Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όρια δημοτικών ενοτήτων και τοπικών κοινοτήτων


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους. Πείτε μου κάτι γιατί άκουσα σήμερα κάτι και αν ισχύει παίζει να είναι λάθος όσα τοπογραφικά έχω κάνει στη ζωή μου.

 

Έχω ένα τεμάχιο αναδασμού. Το σε ποια τοπική και κατά επέκταση δημοτική ενότητα ανήκει βγαίνει από τα όρια που υπάρχουν στο geodata.gov.gr η απο το οριο του αναδασμού στον οποίο ανήκει?

 

Δουλεύω σε εταιρία η οποία κάνει μελέτες κτηματογραφησης και η πρώτη δουλειά που κάνουμε όταν αρχίζει μια δουλειά είναι να πάρουμε τα όρια των ΟΤΑ από το geodata (αυτά δίνει η ΕΚΧΑ στους αναδόχους) και να τα διορθώσουμε έτσι ώστε να πατάνε πάνω στα όρια των διοικητικών πράξεων. Αν δεν υπάρχει διοικητική πράξη τότε πατάμε πάνω σε δρόμους ρεύματα κτλ. 

 

Μέσα μου τόσα χρόνια αυτά τα όρια τα είχα σαν προσεγγιστικα και μόνο για περιπτώσεις εκτός σχεδίου και εκτός διοικητικής πράξης θα τα έλεγχα. 

 

Συν ότι αυτά τα όρια απο το geodata κόβουν τεμάχια αναδασμού στην μέση.

 

Τι ισχύει τελικά?

Link to comment
Share on other sites

Oi ...ηλεκτρονικοί χάρτες είναι σίγουρα ένα αρκετά καλό εργαλείο για την δουλειά μας (ένας λόγος που ζηλεύω τους νέους μηχ. είναι και αυτό).

Αν ήταν όμως να χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ αυτούς του "χάρτες"  θα καταργούσαμε όλες τις υπηρεσίες. 

 

Όλοι οι αναδασμοί στην Χώρα μας έγιναν υπό τη επιστασία της "Τοπογραφικής υπηρεσίας" η οποία και διαθέτει ένα τεράστιο αρχείο σχεδίων και δεδομένων. Όσοι μάλιστα αναδασμοί έγιναν τα τελευταία 20 (ίσως και περισσότερα χρόνια) είναι σε ΕΓΣΑ87. Αλλά πάντα χωρισμένοι σε "αγροκτήματα" και μέσα στα διοικητικά όρια του συνοικισμού (η τοπογραφική υπηρεσία είναι μία δημ. υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας).

Το πρώτο που κάνεις όταν πρόκειται να ασχοληθείς με κάποιο ( ή κάποια) γήπεδο-α αναδασμού είναι να επισκεφτείς την τοπογραφική υπηρεσία του νομού- περιφέρειας που ανοίκει το αγρόκτημα στο οποίο είναι το γήπεδό σου. Από τους χάρτες του αναδασμού αυτού, που θα σου δώσουν από την υπηρεσία, θα πάρεις ότι στοιχείο θες. Τα όρια ενός αναδασμού "μαρκάρονται" με ευθείες που τα άκρα τους απολήγουν σε ορόσημα, όπου τις συντ/νες τους μπορείς, ανα πάσα στιγμή, να πάρεις από την ίδια την υπηρεσία. 

 

Φυσικά τα  ίδια ισχύουν και για τις διανομές του υπουργείου γεωργίας. Απλώς εδώ θέλει μία παραπάνω προσοχή με τις συντ/νες και τα φύλλα χάρτου των αγροκτημάτων- συνοικισμών.

 

Η διαφορά όμως εδώ είναι ότι, στο internet μπαίνουμε από τον καναπέ μας, ενώ για να πάμε στην υπηρεσία θέλουμε ίσως και μια μέρα. Ίσως γιαυτό μπορούμε και κάνουμε Τοπογραφικά διαγράμματα με ...200  Ευρώ (λέω τώρα εγώ).   

Link to comment
Share on other sites

τα όρια των ΔΕ δεν μπορούν ούτε επιτρέπεται να δημιουργούν κατατμήσεις

(κάτι που συχνά εφαρμόζεται κατά νομικώς απαράδεκτο τρόπο στο κτηματολόγιο που δίνουν δύο ΚΑΕΚ σε μια ενιαία ιδιοκτησία)

αντιθέτως οι ιδιοκτησίες μεταβάλλουν τα όρια των ΔΕ (σε ότι αφορά την κτηματογράφηση)

οπότε είναι θέμα του ιδιοκτήτη του οποίου η ιδιοκτησία τέμνεται από τα διοικητικά όρια να επιλέξει σε ποια ΔΕ θα ανήκει εξ ολοκλήρου

ως προς τον αναδασμό ως εκ τούτου λογικά για την επιλογή θέσης το όριό του υπερισχύει από τα όρια των ΔΕ

Link to comment
Share on other sites

Tα διοικητικά όρια των ΟΤΑ (προ και μετά Καποδίστρια και Καλλικράτη), υλοποιήθηκαν από την Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος γραφικά σε χάρτες της ΓΥΣ κλίμακας 1:250.000 και 1:100.000, και έγιναν μόνο για δημογραφικούς σκοπούς … αυτό τα λέει όλα ….

Αν δεν εφαρμόσεις διανομές, αναδασμούς κλπ. όριο σωστό δεν πρόκειται να έχεις!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Απλό το ερώτημα που φαντάζομαι θα το έχουν συναντήσει πολλοί. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Γεωτεμάχιο βάση του geodata.gov.gr βρίσκεται εντός τοπική κοινότητας Β. Το ίδιο Γεωτεμάχιο βάση παλαιού συμβολαίου (80 ετών) βρίσκεται εντός περιφέρειας Α, ( δηλαδή σήμερα Δημοτικής κοινότητας Α).

Σε τοπογραφικό διάγραμμα θα αναγράφεται ως εντός Δημοτικής κοινότητας Α ή τοπικής κοινότητας Β?

Να σημειώσω ότι υπολείπονται 200μέτρα για να βρίσκεται εξολοκλήρου βάση του geodata.gov.gr εντός Δημοτικής κοινότητας Α.

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, tetris said:

Υπερισχύει ο τίτλος

Κι αφού είναι 80 ετών, είναι ισχυρός. Αν όμως θέλεις να το ψάξεις περισσότερο, δες και τίτλους ομόρων.

Καλημέρα tetris,

Της ίδιας άποψής είμαι. Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι όταν το γεωτεμάχιο είναι κοντά στα όρια που παρουσιάζονται στο geodata.gov.gr παίρνουμε υπόψη τον τίτλο, και επιβεβαιώνουμε με όμορους (εφόσον είναι δυνατόν). Μιας και τα όρια αυτά παράχθηκαν με χρήση χαρτών μικρής κλιμακας για απογραφικούς σκοπούς.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.