Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 2 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Χριστός Ανέστη και Χρόνια πολλά σε όλους τους αγαπητούς Συναδέλφους. 

Εχω μια περίπτωση ¨ΜΗ Μπαζώματος¨ σε τμήμα υπερύψωσης Ισογείου κτηρίου κατοικίας προ του 1982.

Είναι ένα τμήμα ύψους 1.60 μ. που δεν το μπάζωσαν και το έχουν σαν αποθήκη. Πως ρυθμίζετε από την στιγμή που δεν αποτελεί ούτε χώρο Βοηθητικής Χρήσης με αυτό το ύψος. Με αναλυτικό προϋπολογισμό?

Επισυνάπτω και ένα σχέδιο για να δείτε καλύτερα το πρόβλημα.

Screenshot_20230420_212641_Google PDF Viewer.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 421
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αληθώς ο Κύριος. Χρόνια Πολλά.

Αν και υπάρχουν διαφορετικές γνώμες και γι αυτό το θέμα, σύμφωνα με την εγκ. 3 ν. 4178 δεν λαμβάνουμε υπόψη το απαιτούμενο ύψος των κανονισμών για την αυθαίρετα εγκατεστημένη χρήση, προκειμένου να την υπάγουμε σε νόμο τακτοποίησης. Άρα, για μένα, ασχέτως αν το ύψος είναι μικρότερο του απαιτούμενου, για λόγους υπολογισμού προστίμου θα πρέπει να πάει  είτε με κατηγορία 3 (αποθήκη 15 τμ ) ή ως κατηγορία 2 (ΥΔΒΧ αν έχεις Ε<50 τμ) αν έγινε προ 83. Βεβαίως, στο θέμα αυτό τα όρια δεν είναι σαφή, καθώς ακόμη και το 1,60 είναι ένα πολύ μικρό ύψος. Πόσο μάλλον αν έχουμε και μικρότερα ύψη (μικρότερα από το δικό σου). Μια άλλη επιλογή θα ήταν ο αναλυτικός, αλλά με το γράμμα του νόμου δεν μπορούμε να υπάγουμε κατασκευές που αντιστοιχούν σε κλειστό χώρο, οπότε υπάρχει μια επισφάλεια σε μια τέτοια αντιμετώπιση, ακόμη και με μια καλή τεκμηρίωση. Επιπροσθέτως, υπάρχει και η παράβαση του ξεμπαζώματος, η οποία θα ενταχθεί στο άρθρο 100 ως μια λοιπή παράβαση αναλυτικού.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Παύλο για την απάντηση.

Η Ο.Α. είναι του 1980 επομένως σίγουρα είναι προ του 1983 και ότι ουσιαστικά αποτελεί τμήμα της θεμελίωσης της Ισόγειας κατοικίας. Το Εμβ. είναι 80 μ2. Επομένως δεν μπορώ να το βάλω σαν Β.Χ. < 50 μ2. Άσε που ούτε Ισόγειο το λες αλλά ούτε και Υπόγειο. Είναι ερμαφρόδιτο εντελώς. Με αναλυτικό πάλι τι να χρεώσω. Αφού τα τοιχία που το περιβάλλουν είναι στην Ο.Α. Μόνο η οροφή του που αντί για γκρο μπετό έγινε πλάκα. Να χρεώσω και μια λοιπή για το μη μπάζωμα. Ο Θεός βοηθός...

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Η μια Λ.Π θα αφορά το μπάζωμα, ενώ τον χώρο των 80 τμ θα τον χρεώσεις με Υ.Δ.Κ.Χ. σε ότι αφορά το πρόστιμο. Στην Τ.Ε θα περιγράψεις ότι πρόκειται για αποθήκη (β.χ) και για υπολογιστικές ανάγκες προστίμου αναφέρεται ως ΥΔΚΧ. Αυτή είναι η ασφαλής λύση κατά τη γνώμη μου. Τώρα, αν όλο σου είναι υπόγειο και εξέχει η μια πλευρά, προσωπικά θα το λάμβανα ως "υπόγεια στάθμη" που αναφέρεται και στο νόμο και θα του έδινα μειωτικό (0,50 αν είναι ανεξάρτητο). Άλλη λύση είναι να κλειστούν όλα τα ανοίγματα του χώρου αυτού, να έχεις δηλαδή ένα "κουτί" κλειστό μη προσβάσιμο, οπότε η εφαρμογή του αναλυτικού είναι ασφαλής, σαν μια κατασκευή που δεν αντιστοιχεί σε χώρο (όπως για παράδειγμα θα ήταν μια δεξαμενή νερού από Ω.Σ).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Pavlos33 said:

Αυτή είναι η ασφαλής λύση κατά τη γνώμη μου. 

Και συμπληρωματικά να ελεγχθεί το αν έχει τηρηθεί η αφετηρία μέτρησης των υψών της ΟΑ....

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και πάλι.

Θεωρώ αδιανόητο να βάλω ένα χώρο με ύψος 1.60 μ σαν ΥΔΚΧ. Μια ριμάδα πόρτα έχει όλη κι όλη. Θα του πω να την βγάλει και να χτίσει το άνοιγμα να τελειώνουμε. Νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικό σου πρόβλημα για να το πάρεις πάνω σου. Αδιανόητα είναι και άλλα στην τακτοποίηση αυθαιρέτων αλλά  εφαρμόζονται.  Πολύ πιθανό να του χρειάζεται ο χώρος ως αποθήκη και να τακτοποιηθεί. Εξάλλου δεν βλέπω να είναι ιδιαίτερα μεγάλο το πρόστιμο για την αποθήκη, ειδικά αν βάλεις μειωτικό για υπόγεια στάθμη και είναι και προ 83 οπότε να το ξανασυζητήσετε με τον πελάτη. Αν δεν το θέλει τότε όπως το λες. Χτίσιμο και πλέον με αναλυτικό ξεκάθαρα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, teo2 said:

Θεωρώ αδιανόητο να βάλω ένα χώρο με ύψος 1.60 μ σαν ΥΔΚΧ

Αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν! Προφανώς δεν πρόκειται ν' αδειοδοτηθεί ως ΚΧ ένας τέτοιος χώρος.... Μην τα μπερδεύεις όμως! Το πρόστιμο για τη ρύθμιση ενός τέτοιου χώρου υπολογίζεται με αυτό τον τρόπο!!! Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερα, χωρίς απολύτως καμία άλλη σκέψη!!!

Υ.Γ.1. Και να το κλείσει ο "εξυπνάκιας" ο ιδιοκτήτης, αν ήμουν εγώ, προφανώς και δεν θα του έκανα τη χάρη!!! Να το μπαζώσει και βλέπουμε.... Η' να το ξεμπαζώσει και πάλι βλέπουμε... Μην τους κάνετε τα χατίρια, μην τους λυπάστε, δεν είναι η δουλειά σας αυτή! Απλώς πληρώνουν τις εξυπνάδες τους και ξεμπερδεύουν!!!

Υ.Γ.2. Συγγνώμη για το φρασεολόγιο, αλλά μας διαβάζουν κι άλλοι....

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Τελικά το έβαλα σαν Υ.Δ.Κ.Χ. σε υπόγεια στάθμη με μειωτικό 50% όπως πρέπει και στην Τ. Ε. εξηγώ ότι πρόκειται για Β.Χ. που για τις υπολογιστικές ανάγκες κλπ. Το πρόστιμο που βγάζει είναι 576 ε. Ευτυχώς που δεν υπάρχει η δέσμευση για 40% κλπ. Οπότε όλα καλά. 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.