Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησία-χωματόδρομος.


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι, έχω το εξής θέμα.

Ο πελάτης μου έχει ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού χωρίς όμως να έχει κανέναν τίτλο. Είναι του πατέρα του και θέλει να φτιάξει συμβόλαια για να τις τακτοποιήσει και να μοιραστούν στα αδέλφια. Υπάρχει λοιπόν ένας χωματόδρομος πλάτους 4μ που κόβει την ιδιοκτησία σε δυο άνισα μέρη (20 και 3 στρέμματα). Άρα λοιπόν προκύπτουν 2 ιδιοκτησίες, εκτός κι αν ο χωματόδρομος δεν είναι τι; Δηλωμένος στην πολεοδομία, δεν υπάρχει σε Α/Φ παλαιότερων χρόνων, δεν υπάρχει στο 5άρι της ΓΥΣ ή μήπως κάτι άλλο;

Το ερώτημά μου είναι λοιπόν, πρέπει να τεκμηριωθεί ο δρόμος σαν αγροτικός δρόμος, προκειμένου να παρουσιαστούν 2 οικόπεδα ή προχωράω θεωρώντας το δεδομένο.

Ζητάω την κατανόησή σας για το απλό του θέματος.

Link to comment
Share on other sites

Αν ο δρόμος είναι ή έχει καταστεί κοινόχρηστος δεν μπορεί να ενσωματωθεί στην ιδιοκτησία και έχεις δύο ανεξάρτητα τμήματα. Αν δεν είναι κοινόχρηστος (πρόκειται δηλαδή για δουλεία ή ιδιωτική οδό) τότε μπορεί να ενσωματωθεί στο αγροτεμάχιο και ενδεχομένως να μετακινηθεί σε τέτοια θέση που να ορίζει εκατέρωθεν τα δύο τμήματα.

Το θέμα λοιπόν είναι αν είναι κοινόχρηστος ή όχι και αυτό δεν είναι καθόλου απλό να διαπιστωθεί. Σύμφωνα με την εγκύκλιο 5/2004 κοινόχρηστοι δρόμοι είναι:

α) η Εθνική και η Επαρχιακή οδός,

β) οι αγροτικοί δρόμοι που προϋφίστανται του 1923 (προ του 23),

γ) οι δρόμοι που ενώνουν οικισμούς μεταξύ τους, ή με Διεθνείς ή Εθνικές ή Επαρχιακές οδούς, και αναγνωρίζονται ως κύριοι ή μοναδικοί, με Απόφαση Νομάρχη, σύμφωνα με το Αρθ-1 παρ.1 του ΠΔ/24-5-85 - ΦΕΚ-270/Δ/85, και

δ) οι οριακοί δρόμοι εγκεκριμένου σχεδίου, που καθορίζονται με αυτό, και έχουν τεθεί σε κοινή χρήση,

ε) οι δρόμοι που επιτρέπουν πρόσβαση σε ακτές, αρχαιολογικούς χώρους, σημαντικά δημόσια έργα, και οι δρόμοι που έχουν τεθεί σε κοινή χρήση με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο.

 

Και η δυσκολία είναι σ' αυτό στο τελευταίο της εγκυκλίου "... με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο"...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ. Νομίζω είμαι στην περίπτωση γ) δρόμοι που ενώνουν οικισμούς μεταξύ τους.

Δηλαδή από το 5άρι της ΓΥΣ δεν βγαίνει τίποτα, για αυτό το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ συνάδελφε Giorgeron

πρόσεξε την πολύ σωστή επισήμανση του συναδέλφου p.varvaris για απόφαση Νομάρχη

οπως παραθέτεις την υφιστάμενη κατάσταση ο δρόμος προέκυψε απο παραχώρηση ιδιοκτητών.

Το ζήτημα των αγροτικών δρόμων όπως μπορείς να διαπιστώσεις το έχουμε συζητήσει εκτενώς στο φόρουμ

δές μήπως δεν είναι ¨αναγνωρισμένος' και μπορείς να αλλάξεις την χάραξη κοντά στα περιμετρικά σου όρια έτσι που να μην χωρίζεται η ιδιοκτησία σε άνισα μέρη όπως περιγράφεις.

Link to comment
Share on other sites

Giorgeron αν όπως λες ο δρόμος ανήκει στην κατηγορία γ όπως τις περιέγραψε ο συνάδελφος p.varvaris τότε μπορεί να έχεις δύο τεμάχια άρτια και οικοδομήσιμα. Αν όχι προσπάθησε να ακολουθήσεις την συμβουλή του Θεοχάρη.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, σας διαφεύγει ότι από τους δρόμους αυτοί που παρέχουν αρτιότητα είναι οι Κύριοι. Απο τους δρόμους που συνδεουν 2 οικισμούς μεταξύ τους μόνο ένας έχει την τιμή να ονομάζεται "κύριος" και να παρέχει αρτιότητα.

Και αυτός 99 στις 100 ΔΕΝ είναι χωματόδρομος!!!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμβόλαια τι πρέπει να προσέξει? Αν γράψει ότι δεν προσκομίστηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας τον καλύπτει?, και κάτι ακόμα λίγο εκτός θέματος ξέρεις κανείς με την χρησικτησία τι γίνεται εάν ισχύει ακόμα, δηλαδή εάν έρθει ο αληθινός ιδιοκτήτης μετά από μερικά χρόνια με συμβόλαια και στοιχεία π.χ αεροφωτογραφίες τότε τι γίνεται?

Link to comment
Share on other sites

Από ότι μου είπε ο ιδιοκτήτης των γηπέδων, οι δρόμοι που υπάρχουν εκεί στην περιοχή πρέπει να είναι ιδιωτικοί. Ακόμα περισσότερο λοιπόν, σίγουρα δεν είναι ο κύριος δρόμος που ενώνει τον ένα με τον άλλο οικισμό. Εξάλλου υπάρχει δρόμος ασφαλτοστρωμένος που κάνει αυτή την δουλειά.

Άρα η ιδιοκτησία δεν χωρίζεται σε 2 μέρη! Τον δρόμο όμως δεν τον δείχνω; Δηλαδή μια κατάσταση που υπάρχει εδώ και 30-40 χρόνια πως την χαρακτηρίζω; Μήπως ιδιωτικός δρόμος;

Link to comment
Share on other sites

Και βεβαια θα δειξεις τον δρομο και θα τον δηλωσεις ιδιωτικο.

 

Καλο βεβαια ειναι να εβρισκες συμβολαια αυτων που συνορευουν με την ιδιοκτησια και να εβλεπες πως εχουν χαρακτηρισει τον δρομο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.