melos172 Δημοσιεύτηκε October 2, 2025 at 10:14 πμ Δημοσιεύτηκε October 2, 2025 at 10:14 πμ Για την ύπαρξη ΠΣΟΙ: Δεν έχω κάποια πράξη διαθέσιμη. Στα συμβόλαια (και άλλων ιδιοκτησιών που έλεγξα), ο αρχικός ιδιοκτήτης μεταβιβάζει το κάθε ακίνητο στον "αγοραστή". Οι ιδιοκτησίες αναφέρονται ως "αυτοτελείς και διηρημένες" και ανφέρονται και τα χιλιοστά που τους αντιστοιχούν, χωρίς όμως να γίνεται μνεια για κάποια ΠΣΟΙ. Δεν έχω και ιδιαίτερη γνώση. Ίσως, η ΠΣΟΙ να τεκμαίρεται, αφού διαφορετικοί συμβολαιογράφοι δέχτηκαν να συντάξουν τα συμβόλαια και να τις αναφέρουν ως "αυτοτελείς και διηρημένες ιδιοκτησίες". Για την χρονολογία κατασκευής: Θεωρητικά, όλα γίνονται, αλλά νομίζω πρακτικά είναι απίθανο. Είναι σε κεντρικό δρόμο με μικρή κλίση. Στέλνω και την φωτογραφία (χρον: 26-11-1979) που κατατέθηκε στην Πολεοδομία για την εξαίρεση από κατεδάφιση, στην οποία μάλιστα διακρίνετια και η καταπακτή.
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε October 2, 2025 at 10:27 πμ Δημοσιεύτηκε October 2, 2025 at 10:27 πμ Άρα, έχουμε να κάνουμε με ακίνητο που διαθέτει συμβολαιογραφικά διηρημένες και ανεξάρτητες ιδιοκτησίες. Περίεργο που το υπόγειο δεν εμφανίστηκε ούτε στην τακτοποίηση του ν. 720/77. Έχεις ελέγξει μήπως υπάρχει κάποια μεταγενέστερη άδεια ή νομιμοποίηση που περιλαμβάνει και το υπόγειο; Πάντως, αν δεν μας διαφεύγει κάτι άλλο, από την στιγμή που το υπόγειο δεν αναφέρεται να "διαιρείται" σε οριζόντιες ή παρακολουθήματα στις ιδιοκτησίες, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι κείται σε κοινόχρηστο χώρο. Οπότε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος θα πρέπει αν θέλει να το ρυθμίσει να ζητήσει τις απαιτούμενες συναινέσεις του άρθρου 98. Η κυριότητά επ' αυτού μπορεί να προκύψει με τροποποίηση της σύστασης.
melos172 Δημοσιεύτηκε October 2, 2025 at 10:51 πμ Δημοσιεύτηκε October 2, 2025 at 10:51 πμ Σε ευχαριστώ, Και εμένα αυτή η προσέγγιση μου ακούγεται λογική (και δίκαιη), αλλά θα ήθελα να ακούσω και το σκεπτικό του γιατί δεν θεωρείται περίπτωση "οριζόντιας ιδιοκτησίας με παραβάσεις που αφορούν την επέκταση αυτής καθ’ ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου", που αναφέρει η παρ.5,αρ.98. Όταν λες ότι μπορεί να το ρυθμίσει, με την απαιτούμενη συναίνεση, εννοείς να το συμπεριλάβει, ως κοινόχρηστο, σε μια δήλωση για όλους τους κοινοχρηστους χώρους της οικοδομής, για λογαριασμό και των υπολοίπων, στην οποία δεν θα μπορούν να περιλαμβάνοται αυθαιρεσίες της δικής του ιδιοκτησίας (Κατάστημα 1);
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε October 2, 2025 at 11:14 πμ Δημοσιεύτηκε October 2, 2025 at 11:14 πμ On 2/10/2025 at 1:51 ΜΜ, melos172 said: Όταν λες ότι μπορεί να το ρυθμίσει, με την απαιτούμενη συναίνεση, εννοείς να το συμπεριλάβει, ως κοινόχρηστο, σε μια δήλωση για όλους τους κοινοχρηστους χώρους της οικοδομής, για λογαριασμό και των υπολοίπων, στην οποία δεν θα μπορούν να περιλαμβάνοται αυθαιρεσίες της δικής του ιδιοκτησίας (Κατάστημα 1); Εννοώ να κάνει υπαγωγή ως φερόμενος ιδιοκτήτης και όχι να ενταχθεί στα κοινόχρηστα. Γι αυτό θα απαιτηθεί συναίνεση, εκτός και αν υπογράψει ότι το έχει εκ κατασκευής της οικοδομής (που μάλλον έτσι είναι) και εξετάζεις στη συνέχεια αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μονομερή τροποποίηση σύστασης.
melos172 Δημοσιεύτηκε October 2, 2025 at 11:21 πμ Δημοσιεύτηκε October 2, 2025 at 11:21 πμ Έγινε, ευχαριστώ.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα