα μπορούσε.

Επίσης, άλλα τμήματα είναι δραστήρια και άλλα όχι. Για το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας πχ μπορώ να πω ότι κάνει αρκετά περισσότερα σε σύγκριση μ' άλλα τμήματα απ' όσα βέβαια μαθαίνω.

Για την μη υποστήριξη των μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών από το ΤΕΕ φταίνε οι ίδιο οι μηχανικοί ελεύθεροι επαγγελματίες που ενώ αποτελούν την πλειοψηφία των μηχανικών αφήνουν τους δημόσιους υπαλλήλους να έχουν την διοίκηση του ΤΕΕ.

Όσο για τις παρατάξεις, ό,τι γίνεται στις σχολές επεκτείνεται και στο ΤΕΕ. Πάντα βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που δεν συμμετέχουν στους κομματικούς μηχανισμούς, παλεύουν με τα "θεριά" για να προωθήσουν τα αιτήματά των μηχανικών και προσπαθούν να πείσουν για το αγνό των προθέσεων τους.

Για μένα το πρώτο που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να πάμε να ψηφίσουμε. Οι εκλογές είναι κοντά τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Το δεύτερο είναι να ρωτήσουμε, να πληροφορηθούμε, να μάθουμε τι αντιπροσωπεύει η κάθε παράταξη και ποιος παλεύει περισσότερο και θα βοηθήσει στην εκπλήρωση των αιτημάτων μας.

Link to comment
Share on other sites

Μα σου έδωσα παράδειγμα παραπάνω σκέψου εσύ που είσαί αρχιτέκτονας μόλις έπαιρνες αδεια ασκήσωες επαγγέλματος από το ίδιο το ΤΕΕ να σου έλεγαν "λυπάμαι αλλά πρέπει να είσα κάτοχος μελετητικού πτυχίου (4 χρόνια μετά) για να υπογράψεις αρχιτεκτονική μελέτη έστω και σε 1 μεζονέτα",ή στον τοπογράφο αντίστοιχα για ένα τοπογραφικό ,πιστεύεις οτι υπάρχει ίδια αντιμετώπιση στα προβλήματα των νέων ειδικοτήτων ?Επιπλέον για τις εκλογές για όσους δεν το γνωρίζουν Επιστημονικές Επιτροπές Ειδικοτήτων δεν υφίστανται για τις νέες ειδικότητες με συνέπεια πχ εγώ σαν μηχανικός περιβάλλοντος που το ΤΕΕ με έχει κατατάξει πχ στους πολιτικούς μηχανικούς (χωρίς δικαιώματα βέβαια) δεν μπορώ να ψηφίσω άλλο συνάδελφο μηχανικό περιβάλλοντος που τον κατέταξαν στους χημικούς μηχανικούς και αντίστροφα ,

 

θες και άλλα?Αλήθεια γιατί το ΤΕΕ δεν πιέζει για ελάχιστες αμοιβές σε άλλες μελέτες πλην των οικοδομικών?Δεν είναι διάκριση αυτό ?

Να υπενθυμίσω οτι το http://www.e-tee.org.gr/ ιδρύθηκε μόλις την προηγούμενη χρονιά...

 

Δεν τα ισοπεδώνω όλα μερικα΄περιφερειακά τμήματα κάνουν αρκετή καλή δουλειά αλλά συνήθως μόνα τους και αποσπασματικά και σίγουρα δεν είναι αυτό που περιμένουμε από έναν φορέα 100.000+ μηχανικών

Link to comment
Share on other sites

Η κριτική στο ΤΕΕ που γίνεται σε αυτό το forum είναι εύλογη και βοηθάει.

Ο μηχανικός, στην κατάσταση που βρίσκεται στην Ελλάδα, δεν ενδιαφέρεται για τις λεπτομέρειες, τις προθέσεις, τις διακηρύξεις αλλά για το αποτέλεσμα.

 

Ωστόσο, επιτρέψτε μου να επισημάνω τα εξής:

 

1. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε κάποια αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα για τους νέους μηχανικούς στην τελευταία συνάντηση των πρυτάνεων των πολυτεχνικών σχολών. Δημοσιεύθηκε στο Δελτίο του ΤΕΕ 2521/26-1-2009, σελ. 16-17. Δείτε το σε pdf στο http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PRESS/ENHMEROTIKO_DELTIO/ED-YEAR-2009/ED2521/2521_THEMA.pdf

σελ. 5 και 6 του pdf), όπου αναφέρεται και στη θετική εμπειρία του http://www.michanikos.gr. Επίσης, αρκετά ενδιαφέρουσα είναι και η ομιλία του στην κοπή πίττας του ΤΕΕ, για τα γενικότερα προβλήματα και για τις προτάσεις διεξόδου. Δείτε την στη σελίδα: http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PRESS/DELTIA_TYPOY/tab/20090129omilia.pitaTEE.doc

 

 

2. Οι συνθήκες του επαγγέλματος στην Ελλάδα δεν καθορίζονται κυρίως από το ΤΕΕ αλλά από τον τρόπο ανάπτυξης της χώρας. Δείτε σχετικά το άρθρο: " Είναι κακο στην άμμο να χτίζεις παλάτια στο leftengineers.wordpress.com στη σελίδα

 

http://leftengineers.wordpress.com/2009/01/17/%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%BF-%CE%BD%CE%B1-%CF%87%CF%84%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B9/

 

3. Θα ήταν χρήσιμο να ενημερωθεί ο καθένας μας ποιος είναι υπεύθυνος από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ για κάθε θέμα που αφορά τους μηχανικούς, ώστε να αποδώσουμε "τα του Καίσαρος των Καίσαρι"

 

4. Το ΤΕΕ μπορεί πράγματι να κάνει πολύ λιγότερα από όσα μπορεί, αλλά προσοχή, δεν νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε στην Ελληνική κοινωνία άλλον φορέα καλύτερο, για κάποια άλλη κατηγορία επιστημόνων ή μηχανικών. Άρα ναι, να το βελτιώσουμε ή να το αλλάξουμε αλλά προσοχή, να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού ως θεσμό.

 

5. Οι μάχες είναι πολλές και αρκετές δίνονται από το ΤΕΕ σθεναρά. Αν ένα κριτήριο είναι το πως σε αντιμετωπίζει ο εχθρός σου, δείτε και το άρθρο: "Μάλλον ορθά... βαδίζουμε" στο leftengineers.wordpress.com στη σελίδα:

http://leftengineers.wordpress.com/2009/01/26/%CE%BC%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%AC-%CE%B2%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5/

Link to comment
Share on other sites

Όταν όμως καταπατούνται τα δικαιώματα μας, το ΤΕΕ μας υποστηρίζει νομίζω αξιοπρεπώς.

Και αυτό είναι κάτι.

 

Αποτελεσματώς μπορεί (και όχι για όλες τις ειδικότητες)... Αξιοπρεπώς όμως ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ

Link to comment
Share on other sites

Το ΤΕΕ είναι επιμελητήριο και όχι η πολιτεία. Πρόκειται μάλιστα για ένα χώρο όπου συγκεντρώνονται τελικά άνθρωποι με πολύ διαφορετικά συμφέροντα, ενδιαφέροντα, πολιτικές πεποιθήσεις κτλ και σε αυτά υπάρχει γενικά μια κοινή συνιστώσα.

 

Δεν είναι το ΤΕΕ που καθορίζει πόσα χρόνια χρειάζεσαι να έχεις πτυχίο για να κάνεις δημόσια έργα (γιατί αυτό εννοείς με τα 4 χρόνια που λες) αλλά το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αν μάλιστα θα ήθελες την προσωπική μου γνώμη πρόκειται για μέτρο που έπρεπε να εφαρμόζεται και στον ιδιωτικό τομέα.

 

Δεν είναι το ΤΕΕ που καθορίζει ελάχιστες αμοιβές αλλά η εκάστοτε πολιτική ηγεσία (πρόκειται για νόμους). Αλλά αλήθεια δεν είναι οι μηχανικοί που τις καταστρατηγούν «για να πάρουν την δουλεία»;

 

Το ΤΕΕ προτείνει και δεν αποφασίζει. Βοηθάει τους συναδέρφους αλλά δεν δίνει δάνεια και εδώ που τα λέμε η επιχειρηματικότητα είναι υπόθεση του επιχειρούντα και κανενός άλλου.

 

Δεν λέω ότι όλα γίνονται καλά αλλά για σκεφτείτε άλλο χώρο στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι πχ εργοδότες και εργαζόμενοι και παρόλα αυτά υπάρχει κοινή συνιστώσα. Είναι στο χέρι όλων μας (γιατί τελικά το ΤΕΕ είμαστε όλοι) και κυρίως των νεώτερων, που είναι οι περισσότεροι, να διαμορφώσουν νέες συνθήκες.

Link to comment
Share on other sites

Όταν όμως καταπατούνται τα δικαιώματα μας, το ΤΕΕ μας υποστηρίζει νομίζω αξιοπρεπώς.

Και αυτό είναι κάτι.

 

εννοεις τα δικαιωματα των πολ.μηχ. υποθετω.

 

 

Επίσης, έχετε αντιληφθεί ότι το ΤΕΕ έχει καταληφθεί (και αυτό) από τα κόμματα? 24 παρατάξεις που σαμποτάρουν η μία την άλλη, υπάρχει περίπτωση να μας αντιπροσωπεύσουν σε επιστημονικο-επαγγελματικό επίπεδο? Δυστυχώς και το ΤΕΕ στην Ελλαδα λειτουργει. (επιστρέφω στις τεχνικές ενότητες...)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.