Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απίθανο να συμβούν τα χειρότερα σενάρια για την κλιματική αλλαγή


BAS

Recommended Posts

BAS για πολλοστή φορά θα προσπαθήσω να στο εξηγήσω.

Σε εκλιπαρώ να διαβάσεις και να προσπαθήσεις να κατανοήσεις τα παρακάτω.

 

Αυτό που γινόταν στο παρελθόν και θα γίνει και στο μέλλον είναι η φυσική μεταβολή του κλίματος.

Αυτή ρυθμίζεται μέσω συγκεκριμένων και ταυτοποιημένων παραγόντων όπως η θέση της Γης ως προς τον ήλιο, η θέση του άξονα της, τα θαλάσσια ρεύματα, ηλιακή δραστηριότητα, αεροζόλ κλπ.

ΌΛΑ ΑΥΤΑ είναι απολύτως μετρήσιμα. 

 

Και ακριβώς επειδή ξέρουμε σε τι φάση είμαστε και μετράμε όλους αυτούς τους παράγοντες, μπορούμε και να πούμε με όση σιγουρία μπορεί να διαθέτει ένας επιστήμονας πως οι αλλαγές που βλέπουμε στο κλίμα ΔΕΝ συμβαδίζουν με τις φυσικές αλλαγές. Αυτά που παραθέτεις ναι μεν είναι σωστά, αλλα είναι άσχετα. Δεν έχουν εφαρμογή στις μέρες μας. Αν δεν μπορείς να το καταλάβεις, δεν μπορώ να στο εξηγήσω, αλλά έτσι είναι.

 

Επομένως και ο ήλιος δεν έχει έξαρση (για την ακρίβεια η δραστηριότητα του τις τελευταίες δεκαετίες είναι σε σχετική ύφεση) και ο άξονας της Γης δεν άλλαξε σε βαθμό που να προκαλεί τις αλλαγές που βλέπουμε ούτε τα φυσικά αέρια και αεροζολ δικαιολογούν τις αλλαγές που βλέπουμε.

 

Αντιθέτως έχουμε χειροπιαστές αποδείξεις πως ο άνθρωπος είναι αυτός που οδηγεί την κλιματική αλλαγή.

1. Τα φυτά έχουν χαμηλότερη αναλογία ισοτόπων άνθρακα 13/12 σε σχέση με την ατμόσφαιρα. Ο μόνος τρόπος να αλλαξει η αναλογία ισοτόπων 13/12 είναι η καύση ορυκτών καυσίμων (τα οποία δημιουργήθηκαν απο την αποσύνθεση φυτών και οργανισμών εκατομμυρίων ετών). Αυτή την στιγμή η αναλογία ισοτόπων άνθρακα 13/12 στην ατμόσφαιρα μειώνεται  και άρα το CO2 που προστείθεται στην ατμόσφαιρα προέρχεται ξεκάθαρα απο τον άνθρωπο.

2. Οι ωκεανοί αυξάνουν την συγκέντρωση τους σε CO2 την στιγμή που η θερμοκρασία των ωκεανών και της ατμόσφαιρας αυξάνεται. Αυτό σημαίνει πως και η θέρμανση και η αύξηση του CO2 δεν προέρχεται απο την βιόσφαιρα. Αυτός είναι και ο λόγος που στο παρελθόν, στην συντριπτική πλειοψηφία των κλιματικών αλλαγών η αύξηση του CO2 ακολουθούσε την αύξηση της θερμοκρασίας, γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας (απο τον ήλιο ή την αλλαγή του άξονα ή κάποια άλλης φυσικής αιτίας) μείωνε την διαλυτότητα του CO2 στο νερό και έτσι αυξανόταν η συγκέντρωση του στην ατμόσφαιρα.

3. Η ανώτερη ατμόσφαιρα ψύχεται. Αν η υπερθέρμανση που παρατηρείται προέρχονταν απο φυσικά αίτια τότε η μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας θα παρουσίαζε παρόμοια αλλαγή θερμοκρασίας σε όλα τα ύψη της. Όμως οι δορυφόροι μετράνε πως όταν ξεπεράσουμε τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας (που περιέχουν τα θερμοκηπιακά άερια) η θερμοκρασία όσο περνάνε τα χρόνια μειώνεται. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να εγκλωβίζεται θερμότητα στην κατώτερη ατμόσφαιρα απο θερμοκηπιακά αέρια.

