Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 2 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Το ακίνητο δεν ειναι τακτοποιημένο και δεν τελεί καν υπό αναστολή κυρώσεων αφού δεν έχει ολοκληρώσει τις 2 δηλώσεις του ν. 720/77. Αν όμως αποδείξεις ότι το υφιστάμενο προυπάρχει του 1983, τότε το εντάσεις στην κατηγορία 2 (ή και 1 αν προυφίσταται του 1975 και η οικοδομή έχει χρήση κατοικία) και μπορείς να κάνεις υπαγωγή να το τακτοποιήσεις και να το μεταβιβάσει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 427
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα! Είναι συχνό φαινόμενο στα παλαιότερα ακίνητα- των κατηγοριών 1, 2- ο φάκελός τους να μην υπάρχει στην πολεοδομία, αν και έχουν οικοδομική άδεια. Στην περίπτωση αυτή πώς κάνετε τον έλεγχο?Πώς το περνάτε στο σύστημα? Επίσης αν υπάρχουν κατόψεις από συμβολαιογραφικές πράξεις οροφοκτησιών τις χρησιμοποιείτε για τον έλεγχο νομιμότητας?

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Ή πας για ανασύσταση ή το βάζεις χωρίς Ο.Α. Ο έλεγχος νομιμότητας γίνεται μόνο με βάση τα εγκεκριμένα σχέδια της Ο.Α. και σε καμία περίπτωση με σχέδια προσαρτημένα στον τίτλο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!Και έστω πως το βάζω όλο χωρίς Ο.Α., τον έλεγχο αν βγαίνει το περίγραμμά μου σε κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας πώς τον κάνω?Μήπως εκεί χρησιμοποιώ τις κατόψεις οροφοκτησίας?Ή δεν τον κάνω καθόλου?

Link to comment
Share on other sites

Όταν ελέγχουμε οριζόντιες βεβαίως έχουμε και την κάτοψη οροφοκτησίας  όπως αναφέρεις για να διαπιστωθεί εάν υφίσταται καταπάτηση κοινόχρηστου χώρου του διαμερίσματος για να κριθεί η εφαρμογή του άρθρου 98.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα! Έχω ακίνητο σε εκτός σχεδίου περιοχή με α΄και β΄φάση ν.1337/1983. Στον φάκελο της τακτοποίησης το κτίριο είναι στα τούβλα (δεν έχει επιχρίσματα και κουφώματα). Τώρα μπορώ να το βάλω όλο κατηγορία 2? ή επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί ως το 1982 θεωρούμε ότι δεν μπαίνει κατηγ.2? Την αποπεράτωση τη δηλώνω με αναλυτικό κατηγορία 5.

 

Link to comment
Share on other sites

Εννοείς ότι σήμερα το κτίριο είναι αποπερατωμένο και αυτό έγινε μεταγενέστερα της ημερομηνίας των τότε δηλώσεων. Επομένως, αν υποθέσουμε ότι οι τότε δηλώσεις έχουν γίνει σωστά και η υφιστάμενη κατάσταση ταυτίζεται με το τότε αποτυπωθέν περίγραμμα του κτιρίου και το τότε τοπογραφικό-δ. κάλυψης επίσης αντιστοιχεί στην υπάρχουσα κατάσταση, έχεις να υπολογίσεις με αναλυτικό τις μετέπειτα εργασίες μέχρι αποπερατώσεως, οι οποίες δυστυχώς σε οδηγούν σε κατηγορία 5 (ελλείψει Ο.Α το σύστημα δεν σου επιτρέπει να το υπάγεις σε κατηγορία 5) και η δήλωση δεν μπορεί να υποβληθεί, εκτός και αν η αυθαίρετη κατασκευή ανήκει στις εξαιρέσεις (ακίνητα από πλειστηριασμό, κληρονομική διαδοχή κλπ).

Link to comment
Share on other sites

 

το ακίνητο ανήκει σε περιοχή έκτακτης ανάγκης οπότε μπορώ να δηλώσω κατηγορία 5. Ωστόσο δεν κατάλαβα τι μου λες...να το βάλω όλο κατηγορία 5? ή μόνο τις εργασίες αποπεράτωσης?

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως στο 99,99% των περιπτώσεων οι τότε δηλώσεις πάσχουν και έχουν λάθη είτε αποτύπωσης είτε λάθη που αφορούν το οικόπεδο, γήπεδο κλπ. Επιπλέον ακόμη και στην περίπτωση που η υπάρχουσα κατάσταση, ταυτίζεται με την τότε δήλωση και πάλι δεν υπάρχει όφελος αφού το ακίνητο που ρυθμίστηκε με το ν. 1337 θα συνεχίσει να τελεί υπό αναστολή κυρώσεων και δεν θα λάβει την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, η οποία θα δωθεί μόνο εάν υπαχθεί ολόκληρο (μη λαμβάνοντας υπόψη την τότε δήλωση) ως αυθαίρετο στην κατηγορία 2. 

Link to comment
Share on other sites

Παύλο χώρισα τις συζητήσεις για να μη βγαίνω εκτός θέματος! Άρα μπορώ να το δηλώσω όλο ως κατηγορία 2 ακόμα κι αν δεν είχε αποπερατωθεί?

Δανείζομαι την ερωταπάντηση από ΤΕΕ  Πελοποννήσου:

1263. Πρόκειται για αυθαίρετο χώρο – πατάρι που με βάση έγγραφα που βρέθηκαν προκύπτει πως ο φέρων οργανισμός του από οπλισμένο σκυρόδεμα είχε ολοκληρωθεί προ του 1983. Όμως η ολοκλήρωση του χώρου του παταριού (πλακοστρώσεις, ηλεκτρολογικά, επιχρίσματα, εξωτερικοί τοίχοι πληρώσεως) έγινε σε μεταγενέστερο χρόνο του 1983. Σύμφωνα με το άρθρ. 9 παρ. Β Ν. 4178/2013 στην κατηγορία 2 (προ 1983) υπάγονται αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ προ του έτους 1983. Σύμφωνα με την Ερωταπάντηση Γ.17 που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΕ.Κ.Α. και που δόθηκε κατά την περίοδο ισχύος του Ν.4014/2011 «Ο συντελεστής παλαιότητας προσδιορίζεται από την ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ του φέροντα οργανισμού». Σε ποια κατηγορία κρίνεται πως θα πρέπει να ενταχθεί το εν λόγω αυθαίρετο λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω; Κατηγορία 2 ως κατασκευή προ του 1983 ή κατηγορία 4 ή 5 ως κατασκευή μετά το 1983; Όπως αναφέρετε, το ολοκληρώθηκαν είναι λέξη κλειδί. Το ολοκληρώθηκαν δεν σημαίνει κατά την άποψη μου να μπήκαμε μέσα να ζήσουμε. Π.χ. η αλλαγή χρήσης ενός Η/Χ συντελείται κατά τη γνώμη μου με το χτίσιμο της τοιχοποιίας, η αλλαγή χρήσης ενός υπογείου από χώρο ΒΧ σε χώρο ΚΧ, συντελείται με την εγκατάσταση δομών που δείχνουν ότι θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος ΚΧ (π.χ. κουζίνα). Σας προτείνω λοιπόν να δείτε τι μπορείτε να βρείτε βάσει των παραπάνω.

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.