Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 3 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Λόγω του ότι η περίφραξη περιλαμβάνει σενάζ Ο.Σ δεν θα μπορούσε μια τέτοια κατασκευή να αδειοδοτηθεί με ΕΕΔΜΚ άρθρου 29. Ως εκ τούτου, ακόμη και αν αποδεχόταν ο αγοραστής, δεν θα μπορούσες να την εντάξεις στις εξαιρέσεις του άρθρου 82 σε συνδυασμό με το άρθρο 81. Επομένως, μόνο με ρύθμιση της αποθήκης δεν μπορεί να γίνει η μεταβίβαση. Για την κατηγορία 5 δεν υπάρχει κάτι νεότερο. 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα, θέλω να εντάξω στην κατηγορία 3 μετακίνηση ανοιγμάτων και τροποποίηση διαστάσεων τους σε διαμέρισμα, μαζί με άλλες παραβάεις κατ.3 και αναρωτιέμαι αν εντάσσεται στην κατηγορία 3 και η κατάργηση των ανοιγμάτων εκεί όπου προβλέπονται από την Ο.Α.  

Edited by gtho
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!

Σε διαμέρισμα με οικ. άδεια του '65 μετά από αποτύπωση παρατήρησα αύξηση του εμβαδού κατά 0.62τμ σε σύνολο δόμησης 50.6τμ δλδ 0.01% η οποία όμως πραγματοποιείται με αλλαγή περιγράμματος κτιρίου στην πίσω όψη (προς τον ακάλυπτο), η μετατόπιση είναι περίπου 25εκ. εξωτερικού τοίχου προς τα έξω. Στην ίδια όψη έχω μετατόπιση παραθύρου από έναν τοίχο στον κάθετο αυτού σε απόσταση εντός ενός μέτρου.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η αγοραπωλησία έχει πραγματοποιηθεί εντός του 2023 με την οικ. άδεια του '65 χωρίς τακτοποίηση. Από τα παραπάνω εικάζω ότι το ακίνητο ανήκει στην κατηγορία 3 | μικρές αυθαιρεσίες του ν.4495/2017. Θέλω να εκδώσω άδεια για ΕΕΜΚ για τις ανάγκες ολικής ανακαίνισης. Οφείλω να κάνω πρώτα την τακτοποίηση? Η τακτοποίηση γίνεται μέσω του e-άδειες ή αυτοπροσώπως στην πολεοδομία που ανήκει το ακίνητο?

Ευχαριστώ!!

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Αρχικά θα πρέπει να δεις αν το περίγραμμα της οριζόντιας έχει μεταβληθεί άνω του 2%. 

όχι έχει μεταβληθεί κατά 0.32τμ δηλαδή λιγότερ του 1τμ που είναι το 2% των 50.6τμ. Άρα δε χρειάζεται καν τακτοποίηση εννοείτε? Σε αυτή την περίπτωση στην κάτοψη της ΕΕΜΚ εκείνο το σημείο το δείχνω όπως στην αποτύπωση ή όπως στην οικ. άδεια?? ιδού το ερώτημα

επίσης βλέπω ότι ο Νόμος έχει ενημερωθεί και το όριο πλέον έχει ανέβει στο 5% που είμαι μέσα και σε εμβαδό και σε εξωτερικό περίγραμμα θεωρώ.

Link to comment
Share on other sites

Για τον έλεγχο ορθότητας της βεβαίωσης που δόθηκε (το Π.Π.Η.ΤΚ) ανέφερες ότι δεν υπήρξε τακτοποίηση. Η περίπτωση αυτή μπορεί να τεκμηριωθεί εφόσον η οριζόντια μετρήθηκε με απόκλιση εμβαδού και περιγράμματος <2%. Στην κατηγορία 3 (γιε) αναφέρεται ότι

γιε) αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου ή της αυτοτελούς ιδιοκτησίας έως πέντε τοις εκατό  (5%) και εφόσον δεν μεταβάλλεται η επιφάνεια άνω του ποσοστού πέντε τοις εκατό (5%) και κατά παρέκκλιση των περιπτώσεων α, β και γ της παρ.2 του άρθρου 89, 

Οπότε, αν το περίγραμμα το μετρήσεις με απόκλιση >2% και μέχρι 5% θα έπρεπε να έχει γίνει υπαγωγή στην κατηγορία 3. Η βεβαίωση (ΠΠΗΤΚ) θα μπορούσε να είχε δωθεί ενδεχομένως και χωρίς ρύθμιση με βάση τις εξαιρέσεις του άρθρου 82 και 81 αλλά θα έπρεπε να υπάρχει σαφής τεκμηρίωση στην τεχνική έκθεση.

Link to comment
Share on other sites

@gtho το κλείσιμο ανοίγματος που έχει προσμετρηθεί στον έλεγχο φωτισμού–αερισμού αποτελεί παράβαση του Κτιριοδομικού Κανονισμού και είναι αυθαιρεσία κατηγορίας 3.
Σε αντίθετη περίπτωση υπολογίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό οι εργασίες κλεισίματος.

Edited by Ανάχαρσης
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας, το γράφω εδώ ενώ είναι λάθος γιατί δεν ξέρω που αλλού μπορώ να το γράψω.

Πρακτικά έχω μείωση στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτηρίου σε ποσοστό όμως μεγαλύτερο του 5% χωρίς να έχω διαμερισμάτωση. Αυτό λογικά συνέβη γιατί ΟΛΟ το κτίριο έχει μικρότερες διαστάσεις από την άδεια. Σκεφτείτε για παράδειγμα να έχουμε στην άδεια 2 κολλητά διαμερίσματα 10Χ10m που στην πραγματικότητα γίνανε και τα δύο 9Χ9m (μείωση πχ 10%). Δεν κερδίζει δηλαδή το ένα εις βάρος του άλλου. Πως το δηλώνω; Σαν διαμερισμάτωση; Το κτίριο είναι του 2005.

Link to comment
Share on other sites

Προσπάθησε να σχεδιάσεις σε τρία layer το περίγραμμα της οριζόντιας βάσει Ο.Α, βάσει αποτύπωσης (υφιστάμενη κατάσταση) και βάσει σύστασης . Θα δεις πολύ καλύτερα την όλη κατάσταση. Αν το έχεις ήδη έτοιμο, ανέβασέ το για να έχουμε εικόνα, καθώς μόνο με περιγραφή θα αναλώσουμε πολύ χρόνο σε διευκρινήσεις επί διευκρινήσεων.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.