 

Το σημαντικότερο είναι πως αυτοί οι 3 απλοί τρόποι επιβεβαίωσης της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής είναι ανεξάρτητοι της χρονικής περιόδου που παρατηρεί κάποιος. Το λεγόμενο ελάχιστο ικανοποιητικό time-frame που χρειάζεται κάποιος να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα είναι πολύ μικρό και άρα τα συμπεράσματα είναι ασφαλή.

 

Και στην τελική τίποτα απο τα παραπάνω να μην είχαμε μιλάμε για απλή φυσική και μαθηματικά.

Αν πραγματικά πιστεύεις πως ο άνθρωπος μπορεί να αυξήσει την συγκέντρωση του CO2 κατά 50 και 100% στην ατμόσφαιρα χωρίς επιπτώσεις, τότε απλά ζητάς να καταπατηθούν μερικές δεκάδες νόμοι της φυσικής και της θερμοδυναμικής.

Edited by Ήρωνας
Link to comment
Share on other sites

Γενικώς αυτό που έχω να πω και χωρίς να διαβάσω κάποιο άρθρο, είναι προφανές οτι υπάρχουν αλλαγές στο κλίμα σε σχέση με άλλες εποχές, εγώ το αντιλαμβάνομαι σκεφτόμενος τους χειμώνες που είχαμε όταν ήμουν μικρός το 90, οι παλαιότερες γενιές το αντιλαμβάνονται ακόμα περισσότερο αφού οι χειμώνες ήταν ακόμα πιο κρύοι, έχω ακούσει από πολλούς οτι παλιά είχε τύχει να χιονίσει στην Αθήνα ακόμα και τον Απρίλιο-Μαϊο. Κατά τα άλλα, δεν είμαι σε θέση να διατυπώσω τι θα γίνει μελλοντικά με ακρίβεια π.χ θερμοκρασίες, ποσοστά αύξησης, πιθανότητες κτλ, αυτό μπορούν να το ερευνήσουν άλλοι που έχουν περισσότερες γνώσεις από μένα, πάντως το οτι υπάρχει αλλαγή στο κλίμα και αυτό επηρεάζει ένα σωρό άλλους παράγοντες, συμβαίνει σίγουρα.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε BAS, το να χρησιμοποιείς αποσπάσματα από ένα άρθρο επιπέδου εργασίας 6μήνου (μακριά καν από έστω ένα paper) ενός πανεπιστημιακού Καθηγητή Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας από το 2009 δεν δίνει καμία απολύτως αξιοπιστία στα λεγόμενά σου. Πόσο μάλλον όταν ακόμα και σε αυτό αναγράφεται: "Σήµερα, για το διάστηµα 2004-2006, και µε τους γρηγορότερους ρυθµούς τήξης των πολικών πάγων, λόγω του φαινοµένου του θερµοκηπίου, ..." 

 

Εγώ δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα σοβαρά αλλά όταν:

  • ο ΟΗΕ λέει επίσημα ήδη από το 2014 ότι "Human  influence  has been detected in warming of the atmosphere and the ocean, in changes in the global water cycle, in reductions  in  snow  and  ice,  and  in  global  mean  sea  level rise; and it is extremely likely to have been the dominant  cause  of  the  observed  warming  since  the  mid-20th  century."
  • ακόμα και οι Αμερικανοί (για την ακρίβεια το επίσημο U.S. Global Change Research Program) λένε: "Key Finding 1: In the industrial era, human activities have been, and are increasingly, the dominant cause of climate warming. ... (Very high confidence)"
  • το 97% (!) των επιστημόνων που ασχολούνται με το θέμα συμφωνούν: "the vast majority of actively publishing climate scientists – 97 percent – agree that humans are causing global warming and climate change." (https://climate.nasa.gov/faq/)
  • Και τελευταίο και πιο σημαντικό για εμένα, όταν αυτά που διακυβεύονται έχουν τεράστια σημασία για την ανθρωπότητα και τον μέλλον της ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο πλέον να ρισκάρουμε άλλο με το θέμα ακόμα και αν είναι λανθασμένες οι τρομακτικές εκτιμήσεις,

τότε θεωρώ γελοίο και ανεύθυνο να συζητάμε αν αυτό που έρχεται κατά πάνω μας να μας πατήσει είναι ένα φορτηγό ή ένα αυτοκίνητο. Πρέπει να βγούμε από το δρόμο του το συντομότερο, πρέπει να αρχίσουμε να κινούμαστε τώρα!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας . Αν δεν είσαι μαζί μας , είσαι εναντίον μας . Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβετε ότι είναι αυτονόητη η προστασία του περιβάλλοντος , αλλά επίσης είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να κάνουμε κάποιους μάγκες και πλούσιους πέφτοντας σε ομαδική υστερία .

