Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε εξ' αδιαιρέτου ακίνητα


Recommended Posts

   Σε εξ αδιαιρετου  γηπεδο, χωρις συσταση,  η διαδικασια της τακτοποιησης  ειναι η της παρ. 1 του αρθρου 98.

  Θα πρεπει να μιλησεις με τον συμβ/φο,  εαν επρεπε πρωτα να τακτοποιησουν ολοι σαν εξ αδιαιρετου και μετα να εκαναν συσταση και διανομη.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 943
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

αν πρέπει να υπάρχει μία δήλωση που να έχει κ τα τρία κτίρια ,τι θα γίνει με τις τακτοποιήσεις ;μπορούν να ακυρωθούν οι δύο και να μεταφερθούν τα ποσά σε μία δήλωση;

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
  • 4 months later...

Καλησπέρα, 

έχω υπαγωγή στον ν.4495/2017 ισόγειας αποθήκης κατασκευασμένης το 1960 σε εκτός σχεδίου, εντός ΣΧΟΟΑΠ αγροτεμάχιο. Το αγροτεμάχιο είχε 4 συνιδιοκτήτες κατά 1/4 εξ αδιαιρέτου έκαστος με αποδοχή κληρονομιάς. Καθώς οι 3 από τους 4 ήταν στο εξωτερικό μετανάστες, ο 4ος πήγε και μεταβίβασε όλο το ακίνητο στα τέκνα του ως κάτοχος και νομέας χωρίς τίτλους αγνοώντας την αποδοχή κληρονομιάς. Η υπόθεση οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη και η γονική παροχή του τελευταίου ακυρώθηκε. Ο 4ος πλέον απεβίωσε και τα τέκνα του δεν γνωρίζω ακόμα αν έχουν αποδεχτεί την  κληρονομιά του για το ακίνητο, δηλαδή το 1/4 που του ανήκε.

Οι εντολείς μου είναι οι υπόλοιποι 3 που έχουν το 75% ήτοι 3/4 εξ αδιαιρέτου. Αυτοί θέλουν να κάνουν διανομή του ποσοστού τους στον έναν. 

Πρέπει στην τακτοποίηση να συναινέσουν και οι 3 καθώς και οι δυο κληρονόμοι του υπόλοιπου 1/4 για να γίνει η μεταβίβαση;;;

Ευχαριστώ

 

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. akis73

 

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

- σωστα ακυρωθηκε η γονικη παροχη, με βαση τις διαταξεις του ΑΚ.

- σημερα ειναι συνιδιοκτητες οι "τρεις" κατα 25% καθε ενας και οι κληρονομοι του αρχικου που ειχε το αλλο 25%.

-  μετα την δικαστικη αποφαση οι "τρεις" οφειλουν να ενημερωσουν τα Ε9 για τα ποσοστα τους. Αυτα τα δηλωνε μεχρι τωρα ο "νομεας".

- Μεταβιβαση  ποσοστων εξ αδιαιρετου μπορει να γινει,  αλλα υπαρχει το προβλημα  της τακτοποιησης και της ΗΛΤΑ..

- Δεν βλεπω   να    μπορει να γινει τακτοποιηση με το αρθρο 98 παρ. 4, αφου εισθε μεν συνιδιοκτητες, αλλα εισαι εκτος σχεδιου χωρις συσταση.[και δεν εκαναν οι κληρονομοι αποδοχη για το 25% του αποβιωσαντα]

Πιθανη λυση,

η καταθεση αιτησης για εκδοση  δικαστικη αποφαση παροχης αδειας προς τακτοποιηση, με τις διαταξεις περι κοινωνιας.

Μιλατε με τον δικηγορο σας.

 

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα συνάδελφοι, ελπίζω να θέτω το ερώτημα στη σωστή εννότητα. 

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΘΕΤΟΥ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ

Σε ακίνητο εκτός σχεδίου επιφάνειας 30000 τ.μ. υφίσταται ισόγεια κατοικία που ανεγέρθηκε νόμιμα με οικοδομική άδεια και ορισμένες αυθαίρετες προσθήκες προ του 2011 (αποθήκη, στέγαστρα). Οι 3 συνιδιοκτήτες με ποσοστά 50%, 20% και 30% του ακινήτου επιθυμούν να προβούν σε σύσταση καθέτων προς "διαχωρισμό" των ιδιοκτησιών τους.

