Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους. Εχω περιπτωση κατοικιας η οποια ειναι πληρως αυθαιρετη και αποτελειται απο ισογειο απο οπλισμενο σκυροδεμα και Α οροφο λυομενο προκατ. Γνωριζει κανεις εαν θα πρεπει να κανω ΜΣΕ και στο λυομενο; Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

ΜΣΕ (ή ελεγχο εξαίρεσης απο ΜΣΕ) κάνεις για όλους τους χώρους που περιλαμβάνονται στη δήλωση σου καθώς και για τους νομίμως υφιστάμενους που επηρεάζονται. Μόνο σε στατικά ανεξάρτητες κατασκευές μπορείς να το εξετάσεις κατά περίπτωση.

Αν η κατοικία όμως είναι πλήρως αυθαίρετη, όπως το περιγράφεις, περισσότερο θα έπρεπε να σε απασχολεί η κατηγορία 5 παρά η ΜΣΕ...

Link to comment
Share on other sites

Γειά σας! Μπορώ να ρωτήσω κάτι; Για αυθαίρετο Isobox, απαιτείται μελέτη στατικής επαρκείας; Ρωτώ διότι λόγω τρόπου κατασκευής του, ο φέρων οργανισμός (Φ.Ο.) είναι εξ ολοκλήρου κρυμμένος πίσω από την παλγιο-επικάλυψη του οικίσκου. Για να αποκαλυφθεί δέ ο Φ.Ο, απαιτούνται εκτεταμένες αποξηλώσεις (με πολύ δύσκολη την αποκατάσταση)

Edited by gp1
Link to comment
Share on other sites

Το αν χρειάζεται ή όχι εξαρτάται από τη χρήση και τη σπουδαιότητα της (για Σ2 θέλει) και το εμβαδό (<25μ² απαλλσσεται).

Ο βασικός φ.ο συνήθως φαίνεται στις γωνιές κ συνήθως είναι κοιλοδοκος 80χ80 επί άγνωστο πάχος, συνήθως 3χιλ (υποστυλώματα κ δοκοί πάνω κ κάτω), χρώματος μπλε (μα τι κόλλημα με το μπλε). Η πλαγιοκαλυψη συνήθως δεν κρύβει τίποτα.

Στα 4χ8 δεν βγαίνει η 8μ δοκός, θα πρέπει να βάλεις στο μοντέλο σου κ κάτι μικρότερες κοιλοδοκος που έχει στην πόρτα σαν υποστυλώματα.

Στην οροφή όσα έχω μετρήσει δεν έχουν τίποτα, που μπορεί να είναι πρόβλημα στο χιόνι, θα πρέπει να κάνεις μια εκτίμηση για την αντοχή του πάνελ κανονικά ή να σου το δώσει η κατασκευάστρια εταιρεία, συνήθως κάπου υπάρχει ταμπελακι με τα στοιχεία της, καλή τύχη με αυτό. 

Κάτω απ' το πάτωμα, όπου βάζεις φορτίο ανάλογα τη χρήση, συνήθως έχουν πυκνή δοκιδωση από κοιλοδοκους της τάξης 60χ40χ2, αν είναι κάπως υπερυψωμένο είναι σχετικά εύκολο να το δεις.

Τώρα έχουν κάτι τρύπες για να τα σηκώνουν, αλλά δεν νομίζω ότι είναι στο αντικείμενο της ΜΣΕ αυτό.

Ένα θέμα είναι η στήριξη, πολλά δεν έχουν καθόλου κ ένα τελευταίο αν φτάσεις μέχρι εκεί είναι ο έλεγχος των συγκολλητων ενώσεων κοιλοδοκών με τον σχετικό πίνακα του ec3, σχετικά εύκολο αυτό.

Αν βγάλεις άκρη με το φορέα δεν έχεις πρόβλημα είναι πολύ απλό μεταλλικό κ σαν προ '11 μπορείς να πας κ με ΚΦ45, αλλά κατά τη γνώμη μου θέλει έλεγχο με env κ όχι en (την προσωρινή έκδοση των Ευρωκωδίκων που ίσχυε τότε), ο en πρέπει να συνδυαστεί και με το en των φορτίσεων, όπως λέει και το ΦΕΚ της εφαρμογής τους.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την κατατοπιστική και εμπεριστατωμένη απάντηση. Παραθέτω κάποιες ερωτήσεις-σχόλια που έχω επ' αυτής:

10 ώρες πριν, zazeng said:

Ο βασικός φ.ο συνήθως φαίνεται στις γωνιές κ συνήθως είναι κοιλοδοκος 80χ80 .... Η πλαγιοκαλυψη συνήθως δεν κρύβει τίποτα.

1) που σημαίνει ότι τα πανέλα της πλαγιοκαλύψεως είναι σε κατακόρυφη διάταξη (όχι οριζόντια), και στηρίζονται στις δοκούς οροφής και δαπέδου

10 ώρες πριν, zazeng said:

θα πρέπει να βάλεις στο μοντέλο σου κ κάτι μικρότερες κοιλοδοκος που έχει στην πόρτα σαν υποστυλώματα.