 

Οσο για το άρθρο του καθηγητή του ΑΠΘ λέει ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ και όχι μελλοντολογίες και προφητείες .

 

Οπότε τι αμφισβητείς ? Τους παγετώνες ? Την μεσοπαγετώδη περίοδο και ότι διανύουμε μία τέτοια ? Το ότι ο ανθρώπινος χρόνος και τα δεδομένα των 150 χρόνων που έχουμε είναι ΑΣΗΜΑΝΤΗ ΑΣΗΜΑΝΤΟΤΗΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ? 

 

Εγραψα εγώ πουθενά ότι δεν πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον ? 

 

Μας λέτε τι θα κάνουμε τα επόμενα 50 χρόνια που ο πληθυσμός της Γης θα περάσει τα 50 δισ και με ποιόν τρόπο θα τρέφεται αυτός ο πληθυσμός ? 

 

Η αυτό είναι ζήτημα που κάνει τζίζ και οι επιστημονάρες δεν βρίσκουν χορηγούς για να κάνουν μελέτες .

 

Ακου δεν είναι paper η ύπαρξη της Γεωλογικής Ιστορίας της Γης .

 

Δεν θα συνεχίσω να σχολιάζω αν συνεχιστεί η λογική του μαύρου - άσπρου . Είναι σίγουρο ότι ο άνθρωπος επιβαρύνει το περιβάλλον με τις δραστηριότητες του . Αλλά και οι αγελάδες το επιβαρύνουν με την ύπαρξη τους . Η τρομολαγνεία και η τρομο-υστερία όμως ενοχλεί αφόρητα .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

BAS εντέχνως αποφεύγεις να απαντήσεις επι της ουσίας.

 

Σου εξήγησα εντελώς ξεκάθαρα και επιστημονικά γιατί δεν είμαστε μάρτυρες μιας φυσικής κλιματικής αλλαγής, γιατί αυτα που παρέθεσες είναι άσχετα και γιατί ξέρουμε πως το κλίμα αλλάζει απο τον άνθρωπο.

 

Θες να μου απαντήσεις επιστημονικά σε αυτά που έγραψα ή θα το παίζει δήθεν θιγμένος;

Link to comment
Share on other sites

Του λες ότι είναι άσχετο το άρθρο που χρησιμοποιεί και σου λέει ότι αμφισβητείς τη γεωλογικη ιστορία της γης. Και εσύ αμφισβητείς ότι στην Αφροδίτη έχει 400 oC; εεεε;

Ε, αφού ας φτάσουμε τους 50δις κατοίκους και 1000ppm CO2 μωρέ και βλέπουμε, το πολύ να εξαφανιστεί το ανθρώπινο γένος, δεν τρέχει τίποτα...

(Άρες μαρες κουκουνάρες...)

Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση είναι στο παραπάνω σχόλιο μου..

 

 

 

Δεν θα συνεχίσω να σχολιάζω αν συνεχιστεί η λογική του μαύρου - άσπρου . Είναι σίγουρο ότι ο άνθρωπος επιβαρύνει το περιβάλλον με τις δραστηριότητες του . Αλλά και οι αγελάδες το επιβαρύνουν με την ύπαρξη τους . Η τρομολαγνεία και η τρομο-υστερία όμως ενοχλεί αφόρητα .

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς επειδή είμαστε στο 2018 μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι προέρχεται απο την φύση και τι όχι.

Υπάρχουν δεκάδες τροποι με τους οποίους έχουμε ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ πως οι αλλαγές στο κλίμα που βλέπουμε προέρχονται στην πλειοψηφία τους απο τον άνθρωπο.

