Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 3 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

μπορώ να πω ότι έψαξα αρκετά το νήμα, αλλά δεν βρήκα αυτό που ήθελα και έτσι το ρωτάω εδώ.

Αν έχουμε παραβάσεις της κατηγορίας 3 (πχ τροποποίηση κουφωμάτων, αύξηση εξωστών έως 20% κτλ) οι οποίες έχουν γίνει από την κατασκευή, δηλαδή προ του 1975 (και αντίστοιχα προ του 1982) μπορώ να τις βάλω ως κατηγορία 1 (και αντίστοιχα κατηγορία 2) ;

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν το περνάει το σύστημα να βάλεις κατηγορία 3 με παλαιότητα προ 75. Για προ 83 το περνάει νομίζω καθώς δεν αποτελεί η κατηγορία 2, κατηγορία παραβόλου όπως η 1 και η 3.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Πολυκατοικία του 1980. Ο μηχανικός (και ο συμβολαιογράφος) έχει προσμετρήσει στο εμβαδόν του διαμερίσματος, φωταγωγό 1.20μx1.20μ.

Είναι ένας φωταγωγός που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα λουτρά των διαμερισμάτων για φωτισμό/αερισμό.

 

Επειδή πρόκειται για μεταβίβαση, τον αφαιρώ από την επιφάνεια του διαμερίσματος;

Αν ναι, το διαμέρισμα ήταν 144μ² (μαζί με τον φωταγωγό) και τώρα θα είναι 142.56μ², αρα απόκλιση <5%.

Το ρυθμίζω με αλλαγή περιγράμματος;

Link to comment
Share on other sites

On 1/7/2023 at 10:41 ΜΜ, Pavlos33 said:

Όχι δεν το περνάει το σύστημα να βάλεις κατηγορία 3 με παλαιότητα προ 75. Για προ 83 το περνάει νομίζω καθώς δεν αποτελεί η κατηγορία 2, κατηγορία παραβόλου όπως η 1 και η 3.

καλημέρα! ευχαριστώ πολυγια την απάντηση! εννοούσα όμως κάτι άλλο. Αν έχω μια παράβαση που κανονικά ανήκει στην κατηγορία 3 (πχ τροποποίηση κουφωμάτων) η οποία όμως έχει γίνει από κατασκευής του κτηρίου πχ το 1970, έχω το δικαίωμα να τη δηλώσω ως παράβαση κατηγορίας 1 γιατί έγινε το 1970; η πρέπει υποχρεωτικά να τη βάλω κατηγορία  3; Ευχαριστώ και πάλΙ!

Link to comment
Share on other sites

@sdakos Μπορείς να την δηλώσεις κατηγορία 1 (αν και δεν βρίσκω κάποιο λόγο να το κάνεις), εφόσον όμως το ακίνητο πληροί τα δυο κριτήρια της εν λόγω κατηγορίας, ήτοι αυθαιρεσίες προ 9/6/75 και κτίριο με επικρατούσα χρήση κατοικία. Η κατηγορία 1 απαιτεί και κάτοψη. βεβαίως, έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα με την ΗΤΚ συμφέρει να κάνεις κάτοψη ακόμη και στην κατηγορία 3 όπου δεν απαιτείται, διότι ξέρεις ότι θα την χρειαστείς στο αμέσως επόμενο βήμα της δικαιοπραξίας που θα γίνει.

@petros71 Aν αντιλαμβάνομαι σωστά, οι φωταγωγοί βάσει ΠΣΟΙ αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, πλην όμως στον πίνακα ποσοστών οι επιφάνεια του διαμερίσματος φαίνεται να έχει συμπεριλάβει και τον κοινόχρηστο φωταγωγό. Αν είναι έτσι τα πράγματα, πρόκειται για το σύνηθες σφάλμα που συναντάμε σε πολλές ΠΣΟΙ που οι τότε συνάδελφοι, παρασυρόμενοι από τον τρόπο υπολογισμού της δόμησης (περίγραμμα κάλυψης) έβαζαν στα εμβαδά της σύστασης ότι μετρούσε στη δόμηση (με τους παλιούς ΓΟΚ). Εσύ θα εμβαδομετρήσεις κανονικά το διαμέρισμα χωρίς τον κοινόχρηστο φωταγωγό. Συνεννοήσου πρώτα με την συμβ/φο αν μπορεί να προχωρήσει σε πράξη λόγω μικρότερης επιφάνειας διαμερίσματος σε σχέση με αυτή του τίτλου.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33

Ευχαριστω πολύ και πάλι! 

Ο λόγος που θέλω να το κάνω είναι ότι πολλές φορές ακίνητα έχουν αυθαιρεσίες της κατηγορίας 1 και της κατηγορίας 3 με αποτέλεσμα ο πελάτης να πληρώνει μεγαλύτερο πρόστιμο. Αν τα δηλώσω όλα κατηγορία 1 το πρόστιμο μειώνεται. Απλά θέλω να δω αν είμαι καλυμένος. 

Link to comment
Share on other sites

Ναι, σωστά σκέφτεσαι και προφανώς δεν είναι υποχρεωτική η υπαγωγή στην κατηγορία 3,  αλλά να ξέρεις ότι κάποιες αυθαιρεσίες της κατηγορίας 3 δεν μπορούν να υπαχθούν σε άλλη και συγκεκριμένα αυτές που βρίσκονται πάνω από κοινόχρηστο χώρο πόλης (εξώστες, και αποκλίσεις επιφάνειας-περιγράμματος από 2% έως 5%).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

καλησπέρα συνάδελφοι,

σχετικά με ρύθμιση εξώστη, ο οποίος  στα εγκεκριμένα σχέδια βρίσκεται ήδη 50 πόντους εκτός ρυμοτομικής (το μέγιστο τμήμα του), έχω μία υπέρβαση της τάξης των 15 εκατοστών περίπου όπως φαίνεται στην εικόνα. Θα μπορούσα να το ρυθμίσω ως λοιπή παράβαση προκειμένου να αποφύγω να ελέγξω το 20% όλης της οικοδομής για την κατηγορία 3? 

 

 

Sxedia_VasAndreouN.4495-Model.jpg

Edited by gtho
Link to comment
Share on other sites

Εμφανώς από τις αναγραφόμενες διαστάσεις  η αυθαίρετη επέκταση του εξώστη έχει επιφάνεια μικρότερη  του 20% της εγκεκριμένης και μπορείς να υπάγεις την αυθαιρεσία στην κατηγορία 3 παρ. γγ. Υποθέτω ότι η προβολή του άκρου του εξώστη δεν ξεπερνά το κρασπεδόρειθρο της οδού. Επειδή η αυθαιρεσία έγινε άνωθεν Κ.Χ πόλης, η υπαγωγή στην κατηγορία 3 (παρ. γγ) είναι υποχρεωτική, διότι μόνο μέσω αυτής εξαιρείται η εν λόγω αυθαιρεσία που καταπατά κοινόχρηστο χώρο πόλης, διότι διαφορετικά θα είχες την απαγόρευση υπαγωγής λόγω του άρθρου 89.

γγ)   αλλαγή  των  διαστάσεων  των  εξωστών  που  προκαλεί  υπέρβαση  της  επιφανείας  τους  έως  είκοσι  τις  εκατό  (20%). Συμπεριλαμβάνονται  και  εξαιρούνται  οριστικά  της  κατεδάφισης  αυθαίρετοι  ανοικτοί  εξώστες  ή  τμήματά  τους,  που υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης (ρυμοτομική γραμμή), υπό την προϋπόθεση, ότι η προβολή τους δεν ξεπερνά το κρασπεδόρειθρο, 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.