2) Για να αποτυπώσω αυτούς τους ορθοστάτες - λαμπάδες των θυρών, δεν θα πρέπει να προβώ σε τοπική αποξήλωση; Και αν ναι, πώς αποκαθίσταται εν συνεχεία η αποξήλωση του πανέλου;

10 ώρες πριν, zazeng said:

Στην οροφή όσα έχω μετρήσει δεν έχουν τίποτα

3) Σε αυτά που έχεις μετρήσει, πώς είδες τον σκελετό της στέγης; Έγινε επίσης τοπική αποξήλωση δηλαδή;

10 ώρες πριν, zazeng said:

Στα 4χ8 δεν βγαίνει η 8μ δοκός,

Στην οροφή όσα έχω μετρήσει δεν έχουν τίποτα, που μπορεί να είναι πρόβλημα στο χιόνι,

4) Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι κακό να γράψω στην ΜΣΕ ότι προέκυψαν οι "τάδε" ανεπάρκειες κατά την στατική ανάλυση του μοντέλου;

10 ώρες πριν, zazeng said:

Ένα θέμα είναι η στήριξη, πολλά δεν έχουν καθόλου

5) Αυτό είναι πράγματι ένα θέμα, διότι σε περίπτωση ανέμου, μπορεί να επέλθει ανατροπή ολοκλήρου του οικίσκου.

Και ένα τελευταίο,

6) Σκάνερ όπως αυτά με τα οποία ανιχνεύονται οπλισμοί σε κατασκευές Ω.Σ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπισθούν οι κοιλοδοκοί του φορέως χωρίς να απαιτηθεί αποξήλωση του πανέλου;

Ευχαριστώ πολύ

Edited by gp1
Link to comment
Share on other sites

Έχω λύσει καμμιά δεκαπενταριά, τα μισά είχαν ακριβώς το ίδιο μοντέλο. Δεν περίμενα ότι θα φανεί χρήσιμο ποτέ σε κανένα!

1) Θα δεις που είναι βιδωμενα

2) Συνήθως φαίνονται, αποξήλωση δεν έχω κάνει ποτέ

3) Μέτρησα ύψος εσωτερικά κ εξωτερικά κ προέκυψε ίδιο πάχος επικάλυψης με την πλαγιοκαλυψη (μετρώντας εσωτερικά/εξωτερικα κ διαιρώντας 2), οπότε θεώρησα ότι δεν έχουμε κάτι. Θεωρητικά θεωρητικά θέλει έλεγχο το πάνελ, θεωρητικά δίνει αντοχές ο κατασκευαστής, αν έχω πρόβλημα κοιτάω παρόμοια πάνελ από σελίδες των κατασκευαστών ττους

Για το δάπεδο θέλει να σκύψεις!

4) Όχι γράφεις ότι δεν επαρκεί στατικά εκεί κ εκεί για αυτή τη φόρτιση κ έχουν 3 χρόνια για μελέτη ενισχύσεων (κ νομίζω υλοποίηση τους, δες το λίγο στο ννόμο

5) Ναι όντως, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ! Θα έπαιρνα κ ένα ποσοστό των κινητών στον έλεγχο αυτό, ανάλογα την περίπτωση (πχ σε κάτι που αποθηκεύονται κ βαριά υλικά, αλλά δουλεύουν κ άνθρωποι (οπότε Σ2 καραμπινάτη) θα έκανα μια συντηρητική εκτίμηση κ θα το χρησιμοποιούσα). Βέβαια συνήθως αυτά είναι σε σχετικά υπηνεμες θέσεις, ανάμεσα από πολύ ψηλότερα κτίρια, οπότε αν πας με ec για τον άνεμο ρίχνεις την κατηγορία ανάγλυφου. Για ΚΦ45 θα μπορούσες να κάνεις μια μείωση νομίζω.

Με ένα πρόχειρο υπολογισμό στον ΚΦ45 βγαίνει ανατροπή! Ωχου....

6) Δεν ξέρω, σίγουρα μπορείς να εντοπίσεις, δεν ξέρω όμως αν μπορείς να βγάλεις διατομές, ας μας πει κάποιος που έχει σκάνερ.

 

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ωχ! Βολεύει όμως για να μετρήσεις τη δοκιδωση του δαπέδου

Σε αυτά έχουν κολλήσει εξωτερικά κολωνακια για τη στέγη, αποτι βλεπω, ο φορέας που σου περιέγραφα πριν είναι τα γκρι μέσα από αυτά. Η κάλυψη είναι η στάνταρ, μην περιμένεις να κρύβει κάτι.

 

Edited by zazeng
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 26/9/2021 at 3:22 ΜΜ, Gousgounis said:

Η δική μου προσέγγιση είναι, να κάνω δυο προμετρησεις για το ίδιο βαρος (πριν βάσει αδειας και μετά βάσει αποτύπωσης) σκυρόδεματος και τοιχοποιιας και μετά προσθέτω μόνιμα και κινητά στις πλάκες.

Σε αυτό (τοιχοποιία), βάζεις και την εσωτερική, ή μόνον τους περιμετρικούς τοίχους;

Link to comment
Share on other sites

Βάζω και την εσωτερική, το κάνω όμως σχετικά απλοποιημένο ως προς το δυσμενές. Δηλαδή μήκος (απο την αντίστοιχη διαστάση δωματίου) επι καθαρό ύψος. δε κάθομαι να αφαιρέσω ούτε οπές όπως πόρτες ούτε μειώνω το ύψος στα σημεία που έχω κρέμαση δοκαριού.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.