1) Απλά μαθηματικά. Κάθε χρόνο απελευθερώνουμε πάνω απο 30 δις τόνους διοξειδίου στην ατμόσφαιρα (χωρίς τα υπόλοιπα θερμοκηπιακά αέρια). Επίσης μετράμε την αντίστοιχη αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς (σχεδον το 50% του διοξειδίου που ελευθερώνουμε πάει σε ωκεανούς και φυτά). Μόνο και μόνο ότι ο άνθρωπος απελευθερώνει κάθε χρόνο ΔΙΠΛΑΣΙΑ ποσότητα διοξειδίου σε σχέση με αυτή που μπορεί να απορροφήσει η φύση καταλαβαίνεις το μέγεθος της ανωμαλίας που δημιουργούμε. ΕΠίσης η ικανότητα της φύσης να απορροφά θερμοκηπιακά αέρια μείωνεται καθώς απο τη μία οι ωκεανοί "γεμίζουν" με διοξείδιο, απο την άλλη η άυξηση της θερμοκρασίας μειώνει την χωρητικότητα τους ενώ ταυτόχρονα τα δάση μειώνονται.

2) Μέσω των ισοτόπων άνθρακα 13 και 12 ξέρουμε πως η πηγή του επιπρόσθετου διοξειδίου είναι τα ορυκτά καύσιμα και όχι η φύση.

3) Η αύξηση του διοξειδίου συνοδεύεται και απο στοιχιομετρικά ισόποση μείωση του οξυγόνου.

4) Αντίστοιχη αύξηση του άνθρακα απο ορυκτά καύσιμα παρατηρείται και στα κοράλια τον τελευταίο αιώνα.

5) Περισσότερη θερμότητα εγκλωβίζεται στην τροπόσφαιρα.

6) Λιγότερη θερμότητα απελευθερώνεται στο διάστημα (μετρήσεις δορυφόρων).

7) Τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας ψύχονται (ακριβώς επειδή η κλιματική αλλαγή προέρχεται απο τα θερμοκηπιακά άερια. Αν οι αλλαγές προέρχονταν απο φυσικά αίτια ΟΛΗ η ατμόσφαιρα θα άλλαζε θερμοκρασία ομοιόμορφα).

8 ) Ακριβώς επειδή η υπερθέρμανση προέρχεται απο θερμοκηπιακά αέρια, έχουμε μεγαλύτερη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας την νύχτα σε σχέση με την μέρα. Αν ήταν ο ήλιος θα είχαμε μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας την ημέρα.

9) Η τροπόσφαιρα λόγω θέρμανσης έχει διασταλεί ενώ η ιονόσφαιρα λόγω ψύξης έχει συσταλεί. Αν η κλιματικές αλλαγές προέρχονταν απο τον ήλιο δεν θα συνέβαινε αυτό.

10) Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, ο βυθός συμπιέζεται και η μέση παγοκάλυψη της γης έχει μειωθεί.

11) Η αύξηση της θερμοκρασίας παρατηρείται σε όλη την Γη και όχι μόνο τοπικά. Φυσικά ο ρυθμός αύξησης διαφέρει καθώς η μορφολογία και τα ρεύματα παίζουν σημαντικό ρόλο. Aν όμως το κλίμα άλλαζε λόγω της θέσης του άξονα της Γής κάποιες περιοχές έπρεπε να παγώσουν.

 

Για να συνοψίσω. Όχι μόνο είμαστε σίγουροι πως η αύξηση των θερμοκηπιακών αερίων και της θερμοκρασίας προέρχεται απο τον άνθρωπο, μπορούμε και να αποκλείσουμε τα φυσικά αίτια ως κύριο παράγοντα της κλιματικής αλλαγής.

Αν ήταν ο Ήλιος η αιτία για τις αλλαγές που βλέπουμε, πρώτον θα μετρούσαμε κάποια αύξηση της εισερχόμενης ακτινοβολίας, δεύτερον η ατμόσφαιρα θα άλλαζε θερμοκρασία ομοιόμορφα (και όχι η ανώτερη να ψύχεται και να συστέλεται και η κατώτερη να θερμαίνεται και να διαστέλεται) και τρίτον η θερμότητα που επανεκπέμπεται στο διάστημα θα αυξανόταν και δεν θα μειωνόταν.

Αν ήταν απλά ο άξονας της Γης θα είχαμε διαφορετικές αλλαγές στα 2 ημισφαίρια.

