Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόφαση ΤΕΕ: Δημιουργείται Μητρώο εγγραφών Μηχανικών ΤΕΙ


BAS

Recommended Posts

https://www.esos.gr/arthra/50967/synodos-proedron-tei-sovarotato-pisogyrisma-k-gavrogloy-gia-ta-epaggelmatika-dikaiomata

 

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ : Σοβαρότατο πισωγύρισμα Κ. Γαβρόγλου για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Αν δεν προωθηθεί το νομοθετικό πλαίσιο απόδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των ΤΕΙ, όπως έχει ήδη δρομολογηθεί, τα Ιδρύματα θα είναι αρωγοί στην τεκμηριωμένη και δίκαιη διεκδίκησή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

 

Για σοβαρότατο πισωγύρισμα του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου  σε σχέση με αυτά που είχε επανειλημμένα εξαγγείλει για τα επαγγελματικά δικαιώματα, κάνει λόγο με  ανακοινωθέν η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ, με αφορμή τη δήλωσή του στον πρόεδρο της ΕΕΤΕΜ  Δ. Δημόπουλο, ότι «…υπάρχει πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να μη ρυθμίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα με νόμο…».

“Εκ μέρους της Συνόδου εκφράζουμε την εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξή μας για τις χθεσινές εξελίξεις σχετικά με το θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των Πτυχιούχων ΤΕΙ, τονίζει στο ανακοινωθέν  η Σύνοδος, και υπογραμμίζει τα εξής:

Α. Αυτό αποτελεί σοβαρότατο πισωγύρισμα σε σχέση με αυτά που είχε επανειλημμένα εξαγγείλει ο Υπουργός στη Σύνοδο. Έχουν προ πολλών μηνών ξεκινήσει διαδικασίες και σχετικές συναντήσεις στο ΥΠΠΕΘ σε συνεργασία με τα ΤΕΙ για την ομαδοποίηση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων κατά επιστημονικό πεδίο, προκειμένου να γίνει συνολική νομοθετική ρύθμιση.

Β. Η παρέμβαση των συντεχνιακών συμφερόντων και η συνακόλουθη αλλαγή πλεύσης του Υπουργείου είναι ξεκάθαρη και πέραν πάσης αμφιβολίας.

Η Σύνοδος εκφράζει “τη θλίψη και την οργή της για τη συνεχιζόμενη άδικη και άνιση μεταχείριση των αποφοίτων ΤΕΙ από την Ελληνική Πολιτεία και για την καταδυνάστευση του κράτους από τις συντεχνίες, που εμποδίζουν τη Ελλάδα να γίνει μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα, όπου οι «πολιτικές αποφάσεις» δεν θα υποκαθιστούν τις ορθολογικές αποφάσεις”.

Οι Πρόεδροι των ΤΕΙ καλούν τον υπουργό Κ.   Γαβρόγλου “να μείνει σταθερός στις ορθολογικές αποφάσεις του, ώστε να συνεχιστούν οι ήδη δρομολογημένες διαδικασίες για τη νομοθετική ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, και θα έχει σε αυτό τη στήριξη των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων”.

Οι Πτυχιούχοι ΤΕΙ, τονίζει η Σύνοδος, θα πρέπει επιτέλους να λάβουν ότι αναλογεί  στις τετραετείς σπουδές τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

“Αν δεν προωθηθεί το νομοθετικό πλαίσιο απόδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των ΤΕΙ, όπως έχει ήδη δρομολογηθεί, τα Ιδρύματα θα είναι αρωγοί στην τεκμηριωμένη και δίκαιη διεκδίκησή τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” σημειώνουν  στο ανακοινωθέν οι Πρόεδροι των ΤΕΙ.  

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 362
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Περιμένουν να πάρει Μάστερ το πολυτεχνείο και μετά να κάνουν εκλογές 

Link to comment
Share on other sites

Έτσι όπως είναι τώρα η αγορά οι πιστοποιήσεις είναι απαραίτητες αλλά με εξετάσεις.

Δυστυχώς επειδή το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο δεν πρόκειται να καθιερωθούν.

 

Ενδεικτικά αναφέρω τον θεσμό των ενεργειακών επιθεωρητών.

Είχε ψηφιστεί να απαιτούνται σεμινάρια και εξετάσεις για να γίνει κάποιος ενεργειακός επιθεωρητής. Στην αρχή επιτρέψανε την εγγραφή "προσωρινών" ενεργειακών επιθεωρητών, μετά δώσανε πρώτη παράταση για τις εξετάσεις, δεύτερη παράταση, τρίτη παράταση και στο τέλος καταργήσανε τις εξετάσεις.

 

Τα σεμινάρια από μόνα τους δεν λένε τίποτα, πολλοί απλά πληρώσανε το σεμινάριο και χωρίς ούτε μια ώρα παρουσίας σε αυτό πήρανε το χαρτί της παρακολούθησης. Τα ΚΕΚ χρήματα θέλουν, δεν τους νοιάζει αν θα πας ή όχι. Βάζουν αυτοί υπογραφή στις παρουσίες.

 

Αν καθιερωθούν οι πιστοποιήσεις, καλό είναι να καθιερωθούν σε όλους τους τομείς. Τώρα απαιτούνται πιστοποιήσεις μόνο στην εγκατάσταση. Θα πρέπει να καθιερωθεί και στην μελέτη πιστοποίηση. Θες να κάνεις μελέτη θέρμανσης; Απόδειξε ότι ξέρεις να κάνεις τέτοια μελέτη. Θες να κάνεις τοπογραφικό; Απέδειξε ότι ξέρεις την δουλειά.

 

Αυτή την στιγμή υπάρχουν μηχανικοί μπαλαντέρ. Δεν μιλάω για γραφεία με αρκετά άτομα που ο καθένας εξειδικεύεται σε κάποιους τομείς. Μιλάω για άτομα που υπογράφουν ότι να'ναι. Μου έχουν πει περίπτωση που κάποιος κατάθεσε μελέτη υδραυλικού ανελκυστήρα με σχέδια για μηχανικό ανελκυστήρα. Είχε αντιγράψει το τεύχος και δεν ήξερε καν τι αντέγραφε.

 

Φυσικά ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχουν εξετάσεις και από ανεξάρτητη μάλιστα αρχή (π.χ. ΕΟΠΠΕΠ)! Αν είναι δυνατόν το έτος 2017 να μην δίνεται η ευκαιρία σε κάποιον να εξελιχθεί στο επάγγελμα που ασκεί!

 

Επίσης, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου στο θέμα των ενεργειακών επιθεωρητών! Είναι τραγικό λάθος που άνοιξε σε όλους το μητρώο! Ο καθένας πλέον πράττει όπως του κατέβει χωρίς να δίνει σημασία σε ΤΟΤΕΕ, εγκυκλίους κλπ. Αυτά όπως συνηθίζουμε να λέμε, γίνονται μόνο στην Ελλάδα!

Link to comment
Share on other sites

https://www.esos.gr/arthra/50980/ypoyrgeio-apantisi-stin-anakoinosi-tis-synodoy-proedron-tei

 

Με έκπληξη και θλίψη πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση της Συνόδου των Προέδρων των Τ.Ε.Ι. η οποία κάνει λόγο για δήθεν «σοβαρότατο πισωγύρισμα του υπουργού Παιδείας», στηριζόμενη σε δήλωση του Προέδρου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. ότι «…υπάρχει πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να μη ρυθμίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα με νόμο…».

Το Υπουργείο Παιδείας, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί, έχει αρμοδιότητα για τον καθορισμό των προσόντων που προσδίδουν οι τίτλοι σπουδών που αποκτούν οι απόφοιτοι των Α.Ε.Ι. και βάσει αυτών καθορίζονται στην συνέχεια τα σχετικά με το πλαίσιο πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου και αυτό ακριβώς έρχεται να ρυθμίσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας. Σε αυτή τη διαδικασία εντάσσεται και η επεξεργασία των ομαδοποιημένων προτάσεων των Τμημάτων των Α.Ε.Ι., με τις οποίες ασχολείται εκ παραλλήλου η ήδη συσταθείσα επιτροπή του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Αυτά είναι τα πρώτα από μια σειρά βημάτων που πρέπει να γίνουν, ώστε με κατάλληλη τεκμηρίωση και νομοθετικές διαδικασίες, να γίνει δυνατή η επίλυση του χρόνιου προβλήματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Τ.Ε.Ι. Το ΥΠ.Π.Ε.Θ., σταθερό σε όσα έχει ανακοινώσει, έχει ξεκινήσει, για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες, μια πορεία που θα δώσει λύση στο υπαρκτό πρόβλημα των αποφοίτων των Τμημάτων Τ.Ε.Ι., μεταξύ των οποίων και τα Τμήματα Μηχανικών Τ.Ε.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Edited by atsalovergas
Link to comment
Share on other sites

Σωστά λεέι το υπουργείο...Αρκεί να μας εξηγήσουν γιατί έβαλαν τα μπλε γράματα:

 

6. Τα προεδρικά διατάγματα και οι αποφάσεις που θα εκδοθούν σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4, ισχύουν και για τους αποφοίτους Τ.Ε.Ι. του οικείου Τμήματος, που αποφοίτησαν πριν την έκδοσή τους, καθώς και για τους αποφοίτους των Τμημάτων Τ.Ε.Ι. που συγχωνεύθηκαν ή μετονομάστηκαν, δυνάμει των π.δ. 69/2013 (Α΄ 119), 82/2013 (Α΄ 123), 83/2013 (Α΄ 123), 84/2013 (Α΄ 124), 87/2013 (Α΄ 129), 90/2013 (Α΄ 130), 91/2013 (Α΄ 131), 94/2013 (Α΄ 132), 95/2013 (Α΄ 133), 100/2013 (Α΄ 135), 101/2013 (Α΄ 135), 102/2013 (Α΄ 136),103/2013 (Α΄ 136), 104/2013 (Α΄ 137), 127/2013 (Α΄ 190), όπως ισχύουν. Τα σχετικά με το πλαίσιο πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες, βάσει προσόντων που προσδίδουν οι τίτλοι σπουδών, μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με το καθεστώς φοίτησης των πτυχιούχων, ήτοι πριν ή μετά την έναρξη ισχύος του ν. 2916/01 (Α΄ 114).

Link to comment
Share on other sites

To 2001 που πέρασε το βούλευμα και ανωτατοποιήθηκαν τα τει , όσοι είχαν τελειώσει πριν απο αυτό κάνανε 2 εξάμηνα νομίζω και πήρα την ισοδυναμία με τα ΑΤΕΙ..

Αυτούς δεν τους θέλει το τεε με την καμια λοιπον..

Link to comment
Share on other sites

Ε σου λέει δε γίνεται ο σημερινός απόφοιτος του αναβαθμισμένου πια τεϊ να έχει τα ίδια δικαιώματα με έναν παλαιότερο που φοίτησε υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες. Οι όποιες αλλαγές μάλλον θα ισχύσουν για όσους περάσουν στις σχολές μετά την ψήφιση των σχετικών νόμων, ούτε καν για τους φοιτητές που είναι αυτή τη στιγμή μέσα.

Link to comment
Share on other sites

Ε σου λέει δε γίνεται ο σημερινός απόφοιτος του αναβαθμισμένου πια τεϊ να έχει τα ίδια δικαιώματα με έναν παλαιότερο που φοίτησε υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες. Οι όποιες αλλαγές μάλλον θα ισχύσουν για όσους περάσουν στις σχολές μετά την ψήφιση των σχετικών νόμων, ούτε καν για τους φοιτητές που είναι αυτή τη στιγμή μέσα.

Θα γίνει όπως το 2001 ίσως, θα μας πούνε παρακολουθήστε 2 εξαμηνα ή κατι τετοιο και πάρτε την ισοδυναμία.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή το να πάει κάποιος όπως εγώ π.χ που εργάζομαι και κάνω και μεταπτυχιακό να παρακολουθήσει 2 εξάμηνα είναι μάλλον δύσκολο, θεωρώ ότι το πιο λογικό θα ήταν να δωθούν εξετάσεις τύπου ΔΟΑΤΑΠ, όπως δίνουν οι απόφοιτοι πανεπιστημίων του εξωτερικού να τελειώνει η ιστορία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.