Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 082 - Ν. 4495/17] Κτίρια προϋφιστάμενα του έτους 1955


Recommended Posts

Υπαγωγή δεν θα γίνει και δεν πρέπει να γίνει διότι η ημεροχρονολογία τεκμηριώνεται από εμάς μέσω της τεχνικής μας έκθεσης. Αυτό κάναμε στις βεβαιώσεις του άρθρου 83. Αυτό κάνουμε και τώρα με την ΗΤ και το πιστοποιητικό πληρότητας. Είναι θέμα αρχής να μην γίνει τακτοποίηση, καθώς δεν δεχόμαστε ως μηχανικοί, υποδείξεις για το πως θα κάνουμε τη δουλειά μας, από έναν άλλο επαγγελματικό κλάδο.   Υποθετικά μιλώντας, θα μπορούσε να γίνει υπαγωγή σε μια "φανταστική" παράβαση (πχ κουφώματα, στέγαστρα, μαρκίζες στέγης, αντικατάσταση στέγης, τσιμεντοστρώσεις, περιτοιχίσεις κλπ) μεταγενέστερη του 1955 με μια λοιπή παράβαση. Όμως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η συμβολαιογράφος δεν θα λάβει αυτό που θεωρεί ότι θα λάβει, καθώς και πάλι η προϋπαρξη του προ 55 κτίσματος θα τεκμηριώνεται στην τεχνική έκθεση από τα ευρήματα της έρευνας (παλιά  συμβόλαια, Ε9, μορφολογικά χαρακτηριστικά του κτίσματος κλπ). Τέλος, ας τους θυμίσει κάποιος το άρθρο 82, το οποίο αναφέρει ότι τα προ 55 εξαιρούνται της υποχρέωσης υπαγωγής και μεταβιβάζονται άνευ ρύθμισης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@janna Θα εκδώσεις βεβαίωση από την ηλεκτρονική πλατφόρμα και εκτός από το έντυπο της βεβαίωσης θα παραδώσεις και τα έντυπα της δήλωσης-υπαγωγής για τον σκοπό αυτό. 
Η τιμή ζώνης δεν χρησιμοποιείται πουθενά, γι' αυτό μπορείς να συμπληρώσεις την πραγματική.

Edited by Κανείς
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα όμως βρήκαν αυτό το τροπο ίσως και  μερικοί συνάδελφοι τους ακολούθησαν και ζητανε τώρα  με αυτή την πατέντα  να ξεμπλεκουν πιο γρήγορα απο εφορία.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως βασιζόμενος - όπως πολύ σωστά ειπώθηκε - στο άρθρο 82 δεν θα έκανα για κανένο λόγο υπαγωγή κι ούτε καν δήλωση στον Ν.4495/17. Πλήρη και ξεκάθαρη Τ.Ε. (όπου θα τκμηριώνα τα πάντα σχετικά με την προ του 55 ύπαρξη του κτηρίου) στο σχετικό πεδίο της Η.Τ.Κ. με μία σωστή αποτύπωση-κάτοψη του κτηρίου αρκούν. Αυτό λέει ο Νόμος, αυτό θα κάνουμε. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Σε λίγο θα δείνουμε και τους κωδικούς μας του ΤΕΕ στους Συμβολαιογράφους να γράφουν ό,τι θέλουνε γιατί έτσι τους εξυπηρετεί!!! Κάπου έχει ξεφτυλιστεί το πράγμα. Είπαμε να έχουμε μία συνεργασία μαζί τους αλλά όχι και να κάνουμε δηλώσεις επειδή δεν καταλαβαίνουν τις διατάξεις του Νόμου.  

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απολύτως. Όπως τα ίδια αναφέρω και παραπάνω. Ακόμη και υπαγωγή για κάποια μεταγενέστερη του 1955 αυθαιρεσία να υπάρξει, η τεκμηρίωση του υφιστάμενου κτίσματος θα γίνει από εμάς μέσω της τεχνικής μας έκθεσης. 

Να μείνουμε σε αυτό που εύστοχα σχολίασες στο τέλος συνάδελφε: ..."κάπου έχει ξεφτιλιστεί το πράγμα".

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παραθέτω και την σχετική απόφαση με την οδηγία της συντονιστικής των Συμβολαιογράφων. Δείτε διατύπωση για να γελάσετε.

"...καθώς και το έντυπο που εκδίδεται από το σύστημα για τα νομίμως προϋφιστάμενα του 1955 κτίρια, όπως κατάσταση δήλωσης περαιωμένη, συνοδευόμενη από το αντίστοιχο φύλλο καταγραφής (εάν αυτό εκδίδεται)". 

Πάμε να το αποδομήσουμε: 

Γίνεται αναφορά σε "έντυπο". Οι φάσεις των δηλώσεων έχουν θεσμοθετημένη ονομασία. Προσωρινή υποβολή, υπαγωγή, οριστική υ παγωγή, περαιωμένη υπαγωγή. Δεν ονομάζονται "έντυπα". Το σύστημα δεν εκδίδει έντυπα για νομίμως υφιστάμενα προ 55 κτίρια. Προφανώς, εδώ η άγνοια χτυπάει κόκκινο. Ενδεχομένως εννοούν την βεβαίωση του μηχανικού για μεταβίβαση (άρθρου 83) η οποία αντικαταστάθηκε από το πιστοποιητικό πληρότητας ΗΤΚ. ΜΕτά συνεχίζουν και γράφουν "όπως.." δηλαδή μας δίνουν παράδειγμα την  κατάσταση δήλωσης περαιωμένη, ενώ ήδη πριν αναφέρουν (και σωστά) ότι τα προ 55 είναι νομίμως υφιστάμενα (και προφανώς βάσει του άρθρου 82 δεν απαιτείται η υπαγωγή τους). Επειδή όμως, ο συντάκτης φάνηκε να ήθελε να φυλαχτεί, έγραψε και στο τέλος ένα..."εάν αυτό εκδίδεται" και καθάρισε. ..

Αυτά συμβαίνουν όταν συντάσσουν κείμενα σε έγγραφα και εγκυκλίους, άνθρωποι που δεν σχετίζονται με το αντικείμενο.

 

Εγκύκλιος-Συντονιστικής-46-2021-Διευκρινίσεις-για-υπολογισμό-παλαιότητας-ακινήτων.pdf

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς ενημέρωσε το προφίλ σου αν είσαι μηχανικός βάζοντας την ειδικότητά σου. Αν είσαι ιδιώτης ενημέρωσέ μας να μεταφέρουμε το μήνυμα στη σωστή ενότητα ιδιωτών. Το ερώτημά σου έχει "τηλεγραφικό" χαρακτήρα. Δώσε πλήρη περιγραφή για να μπορέσουμε να απαντήσουμε.

Link to comment
Share on other sites

ενημέρωσα την ιδιότητά μου.....έχω μια κατοικία που παραβιάζει την απόσταση Δ . Θεωρείται κατ. 5?\

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής)-Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

έχεις μια κατοικία που; Εντός, εκτός; Σε οικόπεδο σε γήπεδο...που; Πως προέκυψε η παραβίαση; Από εσφαλμένη θέση ανέγερσης, από επέκταση;....Αυτά όλα θα πρέπει να τα περιγράφεις αναλυτικά στο πρώτο ερώτημα που θέτεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.