Αν ήταν συνδιασμός της τροχιάς και του άξονα της Γης (κύκλοι Μιλάνκοβιτς) η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας θα άλλαζε ομοιόμορφα.

 

Επομενως BAS εχω μόνο επιστημονικά επιχειρήματα. Δεν υπάρχει κάτι απόλυτο, δεν υπάρχει κάτι άσπρο/μαύρο, δεν υπάρχει προσωπική άποψη/γνώμη/υποκειμενικότητα. Μόνο δημοσιευμένα και επαληθευμένα στοιχεία.

Αν πραγματικά σε ενδιαφέρει η επιστήμη και η αλήθεια πιστεύω πως θα κάνεις διάλογο.

Edited by Ήρωνας
Link to comment
Share on other sites

Και ο όρος Κλιματική Αλλαγή για κάτι που είναι εξ ορισμού μεταβαλλόμενο είναι λάθος .

Σωστό αλλά θα προτιμούσα να το διατυπώσω αλλιώς: Πως μπορούμε να εξετάζουμε το αποτέλεσμα μιας παραγώμενης διαδικασίας, χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψη μας την παράγωγη διαδικασία.

 

Το λέω αυτό γιατί υπάρχει μια νέα πρόταση στην επιστήμη, από πραγματικά κορυφαίους επιστήμονες της Ευρώπης και της Αμερικής, να εισαχθεί στη μελέτη της ιστορίας της γης μια νέα γεωλογική περίοδος που να ονομάζεται "Ανθρωπόκαινο". Ο εισηγητής της θεωρίας είναι ο Paul Crutzen ομότιμος καθηγητής χημείας στο Ινστιτούτο Max Planck.

 

Το ανθρωπόκαινο είναι πλέον διακριτό από το "Ολόκαινο" γιατί έχει το δικό του οριστικό και αμετάκλητο γεωλογικό αποτύπωμα. Αποψίλωση δασικών εκτάσεων, δημιουργία μεγαλουπόλεων, τεράστια οδικά δίκτυα, μπετόν αρμέ, πλαστικές ύλες, ανθρακούχα σωματίδια, αυξημένη αναλογία ισοτόπου μολύβδου 207 προς το ισότοπο 206 (από χρήση βενζίνης με μόλυβδο), συγκεντρώσεις βιομηχανικών μετάλλων (Κάδμιο, χρώμιο, Ρόδιο, Παλάδιο, χαλκός κλπ), ραδιενεργά κατάλοιπα στους βυθούς των θαλασσών και πολλά πολλά πολλά άλλα.

 

Περιληπτικά αναφέρω ότι οι μέχρι τώρα γεωλογικές περίοδοι της γης είναι αυτές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%89%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82

Οι εποχές αυτές χαρακτηρίζονται με πέντε μαζικές εξαφανίσεις ζωής. Πρώτη εξαφάνιση πριν από 400 – 440 εκ. έτη πολλών υδρόβιων οργανισμών εξαιτίας της μεγάλης δέσμευσης νερού σε παγετώνες. Δεύτερη εξαφάνιση πριν από 360 εκ. έτη που χάθηκε το 70% πάλι των τότε υπαρχόντων υδρόβιων οργανισμών. Τρίτη εξαφάνιση πριν από 250 εκ έτη όπου χάθηκε το 90% συνολικά των ειδών. Τέταρτη εξαφάνιση πριν από 200 εκ. που χάθηκε το 20% συνολικά των τότε οργανισμών και η Πέμπτη εξαφάνιση πριν περίπου 60 εκ έτη των δεινοσαύρων. Σύμφωνα με μερικούς επιστήμονες ή έκτη μαζική εξαφάνιση συμβαίνει από το 1600 μέχρι σήμερα όπου αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς θα εκλείψει περίπου το 75% των ειδών τους επόμενους αιώνες.

 

Σε όλες τις προγενέστερες γεωλογικές περιόδους, οι μεταβολές δεν έγιναν με μαγικό τρόπο αλλά με αίτια από τα οποία άλλα ανακαλύπτει και άλλα αναζητεί η σημερινή επιστήμη. Οι επιστήμονες για την ώρα φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ανεξαρτήτως αιτίου, οι μεγάλες γεωλογικές αλλαγές δημιουργήθηκαν από αλληλεπιδράσεις με την ατμόσφαιρα (κλίμα).

