Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
panospsychogios

Πρόσβαση τρίτου σε φάκελο οικοδομικής άδειας

Recommended Posts

Έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με το κατά πόσον είναι νόμιμο να ζητήσει κάποιος τρίτος το φάκελο οικοδομικής άδειας απο το αρχείο μιας πολεοδομίας. Και ερωτώ. Μια οικδομική άδεια (δηλαδή ο φάκελος μιας οικδομικής άδειας, με τις μελέτες, τα δικαιλογητικά κτλ) αποτελεί δημόσιο έγγραφο, ή έγγειται στη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων? Εάν αποτελεί δημόσιο έγγραφο, θεωρητικά μπορεί ο οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση στο φάκελο μιας οικδομικής άδειας, είτε είναι ιδιοκτήτης, είτε είναι γείτονας, είτε έχει έννομο συμφέρον είτε όχι. Επικρατεί η άποψη (χωρίς αυτή να είναι νομικά τεκμηριωμένη) ότι η πρόσβαση θα πρέπει να επιτρέπεται σε όποιον έχει έννομο συμφέρον, αλλά πάλι πως ορίζεται και πως αποδεικνύεται αυτό? Ζητάω λοιπόν την άποψη των συναδέλφων πάνω σε αυτό το θέμα. Πως αντιμετωπίζονται αντίστοιχα τέτοια θέματα στην περιοχή του καθενός? Υπάρχει σχετική νομοθεσία?

Share this post


Link to post
Share on other sites

είναι δημόσιο έγγραφο, άρα ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση

 

εκτός αν ρωτάς για φάκελο υπο έκδοση αν και πιστεύω οτι επίσης ο καθένας μπορεί να έχει προσβαση

 

την ακριβή νομοθεσία δεν την γνωρίζω

αλλά ουδέποτε αρνήθηκε Πολεοδομία να χορηγήσει αντίγραφα

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στην Πολεοδομία του Δήμου που κάνω τις επισκέψεις μου επιτρέπουν να φωτοτυπήσεις το δισέλιδο της οικ. άδειας αλλά απαγορεύουν το αντίστοιχο για το φάκελο. Βέβαια μια γρήγορη ματιά μπορείς να ρίξεις, αλλά μέχρι εκεί. Θεωρώ ότι από τη μια πλευρά του νομίσματος είναι δημόσια έγγραφα απ'την άλλη όμως είναι η δουλειά του μηχανικού (πνευμ. ιδιοκτησία) για την οποία έχει πληρώσει ο ιδιοκτήτης να την κάνει κτήμα του. Ταυτόχρονα, σε νέους μηχανικούς θα βοηθούσε ενδεχομένως να έχουν ένα μπούσουλα, ενδεικτικό πάντα..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myri δεν έχεις δίκιο . Κάποιες Πολεοδομίες αν δεν είσαι όμορος ή μηχανικός του όμορου αρνούνται να σου δώσουν τον φάκελο . Άσε που κάνεις και υπεύθυνες δηλώσεις και δεν θυμάμαι και τι άλλο ζητάνε πριν στον δώσουν (πχ Πολεοδομία Δήμου Σπάτων).

Share this post


Link to post
Share on other sites

adadim, έχω υπάρξει μηχανικός του όμορου και δεν μου έδωσαν αντίτυπο του φακέλου

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε άλλες πολεοδομίες που γνωρίζω

δίνουν τοπογραφικό διάγραμμα κάλυψης και έντυπο οικ άδειας, χωρίς διαδικασίες

Νομίζω ότι είναι το πιο αντιγραφειοκρατικό και καλύπτει και τα πνευματικά δικαιώματα και καλύπτει και τους πολίτες χωρίς να τους στέλνουν από δώ και από κει

πολύ σωστό το θεωρώ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κάποια στιγμή πήγα στην πολεοδομία της περιοχής που δραστηριοποιούμαι και ζήτησα αντίγραφο της οικοδομικής άδειας κτιρίου καθώς και αντίγραφο της μελέτης παθητικής πυροπροστασίας τα οποία απαιτούνταν για την έκδοση πιστοποιητικού πυροπροστασίας. Ο πελάτης μου είχε νοικιάσει κατάστημα στον ισόγειο χώρο για την λειτουργία καταστήματος υγειονομικόυ ενδιαφέροντος. Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου διαμένει 400 χλμ μακριά (είμαι στην επαρχία). Ο υπάλληλος της πολεοδομίας μου είπε ότι στους μόνους που μπορούν να χορηγηθούν αντίγραφα (τους είχε έρθει λέει κάποιο χαρτί το οποίο όμως δεν το εμφάνιζε), είναι στον ιδιοκτήτη του κτιρίου και στους μηχανικούς (οι οπόιοι είναι 400 Χλμ μακριά και αυτοί) που αποτελούσαν την ομάδα έργου κατά την έκδοση της Ο.Α. Τελικά αφού απευθύνθηκα στον προϊστάμενο (ζητώντας να μου αρνηθούν εγγράφως) το πρόβλημα λύθηκε. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Share this post


Link to post
Share on other sites

θα κάνω κ γώ το "κόλπο" με τον προιστάμενο και θα επανέλθω με νεότερες πληροφορίες..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε ποια πολεοδομία ikarnaris στο έκαναν αυτό ? Γιατί και αυτό με την πολεοδομία Σπάτων είναι και πάλι σπάνιο φαινόμενο , τουλάχιστον στην Αττική . Μήπως επειδή ήταν επαρχιακή πόλη και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους (μηχανικοί , ιδιοκτήτες , υπάλληλοι της Πολεοδομίας) δεν σε ήξεραν και για να φανούν καλοί στους γνωστούς τους δεν στα έδωσαν?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δήμος Κοζάνης. Μου είπαν ότι απαγορεύεται η χορήγηση των φακέλων οικ. αδειών σε τρίτους, ακόμα κ όταν τους είπα ότι μου έχει ανατεθεί τοπογρ. διάγραμμα ομόρου οικοπέδου. Οι πελάτες μου δεν ήθελαν καν να διεκδικήσουν κάτι απο το εν λόγω οικόπεδο, απλά μου ζήτησαν να σεβαστώ τα υπάρχοντα όρια που είχαν -μέσω χρησικτησίας- οι όμοροι. Μου έδωσαν αντίγραφο του δισέλιδου της οικ. άδειας και επειδή απλά ήθελα να τσεκάρω τυχόν αποκλίσεις με το συνάδελφο μηχανικό του όμορου στην κοινή πλευρά, κάτι το οποίο μέσω της σμικρυσμένης κόπιας του τοπογραφικού στο δισέλιδο ήταν εμφανές, δεν το έψαξα περαιτέρω. Τώρα έχω μία υπόθεση διαφωνίας ομόρων και θα τσεκάρω. Με νέα κόλπα..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.