Μετάβαση στο περιεχόμενο

Scada Pro - Μοντελοποίηση, ανάλυση, διαστασιολόγηση


palex

Recommended Posts

Δυστυχώς δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Κάθε μέλος έχει τοπικούς άξονες και πράγματι βάζω αρθρώσεις σε Mz και My. Δυστυχώς από ένα σημείο και μετά δεν τρέχει. Δηλαδή αν το κάνω σε χιαστί και μηκίδες τρέχει. Αν προσθέσω π.χ. τεγίδες δεν τρέχει. Κάπως έτσι. Μάλλον θα το λύσω σαν ένα πλαίσιο για να βγάλω διατομές και θα λύσω χιαστί, μηκίδες, τεγίδες κτλ με το χέρι. Αν όμως κάποιος συνάδελφος που χρησιμοποιεί το scadapro μπορεί να δώσει τα φώτα του, εδώ θα είμαι.

 

Το ερώτημα:

Καλώς βάζω τα εξής?:

1. Χιαστί συνδέσμους οριζόντιους και κατακόρυφους, άρθρωση κατά y και z.

2. Μηκίδες και τεγίδες άρθρωση κατά y και z.

3. Μέλη ζευκτού, άρθρωση κατά z, δηλαδή όχι ροπές εντός του επιπέδου του ζευκτού. Μήπως πρέπει να βάλω άρθρωση και κατά x?

4. Στύλοι και μετωπικοί στύλοι πάκτωση στη βάση (αυτό είναι άλλο ζήτημα, οκ) και τίποτα άλλο στους κόμβους τους.

 

Δυστυχώς έτσι η ανάλυση δεν τρέχει. Πρέπει π.χ. να αφαιρέσω κάποια άρθρωση από τα οριζόντια χιαστί και θα τρέξει. Επί της ουσίας όμως η κατασκευή θα είναι όπως την περιέγραψα παραπάνω.

Μήπως κάνω κάποιο λάθος στις αρθρώσεις και φτιάχνω μηχανισμό?

Edited by Charlie
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 668
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Παιδιά καλησπέρα. Με έχει απασχολήσει λίγο το θέμα το θέμα στη διαστασιολόγηση στο υπομενού στύλοι. Κτίριο που λύνεται με ΕΑΚ-ΕΚΩΣ. Εκεί λοιπόν έχει για τον ικανοτικό την προσάυξηση τέμνουσας αλλά έχει και την προσάυξηση ροπής. Το ερώτημα είναι πως την υπολογίζει αυτή την προσάυξηση; Δεν λέω για τον ικανοτικό κόμβων που προηγείται της διαστασιολόγησης των στύλων αλλά για κουτάκι "πρασαύξηση ροπής".

 

Στις δοκούς πχ για την προσάυξηση της τέμνουσας ισχύουν τα αναφερόμενα του παραρτήμματος Β (Του ΕΑΚ) και την Vob (τέμνουσα χωρίς τα σεσμικά) την παίρνει από τον συνδυασμό 101 (0,3*Q+G). Βγάζει και τον περιορισμό του q*Vec/1,20 έτσι. Πάλι στην τέμνουσα των υποστυλωμάτων ισχύει το παράρτημα και επιβεβαιώνεται και αριθμητικά.

 

Για την προσάυξηση ροπής όμως τι κάνει ? Έχω ac=3,5 και ροπή στο συνδυασμό που βγάζει την προσαυξημένη Msd(z) 232Knm. Στον 101 (που έχει μόνο τα φορτία G+0,30Q) η Msd(z) είναι 3,3Knm. Εδώ το σκέφτομαι με επαλληλία και τα αφαιρώ και λέω ότι  Μec=232-3.3 = 228.7Knm. Η προσαυξημένη τιμή είναι δηλαδή (?) Mcd,c = acd*Mec = 3,5*228,7 = 800,5 Knm (?)

Βλέπω όμως τα απτελέσματα και βγάζει Μsd = 796 Knm (?). Με αυτή τη ροπή υπολογίζει τα νd πλέον, τους συνδετήρες στα κολονάκια των τοιχείων, κλπ..)

