Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ζώνη Παραλίας (Ιδιωτική ή κρατική)


Recommended Posts

Έκανα τοπογραφικό κοντά σε παραλία με καθορισμένο αιγιαλό και παραλία, ρώτησα στην κτηματική υπηρεσία εαν η ζώνη παραλίας είναι κρατική ή εαν μπορώ να την συμπεριλάβω στην ιδιοκτησία, μου απάντησαν ότι είναι ιδιωτική ιδιοκτησία και μάλιστα αυτή την απάντηση μου την επιβεβαίωσαν και 2 ακόμη συνάδελφοι μεγαλύτερης ηλικίας. Προ ολίγου με πήρε τηλέφωνο η συμβολαιογράφος η οποία επέμενε ότι η ζώνη παραλίας είναι κρατική περιουσία. Ξέρει κανείς τι γίνεται με αυτό το θέμα, μήπως πρέπει να κοιτάξω εαν έχουν γίνει απαλλοτριώσεις?(απλά μια ιδέα)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο αιγιαλός είναι κοινόχρηστος Δημόσιος χώρος - ούτε η χρήση ούτε η πρόσβαση μπορούν να απαγορευτούν (Τόσα και τόσα δεν έχουν γραφτεί για τις παραλίες το Φαλήρου? Και η Βιστωνίδα πρόσφατη είναι). Αλλά είναι δυνατή η παραχώρησή του - αυτό όμως δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Link to comment
Share on other sites

Η γραμμή αιγιαλού είναι διαφορετική έννοια από τη γραμμή παραλίας και ισχύουν διαφορετικά πράγματα. Άλλο αν στην καθημερινή γλώσσα αιγιαλός και παραλία είναι συνώνυμα.

Επιπλέον στη Δωδεκάνησο και η γραμμή του χειμέριου κύματος είναι διαφορετική από τη γραμμή αιγιαλού.

 

Ν. 2971/2001

http://nomothesia.ependyseis.gr/eu-law/getFile/%CE%9D+2971+2001.pdf?bodyId=4174

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

N.2971 /19-12-2001 ΦΕΚ 285 Α' (αιγιαλός , παραλία και άλλες διατάξεις).

 

Μεταξύ άλλων :

 

Αρθρο 2 (Κυριότητα αιγιαλού,παραλίας,όχθης και παρόχθιας ζώνης και χρησιμότητα αυτών)

[1. Ο αιγιαλός , η παραλία , η όχθη και η παρόχθια ζώνη είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται.]

 

edit

Διέγραψα το αρθρο 7 καθώς υπάρχει ολόκληρο στο παρακάτω link.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Παρόλο που διάβασα προσεκτικά τα παραπάνω καθώς και παρόμοια θέματα, ακόμα δεν είμαι σίγουρη για κάτι και θέλω τη γνώμη σας.

Σε οικόπεδο εντός οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων (Π.Δ.1985) έχουμε οικόπεδο μπροστά στη θάλασσα. Μεταξύ οικοπέδου και θάλασσας μεσολαβεί ο δημοτικός δρόμος. Η γραμμή παραλίας, η οποία καθορίστηκε το 2003, τέμνει το οικόπεδο. Η ζώνη αιγιαλού είναι εκτός οικοπέδου.

Από το δήμο μου είπανε, ότι εάν προβούμε στην έκδοση οικοδομικής άδειας, τότε δεν δικαιούμαστε να πραγματοποιήσουμε καμία εργασία μέσα στη ζώνη παραλίας, ούτε καν να περιφράξουμε στο όριο του οικοπέδου.

Και η απορία μου είναι η εξής. Καλά να μην κάνω το κτήριο. Αλλά για πιο λόγο να μην περιφράξω κάτι που δεν έχει ακόμα απαλλοτριωθεί; Έχουν δικαίωμα να το ζητάνε αυτό;

Φυσικά, όλοι οι γείτονες που έχουν χτίσει πρόσφατα έχουν περιφράξει κανονικά τις ιδιοκτησίες τους και ο Δήμος δεν έχει κάνει καμία κίνηση εναντίον τους.

Επειδή πρόκειται για αγορά οικοπέδου, με ενδιαφέρει για να ενημερώσω τον υποψήφιο αγοραστή.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Είναι φανερό ότι δεν έχεις διαβάσει το νόμο 2971/2001, στον οποίο ορίζεται η καινοτομία, σε σχέση με τον προηγούμενο, ότι, η ζώνη της παραλίας ακολουθεί τις διατάξεις περί ρυμοτομίας. Επίσης ότι, στην ζώνη παραλίας δεν επιτρέπονται οι κατασκευές για μια διετία. Το σημαντικό είναι ότι, οι γραμμές καθορίστηκαν το 2003, οπότε το 2011 συμπληρώνεται οκταετία και μπορεί να ξεκινήσουν οι (μακροπρόθεσμες) διαδικασίες της άρσης της απαλλοτρίωσης της ζώνης παραλίας.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον δεν έχω καταλάβει την διαδικασία της απαλλοτρίωσης... Προβλέπεται αποζημίωση με την απαλλοτρίωση, έτσι δεν είναι; Οπότε αν δεν έχει δοθεί και εφόσον έχει περάσει και η διετία, μπορώ να κατασκευάσω περίφραξη;

Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν σκοπό να προσβάλουν τη γραμμή παραλίας. Απλά δεν θέλουν και να αφήσουν το χώρο ελεύθερο εφόσον κανένας άλλος δεν το έχει κάνει, για να μην αποκτήσουν ένα ωραιότατο parking μπροστά στην πόρτα τους. Όταν και άμα ο δήμος αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες και ανοίξει την παραλία, δεν έχουν καμία αντίρρηση... Ως τότε όμως; Έχει δικαίωμα ο Δήμος να ζητά τη μη περίφραξη;

Link to comment
Share on other sites

Εξακολουθείς να θέτεις ερωτήσεις, αν και δεν έχεις διαβάσει το νόμο, οπότε θα λύνονταν όλες οι απορίες σου. Στη ζώνη παραλίας επιβάλλεται απαλλοτρίωση, η οποία, όμως, σχεδόν ποτέ δεν έχει ολοκληρωθεί σε κανένα σημείο της χώρας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αίρεται αυτοδίκαια η απαλλοτρίωση, αλλά με τον ισχύοντα νόμο είναι δυνατόν να κινηθεί η (χρονοβόρα) διαδικασία της άρσης μετά από οκταετία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.