  

Δυστυχώς, για το "ανθρωπόκαινο" στην ελληνική βιβλιοφραφία και ειδικά στο διαδίκτυο δεν βρήκα κάτι ενδιαφέρον εκτός από αυτό το άρθρο του ριζοσπάστη:

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9067340

που ανεξαρτήτως πολιτικού πρίσματος που βλέπει την κατάσταση και τη λύση της, η ανάλυση είναι αξιόλογη.

Επίσης υπάρχει ένα πολύ καλό άρθρο στο «Περισκόπιο» τ. 425 Αύγουστος 2017.

 

Στο μόνο που διαφωνούν οι επιστήμονες είναι ο χρονικός προσδιορισμός της αρχής της περιόδου αυτής. Άλλοι τη βλέπουν περίπου από το 1600, άλλοι από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και άλλοι από το 1945 με την ρίψη της πρώτης ατομικής.

 

Αν εισαχθεί αυτή η θεωρία στην επιστήμη τότε θα εξαφανιστούν και οι μονομέρεις με τις οποίες ερμηνεύονται και αντιμετωπίζονται σήμερα οι συνέπειες της τελευταίας γεωλογικής περιόδου. Δεν θα μιλάμε πλέον αποσπασματικά για "θεωρίες κλιματικής αλλαγής" (διότι δεν εννοείται γεωλογική περίοδος χωρίς το δικής της ατμοσφαιρικό αποτύπωμα) ούτε γενικά για "θεωρίες του θερμοκηπίου", μιας και τα αέρια αυτά έχουν έντονη δραστηριότητα – θα λέγαμε πρωταγωνιστικό ρόλο - σε κάθε μια ιστορική γεωλογική περίοδο.

 

Και φυσικά θα πάψουμε να κυνηγούμε φαντάσματα με σκουπόξυλα, όπως για παράδειγμα τον περιορισμό των εκπομπών CO2. Το να προσπαθείς να μειώσεις τις εκπομπές του CO2 σε μια εποχή που όλος ο πλανήτης στενάζει κάτω από τις δραστηριότητες 8 δις ανθρώπων είναι μάλλον ρομαντισμός. Ούτε φυσικά να αντικαταστήσεις τις καύσεις υδρογονανθράκων με πυρηνική ενέργεια διότι ακόμη δεν υπάρχει τεχνολογία πλήρους εξασφάλισης από ατύχημα, ούτε τρόπος εξαφάνισης ή ανακύκλωσης των πυρηνικών καταλοίπων.

 

Έτσι εξηγείται ακριβώς και το φαινόμενο πως παρά την αύξηση των ρυθμών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, αυξάνονται παγκοσμίως και οι εκπομπές CO2. Και όλοι πλέον φοβούνται την ώρα που θα θελήσει ο ινδός, ο κινέζος και ο βραζιλιάνος να αποκτήσει τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του αμερικανού και του ευρωπαίου.   

 

Επειδή λοιπόν το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, έχουμε φτάσει σήμερα να μιλούμε για περιβαλλοντικές πολιτικές και πολιτικές περιορισμού ρύπων. Αλλά "πολιτική" τι σημαίνει; Εξουσία, κράτος, βία, επικράτηση των ισχυρών, αποικιοκρατία, νεοαποικιοκρατία, συγκέντρωση κεφαλαίου, κέρδος, περιορισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ. Σε τελική ανάλυση οι λύσεις που θα επιβληθούν θα είναι υπέρ των ισχυρών και για τους μικρότερους λαούς θα είναι δραματικές.

 

Φυσικά το αντλούμε στο μέλλον το μεγαλύτερο ποσοστό όλων των ενεργειακών μας αναγκών από ΑΠΕ είναι ένας ρεαλιστικός στόχος που πιστεύω ότι θα επιτευχθεί, διότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Να μην νομίζουμε όμως ότι θα λυθεί και το πρόβλημα.   

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά μην απαντάτε στα τρολαρίσματα του ΜΠΑΣ με κλιματική αλλαγή. Καταρχάς το θέμα δεν είναι καν είδηση και μπορούσε να προστεθεί σε μία συζήτηση στην 

κουβέντα. Από εκεί και πέρα στο μηχανικος.γρ ΔΕΝ μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση επί του θέματος και το ξέρουμε όλοι αυτό.

  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.