Ρωτάω λοιπόν αν γνωρίζει κανείς τι προσάυξηση είναι αυτή που κάνει στην ροπή και πως περίπου προκύπτει.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

Edited by SYMEON
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Παιδιά καλησπέρα, επανέρχομαι με μια ερώτηση που αφορά κυρίως τα μεταλλικά. Σε περίπτωση που μοντελοποιήσω μια τυπική μεταλλική κατασκευή με δικτύωμα, παρατήρησα ότι κάποια μέλη βγαίνουν με διαφορετική διατομή από αυτά που επέλεξα (οι ορθοστάτες). Δεν βρίσκω τον τρόπο μέσω της επεξεργασίας πολλαπλών επιλογών να τα αλλάξω όλα σε μια άλλη διατομή. Κατάφερα μόνο να αλλάξω τις ελευθερίες ώστε να δώσω άρθρωση. Επίσης ξέρει κανείς πώς μπορώ μαζικά να αλλάξω κάποια μέλη layer? Θέλω να φτιάξω 2-3 δικά μου layers και να βάλω κάποιες ομάδες εκεί αλλά το καταφέρνω μόνο αν τα βάζω ένα-ένα.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μπορεί κάποιος χρήστης της έκδοσης scada pro 14 να μας πει αν υπάρχουν ουσιώδεις αλλαγές/βελτιώσεις στο πρόγραμμα από τον Φεβρουάριο του 2014 έως σήμερα, Νοέμβριο του 2014?

Τον λόγο που  ρωτάω θα τον εξηγήσω.

Παρακαλώ, θα ήθελα οι βελτιώσεις που ενδεχομένως να έχουν γίνει να διατυπωθούν με σαφήνεια. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ενδιαφέρον ερώτημα από τον pirsogiannis. Επίσης με ενδιαφέρει και ο λόγος που ρωτάει αν και κάνω μια υπόθεση.

Προσωπικά δεν προχώρησα στην αναβάθμιση κυρίως λόγω κόστους αλλά και επί της ουσίας λόγω μη ουσιαστικής διαφοράς τότε με την κυκλοφορία του 14.

Άσε που έκανα το λάθος να πάρω τα μεταλλικά για ΜΙΑ μελέτη και τώρα πρέπει να πληρώνω συμβόλαιο συντήρησης συνέχεια για τα μεταλλικά...

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου συνάδελφε.

Ο λόγος που ζητάω είναι προφανής. Τον Φεβρουάριο η εταιρία με προσέγγισε για αναβάθμιση στην έκδοση 14 (είμαι κάτοχος του βασικού προγράμματος με 3δ πεπερασμένα και ευρωκώδικες) και μου έδωσε μια τιμή α. Τον Νοέμβριο πάλι με πήραν τηλέφωνο και μου έδωσαν τιμή β>α με την λογική ότι μέσα σε αυτό το 9μηνο έχουν γίνει πολύ σημαντικές βελτιώσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συνάδελφοι μου δημιουργήθηκε η εξής απορία σχετικά με τα αποτελέσματα του scadapro για το σεισμό.

Ο πρώτος έλεγχος αφορά τη διαφορά μαζών και ακαμψιών ανά στάθμη. Εδώ δίνει μια τιμή κατά χ και μια κατά ζ και μονάδες ΚΝΜ.

 

Στον έλεγχο μεταθετότητας λίγο πιο κάτω δίνει πάλι ακαμψίες, με διαφορετικές τιμές από πριν, αλλά και με διαφορετικές μονάδες (ΚΝμ2).

 

Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά? Τι είναι οι πρώτες ακαμψίες και τι οι δεύτερες? Πώς τις υπολογίζει? Γιατί έχουμε διαφορετικές μονάδες?

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Συγγνώμη, μήπως μπορεί κάποιος να μου πει, στο scada όταν βάζω χειροκίνητα τις κολώνες, πώς μπορώ να μεταβάλω τις συντεταγμένες τους? ξέρω ότι για να τα τοποθετήσω αφού έχω ορίσει σταθερά σημεία, μετά πάω στις απόλυτες συντεταγμένες και πληκτρολογώ. Αν θέλω να τις αλλάξω μετά?

Link to comment
Share on other sites

Και μια ερώτηση απο μένα:

 

Σκέφτομαι να αναβαθμίσω το Scada στη νέα έκδοση με ΚΑΝ.ΕΠΕ -ενισχύσεις.Θα ήθελα γνώμες απο όσους έχουν την τελευταία έκδοση με ΚΑΝ.ΕΠΕ

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Συνάδελφοι καλησπέρα. προπαθώ να λύσω ένα ισόγειο κτίριο με κεκλιμένη στέγη απο σκυρόδεμα. η κλίση της  είναι 13%.

διαβάζω σε ένα παραδειγμα απο Ο.Σ. του προγράμματος την διαδικασία." μεταφέρουμε τους κόμβους στην στάθμη που  θέλουμε ,αφαιρούμε τον κόμβο διάφραγματος ,πολαπλασιάζουμε με 50ή 100 την ακαμψία της δοκού στον άξονα ψ και στη συνέχεια δημιουργούμε τις πλάκες απο την ευρεση πλακών.

ΕΡΩΤΗΣΗ. έχει προσομοιώσει κανείς με αυτόν τον τρόπο κεκλιμένη στέγη? ήταν αποδεκτά τα αποτελέσματα?

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.