Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέμα από μη μηχανικό: Πώς υπολογίζονται τα μέτρα για να πληρωθεί ο κτίστης;


Recommended Posts

Πως βγαινουν τα μετρα για να πληρωθει ο "τουβλας"; Στην αρχικη συμφωνια ειχαμε πει 3,60 το μετρο και τα συναζια μετραν ξεχωριστα.

Τωρα που ηρθε η ωρα της πληρωμης λεει οτι στα χωνευτα μετρανε τα συναζια Χ3 και θελει και επιπλεον περαστικα για τη μονωση επειδη ο πετροβαμβακας καρφωνεται. Ακομα επειδη γκρεμισαμε 2 τοιχους απο λαθος (εμεις λεμε δικο του - αυτος δικο μας) θελει να τους πληρωθει Χ3 . Το λογικο δεν ειναι εστω Χ2 ; Μετραει και το γκρεμισμα; Τι λετε;

Link to comment
Share on other sites

Η μόνωση δεν χρεώνεται , όπως επίσης και το σινάζ επι τρία είναι απαράδεκτο.

Βέβαια ο καθένας μπορεί να ζητάει ότι θέλει,, πριν την συμφωνία όμως και όχι αφού τελειώσει η δουλειά.

Να του δώσεις ότι συμφωνήσατε ..

Και μην ξεχνας τα ΙΚΑ του γιατί αν δεν τα βρείτε, το πρώτο που κάνουν είναι να πηγαίνουν στο ΙΚΑ.

 

Είχε κάτοψη ο χτίστης και παρολαυτά έκανε λάθος η δεν είχε τίποτα?

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να μπώ στην ουσία του θέματος, μια συμβουλή:

Στις επόμενες συνεννοήσεις σου με τα οποιαδήποτε συνεργεία, θα ξεχάσεις πόσο χρονών είσαι, και θα επανέλθεις στην πρώτη δημοτικού. Θα ρωτάς τα πάντα, ακόμα και αυτά που φαίνονται αυτονόητα, και θα ζητάς προσφορές αναλυτικά ανά εργασία για τα πάντα. Και μετά ξανά από την αρχή.

 

Επειδή τα πάντα είναι μια πολύ σχετική έννοια για έναν ιδιώτη, μπορεί να σε βοηθήσει τα μάλα ο μηχανικός σου, κατόπιν σχετικής συμφωνίας.

Link to comment
Share on other sites

Αμα ειχατε κανει συμφωνια ισχυει αυτην. επισης αν προκυψει κατι στην πορεια που δεν το ειχατε προβλέψει τοτε κανετε νεα για τα καινουργια δεδομενα. Προφανως αυτό δεν εγινε. Καλο ειναι να τα βρειτε καπου ενδιαμεσα γιατι αμα δεν του εχεις δώσει (βάλει)τα μεροκαταμα που οφειλεις και παει στο ΙΚΑ τοτε ...Όσο για τις τιμες η μονωση ειναι μεσα στις τιμες. Για τα σεναζ ειναι τα διπλασια το πολυ. οσο για τον τοιχο...ποσα επιπλεον χρηματα ειναι 20-30€ δωσε τα μισα να τελειωνεται.

Link to comment
Share on other sites

1) Συζήτησες με το μηχανικό σου τι θα σε χρεώσει αν κάνει επιμετρήσεις;

2) Το μέτρο σύγκρισης στις προσφορές των συνεργείων δεν είναι τόσο η τιμή ανα τμ, όσο το πώς μετράνε. Κι αν νομίζεις πως έχεις πρόβλημα στα τούβλα, περίμενε τους σοβάδες... Πάντως: Τα δρομικά σεναζ πάνε τρέχοντα μ, τα μπατικά *2. Εν ολίγοις, αν έχεις συρόμενο εξωτερικό κούφωμα, (μπατικό-κενο-δρομικό) πάει *3, -εκτός κι αν έχεις φροντίσει να κάνεις απ΄ την αρχή άλλη συμφωνία.

3) Αφού το ψάχνεις τόοοσο πολύ πώς και δεν έχεις βρει ένα μηχανικό να τον εμπιστεύεσαι; μακάρι η επίβλεψη να χρειαζόταν σκέτο πάθος, αλλά καμιά φορά χρειαζεται και γνώση και πείρα...

Link to comment
Share on other sites

μισό λεπτάκι...να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα:

 

Ο Επιβλέπων μηχανικός κάνει επίβλεψη. Η επιστασία της κατασκευής είναι άλλη δουλειά και πληρώνεται ξεχωριστά.

Ο επιβλέπων έχει πολύ μεγάλη ευθύνη και πληρώνεται αναλογικά λίγα χρήματα. Επιβλέπει πως θα υλοποιηθούν σωστά οι μελέτες. Ο συντονισμός των συνεργείων και τα επιμέρους κοστολόγια δεν είναι δουλειά του επιβλέποντα.

 

Τώρα, να πάρουμε και την θέση του χτίστη λίγο:

Όταν γκρεμίζεται ένας τοίχος από υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη, τότε ναι πληρώνεται Χ3. Και γιατί παρακαλώ να μην πληρωθεί το γκρέμισμα; Έχετε γκρεμίσει ποτέ στεγνωμένο τοίχο να δείτε τι μανίκι είναι; (Εγώ; Ναι, έχω χτίσει και έχω γκρεμίσει τοίχους... )

 

Για τα σενάζ δεν θυμάμαι καλά πως πληρώνονται αλλά σίγουρα αν είναι δρομικό-κούφωμα-δρομικό πάει τουλάχιστον Χ2.

 

Για την μόνωση θα πάρω το μέρος του ιδιοκτήτη: Η μόνωση είναι μέσα στην τιμή. Τώρα ελπίζω να μην του βγάλατε την πίστη του ανθρώπου με εξεζητημένα πράγματα...

