Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καφενείο σε ήδη ρυθμισμένο χώρο "άλλη κατοικία" με τον 4178


Recommended Posts

Σε Υπηρεσία Δόμησης επέμεναν ότι δεν μπορεί να αλλάξει η χρήση σε χώρο ρυθμισμένο ήδη ως αυθαίρετος ακόμα και αν γνωρίζουν ότι είναι δυνατόν να βγει Άδεια Δόμησης ενίσχυσής του επί της παρούσας χρήσης. Στο ερώτημα "δεν μπορώ στην Άδεια Δόμησης ενίσχυσης να περάσω αλλαγή χρήσης;" ήταν επανειλημμένως αρνητικοί. Δεν έχω σιγουρευτεί ακόμα για την ορθότητα της άποψής τους αλλά μάλλον θα το αφήσω το θέμα για να μην τραβιόμαστε αλλά και για προσωπικούς λόγους του πελάτη που τα θέλει όλα πολύ φτηνά.

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

Αν όλος ο χώρος στον οποίο αναφέρεσαι π.χ. δηλώθηκαν 30τμ ως αυθαίρετη άλλη κατοικία με 4178 και εσύ τώρα θέλεις αυτά τα 30τμ να τα κάνεις καφενείο, αυτό δεν γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Διότι στο άρθρο 25 παρ. 5 περιγράφεται επακριβώς το τι επιτρέπεται να γίνει σε αποκλειστικά αυθαίρετους χώρους, όπου πουθενά δεν αναφέρεται η αλλαγή χρήσης. Άλλο αν έχεις ένα κτήριο με άδεια και σαν επέκταση αυτού άλλα 30τμ δηλωμένα αυθαίρετα, σε αυτήν την περίπτωση αναφέρεται το έγγραφο της ΔΟΚΚ όπου σου λέει ότι στο νόμιμο τμήμα μπορείς να κάνεις αλλαγή χρήσης και συγχρόνως στην ίδια άδεια να συμπεριλάβεις ενίσχυση του αυθαίρετου τμήματος όχι όμως αλλαγή χρήσης και αυτού.

Link to comment
Share on other sites

Spiderman

Η αλλαγή επιτρέπεται από το άρθρο 25 (δες παρακάτω)

 

Απλά με την  εγκ της Κατερίνας απαγορεύονται μερικές  εργασίες (που απαριθμούνται στην παρ 5 του άρθρου 25) αποκλειστικά και μόνο στο αυθαίρετο τμήμα που εντάχθηκε στο Ν 4178

Αν δεις όμως στο τέλος της παρ 5 του άρθρου 25 πέραν των απαριθμούμενων εργασιών  μπορείς να κάνεις και εργασίες Ε.Ε.Μ.Κ και 48/ωρης (στο ρυθμισμένο τμήμα του αυθαιρέτου

Επομένως λίγες απαιτούμενες εργασίες αλλαγής χρήσης μένουν ακάλυπτες (ώστε να σε δεσμεύουν και την συνολική αλλαγή   χρήσης)

 

άρθρο 25 Ν 4178

10. Για χώρους που έχουν διατηρηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5 και 6 του ν. 3843/2010 (Α΄ 62) όπου απαιτείται προσκομίζεται αντίγραφο της αίτησης όπου βεβαιώνεται η περαίωση της διαδικασίας διατήρησης του χώρου, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 3843/2010 (Α΄ 62).

11. Για κατασκευές ή χρήσεις που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 (Α΄ 209) και στις διατάξεις του παρόντος νόμου προσκομίζεται η βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας σύμφωνα με το άρθρο 2 της 41498/26.9.2011 απόφασης των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Β΄ 2167) ή η βεβαίωση εξόφλησης ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου, κατά τις διατάξεις του παρόντος, από το πληροφοριακό σύστημα.

12.  Στις παραπάνω περιπτώσεις των παραγράφων 10 και 11 του παρόντος άρθρου επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης εφόσον η νέα χρήση δεν απαγορεύεται από ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο ή την περιοχή του ακινήτου. Από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ. βεβαιώνεται ότι η νέα χρήση δεν απαγορεύεται από ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο ή την περιοχή του ακινήτου.

 

παρ 5 άρθρου 25

 

α) η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης,

β) η εκτέλεση εργασιών επισκευής, οι οποίες αποβλέπουν στην υγιεινή, την αισθητική βελτίωση − αποκατάσταση, τη συνήθη συντήρησή τους και προσαρμογής κατά το εδάφιο δ΄, της παραγράφου 2 του άρθρου 13,

γ) κατεδάφισης, (σ.σ συμφέρει για αυθαίρετα προ του 1975 και προ του 1983)

δ) κατασκευής στέγης ή φύτευσης δώματος

ε) ενίσχυσης,

στ) εργασίες που προβλέπονται στις παραγράφου 2 (Ε.Ε.Μ.Κ) και 3 (48/ώρη) του άρθρου 4  του ν. 4067/2012, ως αντικαθίστανται με τις διατάξεις του άρθρου 48 του παρόντος νόμου

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Είναι μεγάλη παγίδα αυτό και εξηγούμε. Ορθά αναφέρεσαι στη παράγραφο 12, όμως αν το καλοσκεφτείς αν τα επιπλέον μέτρα που δηλώθηκαν με νόμους αυθαιρέτων υπερβαίνουν το συντελεστή δόμησης μήπως εμπίπτεις εντός της παρένθεσης? (δεν απαγορεύεται από ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο ή την περιοχή του ακινήτου) . 

 

Δηλαδή έστω ότι εκτός σχεδίου σε 4 στρ. είχες χτίσει 200τμ κατοικία και τακτοποίησες με φουλ πληρωμές αλλά 200τμ επέκταση ως αυθαίρετο κατάστημα (πλέον τακτοποιημένο). Σήμερα δεν μπορείς τα 200τμ καταστήματος να τα κάνεις κατοικία με αλλαγή χρήσης διότι θα έχεις μια κατοικία 400τμ που απαγορεύεται υπερβαίνεις δηλαδή τα bold. Άρα σε κάθε περίπτωση που τα επιπλέον αυθαίρετα μέτρα ξεπερνούν το συντελεστή δόμησης κατά τη γνώμη μου το μόνο που επιτρέπεται να κάνεις είναι ότι αναφέρεται στην παράγραφο 5 και όχι αλλαγή χρήσης.

 

Αντίστοιχα αν έχεις σε μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο 30τμ αυθαίρετη κατοικία φουλ τακτοποιημένη, δεν μπορείς να την κάνεις σήμερα κατάστημα και ας επιτρέπεται από τις χρήσεις γης της περιοχής γιατί για το συγκεκριμένο ακίνητο απαγορεύεται η δόμηση.

Edited by Spiderman
Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος σε συνδυασμό με την εγκύκλιο λέει ακριβώς αυτά που ανέφερε αναλυτικά ο ΚΑΝΑ.

 

Αυτά που αναφέρεις spiderman ειναι επίσης σωστα απλά αφορούν πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις.

 

Το ερώτημα ήταν αν μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης σε ρυθμισμένο χώρο.

Η απάντηση είναι μπορείς υπό προϋποθέσεις:

α)Να περιορίσεις τις εργασίες που θα κάνεις σε εργασίες που αφορούν μικρή κλίμακα η 48ωρη

β)Να επιτρέπεται η ζητούμενη χρήση στην περιοχή και να πληρούνται οι πολεοδομικές διατάξεις.

 

Προφανώς λοιπόν αν τακτοποίησα 400τμ κατάστημα και τώρα θελω να κάνω αλλαγή χρήσης σε κατοικία δεν μπορώ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.