1) Εφαρμόζοντας το άρθρο 98, αρχικά τακτοποιούνται οι αυθαίρετες κατασκευές στο γήπεδο με συναινεση του 65% ή του συνόλου των ιδιοκτητών?

2) Η κάθετη ιδιοκτησία που θα περιλαμβάνει το κτίσμα θα πρέπει να δημιουργηθεί έτσι ώστε αυτό να βρίσκεται σε νόμιμη θέση και μετά την σύσταση ή σε διαφορετική περίπτωση παύει να υφίσταται νόμιμα?  

3) Η υπόλοιπη δόμηση, καθώς δεν έχει εξαντληθεί με το υφιστάμενο κτίσμα, μοιράζεται στις υπόλοιπες κάθετες βάση ποσοστού? 

 

Link to comment
Share on other sites

  Εχεις γηπεδο 30.000 τμμ. Σημερα χτιζεις 360 τμ.

  Αφαιρεις τα νομιμα [δεν λες πόσα τμ. εχτισες]

και τα αυθαιρετα που τακτοποιησες [επισης δεν λες ποσα τμ. ειναι]

και σου μενουν τα υπολοιπα.

Καθετες δεν μπορεις να κανεις.

  Ειναι τρεις συνιδιοκτητες εξ αδιαιρετου. Σωστα;

 

 Μπορεις να εκδοσεις αδεια για τα υπολοιπομενα τμ., με εντολη και των τριων,

 με απόσταση κτιριων μετα απο εγκριση του ΣΑ,

τα οποια θα ανηκουν εξ αδιαιρετου σε ολους.

Μετα κανετε  συσταση  και διανομη ...

[μιλας με τον συμβ/φο για αυτο το μερος  που  αφορα την διανομη προ πασης ανεγερσης]

  Ξαναδιαβασε το 98 παρ.1 και 4.

                        

 

Link to comment
Share on other sites

Οι επιφάνειες είναι 80 τ.μ. νόμιμα και 12 τ.μ. αποθήκη/λεβητοστασιο.

Άρθρο 98 : 1. Οι διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 1 του ν.δ.1024/1971 (Α232) εφαρμόζονται και επί γηπέδων, που κείνται εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών και ανήκουν σε έναν ή πλείονες ιδιοκτήτες, επί των οποίων έχουν ανεγερθεί μέχρι τις 28.7.2011 οικοδομήματα νομίμως ανεγερθέντα ή αυθαίρετα, υπαγόμενα στις διατάξεις του παρόντος, με την επιφύλαξη των οριζομένων στις διατάξεις του άρθρου 89 του παρόντος. Υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις επιτρέπεται η σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών επί των ανωτέρω γηπέδων και η μεταγραφή αυτών στα βιβλία μεταγραφών ή η καταχώριση στα κτηματολογικά γραφεία. Υπό τις ίδιες ανωτέρω προϋποθέσεις, θεωρούνται εξ υπαρχής έγκυρες και ισχυρές συστάσεις διαιρεμένων ιδιοκτησιών, οι οποίες έχουν συσταθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και δεν έχουν κηρυχθεί άκυρες με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Η ανέγερση των οικοδομών μέχρι τις 28.7.2011 αποδεικνύεται από αεροφωτογραφίες που έχουν ληφθεί μέχρι την ημερομηνία αυτήν και βεβαιώνεται από τον μηχανικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

Είναι τρεις οι συνιδιοκτήτες σωστά.

Σύμφωνα με ποιο σημείο της παραγράφου δεν μπορεί να γίνει σύσταση καθέτων?

Η παράγραφος αναφέρει ότι η σύσταση μπορεί να γίνει για κτίρια κατασκευασμένα έως τις 28.7.2011 πως μπορώ να αναγήρω σήμερα και ακολούθως να κάνω σύσταση?

Ευχαριστώ 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.