 

Γενική γνώμη: Αν γνωρίζεις πέντε πράγματα και έχεις πολύυυυ χρόνο στην διάθεση σου ίσως αξίζει (με το ρίσκο δικό σου) να κάνεις την αυτεπιστασία στο ίδιο σου το σπίτι. Αλλιώς, καλύτερα να εμπιστευτείς έναν μηχανικό - κατασκευαστή ή αυτόν που σου έβγαλε την άδεια να σε βοηθήσει με την κατάλληλη συμφωνία (με το κλειδί στο χέρι ή τουλάχιστον τα μπετά).

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται πως πληρώνεται επιπλέον το γκρέμισμα του κάθε τοίχου αρκεί να είναι λάθος του ιδιοκτήτη .

Εγώ τα σενάζια σε συρόμενα τα κλείνω από πριν με την ίδια τιμή για τους μπατικούς τοίχους και η τιμή τους δεν είναι σενάζι μονού δρομικούx2 αλλά κατά κάτι φθηνότερα .

Για τη μόνωση έχεις δίκιο .

Προσοχή στο ΙΚΑ για κάθε συνεργείο που έχεις διαφωνίες γιατί αν σε καταγγείλει και ψέμματα να λέει το πρόστιμο είναι σίγουρο .

Ο μηχανικός νέος και άπειρος ή παλιότερος και έμπειρος δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει τέτοιες επιμετρήσεις εκτός και αν πληρωθεί επιπλέον για αυτήν την επιπρόσθετη εργασία του !!!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ειλικρινα καταλαβαινω τον ApostolisArt.

 

Κι εγω καποτε που ημουνα στη λυκειο και ο πατερας μου εφτιαχνε μια οικοδομη δεν πιστευα τον πατερα μου που μου ελεγε οτι σοβατζης χρεωνει και τα ανοιγματα οπως και ο χρωματιστης και στη συνεχεια προσθετουν και τα περιγραμματα του ανοιγματος ξεχωριστα στο λογαριασμο.

Δυστυχως αυτη τη λογικη ακομα και σημερα δεν μπορω να την καταλαβω και ουτε θα την καταλαβω ποτε.

"3 το λαδι, 3 το ξυδι, 6 το λαδοξυδο" που λεγανε και παλια.

 

Το χειροτερο ειναι οτι οι μαστοροι εχουν ενα δικο τους τροπο σκεψης και τα παραλογα που σκεφτονται αυτοι τα θεωρουν αυτονοητα. Ετσι αν ρωτησεις ποσο θελουν για το χτισιμο θα σου πουν: "5 ευρω το τετραγωνικο". Δεν υπαρχει περιπτωση να σε ενημερωσουν οτι χρεωνεται και το ανοιγμα που δε θα χτισει, θεωρειτε ευκολως εννοουμενο, που πρεπει να το σκεφτεις μονος σου.

Αν ημουνα εγω μαστορας και μου ελεγε καποιος ποσο παει το χτισιμο θα του ελεγα: Το τουβλο παει Χ με την απιφανεια, οπου υπαρχει ανοιγμα χρεωνεται η περιμετρος του με Ψ, Θα χρειαστουν και σιναζια με Ζ το μετρο, οπου υπαρχοει σπασιμο Κ το μετρο κτλ.

 

Οπως κι ο μηχανικος αν τον ρωτησεις ποσο θελει για τα αρχιτεκτονικα ενος σπιτιου, θα σε ρωτησει: Θες μονο τα αρχιτεκτονικα σχεδια ή θες και τα στατικα και επιβλεψεις κτλ.

Ο ασχετος με το αντικειμενο πολιτης δεν ειναι δυνατον να ξερει ακριβως πως χρεωνεται μια δουλεια και ποια τα επιμερους στοιχεια που την απαρτιζουν. Αρα αν ο ειδικος δεν τον ενημερωνει, μαλλον ειναι εκ του πονηρου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Ειλικρινα καταλαβαινω τον apostolisart.

 

Κι εγω καποτε που ημουνα στη λυκειο και ο πατερας μου εφτιαχνε μια οικοδομη δεν πιστευα τον πατερα μου που μου ελεγε οτι σοβατζης χρεωνει και τα ανοιγματα οπως και ο χρωματιστης και στη συνεχεια προσθετουν και τα περιγραμματα του ανοιγματος ξεχωριστα στο λογαριασμό

 

Προφανώς εννοείς το γνωστό "σεντόνι" ... Η λογική είναι ότι σε νορμάλ ανοίγματα, αν μετρήσει κανείς χωρίς το σεντόνι τότε θα πρέπει να χρεώσει και τα εσωτερικά των λαμπάδων, τα υπέρθυρα κοκ με αποτέλεσμα να σου 'ρχεται -μια-η-άλλη-. Ναι, έτσι είναι αλλά πριν αρχίσουμε να λέμε διάφορα :

 

α) Κάνεις ένα συμφωνητικό με ΟΛΕΣ τις αναλυτικές χρεώσεις (Τουλάχιστον στα Δημόσια Έργα που δουλεύουμε εμείς, έτσι κάνουμε και έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο - αν χρειαστεί να μπουν εξτρά πράγματα, κάνεις επέκταση του συμφωνητικού).

β) Ψάχνουμε και κανα βιβλίο που αναφέρει ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ πως γίνονται οι επιμετρήσεις, με ποια σειρά, σε τι μεγέθη (τρέχοντα, τετραγωνικά, κυβικά) και βέβαια με ποιες χρεώσεις (όχι τι κοστίζει το κάθε τι αλλά ΠΩΣ χρεώνεται).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.